Κηδεία Μιχάλη Γιάλλουρου – 17.11.2022

Μιχάλης Γιάλλουρος: Απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 72 ετών.  Η κηδεία έγινε στις 17.11.22 στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας.

Κηδεία Παναγιώτη Παναγίδη – 19.11.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00 Π.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ (ΣΦΑΛΑΓΓΙΩΤΙΣΣΑ) ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΔΗ, ΗΛΙΚΙΑΣ 90 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

 

Επικήδειος  Πανίκου Παναγίδη

19 Νοεμβρίου, 2022 – Ι. Ναός Σφαλαντζιώτισσα , Λεμεσος

Με πόνο ψυχής κηδεύουμε σήμερα έναν ακόμα συνδημότη μας.

Αποχαιρετούμε ένα δικό μας άνθρωπο, τον αγαπητό μας Πανίκο Παναγίδη. Ένα άνθρωπο ξεχωριστό, που διακρινόταν για την καλοσύνη και την ανιδιοτέλεια του, πρόσχαρο και χαμογελαστό,  πράο και μειλίχιο, ένα άνθρωπο με ήθος  και προσφορά  στην οικογένεια και στον τόπο του.

Κατευοδώνουμε τον δάσκαλο, τον συνδημότη που εκτιμούσαμε και αγαπούσαμε όλοι μας γιατί πρώτος εκείνος μας πρόσφερε την φιλία και την αγάπη του και μας τίμησε με την εκτίμηση και την συμπαράστασή του.

Άνκαι δεν γεννήθηκε στον Καραβά, ο Πανίκος επέλεξε τον Καραβά και συνειδητά  ενέταξε τον εαυτό του στην κοινότητά μας. Έγινε ένα με τους Καραβιώτες. Ιδιαίτερα για μας και την οικογένειά μας, ο Πανίκος, νυμφευμένος με την αγαπημένη εξαδέλφη Αφρούλα, δέθηκε με τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, με τις χαρές και  τις αναμνήσεις μας.

Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, τον εκτιμούσαμε και τον αγαπούσαμε.

Γεννήθηκε το 1933 στον Άγιο Νικόλαο, ένα χωριουδάκι στο δάσος του κατεχομένου Πενταδάκτυλου, κοντά στο Λευκόνοικο.  Μοναχοπαίδι του Χαρίτου και της Χαραλαμπίας.  Στα 12 μετακόμισε στο Βαρώσι οικότροφος,  όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο.   Αποφοίτησε το Διδασκαλικό Κολλέγιο και εργάστηκε σε διάφορα χωριά της Κύπρου.

Σε μια μετάθεσή του στην Αναμορφωτική Σχολή Λαμπούσης οι τότε δάσκαλοι της Σχολής –  μεταξύ αυτών και ο Μιχάλης Κοκκινίδης που θάψαμε πρόσφατα –  του γνωρίσαν την Αφρούλα,  κόρη του δασκάλου Σάββα Ξάνθου που μόλις είχε αποφοιτήσει το Γυμνάσιο Λάπηθου. Ήταν στον χορό του λεμονιού το  1959. Από τότε η Αφρούλα  έγινε η γυναίκα της ζωής του μέχρι το τέλος.   Μαζί απέκτησαν δυο κόρες τη Λευκή και τη Πίτσα,  4 εγγόνια και 2 δισέγγονα.

Τον Ιούλιο του 1974 ξεσπιτωμένος με δυο παιδιά 11 και 3 χρονών, βρίσκεται στην άλλη άκρη της Κύπρου για να αρχίσει από την αρχή…   Έγνοιά του να αποκαταστήσει τες κόρες του,  να τες σπουδάσει και να τες στεγάσει..

Ήταν ένας άνθρωπος, που μέχρις την τελευταία του πνοή το μόνο ήξερε ήταν  προσφέρει.  Δεν ζητούσε ποτέ τίποτε για τον εαυτό του. Του άρεσε η συναναστροφή,  οι εκδρομές και τα ταξίδια. Ακόμα και δυο μέρες πριν το θάνατο του επιθύμησε να πάει εκδρομή στη Κακοπετριά. Και πήγε.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πανίκος ήταν πάντα δίπλα στον Δήμο και στο Σωματείο μας, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης.  Σε όλες  σχεδόν τις εκδηλώσεις που οργανώναμε στη Λεμεσό ήταν εκεί, μαζί με την Αφρούλα, και στήριζαν με τον τρόπο τους τις προσπάθειές των οργανωμένων συνόλων στον αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και επιστροφή στα σπίτια και τη γη μας.

Παρέμεινε σθεναρός υποστηρικτής των προσπαθειών μας  μέχρι το τέλος της ζωής του. Οραματιζόταν ένα κόσμο πιο όμορφο και ανθρώπινο. Μια Κύπρο ειρηνική, ένα Καραβά ελεύθερο. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες… Κυριολεκτικά, μέχρι προχθές, που ασθένησε ξαφνικά και έφυγε από τη ζωή μέσα σε δύο μέρες.

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην αγαπητή  εξαδέλφη Αφρούλα,  την Λευκή και  την Πίτσα             τα εγγόνια, τα δυσέγγονα  και όλη την οικογένεια, για την απώλεια του αγαπημένου μας Πανίκου .

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Πανίκο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο  να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.

 

Κηδεία Ειρήνης Παγδατή – 19.11.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 Π.Μ., ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΓΔΑΤΗ, ΗΛΙΚΙΑΣ 92 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ.

Κηδεία Σάββα Χριστοδούλου – 11.11.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΚΙΑΣ 69 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Κηδεία Ανδρέα Αντωνιάδη – 4.11.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 Π.Μ., ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΚΑΤΩ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑ) ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΗΛΙΚΙΑΣ 82 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Κηδεία Μιχάλη Κοκκινίδη – 2.11.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 2.30 Μ.Μ., ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΪΦΥΛΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Επικήδειος Μιχάλη Κοκκινίδη 2, Νοεμβρίου 2022

Εκκλησία Παναγίας Χρυσαιφιλιωτισσας Αγια Φύλα Λεμεσός .

Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα συναισθήματά στριφογυρίζουν πολύ έντονα στου νου τα παρακλάδια .Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε για το αιώνιο του  ταξίδι ένα εκλεκτό δημότη της κατεχόμενης κωμοπόλης Καραβά τον Μιχάλη Κοκκινίδη

Ο αείμνηστος μας Μιχάλης γεννήθηκε στο χωριό Πενταγυια της περιοχής Μορφου στις 20 Ιανουαρίου 1929 .Γονείς του Αγαθόπουλος  και Χρυσταλλού. Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με αρχές. Ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Αδέρφια του ο Σάββας ο Τάκης ο Ανδρέας η Ανθούλα και ο Φρίξος Ο Φρίξος  είναι ο μόνος από τα αδέλφια του που βρίσκεται στη  ζωή

Από νωρίς ανέδειξε την επιμέλεια του και την αγάπη του  για τα γράμματα και την θέληση του να γίνει ένα πολύτιμο μέλος της κοινωνίας μας

Μετά το Δημοτικό σχολείο φοίτησε στην Εμπορική σχολή Μιτση .Για ένα χρονικό διάστημα μετά την αποφοίτηση του δούλεψε στην Κυπριακή Μεταλλευτική εταιρεία

Οι απρόσμενες συνθήκες  του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου με τον πατέρα του να περνά δύσκολες στιγμές αιχμαλωσίας ,δεν του επέτρεψαν  να συνεχίσει ανώτερες σπουδές . Μια επιθυμία που  κατάφερε να εκπληρώσει αργότερα με τη λήξη του πολέμου. Έδωσε εξετάσεις και φοίτησε στο Διδασκαλικό κολλέγιο Μόρφου απ’ όπου αποφοίτησε το 1950

Με την αποφοίτησή του διορίστηκε άμεσα στην Άναμορφωτική σχολή Λαπήθου  μια ειδική σχολή, ένα  πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά. Το περιβάλλον μοναδικό με  τις κτιριακές υποδομές να είναι δίπλα στη θάλασσα και τους μαθητές της σχολής να κερδίζουν πολύ γρήγορα εφόδια και γνώσεις μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για τα παιδιά αυτά.

O αείμνηστος μας Μιχάλης Κοκκινίδης υπήρξε πρότυπο εκπαιδευτικού και αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του  για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να βελτιώσουν  τις γνώσεις τους και να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία . Αυτή του η προσέγμενη  προσέγγιση ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ανέλιξη του στην διευθυντική ομάδα της σχολής όπου πολύ σύντομα ανέλαβε καθήκοντα υποδιευθυντή , με διευθυντή  της σχολής  τον αείμνηστο μας Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Είχα την ευκαιρία να ζήσω μοναδικές στιγμές στην Αναμορφωτική σχολή Λαπήθου αφού  εκεί εργαζόταν και ο δικός μου πατέρας. Η σύνδεση  μου με τον αείμνηστο μας Μιχάλη υπήρξε πολύ στενή και ξεχωριστή. Θυμάμαι δε  πάρα πολλές δραστηριότητες της σχολής, αθλητικές, καλλιτεχνικές και άλλες που είχαν την πετυχημένη καθοδήγηση του αείμνηστου μας Μιχάλη Κοκκινίδη

Ο διορισμός του στην Αναμορφωτική σχολή Λαπήθου η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε σχολή Λάμπουσας  ήταν η αφορμή να γνωρίσει την γυναίκα του Ανδρούλα Σάββα Ρουβιθα από τον Καραβά την  οποία παντρεύτηκε το 1950

Η χαρά της οικογένειας αλλά και η μεγάλη ικανοποίηση από το εργασιακό περιβάλλον μαζί με το μυστήριο του αρχαίου τόπου το οποίο ένιωθες στην περιοχή Καραβά Λαπήθου ,το πράσινο του κάμπου με τους απέραντους λεμονόκηπους, οι μυρωδιές το λεμονανθών, η προοδευτικότητα των κατοίκων ,όλα λειτούργησαν πολύ θετικα για να δώσουν  στον αείμνηστο μας  Μιχάλη όλα εκείνα τα εφόδια να προσφέρει απλόχερα, όσο μπορούσε  στην κοινωνία του Καραβά και στην εκπαιδευτική του αποστολή

Δραστήριος σε πολλούς τομείς  υπήρξε μέλος  των οργανωτικών επιτροπών στις εκδηλώσεις του κατακλυσμού ,στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των  σωματείων  του Καραβά . Πλούσια η προσφορά του στις δράσεις του προσκοπισμού στον Καραβα και στην επαρχία Κερύνειας

Από νωρίς αγάπησε τον τόπο και  τους ανθρώπους  της περιοχής .Την περίοδο της τουρκοανταρσιας του 1963-64  με προθυμία εντάχτηκε στον λόχο  εθελοντών του Καραβά και υπηρέτησε ως βοηθός διμοιρίτης στις επιχειρήσεις του λόχου στον Πενταδάκτυλο

Τα τραγικά γεγονότα του 74 ανέτρεψαν όλους τους όμορφους  σχεδιασμούς και τις προοπτικές της περιοχής για ευημερία και ανάπτυξη

Βρεθήκαμε  όλοι κυνηγημένοι στις τέσσερις γωνιές του ανέμου, με τη σκέψη να μας βασανίζει για τις τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού

Ο αείμνηστος μας  Μιχάλης Κοκκινίδης ποτέ  δεν ένιωσε ότι οι  δυνάμεις του  τον εγκαταλείπουν . Είχε  έντονα καλλιεργημένο το αίσθημα της προσφοράς και χωρίς δεύτερη σκέψη αποδεκτήκε  το  διορισμό  σε διευθυντή της υπηρεσίας Μεριμνης για τους πρόσφυγες στην επαρχία Λεμεσού . Μια δύσκολη περίοδος με χιλιάδες συμπολιτες μας  να ζητούν βοήθεια, να ζητούν στήριξη για να ανταποκριθούν στις βασικές  οικογενειακές τους ανάγκες και όχι μονο  Ο αείμνηστος μας Μιχάλης Κοκκινίδης με το δικό του μοναδικό τρόπο πάντοτε έδινε λύσεις κατεύθυνση οδηγίες. Η  προσφορά του ανεκτίμητη και πολυδιάστατη. Η εκτίμηση του προσφυγικού κοσμου   συγκινητική .

Το 1980 μετά από απόφαση της κυβέρνησης επαναλειτουργεί η Αναμορφωτική σχολή Λαμπουσας  στα Πολεμίδια. Ο Μιχάλης Κοκκινίδης διορίζεται διευθυντής .Προσφέρει  με αφοσίωση  τις υπηρεσίες του μέχρι το 1986 όπου τα δεδομένα της εποχής  για διάφορους λόγους οδήγησαν στο κλείσιμο της σχολής

Ο αείμνηστος μας Μιχάλης Κοκκινιδης  υπήρξε από τους πρωτεργάτες δραστηριοποίησης των εκτοπισμένων Καραβιωτων και ηταν  ένας από τους ιδρυτές του προσφυγικού σωματείου Καραβάς . Υπηρέτησε το σωματείο από την ίδρυση του το 1987 από τη θέση του αντιπροέδρου  για πολλά χρόνια .

Μοιραστήκαμε μαζί του εμείς οι νεότεροι την πολύτιμη πείρα του   και τις πλούσιες γνώσεις του σε πολλά θέματα. Οι συμβουλές του πολύτιμες , πάντοτε βοηθούσαν και έδιναν στέρεες βάσεις σε όσα με πολλή προσπάθεια και αφοσίωση προγραμμάτιζε να υλοποιήσει  το σωματείο

Πολύ συχνα αρθρογραφούσε στον εγχώριο τύπο με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο Τα κείμενα του ήταν γεμάτα μηνύματα, για την προσφυγιά ,τον πόθο για επιστροφή την προδοσία της πατρίδας  αλλά και την αδικία που βιώνει μέχρι σήμερα ο τόπος μας.

Ο αείμνηστος  Μιχάλης Κοκκινίδης υπήρξε ταυτόχρονα και αφοσιωμένος σύζυγος πατέρας και παππούς .Ευτύχησε να δει αποκαταστημένες τις δύο του κόρες  Σούλα και Ρουλλα  με τις δικές τους οικογένειες οι οποίες του χάρισαν πεντε  εγγόνια και τέσσερα δισέγγονά

Υποδειγματική η σύνδεση  και η επικοινωνία με τους δυο  γαμπρούς του Ιακώβο Βρακέτα και Κυριάκο Μαυρονικόλα . Υπέραγαπούσε ιδιαίτερα τα εγγόνια του Ελένη ,Άνδρεα Νεόφυτο Μιχάλη και Γεωργία και αυτα με τη σειρά τους ανταπέδιδαν  αυτή την αγάπη στο πολλαπλάσιο

Πολλές οι χαρές με τα δισέγγονά που ήρθαν στην οικογένεια, το Γιάννη , τη Ρία , τον Ιάκωβο  και τη  Δήμητρα.. Αμέτρητες οικογενειακές στιγμές  χαράς γεμάτες  στοργή και αγάπη

Δακρύβρεχτο το μαντήλι του αποχωρισμού αξέχαστε μας Μιχάλη η Κοκκινίδη Αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κενό αλλά και μια περηφάνια ξεχωριστή στην οικογένειά σου στους συγγενείς και σε όλους όσους σε γνωρίσαν. Υποδειγματική  από κάθε  αποψη η προσφορά σου στην κοινωνία στην πατρίδα στην οικογένεια . Πλούσια τα χαρίσματα του χαρακτήρα σου, φιλομαθής τίμιος, εργατικός , φιλόπατρης  , κοντά στο συνάνθρωπο κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Το δικό του  ποίημα στον πρόσφυγα παππού , το οποίο έγραψε πριν 30 χρόνια , το μοιράζομαι αυτές τις δύσκολες ώρες με όλους όσους βρίσκονται σήμερα σε αυτό το τελευταίο σταθμό του αποχαιρετισμού. Είναι ταυτόχρονα και μια υπόμνηση για το δικό μας χρέος, σε όλους όσους φεύγουν από τη ζωή , με ανεκπλήρωτη την επιθυμία της επιστροφής στους σκλαβωμένους τόπους μας.

Στον πρόσφυγα παππού

Στον τόπο που γεννήθηκες παππού,

σε κάθε άκρη και  γωνιά του Καραβά

εκεί γυρνάω με της ψυχής τα μάτια

και παίρνω βόλτες σε βουνά και μονοπάτια

Κι αν δεν μπορώ στις εκκλησιές να προσκυνήσω

κι αν δεν μπορώ λεμονανθούς να κόψω να μυρίσω

θα καρτερώ, θα πολεμώ και θα νικήσω

στου Καραβά τις γειτονιές μια μέρα να γυρίσω.

Καλό ταξίδι στους ουράνιους λεωφόρους δίπλα από σκηνές αγγέλων αξέχαστε μας Μιχάλη Κοκκινίδη Εκεί που θα συναντήσεις την αξιολάτρευτη σου σύζυγο Αντρούλα την οποία χάσαμε πριν μερικά χρόνια τον αδελφό της  Κώστα Ρουβιθα ο όποιος μας έφυγε από τη ζωή πριν λίγους  μήνες, καθώς και τα υπόλοιπα αδέρφια  σου συγγενείς, συγχωριανούς και φίλους.

Αιωνία και φωτοδότρα η μνήμη σου . Καλό παράδεισο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια μεταφέρει και ο δήμαρχος Καραβά Νικος Χατζηστέφανου ο οποίος λυπάται ιδιαίτερα γιατί υποχρεώσεις του Δήμου Καραβά τον βρίσκουν αυτές τις ώρες στο εξωτερικό σε προγραμματισμένη αποστολή του Δήμου.

Εκ μέρους του Δήμου και του Δημάρχου  Καραβά καταθέτω το στεφάνι της εκτίμησης και της αγάπης μας για τα όσα εχει προσφέρει με πολλή αφοσίωση ο αξιαγάπητος μας Μιχάλης Κοκκινίδης  στην κοινότητα του  Καραβα και στους κατοίκους του ,καθώς επίσης και στον κοινό αγώνα για επιστροφή στους κατεχόμενους τόπους μας .

Γιάννης Παπαϊωάννου .—2.11.2022—

 

 

Έκθεση Φωτογραφίας και Απονομή Βραβείων Διαδικτυακού Φωτογραφικού Διαγωνισμού 2020 «Καραβιώτικες Συντυσιές» – 16.11.2022

Ο Δήμος Καραβάς και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά πραγματοποίησαν την έκθεση Φωτογραφίας και Απονομή Βραβείων του Διαδικτυακού Φωτογραφικού Διαγωνισμού «Καραβιώτικες Συντυσιές» την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών. Η έκθεση Φωτογραφίας και απονομή των σχετικών βραβείων εντάχθηκε στα πλαίσια των Πανεπαρχιακών Εκδηλώσεων «Ημέρες Επαρχίας Κερύνειας» για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Λουής, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Δήμαρχος Καραβά κ Νίκος Χατζηστεφάνου και ο Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. Νεολαίας Δήμου Καραβά, κ. Μάριος Μούγης. Ομιλία απηύθυνε επίσης ο Γεώργιος Πογιατζής εκ μέρους των νεαρών Φωτογράφων και διακριθέντας στην Κατηγορίας Β’, παραθέτοντας την δική του εμπειρία στον Διαγωνισμό αλλά και σύντομη περιγραφή για το σκεπτικό και ιστορικό της συμμετοχής του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η βουλευτής Κερύνειας κα Ρίτα Σούπερμαν, ο πρώην Δήμαρχος Καραβά κ Γιάννης Παπαϊωάννου και η κα. Πίτσα Πρωτοπαπά εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες των Οργανωμένων Συνόλων του Χωριού μας.
Ο διαδικτυακός Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2020 εν μέσω πανδημίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά, υπό την αιγίδα του Δήμου Καραβά, σε συνεργασία με τα Οργανωμένα Σύνολα του Καραβά: Προσφυγικό Σωματείο ο Καραβάς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβά, Σχολική Εφορεία Καραβά, Αθλητική Ένωση Καραβά. Τη δράση στήριξε παράλληλα η Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου και Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus.
Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός αφίσας προκηρύχθηκε με στόχο να ενθαρρύνει νέους και παλιούς, να προβάλουν μέσα από το φωτογραφικό φακό την ιστορία και τις μνήμες τους από τον κατεχόμενο Δήμο Καραβά. Στόχος ήταν και η συλλογή παλιού αλλά και σύγχρονου φωτογραφικού υλικού, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας οπτικού υλικού στην οποία οι συμμετέχοντες αλληλοεπιδρούσαν σε ένα φωτογραφικό διάλογο ιστορικής και σύγχρονης αποτύπωσης του τόπου μας.
Ο Διαγωνισμός είχε ως θέμα τη φωτογραφική αποτύπωση του Δήμου Καραβά και των περιχώρων του (Μότιδες, Παλαιόσοφος, Φτέρυχα) με έμφαση στους Ανθρώπους, το Φυσικό τοπίο, τα Ιστορικά Μνημεία και την Αρχιτεκτονική, την Κουλτούρα και τον Πολιτισμό.

Αντικατοχική πορεία και εκδήλωση καταδίκης ανακήρυξης του ψευδοκράτους – 14.11.202

Οι Δήμοι, τα Δ.Σ. Νεολαίας Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου & Καραβά, τα Οργανωμένα Σύνολα και Κοινότητες της επαρχίας Κερύνειας διοργάνωσαν την Πανεπαρχιακή Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για απελευθέρωση της πατρώας Γης από τις κατοχικές δυνάμεις . Την πορεία συνόδευσε η μαθητική μπάντα του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας.
Η πορεία αφού κινήθηκε διαμέσου κύριων οδικών αρτηριών της Πρωτεύουσας, κατέληξε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου οι Δήμαρχοι και Προέδροι της Νεολαίας Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά απέδωσαν σχετικό ψήφισμα προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην Πορεία συμμετείχαν επίσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ἠσαΐας, οι βουλευτές Κερύνειας κα Ρίτα Σούπερμαν, κ. Χρίστος Χριστόφιας, ο πρώην Βουλευτής Κερύνειας κ Σοφοκλής Φυττής, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της επαρχίας Κερύνειας.
Στην συνέχεια ακολουθήσε Καλλιτεχνική Αντικατοχική Εκδήλωση στην Τάφρο Πλατείας Ελευθερίας από τους καλλιτέχνες Χρυσάνθη Σχίζα, Κυριάκο Κώστα και Αλέξανδρο Κωμοδρόμο, ξεδιπλώνοντας ένα νοερό μουσικό ταξίδι στην «Γη που μας γέννησε».
Θερμές ευχαριστίες σε όσους υποστήριξαν την δράση και ιδιαίτερα τον Δήμο Λευκωσίας για την παραχώρηση και διαρρύθμιση του χώρου εκδήλωσης, τους Αστυφύλακες Τροχαίας Λευκωσίας για τη ρύθμιση της τροχαίας, την μαθητική μπάντα του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας, τους μουσικούς καλλιτέχνες, τους Δήμους, Οργανωμένα Σύνολα και κοινότητες της επαρχίας μας αλλά κυρίως τους Νέους που παρευρέθηκαν και απαίτησαν με έντονο ύφος την απελευθέρωση της Κύπρου μας.

