Αφιέρωμα στους εθελοντές του Β’ Π.Π. – 30.3.15

Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου


Αφιέρωμα στους εθελοντές Καραβιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών η καθιερωμένη εκδήλωση για τις Εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών με τη στήριξη του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς».


Κύριο θέμα της εκδήλωσης ήταν «Αφιέρωμα στους κατοίκους του  Καραβά και των περιχώρων Παλαιόσοφο Ελιά ,Φτερυχα και Μοτιδες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Συνολικά από  δημοσιευμένα αρχεία  και άλλες πηγές ,για την προσφορά των Κυπρίων εθελοντών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταγράφηκαν 155 εθελοντές με καταγωγή τον Καραβά και τα περίχωρα, καθώς επίσης άλλες 16 περιπτώσεις Καραβιωτών που κατατάγηκαν σε χώρες του εξωτερικού στην Αμερική ,Αγγλία ,Αίγυπτο Αυστραλία και Ελλάδα.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το  Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και ομιλίες για το θέμα από τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Καραβιώτισσα ιστορικό/ερευνήτρια Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά. Ακολούθησε απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε  5 εν ζωή εθελοντές Καραβιώτες και σε 90 περίπου συγγενείς η  εκπροσώπους των εθελοντών Καραβιωτών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.


Ευχαριστίες στην εκδήλωση απεύθυναν ο κ. Μιχάλης Σάββα εκ μέρους των εθελοντών που κατετάγησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο κ. Σπύρος Αρότης εκ μέρους  των οικογενειών  των εθελοντών που τιμήθηκαν.


Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καραβά ότι η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης κατάφερε να συγκεντρώσει πολύτιμο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για το θέμα και στόχος είναι το υλικό αυτό να  καταγραφεί με επιστημονικό τρόπο και να συμπεριληφθεί σε μια ειδική έκδοση.Aναμνηστική φωτογραφία με τους εθελοντές η συγγενείς τους που παρευρέθησαν στην εκδήλωση