Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους – 28.3.2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


«Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της


25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 – Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών διοργάνωσε με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά, την καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 στο οίκημα του στο Στρόβολο.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων, σύντομη αναφορά στον προύχοντα του Καραβά Χατζηνικόλα Λαυρεντίου από την κα Πίτσα Πρωτοπαπά, ομιλία από την κα Νάσια Παταπίου, ιστορικού-ερευνήτριας με θέμα «Ψηφίδες από την ιστορία του Καραβά και της γύρω περιοχής (14ος – 18ος αιώνας)» καθώς και ένα σεμνό αφιέρωμα μνήμης για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Ιάκωβο Πατάτσο, ο οποίος κατάγεται από τον Καραβά, από την κα Χρυστάλλα Χαραλάμπους. Στη συνέχεια ακολούθησε μια κατάθεση ψυχής από δύο συναγωνιστές και φίλους του Ιάκωβου Πατάτσου, τον Γιώργο Παλαιολόγο και Νεόφυτο Σοφοκλέους.


   

Άποψη από την εκδήλωση


Στιγμιότυπο από την ομιλία της κα Νάσιας Παταπίου, ιστορικού-ερευνήτριας με τίτλο «Ψηφίδες από την ιστορία του Καραβά»


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Τασούλα Βορκά, Μάριο Ανδρέου και τον Κωνσταντίνο Σωτηρίου στο πιάνο.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανιερότατος Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, ο Δήμαρχος Κερύνειας, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, κοινοτάρχες της Επαρχίας Κερύνειας και αρκετοί Καραβιώτες και φίλοι της κωμόπολης.


Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή ιστορικών πληροφοριών που σχετίζονται με την κωμόπολη Καραβά καθώς επίσης και η ενδυνάμωση του φρονήματος των εκτοπισμένων Καραβιωτών για συνεχή δραστηριοποίηση και προσφορά μέχρι που η πατρίδα μας απαλλαγεί από τη διαίρεση και την Τούρκικη κατοχή.


Τονίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας με την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να αντλούμε δυνάμεις από το ιστορικό μας παρελθόν με στόχο να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό οι δυσκολίες και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.


   

Ο Δήμαρχος Καραβά και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» απονέμουν τιμητική πλακέτα στον ξάδελφο του Ιάκωβου Πατάτσου, Κυριάκο Πατάτσο


Αναμνηστική φωτογραφία με τους ομιλητές και τους συντελεστές της εκδήλωσης