Αφιέρωμα για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου – 28 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ


ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ»


Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, διοργάνωσε εκδήλωση-αφιέρωμα για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 στο οίκημα του Ιδρύματος στο Στρόβολο.


Ο Δήμαρχος Καραβά και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της διοργάνωσης εκδηλώσεων που προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της κατεχόμενης κωμόπολης Καραβά και που δίνουν μηνύματα αγωνιστικής εγρήγορσης στη δύσκολη πορεία της προσφυγιάς.


   

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση


Στο βήμα η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά στην παρουσίαση της ενότητας για τον προύχοντα του Καραβά, Χατζηνικόλα Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλου


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρουσίαση με αναφορά σε ιστορικά στοιχεία για τον προύχοντα του Καραβά Χατζηνικόλα Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλου, από την κ. Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά. Ο Χατζηνικόλας Λαυερντίου Πρωτοσυγγέλου απαγχονίστηκε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου τον Ιούλιο του 1821. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα συγκινητικό αφιέρωμα μνήμης για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου με αναφορές στη δράση και προσφορά του ήρωα στην ΕΟΚΑ την περίοδο 55-59, στη σχέση και την παρουσία του στην κωμόπολη Καραβά καθώς και για το μυστικό του γάμο που τελέστηκε στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου στον Καραβά. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον συγγραφέα Πάνο Μυρτιώτη, την εκπαιδευτικό Χρυστάλλα Χαραλάμπους και τον πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και αναπληρωτή πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, κ. Νίκο Χατζηστεφάνου.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απενεμήθη εκ μέρους των διοργανωτών τιμητική πλακέτα στην κ. Ελένη Παγδατή η οποία συνέβαλε στη διάσωση ενός πολύτιμου κειμηλίου, του εγκόλπιου του Χατζηνικόλα Λαυρεντίου.


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας».


   

 Απονομή τιμητικής πλακέτας στην κ. Ελένη Παγδατή για τη συμβολή της στη διάσωση του εγκόλπιου του Χατζηνικόλα Λαυρέντη. Από αριστερά, κ. Κ.  Πατέρας, γραμματέας Π.Ι.Κ, κ. Γ. Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Καραβά και πρόεδρος του Π.Ι.Κ., κ. Ε. Παγδατή , ο υιός της Ν. Γεωργίου και ο κ. Ν. Χατζηστεφάνου, πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και αναπληρωτής πρόεδρος του Π.Ι.Κ.


Αναμνηστική φωτογραφία με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, συναγωνιστές του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και μέλη της Χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας»


Την εκδήλωση παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, Μαρία Πατσαλοσαββή.


Οι διοργανωτές εκφράζουν την ικανοποίηση τους γιατί ακόμη μια ποιοτική εκδήλωση του Καραβά πέτυχε τους στόχους της που ήταν η ανάδειξη και προβολή ιστορικών πληροφοριών που σχετίζονται με την κωμόπολη Καραβά καθώς επίσης και η ενδυνάμωση του φρονήματος των εκτοπισμένων Καραβιωτών για συνεχή δραστηριοποίηση και προσφορά μέχρι που η πατρίδα μας απαλλαγεί από τη διαίρεση και την Τουρκική κατοχή.
 

Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές διοργάνωσης της εκδήλωσης