Αντικατοχική Εκδήλωση Τύμβου – 22.7.13


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αντικατοχική Εκδήλωση Κερυνειωτών


Τύμβος Μακεδονίτισσας – 22 Ιουλίου 2013


Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς», ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, σε συνεργασία με προσφυγικά σωματεία της Επαρχίας, διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 39η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων, σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν μαζική και ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.


   

Στιγμιότυπο από τη συμβολική πορεία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας προς το χώρο το Μνημείου


Ο μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος τελεί το τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων και ηρώων της εισβολής


Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά κρατώντας αναμμένες δάδες, έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από την είσοδο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας μέχρι τον το χώρο του μνημείου όπου και ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τη Λιάνα Πολυκάρπου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κερύνειας. Εκ μέρους των διοργανωτών απεύθυνε ομιλία ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου και εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.


   

Άποψη από την εκδήλωση


Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου χαιρετίζει την εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών


Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση ψηφίσματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου.


Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ένα ύψιστο οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση μέχρι την τελική δικαίωση και τη λευτεριά της πατρίδας μας.