Έκθεση φερβολιτέ του Δήμου Καραβά στη Γαλλία 28-29.10.2022

Ο Δήμος Καραβά πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση φερβολιτέ στην Γαλλία. Η έκθεση οργανώθηκε   στις 28 και 29 Οκτωβρίου  σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φερβολιτέ Γαλλίας (Association Francaise de Frivolite) στην πόλη Rouen της Νορμανδίας. Σκοπός της έκθεσης ήταν να προβάλει την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Καραβά και ολόκληρης της Κύπρου, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Εκτός από το καθαρά πολιτιστικό μέρος, ο Δήμος Καραβά είχε ετοιμάσει φιλμάκι και φυλλάδιο στα Γαλλικά που αναφέρεται στον φερβολιτέ του Καραβά, περιγράφει τον Καραβά, εξιστορεί την εισβολή, μιλά για την κατοχή και εξηγεί την σημερινή κατάσταση του Δήμου. Στόχος του Δήμου Καραβά είναι όπως, μέσα από την υλοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στο εξωτερικό, διαφωτίσει τον κόσμο για το θέμα της εισβολής και κατοχής που βιώνει η χώρα μας από το 1974 και να αναδείξει το γεγονός ότι ένα μέρος της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι σήμερα κατεχόμενο.

Για την οργάνωση της έκθεσης αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, που αποτελείτο από τον Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου και τις εκπαιδεύτριες φερβολιτέ Μαρούλα Γεωργιάδου και Καλλισθένη Λουκά, αναχώρησε στις 27 Οκτωβρίου 2022, για την Γαλλία. Την αντιπροσωπεία ενίσχυσε η κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan, Πολιτιστική Σύμβουλος, η οποία έφτασε στην Rouen την επόμενη ημέρα από την Λυών, όπου διαμένει  και ο κ. Χρίστος Κελογρηγόρης, Καραβιώτης κάτοικος Γαλλίας που βοήθησε εθελοντικά την αποστολή.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε μια πανέμορφη  μεσαιωνική εκκλησία  την Chapelle du Carmel  που έχει διαμορφωθεί  από τον τοπικό Δήμο Bois Guillaume ως εκθεσιακός χώρος. Η γοτθική αρχιτεκτονική της, τα υπέροχα βιτρό που την κοσμούν, το άπλετο φως και οι πανύψηλες αψίδες της, δημιουργούσαν ένα περιβάλλον μοναδικό, μέσα στο οποίο τοποθετήθηκαν τα εκθέματα.

Οι  αντιπρόσωποι του Καραβά είχαν μεταφέρει πάνω από 200 δείγματα κυπριακού φερβολιτέ τα οποία κατασκεύασαν Καραβιώτισσες τεχνίτριες. Ήταν  κυρίως παραδοσιακά κεντήματα, αλλά και πολλά μοντέρνα μοτίβα φερβολιτέ. Τα πιο πολλά  από αυτά ήσαν στερεωμένα πάνω σε  πλαίσια από τσόχα τα οποία τοποθετήθηκαν με καλαίσθητο τρόπο πάνω στα μόνιμα πλαίσια που υπήρχαν στον εκθεσιακό χώρο και διακόσμησαν μια ολόκληρη πλευρά της εκκλησίας. Με τα υπόλοιπα εκθέματα διακοσμήθηκαν τραπέζια δίπλα από τα πλαίσια. Ειδικές πινακίδες είχαν προβλεφθεί και εξηγούσαν τα δείγματα.

Οι Γαλλίδες και Γάλλοι – μέλη του Συνδέσμου Φερβολιτέ Γαλλίας διακόσμησαν την άλλη πλευρά της εκκλησίας, ενώ στο μέσο του εκθεσιακού χώρου τοποθετήθηκαν τραπέζια όπου κεντήτριες έκαναν επίδειξη της τέχνης τους.

Τα εγκαίνια της έκθεση έγιναν στις 28 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φερβολιτέ της Γαλλίας κ. Cedric Joublot.  Παρευρέθηκαν ο  Δήμαρχος της πόλης Quincampoix, κ. Eric Herbet, η Αντιδήμαρχος για πολιτιστικά θέματα της πόλης Bois Guillaume κ. Marie Mabille, εκπρόσωποι της Marguerite Pfender, που υπήρξε η καλύτερη τεχνίτρια της Γαλλίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου καλύτερων Τεχνιτριών Γαλλίας κ. Marielle Olivier, καθώς και τη διακεκριμένη συγγραφέας βιβλιων για τον φερβολιτέ κ. Pascale Provost.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της  Quincampoix, κ. Eric Herbet, και ομιλία από την συγγραφέα κ. Pascale Provost για την Marguerite Pfender, μια εμβληματική μορφή της Γαλλικής χειροτεχνίας.

Μετά  πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου, ο οποίος, αφού εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι πραγματοποιείται η κοινή αυτή έκθεση φερβολιτέ Καραβά – Γαλλίας, μίλησε για τον φερβολιτέ του Καραβά και τη διαπίστωση ότι στον τομέα αυτό έχουμε την ίδια τέχνη, την  ίδια κληρονομιά και πολιτιστική παράδοση με τη Γαλλία. Με αυτή την ευκαιρία εξήγησε στους παρισταμένους την κατάσταση στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην εισβολή των Τούρκων το 1974, την κατοχή της γης μας και τη δράση του Δήμου Καραβά στην προσφυγιά. Αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους, ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Γαλλικό Σύνδεσμο Φερβολιτέ και ιδιαίτερα την κ. Lilas Jublot, Γραμματέα του Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ και όλους για την παρουσία τους. Η ομιλία του Δημάρχου μεταφραζόταν στα Γαλλικά από την κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan

Στη συνέχεια προβλήθηκε το σύντομο ντοκιμαντέρ  «Δρόμοι Παλιοί», το οποίο ετοίμασαν για τον Δήμο Καραβά οι κ. Χ. Χαραλάμπους και Χ. Μελαχρινός. Το σύντομο αυτό  φιλμάκι, άνκαι δεν  έχει λόγια παρά μόνο εικόνα και μουσική, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε ομιλία στα Γαλλικά από την κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan με θέμα τον Φερβολιτέ του Καραβά. Μέσα από την ομιλία της η κ. Μίκαλλου-Jourdan ανέδειξε την κοινή καταγωγή και κοινή πολιτιστική κληρονομιά του φερβολιτέ του Καραβά και της Γαλλίας.

Τέλος, ο Δήμαρχος Καραβά έδωσε αναμνηστικά ενθυμήματα στους οργανωτές και τους επίσημους που τίμησαν μα την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης.

Την επόμενη μέρα, 29 Οκτωβρίου η κ. Αγγέλα Μίκαλλου Jourdan, Πολιτιστική Σύμβουλος, παρέδωσε δημοσίως στον Δήμαρχο Καραβά το έπαθλο που απέσπασε το δίγλωσσο  βιβλίο “Ο φερβολιτές του Καραβά “, έκδοση του Δήμου Καραβά μαζί με το δίπλωμά του.

Το βιβλίο του Δήμου Καραβά τιμήθηκε με το βραβείο Grand Prix de la Francophonie της APPEL  και του αποδόθηκε στην πόλη Bescarrosse της Γαλλίας τις προηγούμενες μέρες.

Η έκθεση φερβολιτέ διάρκεσε τις 28 και 29 Οκτωβρίου.  Και τις δύο ημέρες της διάρκειας της η γραφική εκκλησία ήταν διαρκώς  γεμάτη από επισκέπτες που θαύμαζαν την τέχνη της δαντέλλας φερβολιτέ, διαπίστωναν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Κύπρου – Γαλλίας και συνάμα ενημερώνονταν για το Κυπριακό πρόβλημα.  Η εκπρόσωποι του Καραβά ανέπτυξαν  φιλικές σχέσεις με τις Γαλλίδες και Γάλλους μέλη του  Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ και συζήτησαν μαζί τους κοινές μελλοντικές δραστηριότητες.

Ο Δήμος Καραβά θα συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του, θα προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιάς και θα  διαφωτίζει για το εθνικό μας θέμα, μέχρι την επιστροφή και την δικαίωση.

 

 

Προκήρυξη χορηγιών/υποτροφιών Σχολικής Εφορείας Καραβά και Ιδρύματος Υποτροφιών Καραβά “Νίκος Κ. Σιακόλας”

Εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων και αρίστων μαθητών

Η Σχολική Εφορεία Καραβά και το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά “Νίκος Κ. Σιακόλας” θα οργανώσουν και φέτος την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων και αρίστων Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών Σχολών που κατάγονται από τον Καραβά και περίχωρα. Η εκδήλωση αυτή προγραμματίζεται για την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.

