Κείμενο "Ο Χορός του Λεμονίού" και "Οι Κανονισμοί του Χορού του Λεμονιού"
Η κωμόπολη του Καραβά βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κερύνειας και είναι τρίτη από πλευράς πληθυσμού στην επαρχία, μετά τη Κερύνεια και τη Λάπηθο.
Ο Καραβάς είναι παιδί της αρχαίας Λάμπουσας και βρίσκεται κτισμένος μεταξύ βουνού και θάλασσας σε ένα καταπράσινο κάμπο, ο οποίος προσφέρει μια σπάνια φυσική ομορφιά και ένα συνδυασμό ανεπανάληπτο.
Το πράσινο της περιοχής οφείλεται κατά κύριο λόγο στους απέραντους λεμονόκηπους της περιοχής, στους οποίους οι κάτοικοι στήριξαν το εισόδημα τους.Κυριότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη της λεμονοκαλλιέργειας ήσαν οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και το ανεκτίμητο δώρο του κεφαλόβρυσου του Καραβά, το οποίο πότιζε τα περισσότερα περιβόλια των Καραβιωτών.
Οι κάτοικοι του Καραβά τιμούσαν το τοπικό τους προϊόν, το λεμόνι, με χορούς και διασκεδάσεις.Για πρώτη φορά διοργανώθηκε ο χορός του λεμονιού το 1951 στο παραλιακό κέντρο Ζέφυρος.Από τότε οι Καραβιώτες συνέχισαν τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης κάθε χρόνο, μέχρι τη μαύρη εκείνη μέρα της εισβολής, όταν η προσφυγιά και ο χωρισμός από τη πατρική γη φορτώνει στον Καραβιώτη μέχρι σήμερα ένα βαθύ ασήκωτο πόνο και μια άδικη δοκιμασία.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης του χορού του λεμονιού γινόταν πάντα μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο εποχή που άρχιζε το μάζεμα των λεμονιών.Μεταξύ άλλων τα κύρια γεγονότα της εκδήλωσης ήταν «ο Χορός του Λεμονιού» και η εκλογή της «Μιςς Λεμόνι».Στο διαγωνισμό του χορού του λεμονιού τα μέλη του ζευγαριού έπρεπε, χορεύοντας με το ρυθμό της μουσικής, να συγκρατούν με τα μέτωπα τους ένα λεμόνι.Οι κανονισμοί του διαγωνισμού δίνονται σε ξεχωριστή σελίδα που ακολουθεί.
Στο διαγωνισμό της «Μιςς Λεμόνι» κριτική επιτροπή ξεχώριζε την ωραιότερη δεσποινίδα της βραδιάς.
Η σκέψη μας απόψε, με τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης στην προσφυγιά, θα σεργιανίσει νοερά στον καταπράσινο κάμπο του Καραβά και θα ξεπροβάλει ζωντανά όλες τις όμορφες αναμνήσεις και τις θύμισες από την αγαπημένη πατρική γη.Κι εμείς με τα μάτια να βουρκώνουν από συγκίνηση, δίνουμε για άλλη μια φορά την υπόσχεση ότι δε λυγίζουμε μπροστά στις δυσκολίες και το χρόνο που περνά.Θα συνεχίσουμε με ακλόνητο το φρόνημα τον αγώνα μας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας.
Οι κανονισμοί για το διαγωνισμό
«Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ»
Ο χορός του λεμονιού είναι από τους πιο ξακουστούς αλλά και από τους πιο ιδιόρρυθμους χορούς.Χορεύεται με ένα λεμόνι στηριγμένο από τα μέτωπα του ζευγαριού.
Οι εμπνευστές του χορού έθεσαν τέτοιους όρους συμμετοχής, ώστε τα μέλη του ζευγαριού που κερδίζει στο διαγωνισμό, να είναι ασυναγώνιστοι χορευτές.
-Βασικός όρος είναι ότι ο ρυθμός της μουσικής ακολουθείται σωστά.
-Καμιά παραποίηση του λεμονιού δεν επιτρέπεται, π.χ. κόλλημα στο μέτωπο.
-Καμιά στήριξη δεν γίνεται δεχτή, π.χ. στήριξη με γυαλιά και άλλα αντικείμενα.
-Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο χορός δεν επιτρέπεται να αγγίξει κανένας το λεμόνι με το χέρι.
-Αν το λεμόνι μετακινηθεί από το μέτωπο ή αν πέσει, το ζευγάρι αποχωρεί.
