Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Αμυνταίου, 3-6 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Αμυνταίου, 3-6 Νοεμβρίου 2012


Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση του Αμυνταίου 


Αποστολή του Δήμου Καραβά, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και με τη συμμετοχή του Προέδρου του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκου Χατζηστεφάνου, έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Δήμου Αμυνταίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 3 – 6 Νοεμβρίου στον αδελφοποιημένο Δήμο Αμυνταίου.


Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά παρουσίασε ομιλία με θέμα «Η Συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους» με ιδιαίτερη αναφορά στους 46 Καραβιώτες εθελοντές που, με επικεφαλής τον ιατρό Ιωάννη Πηγασίου, πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας πλάι στους αδελφούς Έλληνες. Στην εκδήλωση ο Δήμος Καραβά παρουσίασε επίσης έκθεση φωτογραφίας με το ίδιο θέμα.


   

Ο Δήμαρχος Καραβά απονέμει αναμνηστική πλακέτα στο Δήμαρχο Αμυνταίου


Στιγμιότυπο από την έκθεση φωτογραφίας στη Λέσχη Αξιωματικών Αμυνταίου


Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το χρονικό της απελευθέρωσης» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου. Τη Δευτέρα η αποστολή συμμετείχε σε εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της κοινότητας Κέλης η οποία ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου όπου μεταξύ άλλων έγινε πανηγυρική δοξολογία, ειδική τελετή με ομιλίες από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση μαθητών της περιοχής. Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012, η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε τη Δοξολογία στον ιερό Ναό των πολιούχων Αγίων της πόλης του Αμυντάιου, Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην Τοπική Κοινότητα Ροδώνα, στην περιοχή όπου το 1912 είχαν διεξαχθεί οι πιο αποφασιστικές μάχες ενάντια στους Τούρκους. Το μεσημέρι, η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε παρέλαση μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων κάτω από τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αμυνταίου στο κέντρο της πόλης.


Μια έμπρακτη χειρονομία ενδυνάμωσης των αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο Δήμων ήταν η εισφορά ύψους 2000 ευρώ που έγινε εκ μέρους του Ταμείου Ευημερίας Καραβιωτών προς το Ταμείο του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ίδρυσε ο Δήμος Αμυνταίου για να βοηθά δυσπραγούντες δημότες του. Μια ενέργεια η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου.


   

Αναμνηστική φωτογραφία από την τελετή στην κοινότητα Κέλης


Ο Μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Δήμαρχος Καραβά


Ο Δήμαρχος Καραβά απεύθυνε πρόσκληση στο Δήμαρχο Αμυνταίου για να παρευρεθεί και να προσφωνήσει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο με θέμα τους Βαλκανικούς πολέμους και τη συμβολή των Κύπριων εθελοντών. Στην εκδήλωση θα γίνει ειδική αναφορά για τη θυσία του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου στο βαλκανικό μέτωπο, στις μάχες στο Μπιζάνι πριν 100 χρόνια (6 Δεκεμβρίου 1912) καθώς και για τη συμμετοχή των Καραβιωτών στους Βαλκανικούς πολέμους.


Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αποστολή του Δήμου Καραβά, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τους αδελφικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο Δήμων.
 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο