Αποστολή Δήμου Καραβά στη Ρουμανία – 20-25.6.2019

 

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου, που μετέβη την περίοδο 20-25 Ιουνίου 2019 στη Ρουμανία. Συγκεκριμένα η αποστολή μετέβη στην ιστορική πόλη Suceava, όπου παρουσίασε έκθεση του παραδοσιακού Καραβιώτικου κεντήματος «φερβολιτέ» και έθεσε τις βάσεις για πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αποστολή εκτός από τον Δήμαρχο, συμμετείχαν η Γραμματέας της Επιτροπής φερβολιτέ Μαρία Πατσαλοσαββή, η δασκάλα του φερβολιτέ Καλλισθένη Κοσιάρη-Λουκά, το μέλος της Επιτροπής Λουκία Μούγη και η Λειτουργός της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ Αντιγόνη Πολυνείκη.

Στις 21 Ιουνίου, ο Δήμαρχος και τα μέλη της αποστολής συνοδευόμενα από την Πρόεδρο και μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο της πόλης Suceava κ. Ion Lungu. Ο Δήμαρχος Καραβά αφού τον ενημέρωσε για τον Καραβά, τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974 και τα αποτελέσματά της, συζήτησε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας και την πιθανότητα μελλοντικής αδελφοποίησης. Ο κ. Lungu ευχαρίστησε την ομάδα της Κύπρου για την επίσκεψη και ανταποκρίθηκε πρόθυμα για μελλοντικές συνεργασίες  και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων.

Ακολούθησε επίσκεψη του Δημάρχου Καραβά στο National Collage Petru Rares και στο Πανεπιστήμιο Ștefan cel Mare όπου συναντήθηκε με τους Πρυτάνεις των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και, αφού ξεναγήθηκε σε αυτά, τους ενημέρωσε για τους σκοπούς της επίσκεψής του και το Κυπριακό.

Το απόγευμα της ίδια μέρας η αντιπροσωπεία του Δήμου παρουσίασε μια πλούσια έκθεση του παραδοσιακού Καραβιώτικου κεντήματος «φερβολιτέ» και μοίρασε διαφωτιστικό υλικό, το οποίο είχε μεταφραστεί στα Ρουμανικά, για τον Καραβά και τον «φερβολιτέ». Η έκθεση έγινε στο Εθνογραφικό Μουσείο Μπουκοβίνας, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με θέμα «Ημέρες της Suceava». Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή μέχρι τις 23 Ιουνίου και προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες.

Στις 22 και 23 Ιουνίου η αποστολή του Δήμου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της περιοχής, ιδιαίτερα δε τα ιστορικά μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στις επισκέψεις των ιστορικών αυτών χώρων ο Δήμαρχος και τα μέλη της αποστολής είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των μνημείων στους οποίους επίσης ενημέρωναν για την Κύπρο και την αποστολή τους.

Στις 24 Ιουνίου υπογράφτηκε Πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καραβά, της Ρουμανικής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η υπογραφή έγινε στον χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου της Μπουκοβίνα στην παρουσία εκπροσώπου του Δήμου και της Εφόρου του Μουσείου.

Η κ. Daniella Popescu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO, εξήρε την σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου και ευχαρίστησε την αποστολή του Δήμου Καραβά για την έκθεση που παρουσίασε και για την αγαστή συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Καραβά στην προσφώνηση του υπογράμμισε την ευκαιρία που παρέχει η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για ενημέρωση για τον πολιτισμό των δύο χωρών και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ τους. Ευχαρίστησε επίσης τους Ρουμάνους φίλους μας για τη θερμή φιλοξενία και την αγαστή συνεργασία.

Η υπογραφή του β’ μέρους του πρωτοκόλλου συνεργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου.