Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου στην προσφυγιά – 21.10.19

 

Οι Δήμοι Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά τον εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου, πρώτου επισκόπου Λαμπούσης.

Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 2019 στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως και σε αυτόν χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Η εκκλησία του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου και εικόνα του Αγίου (δωρεά Καραβιωτών) υπάρχει στην εκκλησία  Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη, στην οποία τελείται ο εσπερινός.

Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Την περίοδο της Τουρκικής εισβολής, η εικόνα, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και όταν ολοκληρώθηκε παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου.

Οι Καραβιώτες και Λαπηθιώτες προσκύνησαν με κατάνυξη την εικόνα του Αγίου, ενώνοντας τις προσευχές τους για γρήγορη επιστροφή στον Καραβά, τη Λάπηθο, τη Λάμπουσα και όλα τα σκλαβωμένα μέρη μας. Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Η δύσκολη αποστολή όλων μας για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τούρκικη κατοχή συνεχίζεται. «Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».