ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΧΟΡΗΓΙΩΝ – 27.12.19

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» και τη Σχολική Εφορεία Καραβά διοργάνωσαν την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, την καθιερωμένη εκδήλωση απονομής χορηγιών σε πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά που παρακολουθούν σπουδές σε κολλέγια, ανώτερες σχολές ή Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού και είχαν εξασφαλίσει βαθμολογία άριστα στο απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι χορηγίες δόθηκαν από το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» και το Κληροδότημα «Γεώργιου Τσίμον», το οποίο διαχειρίζεται η Σχολική Εφορεία Καραβά. Το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» ιδρύθηκε με εισφορές που δόθηκαν από το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, συνολικού ποσού 500,000 ευρώ, με στόχο να επιβραβεύονται νέοι του Καραβά που διακρίνονται για το χαρακτήρα και τις επιδόσεις τους. Το Ταμείο του Γεώργιου Τσίμον ύψους επίσης 500,000 ευρώ, δημιουργήθηκε από το κληροδότημα που άφησε ο αείμνηστος Γεώργιος Τσίμον με τη διαθήκη του στη Σχολική Εφορεία Καραβά, με το οποίο θα βοηθούνται με υποτροφίες άριστοι φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Δρόμοι Παλιοί» σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Χαράλαμπου Μελαχρινού και χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, τον επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Υποτροφιών Καραβά κ. Νίκο Σιακόλα, την πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Ανδρούλα Χατζηδαμιανού Ασσιώτου και τον Πρωτοσύγγελλο πατέρα Παναγιώτη εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια δόθηκαν χορηγίες, τιμητικό δίπλωμα και αναμνηστικά δώρα σε 14 άριστους νέους του Καραβά, απόφοιτους Μέσης Παιδείας οι οποίοι φοιτούν στο πρώτο έτος σπουδών σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

Τιμήθηκαν για την επίδοσή τους οι πιο κάτω:

Ανδρέου Μάριος, Θεοχάρους Λουκάς, Κακουλλή Ανδριανή, Καλαβάς Ανδρέας, Καλαβάς Παναγιώτης, Καριολής Μάριος, Λάρκου Κωνσταντίνος, Νεοφύτου Παναγιώτα, Παύλου Καλλισθένη, Σκαπούλης Μιχάλης, Σρέτερ Έλενα, Χαραλάμπους Ευγενία, Χατζηχριστοφή Μάριος και Χατζηχριστοφή Νικολέττα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τέσσερα επιπλέον βραβεία σε νέους που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, με βάση το βαθμό απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ή με άλλα κριτήρια. Το βραβείο «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα» δόθηκε στους φοιτητές Ανδρέα Καλαβά και Μάριο Χατζηχριστοφή, οι οποίοι εξασφάλισαν την ψηλότερη βαθμολογία στο απολυτήριο Μέσης εκπαίδευσης. Βραβείο εις μνήμη των πρώην Δημάρχων Καραβά, Παναγιώτη Καλαβά, Ιωάννη Χαρμαντά και Φιλή Χατζηδαμιανού, με χορηγό το ζεύγος Αντώνη και Πίτσας Πρωτοπαπά, δόθηκε στον Παναγιώτη Καλαβά για την επίδοσή του κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Λύκειο. Βραβείο εις μνήμη των πρώην Δημοτικών Συμβούλων που απεβίωσαν στην προσφυγιά Δημήτρη Κοζάκου, Γιώργου Μαούρη, Σάββα Μαύρου, Κώστα Μυλωνά και Κώστα Νεοφύτου, με χορηγό τον Δήμο Καραβά, δόθηκε στους αριστούχους απόφοιτους Μάριο Ανδρέου και Ευγενία Χαραλάμπους. Δόθηκαν επίσης, δυο χορηγίες από το Ίδρυμα  Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας στους φοιτητές Σάββα Τσιάμουρο και Μιχαλίνα Κωνσταντίνου, στη βάση ειδικών  κριτηρίων .

Στη συνέχεια δόθηκαν από το κληροδότημα Τσίμον, οι πλήρεις υποτροφίες για όλα τα έτη σπουδών στους φοιτητές Στελιο Καλορκώτη και Βάσο Γεωργίου, οι οποίοι φοιτούν στο 2ο έτος σπουδών, όπως και στους νέους που εγκρίθηκαν τις προηγούμενες χρονιές, Θεόδωρο Αχιλλέως, Τάνια Τσιακκούρη, Ελένη Πατρικού, Νεκταρία Νεοφύτου, Ανδρέα Πετρίδη, Δήμητρα Σιακαλλή και Παντελή Γεωργίου.

Ευχαριστίες, εκ μέρους των αριστούχων φοιτητών που βραβεύτηκαν, απεύθυναν οι Ανδρέας Καλαβάς και Μάριος Χατζηχριστοφή, δίνοντας την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα της επιστροφής στους κατεχόμενους τόπους μας.

Ο Δήμαρχος Καραβά απένειμε αναμνηστικά ενθυμήματα στον κ. Νίκο Σιακόλα, ιδρυτή του Ταμείου Υποτροφιών Καραβά και στην κ. Ελένη Καλαβά, εκπρόσωπο της οικογένειας του μ. Γεωργίου Τσίμον.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Καραβιώτισσα Μαρία Καράσαββα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με πλούσια εδέσματα, προσφοράς του ζεύγους Γιάννη και Μαρίνας Νεοφύτου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά διοργάνωσε παζαράκι με γλυκά και είδη χειροτεχνίας που ετοίμασαν οι νέοι του Καραβά. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Νεολαίας Καραβά.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