Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής – 21.3.2013


Εκδήλωση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


«Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής


 του 1974 στον Καραβά» – Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη στήριξη του Δήμου Καραβά, την Πέμπτη 21 Μαρτίου η εκδήλωση του Δημοτικού Συμβούλιου Νεολαίας Δήμου Καραβά με τίτλο, «Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής του 1974 στον Καραβά». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τον Αλέξανδρο Ποστεκκή εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά.


   

Αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Στο κέντρο ο παππούς Ανδρέας Σιεφταλής, ο οποίος την περίοδο της εισβολής του 1974 φυγάδεψε μαζί με τον πατέρα του Σόλωνα μετά από 37 μέρες εγκλωβισμού, εφτά στρατιώτες στις ελεύθερες περιοχές


Αναμνηστική φωτογραφία με τον παππού Ανδρέα Σιεφταλή και τρεις από τους στρατιώτες που διασώθηκαν με τη δική του βοήθεια την τραγική περίοδο της εισβολής του 1974. Από αριστερά: Στέλιος Θεοδότου από τον Αγρό, Φίλιππος Φιλίππου από τον Καραβά, ο παππούς Ανδρέας Σιεφταλής, Κώστας Τσαγκάρης από το Γερόλακκο και ο Δήμαρχος Καραβά, Γιάννης Παπαϊωάννου.


Στη συνέχεια ακούστηκαν συγκλονιστικές αφηγήσεις από εμπειρίες στρατιωτών που έζησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974 στον Καραβά. Προσωπικά βιώματα και συγκλονιστικές ιστορίες διηγήθηκαν ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας με αναφορές στην επιχείρηση των μονάδων καταδρομέων στον Άγιο Ιλαρίωνα, τη σύλληψή του και την εμπειρία της αιχμαλωσίας στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζώντων πολεμιστών του 286ΜΤΠΖ, κ. Χρίστος Τουφεξή για τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος ως ανθυπολοχαγός του τάγματος στην πρώτη γραμμή του πυρός στον Καραβά τις πρώτες μέρες της εισβολής, και ο Καραβιώτης Φίλιππος Φιλίππου, ο οποίος μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή και εγκλωβισμό 37 ημερών κατάφερε να διαφύγει μαζί με άλλους έξι στρατιώτες στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης προβολή μαγνητοσκοπημένης αφήγησης από τον τέως Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά, αείμνηστο Δημήτρη Κοζάκο με θέμα τις πρώτες στιγμές της εισβολής καθώς και οπτικογραφημένη αφήγηση από τον Κώστα Δημητρίου και Ανδρέα Ευτυχίου με θέμα  «Ένα άγνωστο τάφο ηρώων της εισβολής στον Καραβά». Επίσης τα δικά του μηνύματα και ευχές διαβίβασε στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Ανδρέας Σιεφταλής από τον Κοντεμένο, ο οποίος μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του Σόλωνα Σιεφταλή κατάφεραν να φυγαδεύσουν επτά Ελληνοκύπριους στρατιώτες το καλοκαίρι του 1974. Τιμητική πλακέτα δόθηκε επίσης και στο Σύνδεσμο Επιζώντων Πολεμιστών του 286ΜΤΠΖ ως ένδειξη απέραντης εκτίμησης για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι στρατιώτες του τάγματος τις πρώτες ώρες της Τουρκικής εισβολής όταν βρέθηκαν στον Καραβά και πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της φιλοπατρίας.
 

Επίδοση τιμητικής πλακέτας στο Σύνδεσμο Επιζώντων  Πολεμιστών του 286 ΜΤΠΖ. Την πλακέτα παρέλαβε ο Σοφρώνης Σοφρωνίου εκ μέρους του Συνδέσμου, ο οποίος την περίοδο του 1974 υπηρετούσε ως ανθυπολοχαγός και έλαβε μέρος στις μάχες στην περιοχή Έξι Μίλι


Ποιήματα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης διάβασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Φλωρεντίνα Φιλίππου και Κατερίνα Παπαϊωάννου. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μια εξαιρετική απόδοση τριών τραγουδιών από τη Χρυσάνθη Σχίζα. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Αλέξανδρο Ποστεκκή και Μαρία Γεωργίου.


Συγκλονιστικό από κάθε άποψη το περιεχόμενο της εκδήλωσης, άφησε πλήρως ικανοποιημένους τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τη νέα γενιά του Καραβά η οποία είχε ένα διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης για τα γεγονότα της εισβολής. Μέσα από τις αφηγήσεις των ιδίων των πρωταγωνιστών που έζησαν τα γεγονότα δόθηκαν συγκλονιστικές ιστορικές πληροφορίες για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου της Τουρκικής εισβολής του 1974.


   

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με την Χρυσάνθη Σχίζα.


Λίγα λουλούδια αγάπης και εκτίμησης στον παππού Ανδρέα από την εγγονή του.


Ευχή όλων το δύσκολο περιβάλλον με την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας να ξεπεραστεί, ο κόσμος να ανασάνει και όλοι μας να αντλήσουμε δυνάμεις για καλύτερες μέρες με μια αισιόδοξη προοπτική δημιουργίας και προσφοράς για τον τόπο και την πατρίδα μας.