Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας – Τύμβος 22 Ιουλίου 2021

Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 47η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων και σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974.

Το άναμμα φλόγας από τους Προέδρους των  Συμβουλίων  Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και τα Συστήματα Ναυτοπροσκόπων Επαρχίας Κερύνειας, στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο εις μνήμη των πεσόντων κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974, των αγνοουμένων και όσων έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της επιστροφής.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου μίλησε στην εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών.  Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καραβά τόνισε ότι η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση, μέχρι την τελική δικαίωση και την ελευθερία της πατρίδας μας.  Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως πρόσφυγες για επιστροφή και δικαίωση και επεσήμανε ότι η επιτυχής έκβαση του αγώνα μας στηρίζεται στην ενότητα και την κοινή προσπάθεια.  Κατέληξε με την υπόσχεση εκ μέρους των οργανωτών της εκδήλωσης ότι ως Κερυνειώτες θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και ελευθερία. Αμέσως μετά ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης μετέφερε ομιλία εκ μέρους του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις ομιλίες έγινε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαπήθου, κ. Γιώργο Φυττή. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους παρευρισκομένους και παραδόθηκε από τους διοργανωτές στον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος θα το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Άμυνας εκ μέρους του ΠτΔ, τον Μητροπολίτη Κερύνειας, τους εκπροσώπους των κομμάτων, του Στρατού, της Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία και τέλος, από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Από τον ιερό αυτό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι της Πόλης και Επαρχίας Κερύνειας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος:

Καταδικάζουμε τόσο τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη και τη συνεχιζόμενη για 47 χρόνια κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Επαρχίας μας, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και τον βίαιο εκτοπισμό μας από τα σπίτια και τις περιουσίες μας όσο και το προδοτικό πραξικόπημα, που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο.

Αποδοκιμάζουμε τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στην κατεχομένη Κύπρο.

Δηλώνουμε απερίφραστα πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην παράνομη κατοχή και θα εργαστούμε με σθένος για την απρόσκοπτη επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας, εξακολουθώντας αδιάλειπτα να:

 • Αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωές μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
 • Μνημονεύουμε όσους απεβίωσαν στην προσφυγιά με ανεκπλήρωτο τον διακαή πόθο της επιστροφής στη γη μας.
 • Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των αγνοουμένων και απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της τύχης τους.

Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία:

 • να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις πανανθρώπινες Αρχές και Αξίες.
 • να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους
 • να εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους
 • να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων
 • να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζητούμε από όλες τις μεγάλες δυνάμεις να στηρίξουν τον αγώνα μας για επιστροφή και δικαίωση και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία όπως:

 • αποσύρει όλα τα κατοχικά στρατεύματα
 • τερματίσει τις απαιτήσεις της για αναχρονιστικές εγγυήσεις
 • σταματήσει άμεσα την εντεινόμενη προκλητικότητα και παράνομη επεμβατικότητά της στην Κύπρο

Καλούμε τέλος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, να σταθούν αλληλέγγυοι στις δίκαιες διεκδικήσεις των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων.». 

Ψηφίσματα θα σταλούν επίσης στον Πρέσβη της Ελλάδας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στις Πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον εκπρόσωπο της ΕΕ.

Σε όλα τα ψηφίσματα τονίζεται η αταλάντευτη θέση των Κερυνειωτών για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις, όπως επίσης η συνεχή διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων μας στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών που ισχύουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ευόδωση της προσπάθειας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου.