Απονομή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας – 15 Φεβρουαρίου 2011


ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ – 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Τιμητική Διάκριση για την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά


Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία η ετήσια εκδήλωση για την απονομή των κρατικών βραβείων Λογοτεχνίας. Στην εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, βραβεύτηκαν εννέα συγγραφείς, οι οποίοι τιμούν την τέχνη και τον πολιτισμό της Κύπρου μας με το πλούσιο συγγραφικό τους έργο. Μεγάλη τιμή για την κωμόπολη Καραβά ήταν η απονομή του Βραβείου για την ενότητα Χρονικό/Μαρτυρία στην Καραβιώτισσα συγγραφέα και ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για την έκδοση που επιμελήθηκε με θέμα τα «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου».


Αναλυτικά δόθηκαν τα εξής βραβεία: Το βραβείο Ποίησης απενεμήθη στον κ. Γιώργο Καλοζώη για το έργο του «Η κλίση του ρήματος», το βραβείο Μυθιστορήματος στον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη για το βιβλίο «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού», το βραβείο Δοκιμίου/Μελέτης στον κ. Κωνσταντίνο Γιαγκούλλη για το έργο «Θησαυρός κυπριακής διαλέκτου: Ερμηνευτικό, ετυμολογικό, φρασεολογικό και ονοματολογικό λεξικό της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής διαλέκτου» και το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στην Κερυνιώτισσα κ. Στέλλα Σπύρου για το βιβλίο «Ένα δύο τρία για μικρούς το ένα και για μεγάλους» και στην κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου για το βιβλίο «Ο πρωταθλητής». Το βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας απενεμήθη στην κ. Άννα Κουππάνου για το έργο της «Οι αργοναύτες του χρόνου», το βραβείο Εικονογράφησης στην κ. Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου της κ. Έλλης Παιονίδου «Τα ίσια και τα στραβά», το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη στο κ. Παναγιώτη Νικολαϊδη για το έργο «Σαν Ίαμβος Καθρέφτης» και το βραβείο Χρονικού/Μαρτυρία στην κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για το βιβλίο της «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου». Το πολυσέλιδο βιβλίο της κ. Πρωτοπαπά είναι έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.


   

Η επίδοση του Βραβείου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ενότητα Χρονικό/ Μαρτυρία στην κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου


Ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, παραλαμβάνει από την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά την επιταγή των 5000 ευρώ η οποία αντιπροσωπεύει το χρηματικό ποσό του βραβείου και το οποίο η τιμώμενη προσέφερε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών εις μνήμη του πατέρα της κ. Ιωάννη Χαρμαντά, πρώην δημάρχου Καραβά


Το βιβλίο «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου» καταγράφει και περιγράφει τα έθιμα της Κύπρου που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και τη βάφτιση ενός παιδιού. Τα έθιμα της γέννησης, οι αρχαίες τελετουργίες και πρακτικές και οι προλήψεις και αντιλήψεις που σχετίζονται με αυτά, αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της πλούσιας παράδοσης του τόπου μας  το οποίο καταγράφεται μέσα από την έκδοση.


Στην αντιφώνηση μετά την παραλαβή του βραβείου η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Αισθάνομαι ότι η τιμή αντανακλά και στους ερευνητές που εργάστηκαν με ζήλο για το σχηματισμό του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από το οποίο προέρχονται οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και ταυτόχρονα τις εκατοντάδες των πληροφορητών που με υπομονή μας άνοιξαν αυτό το δρόμο που λέγεται λαϊκός πολιτισμός και λαϊκή παράδοση. «0 ζωντανός λαός είναι η ζωντανή πηγή, ο δημιουργός και ο φορέας αυτών των εκδηλώσεων».


Τα έθιμα της γέννησης είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από την πλούσια παράδοση του τόπου μας, μια παράδοση που συνεχίζει αρχαϊκά στοιχεία και περιέχει αρχές και τελετουργίες μοναδικές. Ένα κομμάτι από τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να αποτρέψει το κακό που ελλοχεύει στη ζωή επιστρατεύοντας διάφορες μεθόδους.


Η μελέτη του λαϊκού μας πολιτισμού μας γεμίζει περηφάνια αλλά και δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας, τις ρίζες μας, μπορούμε να στηριχτούμε για το μέλλον μας. Χωρίς ρίζες κανένα φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει, πόσο μάλλον ο άνθρωπος. Αυτή είναι η δύναμή μας.


Η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, αφιέρωσε το βραβείο της στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και στη μνήμη του πατέρα της κ. Ιωάννη Χαρμαντά ο οποίος υπήρξε δήμαρχος Καραβά την περίοδο 1964 – 1970. Ο κ. Ιωάννης Χαρμαντάς είχε επίσης διατελέσει μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, προδρόμου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το χρηματικό βραβείο που ανέρχεται στις 5000 ευρώ, παράλαβε με συγκίνηση ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου μετά το τέλος της εκδήλωσης.
 

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή του βραβείου. Από αριστερά: Αντώνης Πρωτοπαπάς, Σωτήρα Ποταμίτου (Μέλος του Δ.Σ.), Πίτσα Πρωτοπαπά, Γιάννης Παπαϊωάννου (Δήμαρχος), Δέσπω Ευτυχίου (Μέλος του Δ.Σ.) και η μικρή Ελίνα, εγγονή της κ. Πίτσας Πρωτοπαπά


Ο Δήμος Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους προς την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για την εξαίρετη και συγκινητική χειρονομία της η οποία συνδέεται με την αγάπη και την αφοσίωσή της για τα πολιτιστικά δρώμενα της κωμόπολής Καραβά καθώς και την καταγραφή των παραδόσεων και εθίμων του τόπου μας.