Εκπομπή “Παραδοσιακή Βραδιά” ΡΙΚ 1 για τον Καραβά – 1.11.20

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.30 ΜΜ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΡΙΚ1 ΘΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΡΑΒΑ. ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑ ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ, Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ “ΦΕΡΒΟΛΙΤΕ” ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗ ΛΟΥΚΑ. ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ. ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ.

Κηδεία Κώστα Σταύρου – 26.10.2020

ΚΗΔΕΙΑ:  ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 3.00 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 80 ΕΤΩΝ.

Κηδεία Βαρνάβα Βαρνάβα – 20.10.2020

ΚΗΔΕΙΑ: ΤΡΙΤΗ 20/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 4.00 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 82 ΕΤΩΝ.

Διάλεξη «Η Γενετική κληρονομιά των Κυπρίων» από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα – 6.10.2020

Ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οργάνωσε διάλεξη με θέμα «Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων».  Η διάλεξη δόθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, 2020 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.  Ομιλητής, ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Δέλτας, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Cy – Biobank.

Τον Κωνσταντίνο Δέλτα παρουσίασε στο ακροατήριο ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών κ. Ανδρέα Χαραλάμπους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δέλτας ανάπτυξε με πολλές λεπτομέρειες την γενετική ιστορία των Κυπρίων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.  Παρουσίασε πώς αυτή επηρεάστηκε μέσα στους αιώνες από τους ξένους εισβολείς αλλά και από το μεταναστευτικό κλίμα της σύγχρονης εποχής.  Ανάλυσε πώς διάφορες ασθένειες επίδρασαν και άλλαξαν την γενετική ιστορία των  Κυπρίων.   Καθ’ όλη την διάλεξη ο καθηγητής εμπλούτισε την διάλεξη του με την παρουσίαση φωτεινών διαφανειών, οι κάνοντας έτσι το θέμα πιο κατανοητό στους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια της διάλεξης ο καθηγητής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την παγκύπρια εκστρατεία δοτών την οποία διεξάγει η Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια της συλλογής βιολογικού υλικού.  Όπως ανέφερε, η εκστρατεία εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΜΙΤΟΣ-1 και στοχεύει στη σε βάθος ανάλυση του DNA των Κυπρίων με σκοπό να εντοπισθούν ιδιαιτερότητες και μεταλλάξεις στο κυπριακό DNA που ευθύνονται για διάφορες σπάνιες παθήσεις.  Απηύθυνε έκκληση στους παρευρισκόμενους, όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Μετά το τέλος της διάλεξης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και διευκρινήσεις στον κ. Κωνσταντίνο Δέλτα.

Ο Δήμαρχος Καραβά και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκος Χατζηστεφάνου ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντίνο Δέλτα  για την πρωτοβουλία του να συμβάλει στις δραστηριότητες του Δήμου Καραβά και τον συγχάρηκε για την έρευνα και τις επιτυχίες του ίδιου και της επιστημονικής του ομάδας.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, στην αυλή του οικήματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν, να ανταλλάξουν απόψεις.

Κηδεία Σολωμού Λεοτσάκου – 12.10.2020

Επικήδειος στον Σολωμό Λεοτσάκο

Άγιος Δημήτριος, Παραλίμνι

22 Οκτωβρίου, 2020

 

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ένα ξεχωριστό Καραβιώτη.

Αποχαιρετούμε τον εκλεκτό συγχωριανό μας και πολύ αγαπητό φίλο

Σολωμό Λεοτσάκο.

 

Δύσκολο το καθήκον για μένα, αλλά και μεγάλη τιμή, να πω τον τελευταίο χαιρετισμό στον Σολωμό.  Άλλον ένα Καραβιώτη που φεύγει με τον πικρό καημό της προσφυγιάς και  ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής.

 

Και ο πρωτομάρτυρας της εισβολής, ο θαλασσόβρεχτος Καραβάς,  θρηνεί ακόμα ένα από τα παιδιά του.

 

O Σολωμός Λεοτσάκος γεννήθηκε το 1948 στην οδό Μιχαήλ Τριφούρτζιη του Καραβά. Ήταν ο 2ος στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του Κλέαρχου Λεοτσάκου από την Όρκα  και της Θεονίτσας Κλατσιά. Πρώτο παιδί της οικογένειας η Αντρούλλα Κυριάκου Παπά, δεύτερος ο Σολωμός, τρίτη η Καίτη Δημήτρη Δαμασκηνού και τέταρτη η Χρίστα Ανδρέα Στυλιανίδη.

 

Ιστορική η οικογένειά του: Παππούς του ήταν ο  Κωστής Κλατσιάς με καταγωγή  από τη Σύρο και γιαγιά του η Μαριγώ Ι. Καλαβά με ρίζες από τη Σμύρνη.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά, και, μετά την αποφοίτηση του,  πήγε στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Οι γονείς του προτίμησαν την Κερύνεια – αντί τη Λάπηθο που φοιτούσαν τότε τα παιδιά του Καραβά – γιατί ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση, αφού η οικογένεια κατοικούσε στο Έξι Μίλι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Καραβά  και οι συγκοινωνίες ήσαν πιο εύκολες.

