Επικήδειος στον Σολωμό Λεοτσάκο
Άγιος Δημήτριος, Παραλίμνι
22 Οκτωβρίου, 2020
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ένα ξεχωριστό Καραβιώτη.
Αποχαιρετούμε τον εκλεκτό συγχωριανό μας και πολύ αγαπητό φίλο
Σολωμό Λεοτσάκο.
Δύσκολο το καθήκον για μένα, αλλά και μεγάλη τιμή, να πω τον τελευταίο χαιρετισμό στον Σολωμό. Άλλον ένα Καραβιώτη που φεύγει με τον πικρό καημό της προσφυγιάς και ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής.
Και ο πρωτομάρτυρας της εισβολής, ο θαλασσόβρεχτος Καραβάς, θρηνεί ακόμα ένα από τα παιδιά του.
O Σολωμός Λεοτσάκος γεννήθηκε το 1948 στην οδό Μιχαήλ Τριφούρτζιη του Καραβά. Ήταν ο 2ος στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του Κλέαρχου Λεοτσάκου από την Όρκα και της Θεονίτσας Κλατσιά. Πρώτο παιδί της οικογένειας η Αντρούλλα Κυριάκου Παπά, δεύτερος ο Σολωμός, τρίτη η Καίτη Δημήτρη Δαμασκηνού και τέταρτη η Χρίστα Ανδρέα Στυλιανίδη.
Ιστορική η οικογένειά του: Παππούς του ήταν ο Κωστής Κλατσιάς με καταγωγή από τη Σύρο και γιαγιά του η Μαριγώ Ι. Καλαβά με ρίζες από τη Σμύρνη.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά, και, μετά την αποφοίτηση του, πήγε στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Οι γονείς του προτίμησαν την Κερύνεια – αντί τη Λάπηθο που φοιτούσαν τότε τα παιδιά του Καραβά – γιατί ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση, αφού η οικογένεια κατοικούσε στο Έξι Μίλι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Καραβά και οι συγκοινωνίες ήσαν πιο εύκολες.
Όταν απεφοίτησε το 1966, ο Σολωμός υπηρέτησε στην 190 ΜΠ, ως έφεδρος αξιωματικός. Αποστολή της 190 ήταν η άμυνα των ακτών της Επαρχίας Κερύνειας. Το έφερε η τύχη να υπηρετήσω ως εκπαιδευτής του νεοσύλλεκτου τότε Σολωμού, νεαρός έφεδρος κι εγώ, ο οποίος συνέχισε με τη Σειρά του το έργο της οχύρωσης των ακτών μας. Θέλω να σημειώσω ότι τότε η 190 Μοίρα του παράκτιου Πυροβολικού ήταν μια άρτια οργανωμένη και εκπαιδευμένη αποτρεπτική δύναμη, για την οποία είμασταν όλοι υπερήφανοι. Και ο Σολωμός μαζί.
Στη συνέχεια σπούδασε στη ξενοδοχειακή σχολή της Ρόδου και, μετά την αποπεράτωση των σπουδών του, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του οικογενειακού ξενοδοχείου «Κλέαρχος», του ξακουστού σε όλη την Επαρχία και σε όλη την Κύπρο παραλιακού κέντρου, που αποτελούσε κόσμημα για τον Δήμο μας.
Η ζωή περνούσε ήρεμα, δημιουργικά, ειδυλλιακά θα έλεγε κανείς, μέχρι την αποφράδα ημέρα της τούρκικης εισβολής.
Και ενώ ο Σολωμός μόχθησε για την οργάνωση της άμυνάς μας,
ενώ τα πυροβολεία μας ετοιμάστηκαν για απόκρουση του εχθρού,
τα πυροβόλα μας σίγησαν,
η πυροβολαρχία βουβάθηκε!
Καμιά παράκτια άμυνα.
Καμιά ενέργεια.
Καμιά αντίσταση.
