Παρουσιάσεις του βιβλίου «Τα χρόνια των ακαμαντίδων» της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη

Ο Δήμος Καραβά έδωσε το παρόν του με χαιρετισμό του Δημάρχου του κ. Νίκου Χατζηστεφάνου στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Τα χρόνια των ακαμαντίδων» της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη, που κατάγεται από τον Καραβά.

Το βιβλίο, μυθιστόρημα, «Τα Χρόνια των ακαμαντίδων» είναι το δεύτερο μέρος της Κύπρος Τριλογίας, με πρώτο μέρος «Τα Χρόνια με τα Κυκλάμινα».

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στη Λεμεσό, στις 27/9/2019, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και η δεύτερη στη Λευκωσία στις 4/10/2019 στο Θέατρο Χώρα.

Στη Λεμεσό παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς,  εκτός από το Δήμαχο Καραβά, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν η κ. Φράνσις Λανίτου, Πρέσβης, Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Εύρος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.

Στη Λευκωσία, εκτός από το Δήμαρχο Καραβά, απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο κ. Χαράλαμπος  Χοτζάκογλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Για το βιβλίο της Μαρίας μίλησαν η κ. Χρυσόθεμις Χατζήπαναγη,συγγραφέας, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας,  ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο κ. Χρίστος Ιακώβου, Διευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Όλοι οι ομιλητές εξήραν την υψηλή  γραφή της,  την αγάπη και τον προβληματισμό της για τον τόπο της, τον πλούσιο συναισθηματισμό της.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Χρίστος Κοκαράκης και ο συντονισμό των εκδηλώσεων έγινε από τον κ. Ανδρέα Καλογήρου, καθηγητή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κύπρου.

Αρκετοί φίλοι και φίλες, εκτιμητές του πλούσιου συγγραφικού και εξαίρετου έργου της Μαρίας, έδωσαν το παρόν τους, τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία.

Στην αντιφώνηση της η Μαρία Περατικού Κοκαράκη ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις του βιβλίου της και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης και όλους που παρευρέθηκαν. Το βιβλίο αυτό η Μαρία, το αφιέρωσε στη μνήμη του πατέρα της, Χρίστο Περατικό, που έφυγε με τον καημό του πρόσφυγα στην ίδια του την πατρίδα.

Παραθέτουμε πιο κάτω μέρος από το χαιρετισμό του Δημάρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου:

Γεννημένη στη Αθήνα και μεγαλωμένη στην Κύπρο, η Μαρία, με  γονείς από τα δύο μέρη του Ελληνισμού,  φέρει μέσα της την πλούσια κληρονομιά του γένους.

Πέραν τούτου, η Μαρία γνώρισε την ανοικτοσύνη της θάλασσας στην Αμμόχωστο,  την ομορφιά του βουνού στις Πλάτρες και το Όμοδος, και χάρηκε τα μαθητικά της χρόνια στα μαγευτικά μέρη της Επαρχίας Κερύνειας. Φοίτησε στα σχολεία του Αγίου Αμβροσίου και μεγάλωσε στον Καραβά και τη Λάπηθο. Δίπλα από τα ερείπια της Λάμπουσας πόλης, εκεί που σμίγει η μυρωδιά του κυκλάμινου  με το ιώδιο της θάλασσας και το άρωμα των λεμονανθών. Μέσα στη φύση και την ομορφιά.

Το ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον προίκισε την Μαρία με ανεξάντλητα βιώματα, αστείρευτες ευαισθησίες. Της χάρισε πολλά από τα ερεθίσματα,  που η ίδια αναφέρει στο εσώφυλλο του βιβλίου της,  για να εκφράσει τον κόσμο της, το ταξίδι της, τους αγώνες και τους μόχθους της.   Να εκφράσει τις αντιστάσεις της.

Γράφει :

«Σήκωσε προς τα πάνω το κεφάλι της και λίγο ακόμα πιο ψηλά για να δει και το χρώμα των ματιών του. Ήταν ένα ασυνήθιστο βαθύ πρασινολαζουλί χρώμα, που της έφερε αμέσως στο μυαλό το βυθό της θάλασσας του Αγίου Ευλαλίου και της Αχειροποιήτου, λίγο πριν ανατείλει ή δύσει ο Κερυνειώτικος ήλιος… μαγεία και το αντάριασμα της θάλασσας…»

Θέλω να παρατηρήσω ότι – εντελώς συμπτωματικά – την ίδια ακριβώς μαγευτική εικόνα της ακτής του Αγίου Ευλαλίου με το υπέροχο εκείνο χρώμα της θάλασσας επιλέξαμε ως το εσώφυλλο στο μικρό λεύκωμα με τίτλο «Καραβάς», όπως και στην τελευταία έκδοση «Καραβιώτικα Δρώμενα»  του Δήμου Καραβά.

Τελειώνοντας – και πριν αφήσω το βήμα – θεωρώ τιμή μου να απευθύνω ξανά χαιρετισμό αγάπης και εκτίμησης σε έναν υπέροχο άνθρωπο, την κυρία Νίτσα Περατικού, την μητέρα της Μαρίας, και να εκφράσω δημόσια την απέραντη εκτίμησή μου στον πατέρα της. Έναν ανεπανάληπτό άνθρωπο, στη μνήμη του οποίου η Συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της, τον  αείμνηστο Χρίστο Περατικό.