Κηδεία Τασούλας Λοΐζου – 9.2.2023

Επικήδειος Τασούλας Λοΐζου

9 Φεβρουαρίου, 2023 – Ι.ν. Αγίων Πάντων, Μακεδονίτισσα

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια ξεχωριστή συντοπίτισσα μας.  Αποχαιρετούμε την αγαπητή μας Τασούλα Λοΐζου που έφυγε σε ηλικία 94 χρονών.

Μια γυναίκα ευγενική και πρόσχαρη, σεβαστή σύζυγο, στοργική μητέρα και αξιολάτρευτη γιαγιά.

Μια γυναίκα, που όπως οι πιο πολλές  Καραβιώτισσες,  προικίστηκε με πολλές  χάρες και ικανότητες.  Τη  δεξιοτεχνία του ραψίματος, την επιδεξιότητα του κεντήματος, την τεχνική να φτιάχνει υπέροχα πλεκτά, φερβολητέδες, κροσιέδες  και άλλα τεχνουργήματα. Μια τέλεια νοικοκυρά, που τη χαρακτήριζε η  καλοσύνη και η ευπρέπεια του λόγου και της ψυχής.

Έφυγε κι αυτή με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς, χωρίς να μπορέσει να γυρίσει στον Καραβά  και τους Μότιδες.  Ούτε και στη Νεάπολη.

Χωρίς να έχει το δικαίωμα να ζήσει ξανά εκεί, όπου έζησε τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής της.

Η Τασούλα γεννήθηκε το 1928 στο χωριό  Μότιδες, που βρίσκεται δίπλα από τον Καραβά.

Γονείς της ο Χρίστος Χατζηστυλλή, (Τσιμιντρή) και η Ελένη, το γένος Μοτίτη.  Αδέλφια της ο Στέλιος που νυμφεύτηκε την Αίγλη Χρίστου Δαμιανού,

η Μαρουλλα με σύζυγο το Ζαχαρία Δημοσθένους και

η Ανδρούλλα με σύζυγο τον Κώστα Γιουτανή που κηδεύσαμε πριν 2 περίπου βδομάδες.

Η Τασούλλα παντρεύτηκε τον Σολωμό Λοίζου από το γειτονικό χωριό  Φτέρυχα. Λόγω του επαγγέλματος του Σολωμού  έκτισαν το σπίτι τους στην Λευκωσία, στην Νεάπολη. Μαζί έζησαν μια όμορφη, άνετη ζωή  με αγάπη και εκτίμηση.

Απέκτησαν 4 παιδιά. Την Ανδρούλα, το Άκη, την Έλλη και την Μάρω.

Στην Νεάπολη έζησε μέχρι την αποφράδα ημέρα της τούρκικης εισβολής του 1974. Τότε μαζί με το σύζυγο και τα παιδιά της αναγκάσθηκαν  να εγκαταλείψουν βάναυσα το σπίτι  και τα υπάρχοντα τους και να μετακομίσουν στις ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας.

Στεγάστηκαν ύστερα από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας και προσφυγιάς  στην Έγκωμη, στη Μακεδονίτισσα, έχοντας κοντά τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ο σύζυγος της Τασουλας, έφυγε από τη ζωή το 1994, απώλεια μεγάλη και οδυνηρή. Αλλά αυτό που κλόνισε την υγεία και τις αντοχές της Τασούλας ήταν ο ξαφνικός θάνατος του λατρεμένου μοναχογιού, του Ακη της, ο οποίος εγκαταλείπει τη σύζυγο του Ευρούλλα και δυο παιδιά.

Παρά τα κτυπήματα και τες δυσκολίες της ζωής, η αγαπητή μας Στασούλα ευτύχισε να δει τα παιδιά της ενεργούς, δημιουργικούς  και επιτυχημένους πολίτες και να χαρεί τα 9 εγγόνια και 7 δισέγγονα.

Αγαπητοί μου Ανδρούλα και Πάνο, Έλλη και Στέλιο, Μάρω και Όμηρε,

εκ μέρους του  Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια  σε εσάς, τα παιδιά σας και σε όλους τους συγγενείς σας για τον θάνατο της αγαπητής σας μητέρας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της.

Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλων σας στον Δήμο και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε την αγαπητή μας Τασούλα στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει.

Φεύγει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε  ελεύθερα τα μέρη που έζησε και χάρηκε τα νεανικά της χρόνια, εκεί που έφτιαξε την οικογένειά της και έκανε τα πρώτα βήματα στη ζωή της.

Καλό σου ταξίδι αγαπητή μας Τασούλα.

Ευχή  μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου.

 

Νίκος Χατζηστεφάνου

Δήμαρχος