Χορός Λεμονιού Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» – 17 Νοεμβρίου 2012Χορός Λεμονιού Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς»


Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, στο κέντρο Pavilion στη Λευκωσία, η παραδοσιακή εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού» με διοργανωτή το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε για 26η συνεχή χρονιά παρευρέθηκαν πέραν των 300 Καραβιωτών και φίλων της κωμόπολης Καραβά. Μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου το λεμόνι και το κιτρινοπράσινο χρώμα κυριαρχούσε, οι Καραβιώτες έδωσαν το παρόν τους από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.
 

Ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου χαιρετίζει την εκδήλωση


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκο Χατζηστεφάνου ο οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης των εθίμων και παραδόσεων της κωμόπολής μας, το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Υπουργό Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αρετράρη ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση της αξιόλογής αυτής εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:   


Στιγμιότυπα από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


«Ο πολιτισμός είναι ό,τι πιο ατόφιο, ωραίο, φωτεινό και πολύτιμο για κάθε κοινωνία, για κάθε λαό. Η αποψινή μας εκδήλωση αναδεικνύει αυτή τη μεγάλη αξία της πολιτιστικής μας παράδοσης και ειδικά της σκλαβωμένης κωμόπολής μας, του Καραβά. Για 26 συνεχή χρόνια διοργανώνεται αυτή η όμορφη εκδήλωση στην προσφυγιά, η οποία έχει τις ρίζες της στην καταπράσινη περιοχή της κωμόπολής μας όπου ο «χρυσός» καρπός του λεμονιού έδινε σημαντικό στήριγμα προόδου και ευημερίας στους κατοίκους του Καραβά.»
 

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά Έλενα Μεσαρίτου η οποία ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης


Τόνισε επίσης τη στήριξη που πρέπει να δίνουμε όλοι μας στη νέα γενιά και πόσο μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή των νέων μας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το πολύ ποιοτικό έργο που προβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας τα τελευταία 5 χρόνια καθώς επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια όλων των μελών του χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας να παρουσιάσουν χορευτική ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς στην εκδήλωση.   


Στιγμιότυπα από το Χορό του Λεμονιού


Η παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας ήταν πολύ συγκινητική μέσα από το πρόγραμμα που παρουσίασε, κέρδισε πολύ θετικά σχόλια και το θερμό χειροκρότημα όλων. Ουσιαστική και πολύ πετυχημένη υπήρξε επίσης η συμμετοχή του μέλους της Νεολαίας Έλενας Μεσαρίτου στην παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός του Χορού του Λεμονιού όπου τα ζευγάρια διαγωνίστηκαν χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής με ένα λεμόνι στηριγμένο στο μέτωπο τους. Ένα έθιμο που ξεκίνησε από τους Καραβιώτες το 1951 και συνεχίζεται η παράδοση αυτή μέχρι σήμερα διατηρώντας ταυτόχρονα άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στην αξέχαστη κωμόπολή μας.


   

Αναμνηστική φωτογραφία με τους νικητές του διαγωνισμού «Ο Χορός του Λεμονιού»


Αναμνηστική φωτογραφία με το Δήμαρχο Καραβά και το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά