Αποκαλυπτήρια μνημείου Γιάννη Κ. Κίτσιου – 22.10.17

Αποκαλυπτήρια μνημείου Γιάννη Κ. Κίτσιου


Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017


 


Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Καραβιώτη ήρωα αγωνιστή της ελευθερίας Γιάννη Κ. Κίτσιου. 


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τους Δημάρχους Καραβά και Έγκωμης, Νίκο Χατζηστεφάνου και Ζαχαρία Κυριάκου αντίσοτιχα.


Το μνημείο ανεγέρθηκε στο Πάρκο Ηρώων του Δήμου Έγκωμης, απέναντι από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και η ανάγλυφη πλάκα με τη μορφή του τιμώμενου, είναι έργο του διεθνώς γνωστού καλλιτέχνη, Νίκου Κοτζιαμάνη.


Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πάρκων Δημήτρη Σιεηττάνη, χαιρετισμούς από τον Κοινοτάρχη Μότηδων Κωνσταντίνο Χατζηφραγκίσκου και τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία  Κυριάκου καθώς και ομιλίες από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου και την κ. Ελένη Κωνσταντίνου, εκ μέρους της οικογένειας.


Ο Γιάννης Κωνσταντίνου Κίτσιος γεννήθηκε το 1928 στον Καραβά. Κατατάχθηκε στον Αγγλικό στρατό το 1948 και απολύθηκε ως λοχίας το 1949. Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ τον Ιανουάριο του 1955 και ανέλαβε την εκπαίδευση της ομάδας του Καραβά. Συνελήφθη από τους  Άγγλους το 1957 και ελευθερώθηκε με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου.  Κατά την τουρκική ανταρσία του 1963 πρωταγωνίστησε στη μάχη της Ομορφίτας. Με την ομάδα του διέλυσαν τον θύλακα των Τουρκοκυπρίων και ελευθέρωσαν χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τον αποκλεισμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν αντιτάχθηκε στην ΕΟΚΑ Β και έγινε γνωστός για τις πεποιθήσεις του. Έτσι, κατά το πραξικόπημα τον συνέλαβαν στις 19 Ιουλίου, 1974.  Ήταν άοπλος από πεποίθηση. Τον φυλάκισαν μέσα στο Κάστρο της Κερύνειας.  Στις 20 Ιουλίου, όταν η Τουρκική εισβολή έχει ήδη αρχίσει, οι πραξικοπηματίες αναγκάστηκαν να ελευθερώσουν τους κρατούμενους και ο Γιάννης με τους άλλους Καραβιώτες ξεκίνησαν για τον Καραβά. Στο σημείο απόβασης,  έπεσαν πάνω στους Τούρκους. Διέφυγαν και από το βουνό έφτασαν στον Καραβά. Ο Γιάννης Κίτσιος ήταν αυτός που οργάνωσε την άμυνα του Καραβά, από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, με άτομα κάθε ηλικίας και κάθε παράταξης. Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των Τούρκων επιδρομέων κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης εκεχειρίας να προελάσουν προς τον Καραβά αποκρούστηκαν με σθένος.  Η ηρωική αυτή αντίσταση δεν κάμφθηκε, ούτε όταν οι Τούρκοι επεδίωξαν να καταλάβουν τον Καραβά και να τον περιλάβουν στην πρώτη οριοθέτηση που έγινε στις 6 Αυγούστου. Ο λόχος έμεινε εκεί μέχρι τις 6 Αυγούστου, όταν ο Κίτσιος πήρε εντολές από το ΓΕΕΦ να υποχωρήσει. Άποψη από την τελετή


Οι Δήμαρχοι Καραβά και Έγκωμης τελούν
τα αποκαλυπτήρια του μνημείου