 

Όταν  απεφοίτησε το 1966, ο Σολωμός υπηρέτησε στην 190 ΜΠ, ως έφεδρος αξιωματικός. Αποστολή της 190 ήταν η άμυνα των ακτών της Επαρχίας Κερύνειας. Το έφερε η τύχη να υπηρετήσω ως εκπαιδευτής του νεοσύλλεκτου τότε Σολωμού, νεαρός έφεδρος  κι εγώ, ο οποίος συνέχισε με τη Σειρά του το έργο της οχύρωσης των ακτών μας.  Θέλω να σημειώσω ότι  τότε η 190 Μοίρα του παράκτιου Πυροβολικού ήταν μια άρτια οργανωμένη και εκπαιδευμένη αποτρεπτική δύναμη, για την οποία είμασταν όλοι υπερήφανοι. Και ο Σολωμός μαζί.

 

Στη συνέχεια σπούδασε στη ξενοδοχειακή σχολή της Ρόδου και, μετά την αποπεράτωση των σπουδών του, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του οικογενειακού ξενοδοχείου «Κλέαρχος», του ξακουστού σε όλη την Επαρχία και σε όλη την Κύπρο παραλιακού κέντρου, που αποτελούσε κόσμημα για τον Δήμο μας.

 

Η ζωή περνούσε ήρεμα, δημιουργικά, ειδυλλιακά θα έλεγε κανείς, μέχρι την αποφράδα ημέρα της τούρκικης εισβολής.

Και ενώ ο Σολωμός μόχθησε για την οργάνωση της άμυνάς μας,

ενώ τα πυροβολεία μας ετοιμάστηκαν για απόκρουση του εχθρού,

τα πυροβόλα μας σίγησαν,

η πυροβολαρχία βουβάθηκε!

Καμιά παράκτια άμυνα.

Καμιά ενέργεια.

Καμιά αντίσταση.

Παρά μόνο προδοσία. Αδράνεια και συντριβή.

 

Εκεί, στο Έξι Μίλι, βρήκε τον Σολωμό η συμφορά.

Λίγα μέτρα από το σημείο της απόβασης, που γινόταν  στον διπλανό κόλπο.

Κάτω από τον κανονιοβολισμό των αποβατικών,

τον πολυβολισμό των τούρκικων μαχητικών,

τους όλμους και τις σφαίρες του μαινόμενου Αττίλα.

 

Ευτυχώς για τον ίδιο και την οικογένειά του κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από την κόλαση της εισβολής και να συνεχίσει την πορεία της ζωής του στις ελεύθερες περιοχές.

 

Εργατικός και φιλότιμος, μεθοδικός και ακούραστος, δεν λύγισε, δεν γονάτισε στις δυσκολίες που συνάντησε. Πήρε τη ζωή στα χέρια του και αγωνίστηκε με σθένος.

 

Στην αρχή αναζήτησε δουλειά στην Ελλάδα. Εργάστηκε  σχεδόν για μια δεκαετία σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης και λίγο πριν επιστρέψει στην Κύπρο, το 1982, παντρεύτηκε την Μέμνια Χατζηζαμπή από την Αμμόχωστο. Από το γάμο τους απέκτησαν τον Αλέξαντρο  και την ΄Αννα – Μαρία.

 

Το 1984 γύρισε στην Κύπρο και επιμελήθηκε της ανέγερσης του ξενοδοχείου  Cavo Maris Beach Hotel στον Πρωταρά. Μετά την αποπεράτωση του ανέλαβε την διεύθυνσή του.

 

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να δημιουργήσει, να οργανώσει και να διευθύνει ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία  της Κύπρου, σε μια από τις πιο  ξακουστές τουριστικές περιοχές στη Μεσόγειο. Ποτέ του όμως δεν ξέχασε το κέντρο «Κλέαρχος» στον Καραβά. Είχε πάντα στη σκέψη και την καρδία του τον μαγευτικό κόλπο του Έξι μίλι, τις μυρωδιές από τους λεμονανθούς, την αλμύρα της θάλασσάς μας.

 

Και ήταν πάντα δίπλα στον Δήμο και τους Καραβιώτες με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Μέχρι προχθές που έφυγε από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο.

 

Αγαπητή μου Μέμνια,  Αλέξαντρε, Φλώρα, ΄Αννα – Μαρία,  Κλέαρχε,

 

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά εκφράζω σε σας και σε όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του αγαπημένου σας.

 

Ο Σολωμός ήταν τόσο αγαπητός που πολλοί δημότες, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ  επικοινώνησαν μαζί μου για να μεταφέρω τα συλλυπητήριά τους. 

 

Ιδιαίτερα ο θείος Γιώργος και θεία Κούλα Κλατσιά από την Κρήτη σας στέλνουν την αγάπη και τα θερμά τους συλλυπητήρια,  εκφράζουν τη λύπη τους που δεν μπορούν να είναι δίπλα σας με την φυσική τους παρουσία αυτές τις δύσκολες ώρες.

 

Το μυαλό και η ψυχή τους είναι και θα είναι πάντα μαζί σας.

