Αντικατοχική εκδήλωση επ. Κερύνειας – 22.7.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αντικατοχική εκδήλωση επαρχίας Κερύνειας


Τύμβος Μακεδονίτισσας


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016


 


Οι κατεχόμενοι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «Η Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, με τη συνεργασία και τη στήριξη προσφυγικών σωματείων της επαρχίας Κερύνειας, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά στην προσφυγιά, εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τα Τουρκικά στρατεύματα πριν από 42 χρόνια, καθώς επίσης και απόδοση τιμών στους πεσόντες του 1974.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων, σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974.


Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν μαζική και ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τρισάγιο και χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομο, χαιρετισμό εκ μέρους των συμβουλίων νεολαίας από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαπήθου, Μαρία Κρεμμού, ομιλία από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών από το Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου.


Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ένα ύψιστο οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση μέχρι την τελική δικαίωση και τη λευτεριά της πατρίδας μας.


Της εκδήλωσης προηγήθηκε πορεία από το μνημείο ηρώων του Δήμου Κερύνειας που βρίσκεται 500 μέτρα βόρεια από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στην οποία συμμετείχαν οι διοργανωτές, οι κοινότητες της Επαρχίας και προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας.


Την Κυριακή 17 Ιουλίου διοργανώθηκε μνημόσυνο εις μνήμη των πεσόντων της εισβολής και των αποθανόντων στην προσφυγιά κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας. Το μνημόσυνο τελέστηκε στην εκκλησία στον Ιερό Ναό  Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.


Την περίοδο 25 και 26 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των διοργανωτών με επικεφαλείς τους δημάρχους, επέδωσε ψηφίσματα στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρέσβη της Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Βουλής.


 Στιγμιότυπο από την τέλεση τρισάγιου από
τον Πανιερώτατο
Μητροπολίτη
Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομο


Οι τρεις Δήμαρχοι της Επαρχίας Κερύνειας
 καταθέτουν στεφάνι
εις μνήμη
των ηρώων της εισβολής