Κηδεία Αναστάσιου Παύλου – 3.2.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 Π.Μ., ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΩΝΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΒΟΛΟ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 74 ΕΤΩΝ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΠΑΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΤΕΡΑ

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2022.

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να πούμε το ύστατο χαίρε σε ένα ξεχωριστό άνθρωπο, ένα γνήσιο Καραβιώτη, έναν αγωνιστή της ζωής.

Ο Τάσος γεννήθηκε το 1948 στον Καραβά, στη γειτονιά κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.  Μεγάλωσε σε μια αυλή που περίσσευε η αγάπη, μαζί με τα άλλα παιδιά της οικογένειας των Πακτατήδων του Καραβά που έμεναν εκεί δίπλα.

Αν και ήταν καλός μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο Γυμνάσιο γιατί δεν το επέτρεπαν τα οικονομικά της οικογένειας.  Έτσι από μικρός άρχισε να απασχολείται στο συνεργείο της εταιρείας αυτοκινήτων Peugeot στη Λευκωσία.

Στα 18 του χρόνια κατατάχτηκε και υπηρέτησε τη θητεία του σε μονάδα πυροβολικού στη Μύρτου.  Στη συνέχεια, το 1968 πήγε στο Βελγικό Κογκό όπου ασχολήθηκε ως επιστάτης σε φυτείες καφέ.  Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε το 1970 τη σύζυγό του Μαρούλα Θεοδώρου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κώστα, τη Ρέα και την Ρίτα.

Στις αρχές του 1974, έχοντας συγκεντρώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό επέστρεψε στην Κύπρο και τον Καραβά με πολλά όνειρα και σχέδια για ένα λαμπρό μέλλον.  Το πραξικόπημα και η εισβολή ανέτρεψαν τα πάντα.  Στην επιστράτευση στις 20 Ιουλίου κατατάχτηκε από τους πρώτους και μέσα στο χάος και την ανοργανωσιά που επικρατούσε, παγιδεύτηκε μαζί με άλλους οκτώ στρατιώτες στη Λάπηθο, σε μια περιοχή κοντά στην Αναμορφωτική Σχολή.  Μη έχοντας άλλη διέξοδο οι 9 στρατιώτες με επικεφαλής τον Τάσο, με μια κίνηση που θύμισε καταδρομική επιχείρηση ήρθαν από τη θάλασσα πίσω στον Καραβά και έκλεψαν κάτω από τα τουρκικά πυρά μια ψαρόβαρκα, με την οποία διέφυγαν δυτικά στην περιοχή της Όρκας, που δεν είχε ακόμη καταληφθεί.

Μετά την περιπέτεια αυτή η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στο Κοιλάνι, χωριό καταγωγής της συζύγου, στη συνέχεια στην Ελλάδα για κάποια χρόνια και τελικά στη Λευκωσία όπου ο Τάσος άνοιξε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων.  Με τις δουλειές στο κατάστημα να μη πηγαίνουν πολύ καλά, απασχολήθηκε στη συνέχεια ως πωλητής αυτοκινήτων, μια δουλειά στην οποία πέτυχε αφού ήταν πολύ πειστικός με τους πελάτες.

Λάτρης της κυπριακής φύσης ο Τάσος περνούσε πολύ χρόνο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, στην ύπαιθρο, συλλέγοντας μανιτάρια, αγρέλια και καππάρι, τα οποία στη συνέχεια χάριζε γενναιόδωρα σε άλλους.

Εμείς οι φίλοι του όμως τον θυμόμαστε περισσότερο για την αγάπη του για τον Καραβά.  Δεν έχανε την ευκαιρία να μας θυμίζει πως ζούσαμε εκεί, τις παραδόσεις, τις συνήθειες, τις γιορτές μας.

Η μοίρα όμως δεν στάθηκε καλή μαζί του.  Τα τελευταία δυόμιση χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.  Τώρα φεύγει για το μεγάλο ταξίδι και βρισκόμαστε εδώ για να τον αποχαιρετίσουμε.

Από μέρους του Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των Καραβιωτών μεταφέρω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Μαρούλα, τα παιδιά του Κώστα, Ρέα, Ρίτα και τα έξι του εγγόνια.

Στο καλό να πας Τάσο.  Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και εκτίμηση.

Αιωνία σου η μνήμη.