Απολογισμός για το δεύτερο έτος θητείας

Απολογισμός για το δεύτερο έτος θητείας
του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά

 Συμπληρώθηκε ήδη ο δεύτερος χρόνος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Δημάρχου και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά. Ένας ακόμη παραγωγικός χρόνος, κατά τον οποίο ολοκληρώθηκαν πολλές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Πιο κάτω καταγράφεται σύντομος απολογισμός του χρόνου αυτού.

Εθνικό Θέμα/Διαφώτιση

 1. Το Εθνικό Θέμα και τα Θέματα Διαφώτισης αποτέλεσαν προτεραιότητα του Δήμου Καραβά. Για τον σκοπό αυτό έγιναν συνεχείς ενέργειες σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, τους δύο άλλους Δήμους της Επαρχίας, Κερύνειας και Λαπήθου, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», την Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας και τον Όμιλο Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας. Μεταξύ άλλων, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τις επετείους της εισβολής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επιδόθηκαν ψηφίσματα στις Πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στάληκαν υπομνήματα σε Κυβερνήσεις και πραγματοποιήθηκαν επαφές με ξένους αξιωματούχους.
 2. Ο Δήμαρχος Καραβά και η Δήμαρχος Λευκονοίκου εκπροσώπησαν την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στο 34ο Συνέδριο της Κυπριακής και Ελλαδικής Ηγεσίας της Ομογένειας (ΠΣΕΚΑ) στην Washington, την περίοδο 22-24/5/2018. Το συνέδριο περιλάμβανε συναντήσεις, ενημέρωση και συζητήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, μέλη του Κογκρέσου, γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο και άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Στόχος των Δημάρχων ήταν η ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού και η διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων των προσφύγων και του Κυπριακού Ελληνισμού.
 3. Έγιναν ενέργειες με την Δικοινοτική Επιτροπή για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με το θέμα της συντήρησης της Μονής της Αχειροποιήτου, του κοιμητηρίου και των άλλων θρησκευτικών μνημείων του Καραβά.
 4. Έχει αρχίσει η συλλογή χρημάτων για ανέγερση Μνημείου προς τιμή των πεσόντων Καραβιωτών της Τουρκικής εισβολής και των θανόντων στην προσφυγιά Καραβιωτών. Το Μνημείο θα αναγερθεί μπροστά από το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Σχέσεις με αδελφοποιημένους Δήμους έχουν γίνει τα ακόλουθα:

 1. Έγιναν προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων με το αδελφοποιημένο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες όμως, δυστυχώς, δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.
 2. Διοργανώθηκε επίσκεψη στον αδελφοποιημένο Δήμο Κυθήρων τον Αύγουστο του 2018. Στην αποστολή συμμετείχε και το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας Καραβά, το οποίο παρουσίασε ένα όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς χορούς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού Ποταμός, στα Κύθηρα.
  Επίσης στις 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά Κυθήρων, το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974 και για όλους όσους απέθαναν στην προσφυγιά με τον πόθο της Ελευθερίας και της επιστροφής. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε και μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 3. Την περίοδο 23-27 Νοεμβρίου ο Δήμος Καραβά φιλοξένησε αντιπροσωπεία από τους αδελφοποιημένους Δήμου Αμυνταίου, Κυθήρων και Λειψών με επικεφαλής τους τρεις Δημάρχους, καθώς και τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά Σπάρτης, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για συνέχιση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Δήμων και του Συλλόγου.
 4. Έγιναν επαφές και συναντήσεις με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά Σπάρτης. Αποκορύφωμα των επαφών ήταν η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοσύνης Γεωγραφικών Οντοτήτων με την Ονομασία «Καραβάς», μεταξύ του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Οικισμού Καραβά Σπάρτης, τον Νοέμβριο του 2018 στην Κύπρο.
 5. Την περίοδο 1-4 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά συμμετείχε στις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου «Τσιριβάρβαρα».

Διοικητικά θέματα και θέματα Λειτουργίας:

 1. Λειτούργησε και βελτιώθηκε η διαδικασία αρχειοθέτησης των εγγράφων του Δήμου.
 2. Λειτούργησε με επιτυχία, για δεύτερη χρονιά, ο θεσμός του Συμβουλευτικού-Συντονιστικού Σώματος Καραβιωτών με τη συμμετοχή των νυν και προηγούμενων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των οργανωμένων συνόλων Καραβά. Στόχος του Σώματος είναι η ενημέρωση και αλληλοστήριξη μεταξύ των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και ο συντονισμός των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Θέματα Οικήματος:

 1. Έγινε τακτοποίηση όλων των χώρων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών (ΠΙΚ).
 2. Απομακρύνθηκε το παλιό κεντρικό σύστημα θέρμανσης-ψύξης του οικήματος, το οποίο βρισκόταν εκτός λειτουργίας και καταλάμβανε σημαντικούς χώρους στο οίκημα.
 3. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για επιδιορθώσεις, στεγανοποίηση της οροφής και βάψιμο εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του οικήματος.
 4. Έγινε αγορά και εγκατάσταση 10 καινούργιων μονάδων κλιματισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού που υπήρχαν στο οίκημα.
 5. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα, μια προσφορά του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», με στόχο τη δραστική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 6. Έγινε αγορά και εγκατάσταση πυροσβεστήρων στο οίκημα για τις ανάγκες πυρασφάλειας του χώρου. Εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση του συστήματος πυρανίχνευσης και να τεθεί σε λειτουργία.
 7. Έγινε αξιολόγηση του χώρου του οικήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών από Σύμβουλο Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος έχει προτείνει αλλαγές/διορθωτικά βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε ο Δήμος και τα υπόλοιπα Σώματα που στεγάζονται στον χώρο να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς Ασφάλειας και Υγείας.
 8. Συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής της κινητής περιουσίας του Δήμου Καραβά.

Κοινωνικός τομέας:

 1. Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις και ψυχαγωγία των συνταξιούχων και ηλικιωμένων Καραβιωτών. Έχουν διοργανωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωινές συναντήσεις συνταξιούχων σε Λευκωσία και Λεμεσό, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στη Λευκωσία η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιτών και στη Λεμεσό στο οίκημα του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας. Επίσης, συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι Καραβιώτες στην Πάφο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λέμπας.
 2. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα του Καραβά συνεχίζεται η προσπάθεια βοήθειας άπορων οικογενειών, μέσω του Ταμείου Ευημερίας Καραβιωτών.

Πολιτιστικός τομέας:

Ενέργειες Προώθησης «φερβολιτέ»

Ο Δήμος και τα οργανωμένα σύνολα Καραβά καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για προώθηση, προβολή, διατήρηση του και μεταλαμπάδευση της τέχνης του «φερβολιτέ». Το 2018 έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες.

 1. Δημιουργήθηκε Επιτροπή για την ανάδειξη του «φερβολιτέ» με στόχο την εξεύρεση και επαφή με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους, φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με την τέχνη του «φερβολιτέ». Ευρύτερος στόχος η ανάπτυξη πολιτιστικών δεσμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 2. Διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα μαθήματα εκμάθησης «φερβολιτέ» στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών. Δασκάλα η Καραβιώτισσα Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά.
 3. Στις 17/4/2018 ο Δήμος Καραβά είχε την χαρά να φιλοξενήσει τη Λειτουργό της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ Δρ Αντιγόνη Πολυνείκη, μαζί με φωτογραφικό συνεργείο, το οποίο φωτογράφισε τις κεντήτριες «φερβολιτέ» και τις ξεχωριστές δημιουργίες τους.
 4. Διοργανώθηκε την περίοδο 27-29/9/2018, έκθεση Καραβιώτικων χειροτεχνημάτων, με έμφαση στον φερβολιτέ. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 40 Καραβιώτισσες με δικές τους δημιουργίες ή με έργα που κατασκευάστηκαν στον Καραβά πριν το 1974.
 5. Υποβλήθηκε αίτηση για επιχορήγηση έκδοσης για τον «φεροβολιτέ». Για τον σκοπό αυτό έχει γίνει επαγγελματική φωτογράφιση των κεντημάτων που εκτέθηκαν στην Καραβιώτικη έκθεση χειροτεχνημάτων.

Νεολαία Δήμου Καραβά

 1. Συνεχίστηκε για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία η δραστηριοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά. Το Συμβούλιο Νεολαίας έχει καθιερωθεί ως θεσμός, ο οποίος είναι συμπαραστάτης και στήριγμα στο έργο και την αποστολή του εκτοπισμένου Δήμου Καραβά. Μέσα από το έργο του προσφέρει την ευκαιρία σε νέους και νέες με καταγωγή τον Καραβά, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνειδητοποιήσουν την κοινή καταγωγή τους και τα τόσα πολλά που τους ενώνουν, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και υγιή ψυχαγωγία τους κατά τον ελεύθερο τους χρόνο, με την ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητισμού, του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής συνείδησης και του εθελοντισμού.
 2. Πραγματοποιούνται για ακόμη μια χρονιά τα μαθήματα Κυπριακών χορών του Χορευτικού Συγκροτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά και του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος. Τα δύο συγκροτήματα συμμετέχουν με επιτυχία σε πολλές δραστηριότητες των οργανωμένων συνόλων Καραβά, καθώς και σε αποστολές του Δήμου στο εξωτερικό.

Εκδόσεις/Άλλα θέματα

 1. Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το δίγλωσσο λεύκωμα για τον Καραβά, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τον κατεχόμενο Δήμο μας.
 2. Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος του περιοδικού «Καραβιώτικα Δρώμενα».
 3. Βρίσκεται σε διαδικασία εκτύπωσης, το βιβλίο «Άρωμα Καραβά» του Χαράλαμπου Δαμασκηνού, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019.
 4. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εργάστηκαν και διεκπεραίωσαν ο καθένας μια σειρά δραστηριοτήτων υπό μορφή project.

Οι εκδηλώσεις όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά:

Περιληπτικά κατά τη διάρκεια του 2018 ο Δήμος και τα άλλα οργανωμένα σύνολα του Καραβά πραγματοποίησαν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά – 14/1/2018
 • Εκδήλωση Συνεστίαση Καραβιωτών – Δραστηριότητα του Προσφυγικού Σωματείου – 11/2/2018
 • Καρναβαλίστικος Χορός ΑΕΚ Λάμπουσα – 17/2/2018
 • Παρουσίαση βιβλίων Καραβιώτικα Δρώμενα, Λεύκωμα, Ημερολόγιο Ενός Μετανάστη – 20/2/2018
 • Συνάντηση συνταξιούχων στη Λευκωσία – 9/3/2018
 • Συνάντηση συνταξιούχων στη Λεμεσό – 15/3/2018
 • Εκδρομή Νεολαίας Καραβά στη Δρούσεια – 17-19/3/2018
 • Προβολή Ντοκιμαντέρ «Πενταδάκτυλος» – Δραστηριότητα Νεολαίας – 22/3/2018
 • Γενική Συνέλευση Σωματείου – 27/3/2018
 • Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους – 28/3/2018
 • Εκδήλωση «Δευτέρα του Πάσχα» – 9/4/2018
 • Τουρνουά Φούτσαλ Νεολαίας Καραβά – 15/4/2018
 • Σύγκλιση όλων των Σωμάτων του Καραβά – 19/4/2018
 • Συνάντηση πτυχιούχων Καραβιωτών – 26/4/2018
 • Εσπερινός Αγίας Ειρήνης (Λεμεσός) – 4/5/2018
 • Εκδρομή Συνταξιούχων Καραβιωτών – 20/5/2018
 • Κατακλυσμός Επαρχίας Κερύνειας – 28/5/2018
 • Επίσκεψη στον Καραβιώτη Ηγούμενο της Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, πατήρ Χριστοφόρο – 3-6/6/2018
 • Εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων Καραβιωτών – Δραστηριότητα της Σχολικής Εφορείας Καραβά – 13/6/2018
 • Πάρτι γνωριμίας νέων του Καραβά – Δραστηριότητα της Νεολαίας – 22/6/2018
 • Αντικατοχικές εκδηλώσεις Κερύνειας (Τύμβος) – 23/7/2018
 • Αποστολή στα Κύθηρα – Μνημόσυνο στον Καραβά Κυθήρων – 20-27/8/2018
 • Συνεστίαση αποδήμων Καραβιωτών στο ΠΙΚ – 13/9/2018
 • Έκθεση Καραβιώτικων χειροτεχνημάτων – 27-29/9/2018
 • Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Λαπήθου – 21/10/2018
 • Χορός του Λεμονιού, Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» – 24/11/2018
 • Εκδήλωση Υπογραφής Πρωτοκόλλου Αδελφοσύνης – 26/11/2018
 • Εκδήλωση υποτροφιών σε άριστους πρωτοετείς φοιτητές – 27/12/2018
 • Διήμερη εκδρομή Νεολαίας στη Λόφου – 30/11-2/12/2018
 • Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου «Τσιριβάρβαρα» – 1-4/12/2018
 • Η Νεολαία Καραβά συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στις καθιερωμένες παρέλασεις της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου.
 • Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν τρεις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας, με συντονιστή τον Δήμο Λαπήθου, στις 1/2/18, 1/3/18 και 3/5/18. Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο οίκημα του ΠΙΚ.

Για την επίτευξη των πιο πάνω σημαντική ήταν η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων των ενεργών Καραβιωτών. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε ιδιαίτερα στους πιο κάτω:

 • τον Αντιδήμαρχο και τα Μέλη του Δ.Σ. Καραβά,
 • τον τέως Δήμαρχο Γιάννη Παπαϊωάννου για τη συνεργασία και τη στήριξή του,
 • τον Δήμαρχο Στροβόλου και τους συνεργάτες του για την σημαντική βοήθεια που παρείχε στον Δήμο Καραβά,
 • τον Πρόεδρο και τα μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς»,
 • τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών,
 • τη Σχολική Εφορεία Καραβά,
 • τη Νεολαία του Δήμου και τα μέλη του Χορευτικού συγκροτήματος,
 • τη φιλόλογο-ερευνήτρια Πίτσα Πρωτοπαπά για τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό της έκδοσης «Το ημερολόγιο ενός μετανάστη» και «Άρωμα Καραβά»,
 • την τέως Αντιδήμαρχο Καραβά/Δημοτική Σύμβουλο Μάρω Χατζηστεφάνου για τον συντονισμό της έκδοσης «Καραβιώτικα Δρώμενα» – τεύχος 11,
 • τους καθημερινούς συνεργάτες του Δήμου, Ανδρέα Πατέρα, Ανδρέα Λάμπρου, Λουκή Ιακωβίδη και Ανδρέα Χαραλάμπους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στη Δημοτική Γραμματέα Έμιλυ Καραΐσκου και στη Γραφέα Μαρία Κλεάνθους.

Για το 2019 έχει καταρτιστεί κατάλογος δραστηριοτήτων του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων. Ο κατάλογος επισυνάπτεται.

Δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά είναι ότι θα συνεχιστεί η πολύπλευρη δραστηριοποίηση και δράση, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του Δήμου Καραβά, τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων Καραβιωτών και τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης γης μας.

Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά