Ιστορικό ίδρυσης

Οι πρώτες σκέψεις για ίδρυση του Συνδέσμου έγιναν στις 28 Απριλίου του 1984 σε μια μικρή συγκέντρωση όπου μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και οι ακόλουθοι: Χρ. Παπαπαύλου, Τάκης Καλημέρας, Σ. Φλωρίδης, Ρίκκος Μυλωνάς, Γ. Αντρέου, Ντίνος Αποστολίδης. Στη συγκέντρωση αυτή πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για ίδρυση συνδέσμου Λαπήθου Καραβά και περιχώρων.

Ακολούθησε ένας χορός γνωριμίας στις 30 Νοεμβρίου 1984 όπου ο Νίκος Καραβιώτης (υιός του Λεωνίδα Καβραζώνη) με την ορχήστρα του, διασκέδασε όλους τους παρευρισκομένους.

Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση έγινε στις 21 Απριλίου 1985 στο Edison Center και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου αποτελείτο από τους πιο κάτω:

Χρ. Παπαπαύλου (πρόεδρος), Νίκος Καλλής (αντιπρόεδρος), Τ. Καλημέρας (γεν. Γραμματέας), Α. Γιαννακού (γεν. Οργ. Γραμματέας), Γ. Ανδρέου (Ταμίας), και μέλη οι Ν. Αποστολίδης, Σάββας Δημητρίου (Τσέρτσιλ), Ρ. Μυλωνάς, Σ. Παπαξενοφώντος, Σ. Σιακίδης, Μαργαρίτα Σουράτου Χ’’Σέρκη, Α. Σωκράτους, Παναγιώτα Φλωρίδη, Σ. Φλωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου Σολωμού, Ελένη Αριστοτέλους.

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

Μεταξύ άλλων ο σύνδεσμος έχει διοργανώσει έκθεση λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίας και κεντημάτων που προέρχονται από τις κατεχόμενες κωμοπόλεις του Καραβά και της Λαπήθου.

Ο σύνδεσμος ανταποκρίνεται θετικά σε πολλές περιπτώσεις για βοήθεια δυσπραγούντων συγχωριανών καθώς επίσης και συμπατριωτών μας που χρειάζονται επειγόντως οικονομική βοήθεια.

Η προσφορά του συνδέσμου στο Εθνικό θέμα και στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για λευτεριά και δικαίωση είναι πάντοτε ο πρωταρχικός στόχος.

Με πρωτοβουλία του συνδέσμου, τυπώθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για το Κυπριακό πρόβλημα με δημοσιεύματα από εφημερίδες του 1974 και άλλο διαφημιστικό υλικό.

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του Συνδέσμου για διατήρηση άσβεστης της μνήμης των εκδηλώσεων των κατεχομένων κωμοπόλεών μας και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αποδήμων Καραβιωτών, Λαπηθιωτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία οργανώνεται κάθε χρόνο ο «Χορός του Λεμονιού». Ο πρώτος χορός πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1986 όπου η εκδήλωση αυτή σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Σε τέτοιες εκδηλώσεις η προσέλευση των αποδήμων μας είναι πραγματικά πολύ συγκινητική, αφού το λεμόνι έχει καθιερωθεί στις καρδιές όλων, ως το σύμβολο της πατρικής γης με τη σκέψη να πλανιέται ευλαβικά στον καταπράσινο κάμπο του Καραβά και της Λαπήθου.

Ο σύνδεσμος διατηρεί στενές σχέσεις με τα αδελφά προσφυγικά σωματεία της Κύπρου Καραβά και Λάπηθο καθώς και με τους Δήμους Λαπήθου και Καραβά.