Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Κυθήρων – 24-27.7.15

Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Κυθήρων


24 -27 Ιουλίου 2015


Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαϊωάννου μετέβηκε στο νησί των Κυθήρων την περίοδο 24 -27 Ιουλίου 2015, όπου συμμετείχε στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Τουρκικής εισβολής του 1974. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρω Χατζηστεφάνου και Σωτήρα Ποταμίτου. Ο Δήμος Κυθήρων μαζί με την κοινότητα Καραβά Κυθήρων τελεί στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά Κυθήρων, τα τελευταία χρόνια, ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την βάρβαρη Τούρκικη εισβολή του 1974 και για όλους όσους απέθαναν στην προσφυγιά με τον πόθο της Ελευθερίας και της επιστροφής.


Το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο των πεσόντων της Κυπριακής τραγωδίας τελέστηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εκεί ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης ανακοίνωσε ότι πρόσφατα ανατέθηκε η εργασία της ανακαίνισης και του ευπρεπισμού του Ηρώου του Καραβά, τα εγκαίνια για την οποία θα γίνουν τον Ιούλιο του 2016 με παρουσία αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά. Ο Δήμαρχος Καραβά ευχαρίστησε το Δήμο Κυθήρων για την πρωτοβουλία αυτή και για την απόφαση να κυματίζει μόνιμα η σημαία της Κύπρου στο μνημείο μετά την ανακαίνιση, ως ένδειξη των αδελφικών δεσμών των δύο περιοχών. Επίσης, εξήγγειλε ότι ο Δήμος Καραβά θα συνδράμει με χορηγία για την ανακαίνιση του χώρου του Μνημείου.


Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κυθήρων στην ομιλία του ανέφερε και τα ακόλουθα.


«Η διατήρηση της διχοτόμησης στη Λευκωσία, τη μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να αποτελεί όνειδος για τον δυτικό πολιτισμό. Για έναν πολιτισμό που διδάσκει την ελευθερία και καταδικάζει τη βία, για τη Δύση που διακηρύττει από το 1648 την αυτοδιάθεση των λαών και τη δημιουργία του Κράτους – Έθνους, η συνέχιση της παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μελανό σημείο. Και φυσικά από την κατοχή αυτή, δεν βάλλεται μόνο ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός αλλά και οι γηγενείς τουρκοκύπριοι που λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας υφίστανται έναν πρωτοφανή – αλλά όχι αδικαιολόγητο – διεθνή αποκλεισμό σε κάθε επίπεδο. Οι νόμιμοι κάτοικοι και πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να βιώσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ομαλότητα που μόνο το ανεξάρτητο Κυπριακό Κράτος μπορεί να προσφέρει, μέσα στα ασφαλή πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απρόσκοπτης εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες οριστικής και δίκαιης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος και συνεργαζόμενη στενά με την Κυπριακή ηγεσία, προκειμένου η δικαιοσύνη και η ελευθερία να επιστρέψουν στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.


Αγαπητέ αδελφέ Δήμαρχε του μαρτυρικού Καραβά της Κύπρου και εκλεκτοί Κύπριοι προσκεκλημένοι, Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι παρούσα όπου η Κύπρος την χρειάζεται. Θα συνεχίσει να μάχεται για την δικαίωση των ψυχών των αγνοουμένων και των θυμάτων του Αττίλα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οριστική δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την επιστροφή των εκδιωχθέντων προσφύγων στις πατρικές τους εστίες και πατρίδες. Σήμερα από το Ναό του Αγ. Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων στέλνουμε το μήνυμα της αδελφοσύνης και του αγώνα, που μπορεί να πατάξει κάθε είδους βία, είτε των έργων είτε των λόγων. Και διατρανώνουμε ότι οι πολυετείς αδελφικές σχέσεις των Δήμων Καραβά και Κυθήρων θα προοδεύουν και θα παγιώνονται, εδρασμένες στις διαχρονικές αξίες του δικαίου και της ελευθερίας που συνιστούν κορυφαίες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του Δυτικού Πολιτισμού».


Την Κυριακή 26/7 οι δύο Δήμαρχοι παρευρέθησαν στον εορτασμό του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Λογοθετιανίκων και τη Δευτέρα 27/7 έγινε η επίσημη υποδοχή του Δημάρχου Καραβά και της Κυπριακής αντιπροσωπείας στο Δημαρχείο Κυθήρων, όπου παρόντων των Αντιδημάρχων, μελών του Δ.Σ. και υπαλλήλων του Δήμου Κυθήρων, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δώρησε αναμνηστική πλακέτα στον Δήμαρχο του Καραβά και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, δεσμευόμενος να ανταποδώσει την επίσκεψη στην Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο Δήμαρχος Καραβά ανταπέδωσε με αναμνηστικά δώρα και ευχαρίστησε το Δήμο Κυθήρων για τη φιλοξενία και τους ισχυρούς αδελφικούς δεσμούς.


Επίσης, η αποστολή του Δήμου Καραβά είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εισηγήσεις και απόψεις με τον πρόεδρο της κοινότητας Καραβά Κυθήρων κ. Γιώργο Τσάκο με στόχο την ανάδειξη κοινών ιστορικών πληροφοριών μεταξύ των δύο περιοχών και την περεταίρω σύσφιξη των αδελφικών δεσμών.


   

Στιγμιότυπο από την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της κοινότητας Καραβά Κυθήρων


Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Δημαρχείο Κυθήρων