Αφιέρωμα στα κεντήματα και υφαντά του Καραβά – 15.2.14

Εκδήλωση «Αφιέρωμα στα κεντήματα και υφαντά του Καραβά»


Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά και τη στήριξη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», με τίτλο «Κεντήματα και υφαντά του Καραβά».


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, το Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσόστομο και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και δύο κύριες παρουσιάσεις, από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου μας Λουκία Μούγη με θέμα «Το κεντήμα και τα υφαντά του Καραβά» και από την κα Νάνια Αντωνιάδη με θέμα «Το παραδοσιακό Καραβιώτικο είδος δαντέλας φερβολιτές».


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης έκθεση κεντημάτων και υφαντών με τίτλο «Κεντούμε μνήμες…» τα οποία συγκέντρωσαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στόχος της έκθεσης ήταν να εμπλουτίσουν οι νέοι τις γνώσεις τους για τις λαϊκές τέχνες και τις παραδόσεις του Καραβά  και να προβάλουν αυτή τη σημαντική πολιτιστική ενότητα της κωμόπολής τους με τα εξαίρετα δημιουργήματα των προγόνων τους Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Συνολικά στην έκθεση συμμετείχαν πέραν των 50 νέων με Καραβιώτικη καταγωγή οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν αξιόλογα εκθέματα μερικά από τα οποία προκάλεσαν τον θαυμασμό όλων και ιδιαίτερα ειδικών που ασχολούνται με τη λαϊκή τέχνη.


Μερικά από τα αξιόλογα εκθέματα ήταν μεταξωτά υφαντά από την βαφτιστικιά του εθελοντή στους Βαλκανικούς πολέμους Ιωάννη Πηγασίου , Δέσποινα Πηγασίου Μαυρίδη, κεντήματα που έφτιαξε η Δέσποινα Κώστα Κοζάκου πριν το 1974 η οποία υπήρξε μια από τα πρώτα θύματα της εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, στην περιοχή του «Πέντε Μίλι» στον Καραβά όπου φονεύθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς καθώς και ένα σκέπασμα κρεβατιού καμωμένο με σμιλί το οποίο φτιάχτηκε από τη μητέρα της Μαρούλας Λοΐζου Καϊμάκκη στάληκε το 1950 στην Αμερική και επέστρεψε στην Κύπρο πριν από λίγα χρόνια.


Την εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Φλωρεντία Φιλίππου. Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση και θαύμασαν τα εκθέματα ήσαν ο ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης με τη σύζυγό του, ο αναπληρωτής έπαρχος Λευκωσίας – Κερύνειας Μάριος Παναγίδης με τη σύζυγό του και αρκετοί εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων της επαρχίας Κερύνειας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και  χορηγία από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
 

Διακρίνονται η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου μαζί με το Δήμαρχο Καραβά, το Μητροπολίτη Κερύνειας και άλλους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την εκδήλωση, κεντήτριες που έλαβαν μέρος στην έκθεση καθώς και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά