Ανακοίνωση για την Αγία Σοφία

Αγία Σοφία

Ο Δήμος Καραβά και τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά καταδικάζουν με αποτροπιασμό την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία.

Η Αγία Σοφία κτίστηκε και λειτούργησε ως Ορθόδοξος Χριστιανικός ναός μέσα από τους αιώνες. Υπήρξε το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων για περισσότερο από μία χιλιετία και, ως αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αποτελεί κληροδότημα στην Ανθρωπότητα. Για τούτο και η ενέργεια της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί δεν αποτελεί μόνο ασέβεια στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία και περιφρόνηση στην Ιστορία, αλλά αποτελεί και προσβολή στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.  Προσβάλλει τον άνθρωπο και τον πολιτισμού του, δυναμιτίζει την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και είναι αντίθετη σε κάθε έννοια ηθικής και δεοντολογίας.

Παρόμοια και χειρότερη συμπεριφορά επιδεικνύει η Τουρκία στα θρησκευτικά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου, τα οποία βεβηλώνει καθημερινά, συστηματικά και ασύστολα. Όλες οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια  του Κατεχόμενου Δήμου μας είναι σε άθλια κατάσταση και η μεγαλοπρεπής εκκλησία μας της Ευαγγελίστριας έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Εμείς οι Καραβιώτες καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ενεργήσουν άμεσα, δυναμικά και αποφασιστικά, ώστε η Αγία Σοφία να παραμείνει άθικτη, ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κληροδότημα και κόσμημα της Ανθρωπότητας. Μαζί με όλες τις συλημένες εκκλησίες του Χριστιανισμού.

 

Για τον Δήμο Καραβά, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Για τη Σχολική Εφορεία Καραβά, η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για το Σωματείο «Λάμπουσα» Αμερικής, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για το Σωματείο «Λάμπουσα» Αυστραλίας, η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για το Σωματείο  Λαπήθου, Καραβά Ην. Βασιλείου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για την Αθλητική Ένωση Καραβά «Λάμπουσα», ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