ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Ε. ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Δήμαρχοι των Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου συλλογικά, ως μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων (ΕΚΔ), με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Πρόσφυγες Δημότες μας, καταγράφουμε στο Υπόμνημα αυτό συνοπτικά ορισμένες βασικές θέσεις μας στο Κυπριακό.  Ενόψει και της επικείμενης “Άτυπης Διάσκεψης” στη Γενεύη τις υποβάλλουμε σε σας, μαζί με εισηγήσεις και προτάσεις αναφορικά με διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. Τα προβλήματα αυτά  με λύπη μας παρατηρούμε ότι διαχρονικά παραμελούνται και δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά όπως θα έπρεπε, από την Πολιτεία. Για τούτο και καλούμε τους αρμόδιους πολιτικούς και άλλους φορείς να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με  σκοπό την υλοποίησή τους το συντομότερο δυνατό.

Α.  ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Όπως επανειλημμένα έχουμε διακηρύξει, υποστηρίζουμε λύση του Κυπριακού η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την κατοχή, θα προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από τρίτους και την  επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.  Επίσης η λύση αυτή σε ένα Ομόσπονδο, υπό τις περιστάσεις, Ευρωπαϊκό κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του, όπως αυτό αρμόζει σε πολίτες κάθε χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τη λύση θα πρέπει  να διασφαλίζεται η οντότητα των σήμερα Κατεχόμενων Δήμων μας,  την οποία σμίλεψε η ιστορία πολλών αιώνων.

Αναφορικά ειδικά με το καίριο ζήτημα του Περιουσιακού θεωρούμε πως οι ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να μην παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, οι οποίες και έχουν καταχωρηθεί σε πλειάδα Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών. Αναγνώριση δικαιωμάτων και πρώτου λόγου σε σημερινούς “χρήστες” περιουσιών στα κατεχόμενα, εις βάρος των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών, δε συνάδουν με τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Τέλος, οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για λύση 2 Κρατών ή Συνομοσπονδία, οι οποίες θα νομιμοποιήσουν το σημερινό παράνομο διαχωρισμό, δηλώνουμε πως μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και ουδέποτε θα τις αποδεχτούμε!

 

Β.  ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πιο κάτω παραθέτουμε τις εισηγήσεις/προτάσεις μας για διάφορα Προσφυγικά Θέματα, τις οποίες χωρίζουμε σε  εννέα (9) βασικές κατηγορίες:

 

  1. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι Κατεχόμενοι Δήμοι.

Οι Κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν πολλές και διάφορες δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους, στην επίλυση των οποίων η Κυβέρνηση μπορεί να συνδράμει με καταλυτικό τρόπο.

α) Κονδύλι Διαφώτισης: Οι Κατεχόμενοι Δήμοι χρηματοδοτούνται από το Κράτος για σκοπούς διαφώτισης. Η όλη διαδικασία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύπλοκη και χρονοβόρα, ενώ ταυτόχρονα η καθυστέρηση στη λήψη του κονδυλίου καθιστά σοβαρό εμπόδιο τον έγκαιρο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων διαφώτισης. Επειδή η διαφώτιση για το Κυπριακό είναι από τη φύση της συνυφασμένη κυρίως με την αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, εισηγούμαστε να δημιουργηθεί Επιτροπή Διαφώτισης στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα είναι υπεύθυνη για το κονδύλι διαφώτισης. Στην Επιτροπή Διαφώτισης πρέπει να εκπροσωπείται η ΕΚΔ, εφόσον τα μέλη της αποτελούν  ισχυρό μοχλό διαφώτισης, ιδιαίτερα προς τα έξω, και την αιχμή του δόρατος της προβολής του δράματος της Κύπρου.

β) Υποστελέχωση και Στέγαση των Κατεχόμενων Δήμων: Οι πλείστοι από τους Δήμους μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και γενικά λειτουργικά προβλήματα.  Για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος εισηγούμαστε την απόσπαση Δημοσίων Υπαλλήλων ή προσωπικού από τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Κατεχόμενους Δήμους που το έχουν ανάγκη.  Η εισήγηση αυτή συζητήθηκε και σε συναντήσεις  που είχε το 2020 η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.  Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη Στέγαση των Κατεχόμενων Δήμων γιατί σήμερα ορισμένοι λειτουργούν σε ακατάλληλα υποστατικά.

γ) Μειωμένη προβολή από τα ΜΜΕ και αναγνώριση: Παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν, οι Κατεχόμενοι Δήμοι εξακολουθούν να παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο διαφώτισης εντός και εκτός συνόρων, όσο και διατήρησης του κοινωνικού ιστού των προσφύγων. Ωστόσο, το έργο αυτό ελάχιστα προβάλλεται στα ΜΜΕ παρά τις προσπάθειες και τη συνεχή ενημέρωση που γίνεται για όλες τις δραστηριότητες. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η αναγνώριση τους μέσα από το Πρωτόκολλο παραμελείται. Καλό θα ήταν να υποστηριχθεί από το το κράτος η σωστή προβολή τους, δίνοντας τους μεγαλύτερη προβολή τουλάχιστον μέσα από το ημικρατικό κανάλι.

