Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Κυθήρων – 20-27.8.18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Κυθήρων

20 – 27 Αυγούστου 2018

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου μετέβηκε στο νησί των Κυθήρων την περίοδο 20-27 Αυγούστου 2018, όπου πήρε μέρος στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον Καραβά της Κύπρου.

Στην αποστολή συμμετείχαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μάριος Μούγης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, Αλέξανδρος Ποστεκκής και Σωτήρα Ποταμίτου, ο Λουκής Ιακωβίδης, ως εκπρόσωπος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας και 40 περίπου Καραβιώτες.

Στις 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά Κυθήρων, το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974 και για όλους όσους απέθαναν στην προσφυγιά με τον πόθο της Ελευθερίας και της επιστροφής. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε και μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επιμνημόσυνες ομιλίες απεύθυναν ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου.

Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Κυθήρων, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καραβά, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Όμορφος Καραβάς», εκπρόσωποι των ένοπλων δυνάμεων, των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στα Κύθηρα από τον Υπουργό Εσωτερικών εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους Δημάρχους Καραβά και Κυθήρων, καθώς και τους εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων που παρέστηκαν στο μνημόσυνο.

Στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού Ποταμός, στα Κύθηρα, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων ομιλία-παρουσίαση για τον Καραβά με παράλληλη προβολή φωτογραφιών, από την Τάνια Κολιού Γεωργίου και τον Ανδρέα Χατζηχαραλάμπους. Ακολούθησε καλλιτεχνική ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά. Μέρος του χορευτικού προγράμματος παρουσιάστηκε από το παιδικό τμήμα του συγκροτήματος. Οι χορευτές του Καραβά ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους και άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα Κύθηρα, η αποστολή του Δήμου Καραβά έτυχε θερμής φιλοξενίας από τον αδελφοποιημένο Δήμο Κυθήρων και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού.

Στις 20 και 27 Αυγούστου, τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καραβά διανυκτέρευσαν στην Σπάρτη, όπου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καραβά και του Προέδρου του Συλλόγου, γνώρισαν την κοινότητα Καραβά Σπάρτης και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά Σπάρτης. Τα μέλη του Συλλόγου και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Καρμοίρης, επεφύλαξαν εγκάρδια υποδοχή στα μέλη της Κυπριακής αποστολής. Στις 27 Αυγούστου η αποστολή του Δήμου συμμετείχε στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του οικισμού «Καραβά» της Σπάρτης. Το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά παρουσίασε για ακόμη μια φορά μια όμορφη και παραδοσιακή χορευτική ενότητα.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών συναντήσεων, ο Δήμαρχος Καραβά αντάλλαξε σκέψεις και απόψεις με τον Πρόεδρο του Συλλόγου για κοινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με στόχο την δημιουργία δεσμών μεταξύ του Καραβά της Κύπρου και του Καραβά της Σπάρτης. Πρόθεση είναι η δημιουργία δικτύου όλων των περιοχών με την ονομασία «Καραβάς» και προβολή της κοινής τους πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Από το μνημόσυνο που τελέστηκε για τους πεσόντες
κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974
και για όλους όσους απέθαναν στην προσφυγιά

Αναμνηστική φωτογραφία με τον Υπουργό Εσωτερικών Κύπρου,
τους Δημάρχους Καραβά και Κυθήρων
και μέλη της αποστολής του Δήμου Καραβά