Κηδεία Γιώργου Κυριακίδη – 26.3.13
Επικήδειος Γιώργου Κυριακίδη
Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, Λευκωσία
26 Μαρτίου 2013
Στα 39 σχεδόν χρόνια πικρής προσφυγιάς, η απώλεια αγαπημένων προσώπων που δεν κατάφεραν να γευτούν τη μεγάλη χαρά της επιστροφής στους σκλαβωμένους τόπους μας προκαλεί ένα βαθύ συναίσθημα πόνου και απογοήτευσης για αυτή τη δύσβατη ανηφορική πορεία που εξακολουθεί να συνεχίζεται με ένα αβέβαιο προσανατολισμό.
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κοινωνίας μας η οποία συνδέθηκε για πολλά χρόνια με την κωμόπολη Καραβά, αγάπησε τον παραδεισένιο τόπο και προσέφερε απλόχερα και δημιουργικά για την πολιτιστική ανάπτυξη της κωμόπολής μας για 23 χρόνια καθώς επίσης η εκπαιδευτική του αποστολή υπήρξε πλούσια σε όλους τους τομείς σε πολλά μέρη της Κύπρου, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη επαρχία μας.
Αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής τον αφοσιωμένο εκπαιδευτικό Γιώργο Κυριακίδη, τον ακούραστο δάσκαλο της Επαρχίας Κερύνειας ο οποίος είχε το χαρισματικό τρόπο να μεταδίδει γνώσεις, να καθοδηγεί και να εμπνέει τους νέους μας, να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αρχές και αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο σε ψηλά επίπεδα ποιοτικής δημιουργίας και προσφοράς.
Ο Γιώργος Κυριακίδης γεννήθηκε στο χωριό Μπέλα-πάις στις 27 Φεβρουαρίου 1923. Γονείς του η Μερόπη και ο Σάββας Κυριακίδης Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, 3 αγόρια και ένα κορίτσι.
Σε ένα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλλον με την καθοδήγηση των στοργικών γονιών του, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο φιλήσυχο και συνάμα μαγευτικό χωριό του Μπέλα-πάις . φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας. Στις τελευταίες τάξεις φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.
Άριστος μαθητής είχε πάντοτε την επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές, να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της μάθησης και τις επιστημονικές γνώσεις. Φοιτά στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και με την αποφοίτησή του διορίζεται δάσκαλος στην Ακανθού. Από τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής του αποστολής ανέδειξε τα χαρίσματα ενός αφοσιωμένου εκπαιδευτικού ο οποίος γνώριζε τις ευαισθησίες των νέων και έδινε σωστή κατεύθυνση και γνώσεις με σωστό προγραμματισμό.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο δημοτικό σχολείο της Μόρφου, πήρε πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας για υποτροφία μετεκπαίδευσης στην Αγγλία. Την αποποιήθηκε γιατί είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και αρνήθηκε την υποτροφία του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διακυβέρνηση των Άγγλων στο νησί.
Στο χωριό Μύρτου, με τη δική του προσωπική συμβουλή και ενέργειες κτίστηκε το νέο σχολείο του χωριού όπου διαμορφωθήκαν νέες συνθήκες στέγασης όλων των παιδιών της κοινότητας.
Σε ηλικία 32 ετών παίρνει προαγωγή σε Διευθυντή Β’ και μετατίθεται στο χωριό Κάρμι και μετά στο οκτατάξεο σχολείο της Βασίλειας. Από τη θέση του διευθυντή Α’ υπηρέτησε στο οκτατάξεο σχολείο Πελενδρίου και στη συνέχεια στην Α’ Αστική σχολή της Λαπήθου.
Πλούσια από κάθε άποψη η εκπαιδευτική του προσφορά σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Το 1951 παντρεύτηκε τη Ρίtα Καραβία από τον Καραβά. Η αφοσιωμένη προσέγγισή του σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτιστικής προσφοράς διαφοροποιείται δίνοντας προτεραιότητα στο νέο περιβάλλον που δημιουργούν τα νέα δεδομένα εγκατάστασής του.
Από νωρίς εντάχθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κοινότητας Καραβά που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και τη θετική διάθεση των κατοίκων του Καραβά να δημιουργούν συνθήκες για τον εξωραϊσμό και την πρόοδο της κωμόπολης.
Το 1961 γίνεται ιδρυτικό μέλος της επιτροπής πνευματικής ανάπτυξης Καραβά, μια πρωτοβουλία η οποία έθεσε υψηλούς στόχους οι περισσότεροι των οποίων υλοποιήθηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα. Δημιουργείται μουσείο λαϊκής τέχνης Καραβά με την αξιόλογη συμμετοχή του αγαπητού μας Γιώργου Κυριακίδη να δίνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα προσφοράς σε πολλές άλλες εκδηλώσεις Εθνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Η αγάπη του για τη λαογραφία και αρχαιολογία της περιοχής επεκτάθηκε σε μια αποστολή να μαζευτούν όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα από τον Καραβά και τα γύρω χωριά για εμπλουτισμό του μουσείου λαϊκής τέχνης Καραβά. Είχε δε στενή συνεργασία για το σκοπό αυτό με τον πρωτοπόρο γνωστό ζωγράφο της Κύπρου Αδαμάντιο Διαμαντή καθώς και με τον αρχαιολόγο Μιχαλη Λουλλουπή.
Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, μαζί με την λατρευτή του σύζυγο Ρίτα έδωσαν εφόδια γνώσης αρχές και αξίες στις τρεις κόρες του Μερόπη, Μαρία και Ελένη.
Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους σχεδιασμούς δημιουργίας και προσφοράς. Βρεθήκαμε όλοι μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά , διωγμένοι, κυνηγημένοι, χωρίς στερεές βάσεις με ένα αβέβαιο προσανατολισμό σε συνθήκες πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες.
Η οικογένεια του αγαπητού μας Γιώργου βρίσκει σιγά-σιγά τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να δίνει διέξοδο σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.
Προτεραιότητα οι σπουδές των 3 παιδιών, ένας στόχος ο οποίος υλοποιήθηκε με πολλές θυσίες. Ευτύχησε να δει και τις τρεις του κόρες να διακρίνονται με τις γνώσεις τους και την επαγγελματική τους επάρκεια. Η πρώτη του κόρη Μερόπη είναι σήμερα εφέτης στο εφετείο Αθηνών, η δεύτερη του κόρη Μαρία είναι φιλόλογος Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας σε δημόσιες σχολές της Ελλάδας και η Τρίτη του κόρη Ελένη είναι φιλόλογος, βοηθός διευθύντρια σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.
Ευτύχησε δε να γευτεί τη μεγάλη χαρά να έχει δύο εγγόνια και ένα δισέγγονο από τη μεγάλη του κόρη και τρία εγγόνια από τη μικρή.
Η κοινωνική προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου υπήρξε πλούσια και συνεχής σε όλα τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και για σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Ο Γιώργος Κυριακίδης είχε τη γενική ευθύνη οργάνωσης εκδηλώσεων για τα παιδιά με στόχο να μεταδοθούν πληροφορίες για την κατεχόμενη γη μας και να καλλιεργηθεί η αγάπη και η περηφάνια των παιδιών για τον Καραβά και την επαρχία Κερύνειας.
Συμμετείχε επίσης στην οργανωτική επιτροπή της έκδοσης του σωματείου μας με τίτλο «Καραβάς» όπου μεταξύ άλλων και δικές του μελέτες συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.
Πλούσια από κάθε άποψη υπήρξε η συνεισφορά και συμμετοχή του στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Υπηρέτησε το σύνδεσμο για 15 συνεχή χρόνια με μια υποδειγματική προσφορά που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βελτίωση όλων των συνθηκών και δεδομένων της καθημερινότητας.
Ανέδειξε επίσης τη συναδελφική αλληλεγγύη αφού για σειρά ετών υπήρξε μέλος και πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κερύνειας. Συγκινητικό ήταν το τηλεφώνημα που πήρε δυο μέρες πριν πεθάνει η οικογένειά του για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τιμώμενων προσώπων για την εκδήλωση που θα διοργανώσει σύντομα η οργάνωση δασκάλων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.
Τιμή και έπαινος για όλα όσα έχει προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην κοινωνία μας ο αγαπημένος μας Γιώργος Κυριακίδης.
Τον αποχαιρετούμε με μια περηφάνια ξεχωριστή γιατί γνωρίζουμε ότι στη δική του διαδρομή από το στίβο της ζωής είχε αφήσει μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας και προσφοράς.
Όλοι θα τον θυμόμαστε για τα πλούσια χαρίσματά του χαρακτήρα του, για την καλή του διάθεση να προσφέρει, να είναι πάντοτε δίπλα στη οικογένειά του, στο συνάνθρωπο, στην εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα.
Τα τελευταία χρόνια πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία με την υγεία του. στις δύσκολες συνθήκες και στιγμές που περνά ο τόπος μας αυτή την περίοδο, τον αποχαιρετούμε με ένα παράξενο προβληματισμό και ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη δική μας αποστολή χωρίς ταλαντεύσεις μέχρι το τέλος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα αναδιπλώσουμε όσο μπορούμε τις δυνάμεις μας, θα μαζέψουμε όλες τις συμβουλές και νουθεσίες που μας έδιναν όσοι μας έφυγαν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη. Θα αναζητήσουμε όλα εκείνα τα σοφά λόγια και τις γνώσεις που μας έδωσες και εσύ αξέχαστέ μας δάσκαλε Γιώργο σε πάρα πολλές περιπτώσεις για να δώσουμε με αξιοπρέπεια, πίστη, καρτερία και ελπίδα όλες τις μάχες που χρειάζονται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μέχρι που να γαληνέψουν οι τρικυμισμένες θάλασσες και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και την πατρίδα μας.
Στη λατρευτή σου σύζυγο Ρίτα, στα παιδιά σου Μερόπη, Μαρία, Ελένη και στις οικογένειές τους, στα εγγόνια σου και στους λοιπούς συγγενείς εκφράζω εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησης μας στο έργο και την προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου να είναι υπόμνηση χρέους και ποιοτικής προσφοράς στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν.
Εκφράζω δε την ικανοποίησή μας για την εισήγηση της οικογένειάς του να γίνουν εισφορές στη μνήμη του για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών μια αξιέπαινη ενέργεια που συνδέεται άμεσα με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα στήριξης του αξέχαστού μας Γιώργο προς τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.
Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.