-Παράκληση όπως η αποχώρηση γίνεται με μεγάλη προσοχή για να μην ενοχλούνται τα ζευγάρια που χορεύουν.Όσοι αποχωρούν παρακαλούνται να κάθονται στις θέσεις τους και να μην συνωστίζονται γύρω από την πίστα, για να μπορούν όλοι όσοι κάθονται να παρακολουθούν το χορό.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, και αν είστε πραγματικά καλοί χορευτές, μπορείτε να το αποδείξετε παίρνοντας το πρώτο βραβείο!!!
Οργανωτική Επιτροπή
Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς»
Ποίημα "Θυμήθηκα" από Δημήτρη Κοζάκο
Μέσ’ τα στενά του Καραβά
στους δρόμους τους μεγάλους
μοσχοβολούν οι λεμονιές
και σεργιανούν οι κοπελιές
με φόντο το φεγγάρι
Ψηλά στον Πενταδάχτυλο
γιορτάζει ο κόσμος όλος
στον Άϊ Λιά
στον Άϊ Λαρκόν
στήνει ο έρωτας χορό.
Και στη γιορτή του λεμονιού
χορεύει ο κόσμος όλος
μικροί, μεγάλοι
μεθούσε η καρδιά αγάπη
στους Μύλους την γαλήνη.
Στα καλντερίμια γιασεμιά
και στα μπαλκόνια γλάστρες
μα της αγάπης ο καημός
γίνεται ξάφνου χωρισμός
ο πόλεμος αφέντης.
Ποίημα "Αφιερωμένο στους Καραβιώτες"
Πολύκαρπου Κυριάκου
Τώρα κατάλαβα
γιατί επιμένετε τόσο πολύ
να επιστρέψετε στο χωριό σας,
Καραβιώτες,
τώρα κατάλαβα
που είδα τόση ομορφιά βολεμένη
σε μια σταλίτσα γης,
τώρα κατάλαβα!
Και να φανταστείτε
είδα την ομορφιά να ξεχειλίζει
κάτω από τη βρώμικη τούρκικη ανάσα,
είδα την ομορφιά να περισσεύει
με τον αγέρα να περνά μέσα απ’ τα φύλλα
της σκλαβωμένης λεμονιάς σας,
είδα την ομορφιά να περισσεύει
στον ήχο του τρεχούμενου νερού
που έκλαιγε,
είδα την ομορφιά
μες στ’ ακρογιάλια σας
με τα κύματα ν’ απλώνουν τα χέρια
για ελευθερία.
Ποίημα "Το περιβόλι μου θυμάμαι"
Από την ποιητική συλλογή
της Έλλης Α. Ιωάννου
«Τραγουδώ την ψυχή μου»
Ξημερώνει και νυκτώνει
η καρδούλα μου ματώνει
δεν μπορώ να ησυχάσω
τ’άγιο χώμα να ξεχάσω
Καραβά μου μαραζώνω
θέλω να σε καμαρώνω
το περβόλι μου θυμούμαι
και τη νύχτα δεν κοιμούμαι
Ζούνε άραγε οι ροδιές μου;
οι ψηλές αμυγδαλιές μου;
ανθισμένες μυρωμένες
και με φρούτα γεμισμένες;
Λεμονιές μου πεθυμώ σας
έλιωσα απ’ τον καημό σας
τους ανθούς σας που μυρίζαν
και λεμόνια εγεμίζαν.
Τι να πρωτοθυμηθώ;
να μη στεναχωρηθώ;
όλο φρούτα μεσπιλιές
μαντορινιές, πορτοκαλιές.
Η ομορφιά του περιβολιού μου
το καμάρι του σπιθκιού μου
τη δροσιά του να χαρώ
τούτο μόνο λαχταρώ.
Ποίημα "Ο Ύμνος του Καραβά" από Λεωνίδα Πιτσιλλίδη
Λεωνίδας Πιτσιλλίδης
Είσαι παιδί της Λάμπουσας τζιαί του Πενταδαχτύλου
πασ’ τον αφρό της θάλασσας, που κατωθκιόν του ήλιου
Του Τζιεφαλόβρυσσου νερόν επότιζεν την γην σου,
εμύριζες λεμονανθθόν, χωρκόν του Παραδείσου.
Οι μύλοι σου αλέθασιν ολόγρουσον σιτάριν,
οι ξένοι σ’ αζουλεύκασιν που είσιες τέθκιαν χάριν.
Ύμνος για σέναν Καραβά έν’ τούτον το τραούδιν
τζιαι στέλλω σου τον πόμακρα, μαζί με τ’ αερούδιν.
Έδωκες γαίμα τζιαι ψυσιήν στους Εθνικούς αγώνες
η ρίζα σου έν’ Ελληνική, βαθκιά μεσ’ τους αιώνες.