Παρά μόνο προδοσία. Αδράνεια και συντριβή.
Εκεί, στο Έξι Μίλι, βρήκε τον Σολωμό η συμφορά.
Λίγα μέτρα από το σημείο της απόβασης, που γινόταν στον διπλανό κόλπο.
Κάτω από τον κανονιοβολισμό των αποβατικών,
τον πολυβολισμό των τούρκικων μαχητικών,
τους όλμους και τις σφαίρες του μαινόμενου Αττίλα.
Ευτυχώς για τον ίδιο και την οικογένειά του κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από την κόλαση της εισβολής και να συνεχίσει την πορεία της ζωής του στις ελεύθερες περιοχές.
Εργατικός και φιλότιμος, μεθοδικός και ακούραστος, δεν λύγισε, δεν γονάτισε στις δυσκολίες που συνάντησε. Πήρε τη ζωή στα χέρια του και αγωνίστηκε με σθένος.
Στην αρχή αναζήτησε δουλειά στην Ελλάδα. Εργάστηκε σχεδόν για μια δεκαετία σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης και λίγο πριν επιστρέψει στην Κύπρο, το 1982, παντρεύτηκε την Μέμνια Χατζηζαμπή από την Αμμόχωστο. Από το γάμο τους απέκτησαν τον Αλέξαντρο και την ΄Αννα – Μαρία.
Το 1984 γύρισε στην Κύπρο και επιμελήθηκε της ανέγερσης του ξενοδοχείου Cavo Maris Beach Hotel στον Πρωταρά. Μετά την αποπεράτωση του ανέλαβε την διεύθυνσή του.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να δημιουργήσει, να οργανώσει και να διευθύνει ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Κύπρου, σε μια από τις πιο ξακουστές τουριστικές περιοχές στη Μεσόγειο. Ποτέ του όμως δεν ξέχασε το κέντρο «Κλέαρχος» στον Καραβά. Είχε πάντα στη σκέψη και την καρδία του τον μαγευτικό κόλπο του Έξι μίλι, τις μυρωδιές από τους λεμονανθούς, την αλμύρα της θάλασσάς μας.
Και ήταν πάντα δίπλα στον Δήμο και τους Καραβιώτες με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Μέχρι προχθές που έφυγε από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο.
Αγαπητή μου Μέμνια, Αλέξαντρε, Φλώρα, ΄Αννα – Μαρία, Κλέαρχε,
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά εκφράζω σε σας και σε όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του αγαπημένου σας.
Ο Σολωμός ήταν τόσο αγαπητός που πολλοί δημότες, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ επικοινώνησαν μαζί μου για να μεταφέρω τα συλλυπητήριά τους.
Ιδιαίτερα ο θείος Γιώργος και θεία Κούλα Κλατσιά από την Κρήτη σας στέλνουν την αγάπη και τα θερμά τους συλλυπητήρια, εκφράζουν τη λύπη τους που δεν μπορούν να είναι δίπλα σας με την φυσική τους παρουσία αυτές τις δύσκολες ώρες.
Το μυαλό και η ψυχή τους είναι και θα είναι πάντα μαζί σας.
Αποχαιρετούμε τον Σολωμό με λίγα λουλούδια.
Φίλε Σολωμό,
Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στη γη του Καραβά και τον πανέμορφο κόλπο του Έξι Μίλι, εκεί που ανδρώθηκες και χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια.
Καλό σου ταξίδι, φίλε.
Και να ξέρεις ότι εμείς εδώ κρατάμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.
Και προσβλέπουμε στη μέρα της επιστροφής όλων μας.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα και λεμονανθούς στον τάφο που θα σε φιλοξενεί προσωρινά στην προσφυγιά.
Αιωνία σου η Μνήμη.
ΚΗΔΕΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12/10/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 3.30 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΛΕΟΤΣΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 72 ΕΤΩΝ.