Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αντικατοχικές Εκδηλώσεις Κερυνειωτών


Τύμβος Μακεδονίτισσας – 22 Ιουλίου 2015


Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς», ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 41η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων, σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν μαζική και ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.


Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και η Νεολαία Μύρτου, κρατώντας αναμμένες δάδες, έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από την είσοδο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας μέχρι τον το χώρο του μνημείου όπου και ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τον Μάριο Μούγη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά καθώς και χαιρετισμός εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας από τον Πρόεδρο κ. Σάββα Παυλίδη. Ακολούθησε ομιλία από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και χαιρετισμός εκ μέρους των διοργανωτών, από το Δήμαρχο Κερύνειας, κ. Γλαύκο Καριόλου.


Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου.


   

Γενική άποψη από την αντικατοχική εκδήλωση στο Τύμβο


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. στην Κύπρο κ. Espen Eide


Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ένα ύψιστο οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση μέχρι την τελική δικαίωση και τη λευτεριά της πατρίδας μας.


Την Κυριακή 19 Ιουλίου διοργανώθηκε μνημόσυνο εις μνήμη των πεσόντων της εισβολής και των αποθανόντων στην προσφυγιά κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας. Το μνημόσυνο τελέστηκε στην εκκλησία στον Ιερό Ναό  Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας, και  Υπέρτιμο και Έξαρχο Λαπήθου και Καραβά, κ.κ. Χρυσόστομος Κυκκώτη.


Την περίοδο 23 και 24 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των διοργανωτών με επικεφαλείς τους δημάρχους, επέδωσε ψηφίσματα στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρέσβη της Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης στις 30 Ιουλίου οι τρεις Δήμαρχοι της επαρχίας Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, η πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» είχαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. στην Κύπρο κ. Espen Eide. Στη συνάντηση έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών και επανατονίστηκαν οι πάγιες θέσεις των Κερυνειωτών με κύριο σημείο αναφοράς και συζήτησης την κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Για άλλη μια φορά τονίστηκε σε όλες τις συναντήσεις ότι στη δύσκολη πορεία του Εθνικού μας θέματος, παραμένει αταλάντευτη η θέση των Κερυνειωτών για συνεχή διεκδίκηση στη βάση αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και των αρχών που ισχύουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ευόδωση της προσπάθειας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, για να μπορεί η λύση να έχει προοπτικές ειρήνης, ευημερίας, προόδου και να μπορέσει να αντέξει στο χρόνο.