Απόδοση τιμής στη δημοσιογράφο Αθηνά Κρικέλη για το έργο και το βραβευμένο της ντοκιμαντέρ «Οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου» – 24 Μαρτίου 2012

Απόδοση τιμής στη δημοσιογράφο Αθηνά Κρικέλη για το έργο και το βραβευμένο της ντοκιμαντέρ
«Οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου»


Παρουσίαση λευκώματος της Καρπασίας «Σεργιάνι στην άκρα γη»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΟ Δήμος Καραβά και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμή της δημοσιογράφου Αθηνάς Κρικέλη, η οποία πήρε πρώτο βραβείο καλύτερου πολιτικού ντοκιμαντέρ παγκοσμίως μεταξύ 30,000 συμμετοχών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο του 2011. Τίτλος του ντοκιμαντέρ “Οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου”. Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο.


Η Αθηνά Κρικέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε δημοσιογραφία (1987 -1990) στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετέβη στην Αμερική όπου έκανε μεταπτυχιακό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  και στις Διεθνείς Σχέσεις. Διετέλεσε πολιτική ανταποκρίτρια της ΕΡΤ3, δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό οργανισμό ΑΝΤ1 Satellite στις ΗΠΑ καθώς και παραγωγός/σεναριογράφος της εκπομπής «On the move with Athina Krikeli» στο αμερικανικο κανάλι WNYE of New York. Από το 1996 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1999 δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή ελληνοαμερικανική τηλεόραση και την εταιρεία ELLOPIA MEDIA GROUP την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα. Πέντε τηλεοπτικές παραγωγές της Αθηνάς Κρικέλη έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία στα TELLY AWARDS στην Αμερική την περίοδο 2002-2005. Έχει επίσης βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο για τη δημοσιογραφική προσφορά της.


   

Απονομή τιμητικού ενθυμήματος στην Αθηνά Κρικέλη από το Δήμαρχο Καραβά και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης έγινε παρουσίαση του λευκώματος του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με τίτλο «Σεργιάνι στην άκρα γη». Προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή της Καρπασίας όπως είναι σήμερα. Επίσης, οι διοργανωτές επέδωσαν τιμητική πλακέτα στην αφοσιωμένη εκπαιδευτικό της Καρπασίας Ελένη Φωκά που για 22 χρόνια υπηρετούσε τα εκπαιδευτικά δρώμενα της Καρπασάις, από το 1974 μέχρι το 1996.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου κ. Δανιέλλα Δανιήλ, η μαθήτρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Λουκία Κοτσιεκκά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ.κ. Χρυστόστομος και ο Πρόεδρος του σωματείου «Ενιαία Καρπασία» κ. Νίκος Φαλάς. Από όλους τονίστηκε η μεγάλη σημασία της προβολής όλων των τραγικών πτυχών που συνθέτουν στο Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και πως το θέμα των εγκλωβισμένων της Καρπασίας είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους ως μέτρο πίεσης προς την κατοχική Τουρκία και την πολιτική της. Αυτή η προβολή του θέματος μπορεί να γίνεται μέσα από εκδηλώσεις και άλλες ενέργειες, όπως είναι η αξιοποίηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της κ. Κρικέλη «Οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου».  


   

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της κ. Κρικέλλη και μελών του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά


Απονομή τιμητικού ενθυμήματος στην εκπαιδευτικό της Καρπασίας κ. Ελένη Φωκά.


Συγκινημένη από την όλη εκδήλωση η κ. Κρικέλη εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και εκτίμησή της προς τους διοργανωτές για την απόδοση τιμής για το έργο της, για τη ζεστή φιλοξενία και για τα επιπρόσθετα εφόδια και γνώσεις που κέρδισε μέσα από την ολιγοήμερη παραμονή της στην Κύπρο. «Το δημοσιογραφικό έργο μου για την Κύπρο, τόνισε, θα συνεχιστεί γιατί η Κύπρος παραμένει μια ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού που χρειάζεται συνεχώς την παρακολούθηση, τη φροντίδα και τη στήριξη όλων μας».


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Κερύνειας, η διευθύντρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, πρόεδροι ή εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων του Καραβά, της επαρχίας Κερύνειας και της Καρπασίας.


Στο χώρο της εκδήλωσης διοργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής από παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, καθώς επίσης και έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το λεύκωμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου «Σεργιάνι στην άκρα γη».


   

Αναμνηστική φωτογραφία. Η κ. Κρικέλη μετά την απονομή μαζί με το Δήμαρχο Καραβά, το Μητροπολίτη Κυρηνείας, τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και με άλλους εκπροσώπους οργανώσεων της περιοχής Καρπασίας


Η κ. Αθηνά Κρικέλη χαιρετίζει την εκδήλωση