 

  1. Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά και ριζικά.  Αναγνωρίζουμε όσα  έγιναν μέχρι τώρα. Εν τούτοις καμιά πρόνοια δεν έχει υιοθετήσει το κράτος για αποζημίωση των εισοδημάτων και των περιουσιών της πρώτης γενιάς των προσφύγων. 47 σχεδόν χρόνια τώρα, η πρώτη γενιά προσφύγων, η  οποία πλήγηκε καίρια από την Τουρκική εισβολή, δυστυχώς παραμελείται  ακόμη από το κράτος και όλα τα πολιτικά κόμματα. Ζητούμε και εμείς από το κράτος να αποζημιώσει έστω και μέρος των απολεσθέντων εισοδημάτων μας από τη θεομηνία που επέφερε η Τουρκία.

Όσο αφορά τη νέα γενιά, ο Φορέας θα πρέπει να δράσει πιο αποτελεσματικά.

Ζητούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε:

(α) Να επιτευχθεί η επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων που υποβάλλονται για τα διάφορα σχέδια. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται να εγκρίνονται με χρονικό κριτήριο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η μη άμεση  έγκρισή τους, συμβάλει στο να καταπιέζεται ο προσφυγικός κόσμος και να ωθούνται τα νέα ζευγάρια να παραμένουν σε χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα.

(β) Περισσότερη στήριξη στα  νέα ζευγάρια και στους νέους επαγγελματίες.

Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική μας ηγεσία να εγκύψει στα χρόνια προσφυγικά προβλήματα, να εισχωρήσει στην ρίζα τους και να τα επιλύσει. Την καλούμε να συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στους πρόσφυγες για να αποκατασταθεί επιτέλους η φερεγγυότητα των εκτοπισμένων και για να αισθανθούμε πραγματικά ισότιμοι πολίτες του κράτους μας.

 

  1. Υπηρεσία Μέριμνας και αποκατάστασης εκτοπισθέντων

Αναγνωρίζοντας τη προσφορά της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων στους πρόσφυγες και της βοήθειας μέσα από διάφορα σχέδια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην έγκριση των διαφόρων αιτήσεων αλλά και της δυνατότητας παραχώρησης περαιτέρω βοήθειας.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε όπως:

  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων που υποβάλλονται για τα σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.
  • Να καθοριστούν προθεσμίες εξέτασης των αιτήσεων και καταβολής της οικονομικής βοήθειας.
  • Να περιληφθούν στο νέο σχέδιο στεγαστικής βοήθειας όσοι αιτήθηκαν πριν την 4η Ιουλίου 2019, δηλαδή πριν γίνουν αλλαγές στη σχετική πολιτική.
  • Να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 000 Ευρώ. Περισσότερη υποστήριξη στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
  • Επαναφορά σχεδίου για αγορά οικιακού εξοπλισμού για τα νεαρά ζευγάρια που επιλέγουν το ενοίκιο.
  • Να συνδεθεί η Επιδότηση Ενοικίου με το δείκτη τιμών ενοικίων.
  • Διαβεβαίωση ότι το σχέδιο στεγαστικής βοηθείας αλλά και το σχέδιο επιδότησης ενοικίου δεν πρόκειται να τερματιστούν και ότι θα συνεχίσει να ισχύει και για τις επόμενες γενιές των προσφύγων, αν η επίλυση του πολιτικού προβλήματος καθυστερήσει, πράγμα που απευχόμαστε.

 

  1. Εκ μητρογονίας πρόσφυγες και παλιννοστούντες

Με την πάροδο του χρόνου, οι βιωματικοί πρόσφυγες έχουν μειωθεί σημαντικά και η νεότερη γενιά αναλαμβάνει τα ηνία. Διαπιστώνουμε ότι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες αλλά και στους παλιννοστούντες με καταγωγή από τις κατεχόμενες περιοχές, αποδυναμώνει τη φωνή του προσφυγικού κόσμου και δημιουργεί αισθήματα πικρίας και αδικίας, γι’ αυτό και ζητούμε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Είναι η θέση μας ότι οι εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις κρατικές κοινωνικές παροχές που συνδέονται με την προσφυγική τους ιδιότητα, από την έκδοση της προσφυγικής τους ταυτότητας, η οποία αποτελεί και τον γενεσιουργό λόγο της απόρροιας των σχετιζόμενων με αυτή δικαιωμάτων.

Εισηγούμαστε την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Ειδικότερα αναφέρουμε ότι, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2013 αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα και για τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες και κατ’ επέκταση πρόσωπα αυτής της κατηγορίας έχουν θεωρητικά πρόσβαση σε όλα τα Κρατικά Στεγαστικά Σχέδια για εκτοπισθέντες, εντούτοις, όσοι από τους ενδιαφερόμενους απέκτησαν την οικία τους με τρόπο ώστε να μην ικανοποιούνται οι χρονικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στα οικεία κριτήρια (η αγορά να έχει πραγματοποιηθεί εντός ενός ή δύο χρόνων, ανάλογα της περίπτωσης, από την υποβολή της αίτησης) να μην μπορούν να επωφεληθούν των Σχεδίων.

 

  1. Τόπος Καταγωγής στο Πιστοποιητικό Γέννησης

Στο Πιστοποιητικό Γέννησης που εκδίδεται από τα Γραφεία των Επάρχων καταγράφεται μετά τον Τόπο Γέννησης και ο Τόπος Καταγωγής.  Δυστυχώς όμως τούτο δε συμπληρώνεται, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει σταδιακά η σύνδεση απογόνων προσφύγων με τις ρίζες της οικογένειάς τους. Θεωρούμε πως θα πρέπει να καταγράφεται και αυτή η πληροφορία για όσους το ζητούν.

 

  1. Διαχείριση Τ/Κ Περιουσιών

Δυστυχώς, χωρίς βέβαια να έχουμε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από τον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών, λαμβάνουμε γνώση για διάφορα περιστατικά σε σχέση με τουρκοκυπριακές περιουσίες οι οποίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις όπου τουρκοκυπριακές περιουσίες δίδονται σε μη δικαιούχους ή δίνονται σε δικαιούχους και/ή μη δικαιούχους  έναντι πενιχρών ενοικίων, τις οποίες όμως στη συνέχεια εκμεταλλεύονται, εισπράττοντας μεγάλα ποσά.

Οι Κατεχόμενοι Δήμοι ζητούμε την ανακατανομή και σωστή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας προς όφελος των προσφύγων και των οικογενειών τους, στη βάση στοχευμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί μια πολιτική που να ωφελεί τους δικαιούχους, που δεν είναι άλλοι από τους πρόσφυγες.

Υπάρχουν περαιτέρω περιπτώσεις όπου η Τ/Κ περιουσία υπεκμισθώνεται ή χρησιμοποιείται από άλλα πρόσωπα και όχι από αυτά στα οποία δόθηκε και/ή για χρήση άλλη από αυτή που συμφωνήθηκε με τον Κηδεμόνα  Τ/Κ περιουσιών. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εποπτεία των διαχειριστών των εν λόγω μισθώσεων και όπου παρατηρείται παρατυπία να τερματίζεται αμέσως η εκμίσθωση.

 

  1. Κυβερνητικοί Συνοικισμοί και Αυτοστέγαση

Αναφορικά με τους Κυβερνητικούς Συνοικισμούς και την Αυτοστέγαση γινόμαστε πολύ συχνά δέκτες παραπόνων από τον προσφυγικό κόσμο αλλά και οι ίδιοι  παρατηρούμε πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί συνοικισμοί και αυτοστεγάσεις. Κάποιες από τις δικές μας εισηγήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Να επισπευσθεί η διαδικασία διαχωρισμού, έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και μεταγραφής στους δικαιούχους που διαμένουν σε Κυβερνητικούς Οικισμούς και Συνοικισμούς Αυτοστέγασης ή σε νέους δικαιούχους.
  • Να δημιουργηθεί Σχέδιο αναδόμησης των πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς.
  • Να επιδιορθωθούν και συντηρηθούν κατοικίες στους κυβερνητικούς συνοικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα.
  • Να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των Κυβερνητικών Οικισμών και των Συνοικισμών Αυτοστέγασης από τα Συμβούλια Αποχετεύσεων.
  • Να επισπευθεί η διαδικασία παραχώρησης πιστοποιητικών εγγραφής μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, των οποίων οι οικιστικές μονάδες βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη που δεν έχει απαλλοτριωθεί.

 

  1. Θέματα Νεολαίας και στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Η νέα γενιά είναι το μέλλον του τόπου μας και ιδιαίτερα στην περίπτωση των Κατεχόμενων Δήμων αποτελεί την ελπίδα για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της Κύπρου και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Τα Συμβούλια Νεολαίας που δραστηριοποιούνται στους Δήμους μας και τα Δημοτικά μας Συμβούλια καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν τις  νεολαίες των Δήμων μας εύρωστες και δραστήριες, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας που έχουν περιορίσει τις δράσεις μας στο ελάχιστο. Δυστυχώς ωστόσο, δεν παρατηρούμε την ανάλογη ανταπόκριση και στήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους στις προσπάθειες μας.

Η κρατική στήριξη προς τις νεολαίες των Κατεχόμενων Δήμων είναι πενιχρή και δεν λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές ιδιαιτερότητες των νεολαίων μας οι οποίες συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Διασπορά των μελών σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, με όλα τα προβλήματα και προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται.
  • Αδυναμία οικονομικής υποστήριξης από τους οικείους Κατεχόμενους Δήμους, λόγω έλλειψης ή ανυπαρξίας άλλων πηγών εισοδημάτων και περιορισμένου προϋπολογισμού.
  • Αδυναμία λειτουργικής υποστήριξης από τους οικείους Δήμους λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παρά τα πιο πάνω ζητήματα οι  νεολαίες μας καταφέρνουν να δραστηριοποιούνται χάριν στην εθελοντική εργασία των μελών τους και την όποια στήριξη λαμβάνουν  από τον οικείο Δήμο, στο μέτρο των περιορισμένων δυνατοτήτων τους. Για να μπορέσουν ωστόσο οι νεολαίες των Κατεχόμενων Δήμων να ενισχύσουν τη φωνή και τη δράση τους θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος στήριξής τους από τον Οργανισμό Νεολαίας και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε τα ακόλουθα:

  1. Οι κατεχόμενες νεολαίες έχουν εκ των πραγμάτων λιγότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και άντλησης πόρων. Θέση μας είναι πως θα έπρεπε να αξιολογούνται με διαφορετικά /πιο επιεική κριτήρια σε σύγκριση με τις άλλες οργανωμένες νεολαίες. Δεν πρόκειται για αίτημα μεροληπτικής μεταχείρισης αλλά για διόρθωσης μιας εγγενούς αδικίας.
  2. Το ΥΠΠΑΝ να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης μιας πάγιας ετήσιας επιχορήγησης προς τις νεολαίες των Κατεχόμενων Δήμων, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν δράσεις πέραν από τα όρια των καθορισμένων δράσεων του Οργανισμού Νεολαίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν ένα σταθερό ετήσιο σχεδιασμό και πλάνο δράσεων που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν και να επιτελέσουν τις δράσεις τους απρόσκοπτα.
  3. Επίσης προτείνουμε να παρέχονται ειδικά κρατικά κονδύλια ή/και να προκηρύσσονται σχέδια – δράσεις (από το ΥΠΠΑΝ και τον Οργανισμό Νεολαίας), τα οποία να προορίζονται αποκλειστικά για τις Νεολαίες των Κατεχόμενων Δήμων.

 

  1. Ταμείο Απώλειας Χρήσης και Αλληλεγγύης

Με λύπη και ανησυχία παρατηρείται το φαινόμενο, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε πώληση της περιουσίας τους στις κατεχόμενες περιοχές, ώστε να ελλοχεύει ο κίνδυνος της de facto τουρκοποίησης της κατεχόμενης γης μας. Επιπλέον, αρχίζει να επικρατεί η αντίληψη στους εκτοπισμένους μας ότι με την πάροδο του χρόνου η υπόθεσή τους, τόσον από πολιτική όσον και οικονομικο -κοινωνική άποψη, τίθεται στο περιθώριο, όπως και οι νόμιμες διεκδικήσεις τους, πράγμα επικίνδυνο για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Η Κυβέρνηση οφείλει το ταχύτερο να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για δημιουργία ενός ουσιαστικού Ταμείου Απώλειας Χρήσης και Αλληλεγγύης, ώστε να μπει ένα φρένο σε αυτή την επικίνδυνη πορεία.

 

Καταληκτικά:

Σε πολύ γενικές γραμμές θέσαμε υπόψη σας, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, τα κύρια θέματα που μας απασχολούν ως Κατεχόμενους Δήμους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να αντιμετωπισθούν τα πιο πάνω χρειάζεται ενότητα της πλειοψηφίας τουλάχιστον των πολιτικών δυνάμεων, καθορισμός πλαισίου αρχών και κοινών στόχων για την επιδιωκόμενη λύση, καθώς και γενναία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Παρά τις δικαιολογημένες πικρίες μας, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε ακόμη κατανόηση και υπομονή. Γιατί, για εμάς τους Προσφυγικούς Δήμους,  πρωταρχικός στόχος  είναι η σωτηρία της πατρίδας και όχι η προσωρινή ευημερία μας. Όμως, το ελάχιστο καθήκον που μας επιβάλλει η συνείδησή μας, είναι να υποδεικνύουμε καλοπροαίρετα τις παραλείψεις και αδυναμίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.

Κατανοούμε βεβαίως ότι ίσως να μην είναι εφικτή η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μέτρων που προτείνουμε. Την ίδια όμως στιγμή επιμένουμε ότι θα πρέπει να προγραμματιστεί η σταδιακή, συντονισμένη και γρήγορη υλοποίησή τους.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ

22 Απριλίου, 2021