Εκδήλωση Δήμου Καραβά στο Σπίτι της Κύπρου «Ο Καραβάς, συνοριακή πόλη της Ευρώπης – 50 + 1 Χρόνια κατοχής» – 6.5.2025
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η εκδήλωση με τίτλο «Ο Καραβάς, συνοριακή πόλη της Ευρώπης – 50 + 1 Χρόνια κατοχής», την οποία διοργάνωσαν ο κατεχόμενος Δήμος Καραβά και το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σπίτι της Κύπρου».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα και Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου «Σπίτι της Κύπρου» Διομήδης Νικήτα, στελέχη του Σπιτιού της Κύπρου, ο Μορφωτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Λουκάς Ξενοφώντος, ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος Γιώργος Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ελλάδος Όμηρος Παπασάββας, ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ Βασίλης Ιωάννου, η Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών Βάσω Σαμίου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνος Τζένη Βασιλείου, ο καθηγητής Ανδρέας Βοσκός, Μέλη Σωματείων και Οργανώσεων της Ελλάδας, Καραβιώτες και Λαπηθιώτες που διαμένουν στην Ελλάδα και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή στιγμιότυπων από τη βάρβαρη εισβολή των τούρκων στη μαρτυρική μας πατρίδα το 1974 και στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Ήταν για μας διακαής επιθυμία να φέρουμε για λίγο το χρώμα και το σχήμα του Καραβά στην Αθήνα και να παρουσιάσουμε εδώ αυτόν τον Δήμο, που έμελλε να είναι ο πρώτος μάρτυρας της εισβολής των Τούρκων το 1974. Το πολύπαθο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού, που έκτοτε παραμένει σκλαβωμένο σε χέρια βάναυσων κατακτητών.
Απόψε η επιθυμία αυτή γίνεται πράξη. Και είναι η εκπλήρωση του ονείρου να παρουσιάσουμε τον Καραβά σε απόσταση αναπνοής από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τη μια, και τον βράχο της Ακρόπολης από την άλλη, με τον Παρθενώνα πάνω του, δημιούργημα του κλασσικού Ελληνισμού και απαράμιλλο κόσμημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού».
Και κατέληξε:
«Από τα βάθη της ψυχής μας, οι συνδημότες μου και εγώ, σας ευχαριστούμε που ήρθατε απόψε εδώ, να μοιραστούμε την ομορφιά της γης μας –όση θα μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε– και να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ημέρα που θα αξιωθούμε να τη δούμε ελεύθερη».
Εκ μέρους του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα χαιρετισμό απεύθυνε ο Διομήδης Νικήτα. Στη συνέχεια, η φιλόλογος ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά Πρωτοπαπά απεύθυνε ομιλία με τίτλο «Ο Καραβάς χτες και σήμερα» με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών.
Ακολούθησε προβολή του σύντομου φιλμ του Δήμου Καραβά με τίτλο «Δρόμοι Παλιοί», το οποίο αποτελεί πρόσφατο οδοιπορικό στον κατεχόμενο από το 1974 Καραβά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική χορευτική ενότητα από τον Καραβιώτη φοιτητή Αλέξανδρο Μούσουλο και τον Γιάννη Κύρου, οι οποίοι χόρεψαν στους ήχους του τραγουδιού «Βουνό μου Πενταδάκτυλε».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά πρόφερε αναμνηστικά ενθυμήματα στον Πρέσβη της Κύπρου και τον Διευθυντή του Σπιτιού της Κύπρου, στους συντελεστές της εκδήλωσης και στους Προέδρους των οργανωμένων συνόλων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης διανεμήθηκε έντυπο διαφωτιστικό υλικό για τον Καραβά, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση του Καραβιώτικου κεντήματος φερβολιτές, στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.