 

Αποχαιρετούμε τον Σολωμό με λίγα λουλούδια.

 

Φίλε Σολωμό,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στη γη του Καραβά και τον πανέμορφο κόλπο του Έξι Μίλι, εκεί που ανδρώθηκες και χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια.

 

Καλό σου ταξίδι, φίλε.

 

Και να ξέρεις ότι εμείς εδώ κρατάμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Και προσβλέπουμε στη μέρα της επιστροφής όλων μας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα και λεμονανθούς στον τάφο που θα σε φιλοξενεί προσωρινά στην προσφυγιά.

 

Αιωνία σου η Μνήμη.

 

 

ΚΗΔΕΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 3.30 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΛΕΟΤΣΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 72 ΕΤΩΝ.

Συμπαράσταση του Δήμου Καραβά στον Δήμο Αμμοχώστου

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του πρωτομάρτυρα της τουρκικής εισβολής κατεχόμενου Δήμου Καραβά καταδικάζουν απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Οι Καραβιώτες όπου και αν βρίσκονται στέλνουν τη συμπαράστασή τους στον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες της Αμμοχώστου στη σημερινή δοκιμασία που περνούν.

Η ενέργεια του τουρκικού κατοχικού στρατού παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάθε έννοια Δικαίου. Η κατοχή της πατρίδας μας, η καταπάτηση της γης, των δικαίων και δικαιωμάτων μας, μας ενώνουν στον κοινό αγώνα ενάντια στους Τούρκους εισβολείς, για διεκδίκηση της ελευθερίας της σκλαβωμένης γης μας και της επιστροφής μας σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Θα είμαστε συμπαραστάτες και συναγωνιστές σε κάθε προσπάθεια που θα καταβάλει ο Δήμος Αμμοχώστου για τον σκοπό αυτό. Καλούμε δε όλους τους δημότες Καραβά να συμμετέχουν στις ενέργειες διαμαρτυρίας και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον Δήμο Αμμοχώστου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ

Συνάντηση υφαντριών φερβολιτέ – 30.9.2020

Πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 30 Σεπτεμβρίου, στο Royal Hall στη Λευκωσία, συνάντηση Καραβιώτισσων που γνωρίζουν και εξασκούν την τέχνη του φερβολιτέ. Η συνάντηση σημείωσε επιτυχία με τη συμμετοχή πέραν των 30 υφαντριών με καταγωγή τον Καραβά.  Όπως είναι γνωστό, η παραδοσιακή δαντέλα «φερβολιτές» του Καραβά, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά από πρόταση του Δήμου Καραβά.

Σε ένα ευχάριστο κλίμα οι Καραβιώτισσες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις συγχωριανές τους, να επιδείξουν τις δαντέλες φερβολιτέ που φτιάχνουν, καθώς και άλλα κεντήματα και υφαντά τους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καραβά, η διευθύντρια του Τμήματος Κυπριακής Χειροτεχνίας Μαρία Αναξαγόρα, η αντιδήμαρχος Καραβά Σωτήρα Ποταμίτου, ο κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς Πανίκος Στυλιανού, η πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Μάρω Χατζηστεφάνου, η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας Ελένη Κολιού και η Πρόεδρος της Χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας» Νέλλη Λουκαΐδου.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε σύντομο χαιρετισμό από τον δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου και τη διευθύντρια του Τμήματος Κυπριακής Χειροτεχνίας, καθώς και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους διατήρησης και προώθησης της Καραβιώτικης δαντέλας «φερβολιτέ» στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμος Καραβά προσέφερε σε όλες και όλους πρόγευμα. Σε όλες τις υφάντριες που παρευρέθηκαν δόθηκε αντίγραφο του νέου τεύχους του περιοδικού του Δήμου Καραβά που μόλις κυκλοφόρησε, «Καραβιώτικα Δρώμενα» τεύχος 13ο, καθώς και κουβαρίστρα, μια προσφορά από την κ. Στέλλα Καρανίκη.

«Καραβιώτικα Δρώμενα 2020» – τεύχος 13ο

Ο Δήμος Καραβά ανακοινώνει ότι έχει κυκλοφορήσει η ετήσια έκδοσή του με τίτλο «Καραβιώτικα Δρώμενα 2020», τεύχος δέκατο τρίτο.

Η έκδοση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Καραβά, που έχει καθιερωθεί με στόχο την προβολή και καταγραφή των δραστηριοτήτων του εκτοπισμένου Δήμου Καραβά καθώς και των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην Κύπρο και το εξωτερικό τη χρονιά που πέρασε. Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις θρησκευτικές παραδόσεις της κωμόπολης Καραβά, σκοπεύοντας στην μεταλαμπάδευσή τους στους νέους μας και τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης κωμόπολης.

Οι 160 συνολικά σελίδες διανθίζονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όσοι ενδιαφέρονται να την προμηθευτούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δήμου Καραβά, τηλ. 22 516937. Η έκδοση έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Καραβά www.karavas.eu

Ο Δήμος Καραβά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την ετοιμασία και ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής και σε όσους παραχώρησαν φωτογραφικό υλικό ή κείμενα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