Συνάντηση υφαντριών φερβολιτέ – 30.9.2020

Πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 30 Σεπτεμβρίου, στο Royal Hall στη Λευκωσία, συνάντηση Καραβιώτισσων που γνωρίζουν και εξασκούν την τέχνη του φερβολιτέ. Η συνάντηση σημείωσε επιτυχία με τη συμμετοχή πέραν των 30 υφαντριών με καταγωγή τον Καραβά.  Όπως είναι γνωστό, η παραδοσιακή δαντέλα «φερβολιτές» του Καραβά, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά από πρόταση του Δήμου Καραβά.

Σε ένα ευχάριστο κλίμα οι Καραβιώτισσες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις συγχωριανές τους, να επιδείξουν τις δαντέλες φερβολιτέ που φτιάχνουν, καθώς και άλλα κεντήματα και υφαντά τους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καραβά, η διευθύντρια του Τμήματος Κυπριακής Χειροτεχνίας Μαρία Αναξαγόρα, η αντιδήμαρχος Καραβά Σωτήρα Ποταμίτου, ο κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς Πανίκος Στυλιανού, η πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Μάρω Χατζηστεφάνου, η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας Ελένη Κολιού και η Πρόεδρος της Χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας» Νέλλη Λουκαΐδου.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε σύντομο χαιρετισμό από τον δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου και τη διευθύντρια του Τμήματος Κυπριακής Χειροτεχνίας, καθώς και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους διατήρησης και προώθησης της Καραβιώτικης δαντέλας «φερβολιτέ» στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμος Καραβά προσέφερε σε όλες και όλους πρόγευμα. Σε όλες τις υφάντριες που παρευρέθηκαν δόθηκε αντίγραφο του νέου τεύχους του περιοδικού του Δήμου Καραβά που μόλις κυκλοφόρησε, «Καραβιώτικα Δρώμενα» τεύχος 13ο, καθώς και κουβαρίστρα, μια προσφορά από την κ. Στέλλα Καρανίκη.