Το δρώμαν μας χαλάλιν σου π’ ανάστηννεν το χώμαν,
τζιεί μέσα στην αγκάλην σου, τα όνειρα μας κόμα.
Κάτω στα Καταλύματα έν’ ζωντανά ομπρός μου
παιχνίδια τζιαί τσιαττίσματα, χαρές, φωνές του κόσμου.
Ύμνος για ΄σεναν Καραβά έν’ τούτον το τραούδιν
Τζιαί στέλλω σου τον πόμακρα, μαζί με τ’ αερούδιν.
Κείμενα για αποστολή στο Χορό του Λεμονιού στο Λονδίνο και ψήφισμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Gorton Brown
Επίσκεψη του Προέδρου του Σωματείου στο Λονδίνο με τηνευκαιρία της διοργάνωσης του Χορού τουΛεμονιού από τον Σύνδεσμο Λαπήθου – Καραβά και Περιχώρων (Μεγάλης Βρεττανίας)
Μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Λαπήθου – Καραβά και Περιχώρων (Μεγάλης Βρεττανίας) με τηνευκαιρία της διοργάνωσης του Χορού τουΛεμονιού από τον Σύνδεσμο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου του Σωματείου στο Λονδίνο, μεταξύ 18 και 20 Οκτωβρίου, 2008. Με τηνίδια ευκαιρία συναντήθηκαν στο Λονδίνο και αντιπροσωπείες των Δήμων Καραβά και Λαπήθουκαι εκπρόσωπος του ΠροσφυγικούΣωματείου «Η Λάπηθος».
Στις 18 Οκτωβρίου 2008 ο Πρόεδρος του Σωματείου, ο Δήμαρχος Λαπήθου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας,η αντιπρόσωπος του Δήμου Καραβά και ο εκπρόσωπος του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος» έδωσαν συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR). Ακολούθως είχαν συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνοκυπριακών κομμάτων στο Λονδίνο και το LobbyforCyprus.
Το βράδυ της ίδιας μέρας παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό στο Χορό του Λεμονιού, που έγινε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Woodgreen.
Ο Χορός του Λεμονιούήταν πολύ επιτυχής. Παρευρέθηκαν πάνω από 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί Καραβιώτες. Στους επίσημους προσκαλεσμένους ήτανο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Λονδίνου, Εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας, ο Άγγλος Βουλευτής AndrewLove, εκπρόσωπος της Κυπριακής Ομοσπονδίας και ΕκπρόσωποιΚομμάτων. Ο Πρόεδρος του Σωματείου μετέφερε τους χαιρετισμούς των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στους παρευρισκόμενους και έδωσε τιμητικά ενθύμια στον Πρόεδρο και τους Καραβιώτες που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας. Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Σωματείου επισυνάπτεται.
Στις 20 Οκτωβρίου το πρωί οι αντιπρόσωποι των Καραβιωτών και των Λαπηθιωτών είχαν συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Αλέξανδρο Ζήνων. Η συνάντηση έγινε στο νέο, ιδιόκτητο, κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν μια μακρά και πολύ φιλική συζήτηση- αλληλοενημέρωση με τον Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μεσημέρι επέδωσαν ψήφισμα στο Γραφείο τουΠρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, κ. GortonBrown και, αμέσως μετά, στο ForeignOffice (επισυνάπτεται).Στο ForeignOffice η αντιπρόσωποι συναντήθηκαν και είχαν συζήτηση πέραν της μιας ώρας, με τον κ. Benjamin Wastnage, του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου παρακολούθησαν μέρος της κοινοβουλευτικής εργασίας, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας απαντούσε σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Τέλος, αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συναντήθηκαν στο κτίριο του Αγγλικού Κοινοβουλίου με τους Βουλευτές RudiVis καιAlanMeale, με τους οποίους είχαν μακρά και φιλική ανταλλαγή απόψεων.
Σε όλες τις συναντήσεις τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν τις θέσεις τους για το Κυπριακό πρόβλημα και ζήτησαν από τους συνομιλητές τους, όπως πιέσουν τη Τουρκία για να διαφοροποιήσει τις διχοτομικές της θέσεις,για να υπάρξει συμφωνία στις απ’ ευθείας συνομιλίες που θα λύσει το Κυπριακό προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Αντιδήμαρχος Καραβά Νίκος Παπαπέτρου, ο οποίος παρευρέθηκε μόνο τη νύχτα του Χορού, η Δημοτική Σύμβουλος Καραβά Μάρω Χατζηστεφάνου, ο Δήμαρχος Λαπήθου Άθως Ελευθερίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λαπήθου Βασίλης Μαντράλης και Σούλα Μούρεττου,και, εκ μέρους του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος», ο Νεοπτόλεμος Κότσαπας.Στις συναντήσεις που είχαν μας συνόδευαν ο Αντρέας Καραολής, Γραμματέας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείουκαι ο Χρυσόστομος Παπαπαύλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.