Για τούτο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Υποτροφιών Καραβά Νίκου Κ. Σιακόλα και η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος Γεώργιου Τσίμον της Σχολικής Εφορείας Καραβά, δέχονται αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό υποτροφιών υπό μορφή χορηγίας για πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά που παρακολουθούν μαθήματα σε Κολλέγια, Ανώτερες Σχολές ή Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού και έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία άριστα στο απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Α) Γενική αίτηση για χορηγίες από τη Σχολική Εφορεία Καραβά και το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά “Νίκος Κ. Σιακόλας” (συμπληρώνεται από όλους τους απόφοιτους που έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία 18.5 και άνω). Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022.

Β) Αίτηση για 2 Yποτροφίες / Χορηγίες Σχολικής Εφορείας Καραβά-Κληροδοτήματος Γεώργιου Τσίμον (συμπληρώνεται από όλους τους απόφοιτους που έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία 18.5 και άνω, βλ. πιο κάτω). Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.

Η Σχολική Εφορεία Καραβά προκηρύσσει για το 2022 υποτροφίες , χορηγίες, σε άριστους πρωτοετείς φοιτητές από το κληροδότημα Γεωργίου Τσίμον, ευεργέτη της Σχολικής Εφορείας με βάση τα πιο κάτω:

  1. Θα παραχωρηθείμία πλήρης υποτροφία για όλα τα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών με ανώτατο όριο διάρκειας σπουδών τα 4 χρόνια φοίτησης, ύψους €1000.00, σε πρωτοετή φοιτητή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τον Καραβά ή τα περίχωρα, με βαθμολογία απολυτηρίου 19,65/20 και άνω. Η υποτροφία θα δοθεί στην βάση των όρων των Κρατικών Υποτροφιών Πρόγραμμα Α΄.
  2. Θα παραχωρηθείμια πλήρης υποτροφίες για όλα τα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών με ανώτατο όριο διάρκειας σπουδών τα 4 χρόνια φοίτησης, ύψους €1000.00, σε πρωτοετή φοιτητή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τον Καραβά ή τα περίχωρα, με βαθμολογία απολυτηρίου 18,50/20 και άνω. Οι πιο πάνω αιτήσεις θα δίνονται στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Σε περίπτωση που οι αιτητές είναι περισσότεροι από τίς διαθέσιμες υποτροφίες, το θέμα θα εξετάζεται από την επιτροπή υποτροφιών του κληροδοτήματος Γεωργίου Τσίμον που έχει ορίσει το Δ.Σ. της Σχολικής Εφορείας.
  3. Υποψήφιοι που έχουν πάρει υποτροφίες από άλλες πηγές θα πρέπει να το δηλώσουν με την αίτησή τους και σε περίπτωση που θα είναι δικαιούχοι των υποτροφιών η Σχολική Εφορία θα συμπληρώνει το ποσό τής χορηγίας με βάση των ποσών χορηγίας που θα δικαιούνταν. Το υπόλοιπο ποσό της υποτροφίας θα παραχωρείται στον πρώτο επιλαχόντα που είναι ο επόμενος στην κατάταξη κ.ο.κ. Όσοι άριστοι απόφοιτοι πληρούν το βασικό κριτήριο με γενικό βαθμό απολυτηρίου19,65/20 ή 18.50/20 και άνω να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που υπάρχει αναρτημένη πιο πάνω. Οι υποτροφίες θα δοθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  (ΙΚΥ).

Οι αιτήσεις με όλα τα στοιχεία και πιστοποιητικά θα πρέπει να παραδοθούν στα Γραφεία του Δήμου Καραβά ή να αποσταλούν συστημένες μέσω ταχυδρομείου, Μιλήτου 2, 2028 Στρόβολος ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, [email protected] μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι για τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των υποτροφιών, καθώς και τα προσφερόμενα ποσά δυνατόν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους του καταπιστεύματος.

Γ) Έντυπο συγκατάθεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (Πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει όλες τις αιτήσεις).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στα γραφεία του Δήμου Καραβά, τηλέφωνο 22516937, ώρες γραφείου ή να αποστείλουν μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected]

Ανακοίνωση για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’

Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Δήμου Καραβά εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ και απευθύνουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε μια ξεχωριστή αρχιερατική φυσιογνωμία και αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Κύπρου και για τους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία και δικαίωση.

Αιωνία του η μνήμη.

Αναβολή εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίου του Κώστα Χατζηστεφάνου

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ.