Εκδήλωση Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης» – 12 Μαΐου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης»


Σάββατο, 12 Μαΐου 2012


Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου παρευρέθηκε και χαιρέτησε την τελετή έναρξης του 22ο ετήσιου συνέδριου του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας – Κερύνειας «Ιπποκράτης» η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 στο Σιακόλειον Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας στη Λευκωσία.


Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στους κατεχόμενους Δήμους Λαπήθου και Καραβά και σε αυτό παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας, βουλευτές, οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά, ιατροί και διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες στο χώρο της ιατρικής.


Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ανδρέα Δημητρίου, ανάγνωση του χαιρετισμού του Υπουργού Υγείας καθώς επίσης οι Δήμαρχοι Λαπήθου και Καραβά, Νεοπτόλεμος Κότσαπας και Γιάννης Παπαϊωάννου μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα για την αποστολή των κατεχόμενων Δήμων τους. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με παρουσίαση αφιερώματος με κείμενα και εικόνες για τη Λάπηθο και τον Καραβά το οποίο επιμελήθηκε η Ελένη Ηρακλέους και με μουσικό πρόγραμμα από την Ειρήνη Θεμιστοκλέους.


Ο Δήμαρχος Καραβά στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:


Η περιοχή των δύο κωμοπόλεων στην επαρχία Κερύνειας έχουν να παρουσιάσουν μια πλούσια πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη σε όλα τα στάδια της μακραίωνης ιστορίας τους. Μια ανάπτυξη η οποία ανακόπηκε από τη βάρβαρη Τούρκικη εισβολή με τους κατοίκους των δύο κωμοπόλεων να βρίσκονται διασκορπισμένοι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και σε χώρες του εξωτερικού. Πολλοί είναι οι εκτοπισμένοι Καραβιώτες και Λαπηθιώτες που διαπρέπουν στους τομείς των επιστημών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Περήφανοι όλοι για την καταγωγή τους και για τα εφόδια που κέρδισαν μέσα από την εκπαιδευτική τους διαδρομή και την κατεύθυνση που πήραν μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.


Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες προσωπικές στιγμές. Το 1974, ήμουν 17 χρονών, μαθητής της 5ης Γυμνασίου στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Σύνολο 25 μαθητές και μαθήτριες. Οι τραγικές συνθήκες της εισβολής δημιούργησαν νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι όλων μας και ο καθένας από εμάς να αναζητήσει  νέους ορίζοντες δημιουργίας και αποκατάστασης.Οι μνήμες νωπές αλλά και τα εφόδια και οι γνώσεις που κερδίσαμε από το γήινο παράδεισο της περιοχής μας και το πνευματικό μας ίδρυμα , το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου, ήταν πολύ μεγάλες.


Θα αναφερθώ, λόγω και του συνεδρίου σας σήμερα, ονομαστικά στους συμμαθητές μου που ακολούθησαν το ιατρικό επάγγελμα και που διακρίνονται σήμερα ως ξεχωριστοί επιστήμονες στην κοινωνία μας. Τους αναφέρω όπως έρχονται στη μνήμη μου με βάση τις θέσεις που είχαμε στα θρανία στην 5η τάξη όταν μας βρήκε η Τούρκικη εισβολή.


·         Ανδρέας Νεοφύτου, γιατρός με βάση του τη Θεσσαλονίκη, από τον Καραβά.


·         Πέτρος Σπαστρής – ορθοπεδικός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τη Λάπηθο.


·         Ορθόδοξος Αχιλλέως, ο διπλανός μου, παιδοχειρούργος στην Αθήνα από τη Λάπηθο.


·         Ανδρέας Γερμανός – γυναικολόγος στην Αθήνα από τη Λάπηθο.


·         Φροσούλα Θεοκλέους Αγγελίδου – Ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τη Λάπηθο.


·         Παναγιώτα Σάββα Αργυρίου – ιατρός στη Λεμεσό από τον Καραβά.



Ένα ποσοστό 25% των συμμαθητών μου, ακολούθησε το ιατρικό επάγγελμα που νομίζω στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμα και στις καλύτερες τάξεις των σχολείων μας.Όλοι οι υπόλοιποι συμμαθητές ακολούθησαν άλλες σπουδές και κατάφεραν να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες με πολλές θυσίες και κόπους. Στα 38 χρόνια της προσφυγιάς εντοπίζουμε και άλλες παρόμοιες ιστορίες με νέους από την περιοχή Λαπήθου και Καραβά να διαπρέπουν και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Ένα αισιόδοξο μήνυμα δημιουργίας και περηφάνιας για τον τόπο καταγωγής μας.”