Αντικατοχική εκδήλωση – 6.7.15

Αντικατοχική Εκδήλωση Δήμου Έγκωμης αφιερωμένη στους κατεχόμενους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά – Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015


Ο Δήμος Έγκωμης πραγματοποίησε την ετήσια αντικατοχική του εκδήλωση, 41 χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, σε σεμνή τελετή στο πάρκο Μιχαλάκη Ζιβανάρη, κοντά στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους κατεχόμενους Δήμους Κερύνειας, Καραβα και Λαπήθου. Ο Δήμος Καραβά είχε ουσιαστική και σημαντική συνεισφορά και συμμετοχή στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με άφιξη φλόγας από τον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, την οποία μετέφεραν δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου».


Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου και τον Δήμαρχο Καραβά Γιάννη Παπαϊωάννου εκ μέρους των τριών κατεχόμενων Δήμων.


Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πανιερώτατος Μητροπολίτης Κηρυνείας κ. Χρυσόστομος ο οποίος μετάφερε στους παρευρισκόμενους μηνύματα για πανανθρώπινη ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη για την Κύπρο καθώς επίσης αναφέρθηκε στην πλούσια θρησκευτική παράδοση της επαρχίας Κερύνειας και τη σημασία της προστασίας και συντήρησης των θρησκευτικών μας μνημείων.


Στην συνέχεια της εκδήλωσης η Χρυσάνθη Σχίζα, ερμήνευσε το τραγούδι, «Άνοιξη» με το όποιο έλαβε μέρος στον Παγκύπριο Διαγωνισμό σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού που διοργάνωσε πρόσφατα το ΡΙΚ.


Ακολούθησε αφιέρωμα για τους τρεις κατεχόμενους δήμους, το οποίο ετοίμασαν οι τρεις κατεχόμενοι δήμοι της επαρχίας Κερύνειας, Κερύνεια, Λάπηθος, Καραβάς. Η παρουσίαση έγινε από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά.


Η εκδήλωση κορυφώθηκε με επετειακό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον πανιερώτατο Μητροπολίτη Κερύνειας και στους Δημάρχους των τριών κατεχόμενων δήμων σε ένδειξη εκτίμησης για το έργο που επιτελούν στην προσφυγιά.Άποψη από την εκδήλωση