Αποστολή Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά στα Κύθηρα, 15 – 21 Αυγούστου 2012

Αποστολή Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά στα Κύθηρα – 15 – 21 Αυγούστου 2012


Συμμετοχή στο πολιτιστικό Φεστιβάλ του Συλλόγου «Πορτοκαλιά» Καραβά ΚυθήρωνΜετά από πρόσκληση που στάληκε από το Σύλλογο «Πορτοκαλιά» Καραβά Κυθήρων  για συμμετοχή σε πολιτιστική εκδήλωση  που θα διοργανώσει ο Σύλλογος με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, αντιπροσωπεία από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά θα επισκεφτεί τα Κύθηρα και θα συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου.


Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 15 – 21 Αυγούστου 2012 και σε αυτή θα συμμετάσχουν 12 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, ο Δήμαρχος Καραβά καθώς και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Μαούρης.


   

Στο γραφείο του Δημάρχου Κυθήρων – Μάιος 2009


Στην είσοδο της κοινότητας Καραβά Κυθήρων – Μάιος 2009


Μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στην κοινότητά Καραβά Κυθήρων. Η πρώτη  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει αθλητικά αγωνίσματα και διαγωνισμούς και η δεύτερη την Παρασκευή 17 Αυγούστου με τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχει η Νεολαία του Δήμου Καραβά με παρουσίαση ενότητας από κυπριακούς χορούς. Στην παρουσίαση της χορευτικής ενότητας θα λάβουν μέρος όλα τα μέλη της νεολαίας του Δήμου Καραβά (12 άτομα που μετέχουν στην αποστολή).


Την Κυριακή 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί δέηση στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά Κυθήρων για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974.


Η αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά έχει ως απώτερο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και αλληλοστήριξης μεταξύ των νέων των δύο περιοχών Καραβά Κύπρου και Κυθήρων καθώς επίσης δίνεται η ευκαιρία στη Νεολαία του Καραβά να γνωρίσει και να ενημερωθεί για την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Κυθήρων.


Η σχέση του Δήμου Καραβά με τα Κύθηρα έχει μια πολύ αξιοσημείωτη ιστορική σύνδεση με την κοινότητα Καραβάς που υπάρχει στο νησί. Η παράδοση αναφέρει ότι μετά τις σφαγές του Ιουλίου 1821 στην Κύπρο από τους Τούρκους, στις οποίες είχε και ο Καραβάς της Κύπρου βαρύ τίμημα, μια οικογένεια από τον Καραβά με το επώνυμο Φραγκούδης διέφυγε από την Κύπρο και εγκαταστάθηκε στα Κύθηρα όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του χωριού Καραβάς (αναφορά από τον ιστορικό ερευνητή κ. Κώστα Κύρρη στο βιβλίο του «Χρονικά της Λαπήθου».


Το χωριό Καραβάς Κυθήρων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι χτισμένο σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Έχει δε πολλές ομοιότητες με τις φυσικές ομορφιές του Καραβά της Κύπρου.


   

Μερική άποψη της κοινότητας Καραβά Κυθήρων. Διακρίνεται στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους


Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην πρωτεύουσα του νησιού Κυθήρων – Μάιος 2009


Ο Δήμος Καραβά αξιοποίησε αυτό το ιστορικό γεγονός και από το 1996 διατηρεί μια πολύ καλή συνεργασία και σχέση με την κοινότητα του Καραβά και το Δήμο Κυθήρων.


Στις 7 Σεπτεμβρίου και στις 20 Οκτωβρίου του 1997 υπογράφτηκαν στα Κύθηρα και στην Κύπρο αντίστοιχα, πρωτόκολλα συνεργασίας και αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Καραβά και της κοινότητας Καραβά Κυθήρων.


Μετά την ενοποίηση όλων των κοινοτήτων του νησιού σε ένα Δήμο υπάρχει ομόφωνη απόφαση από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κυθήρων και Καραβά Κύπρου όπως προχωρήσει επίσημη υπογραφή πρωτόκολλου αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων η οποία προγραμματίζεται να γίνει το πιο πιθανόν εντός του 2013.


Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο Δήμων διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο με ανταλλαγές και επικοινωνία που γίνονται σε διάφορα θέματα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά δραστηριοποίησης. Μια θεματική ενότητα είναι η προβολή των πολιτιστικών παραδόσεων των δύο περιοχών η οποία είναι και το κύριο θέμα προβολής της αποστολής της Νεολαίας του Δήμου Καραβά στο νησί την περίοδο 15 – 21 Αυγούστου.


   

Από την τελετή αδελφοποίησης στην κοινότητα Καραβά Κυθήρων – 7 Σεπτεμβρίου 1997


Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη του συλλόγου «Πορτοκαλιά» Καραβά Κυθήρων – Σεπτέμβριος 1997