Το ψήφισμα που επιδόθηκε στο Γραφείο τουΠρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, κ. GortonBrown
Εξοχότατο
Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας
Κύριο Γκόρτον Μπράουν
Λονδίνο.
Εξοχότατε,
Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας εκ μέρους των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβουλίων και των εκτοπισμένων από το 1974 κατοίκων, των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά, οι οποίες έχουν καταληφθεί από τα Τουρκικά στρατεύματα στις6 Αυγούστου 1974, σε περίοδο εκεχειρίας.
Οι δέκα χιλιάδες κάτοικοι των δύο κωμοπόλεων έχουν εκδιωχθεί βίαια πριν 34 χρόνια από τα σπίτια και τις περιούσιες τους, από τους Τούρκους εισβολείς και σήμερα κατοικούν προσωρινά, κύρια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό.Αρκετοί υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία,όπου διαμένουν μέχρι σήμερα,αναμένοντας την επιστροφή τους στις περιοχές όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Η Τουρκία το καλοκαίρι του 1974,με την εισβολή της στην Κύπρο, κατέλαβε δια της βίας το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διακόσιεςχιλιάδεςνόμιμοι κάτοικοι των περιοχών που κατελήφθησανεξαναγκάστηκαν δια της βίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τα χωριά και τις πόλεις τους.
Τα αποτελέσματα της εισβολής τα βιώνουμε για 34 τώρα χρόνια, αναμένοντας να αρθεί επιτέλους η αδικία που συντελείται σε βάρος του Κυπριακού λαού.
Όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία και το υποτελές σ΄ αυτήν κατοχικό καθεστώς, όχι μόνο δεν επιδεικνύουν την αναγκαία βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά συνεχίζουν την πολιτική του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων και την εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής.
Η καταστροφή και η σύληση των εκκλησιών, των κοιμητηρίων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στις κατεχόμενες περιοχές, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με τη συνεχή οικοδόμηση κατοικιών σε ελληνοκυπριακές περιούσιες και την παράνομη πώλησή τους σε αλλοδαπούς, κύρια Βρετανούς,να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.
Ειδικά στις δύο κωμοπόλεις μας,σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουμε, είναι αρκετές οι περιπτώσεις των Βρετανών που έχουν αγοράσει παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες, χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών τους.
Εκ μέρους των δύο κατεχόμενων Δήμων μας, οι οποίοι λειτουργούν κανονικά στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας καλούμε όπως βοηθήσετε για να σταματήσει η σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο σφετερισμός των δικών μας περιουσιών στις κατεχόμενες από τα Τουρκικά στρατεύματα περιοχές μας.
Πιστεύουμε επίσης ότι μπορείτε να βοηθήσετε για να εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στοΚυπριακό πρόβλημα,με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών,όλων των Κυπρίων.
Εμείς για ακόμα μια φορά με αποφασιστικότητα τονίζουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμετα νόμιμα δικαιώματά μας, πάνω στις δικές μας περιουσίες που σήμερα είναι κατεχόμενες.Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, για να αποτρέψουμε το σφετερισμό των περιουσιών μας και τα νέα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει εις βάρος μας το κατοχικό καθεστώς.
Εξοχότατε,
Η Μεγάλη Βρετανία ως μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίαςέχει υποχρέωση να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία, για να τερματίσει την κατοχή, να εγκαταλείψει τα διχοτομικά της σχέδια και την αδιαλλαξία της και να συμβάλει στην εξεύρεση μια συμφωνημένης λύσης που θα επανενώνει το νησί μας.
Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Γι΄ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή και ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, για επίλυση του Κυπριακού,μέσα από τις απ΄ ευθείας συνομιλίες, που έχουν ξεκινήσει τον περασμένο μήνα στην Κύπρο.
Εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας,η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004,απαιτούμελύση,που θα επανενώνει την Κύπρο και θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, στα χωριά και τις πόλεις τους,σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους,με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Για τα Δημοτικά Συμβούλια και τους κατοίκους της Λαπήθου – Καραβά,
Άθως Ελευθερίου Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Λαπήθου Δήμαρχος Καραβά