Archive for month: December, 2019
Κηδεία Μαρούλλας Δ. Χριστοφίδου – 28.12.2019
Επικήδειος Μαρούλας Χριστοφίδη
Άγιος Νικόλαος Έγκωμη 28/12/2019
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια αγαπημένη μορφή.
Αποχαιρετούμε την εξαδέλφη Μαρούλα Χριστοφίδη.
Όπως κάθε φορά που απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό σε δικό μου πρόσωπο, έτσι και τώρα, αισθάνομαι βαρύ το έργο. Αλλά σήμερα, το να αποχαιρετίσω τη Μαρούλα, ένα άνθρωπο που μας συνδέουν συγγενικοί δεσμοί και βιώματα από την παιδική μου ηλικία, νιώθω το βάρος δυσβάσταχτο.
Η Μαρούλα ήταν μια αυθεντική Καραβιώτισσα.
Γεννήθηκε στην Πετρογειτονιά το 1933. Πατέρας της ήταν ο Ιάκωβος (Γιακουμής) Πολυκάρπου και μητέρα της η Αναστασία (Στασού), κόρη του Σαββή Μούσουλου και της Μαρικκούς Χατζήστεφανή – μοναδικής αδελφής του δικού μου παππού, του Λευτέρη.
(Παιδιά του Στεφανή και της Ελένης – της Λενουθκιάς.)
Αδέλφια της Μαρούλας, ο Ανδρέας, ο Σάββας και ο Σοφοκλής.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά και το δημοτικά σχολείο της Καλαβασού, όπου εργαζόταν ο πατέρας της. Ήταν τότε χειριστής γεωτρύπανου και, υπό την καθοδήγηση του διάσημου μεταλλειολόγου Λουκή Μούσουλου συμμετείχε στις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων μεταλλευμάτων στην Κύπρο.
Μετά το δημοτικό η Μαρούλλα, με την θεία Στασού, άρχισε να βοηθά, τα αδέλφια της Ανδρέα, Σάββα και Σοφοκλή στον πρώτο κινηματογράφο του Καραβά, απέναντι από την Ευαγγελίστρια που είχε το όνομα «Σινεμά Καραβάς».
Μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μου η αγάπη από την μακαριστή θεία Στασού και την Μαρούλα, όταν μικρό παιδί της γειτονιάς, βρισκόμουν στην πόρτα του σινεμά, πού ήταν πάντα ανοιχτή για μένα.
Αργότερα τα αδέλφια της δημιούργησαν τον θερινό κινηματογράφο «Λάμπουσα», στον κεντρικό δρόμο του Καραβά, απέναντι από τα Δημοτικά σχολεία. Ήταν το αγαπημένο μέρος που σύχναζαν οι Καραβιώτες οικογενειακώς για να γευτούν – τα απογεύματα της Κυριακή – τα ωραία γλυκά που ετοίμαζαν και σέρβιραν με ευγένεια και καλοσύνη η Μαρούλλα και η θεία Στασού.
Το 1957 η Μαρούλα παντρεύτηκε τον Δημητράκη Χριστοφίδη από την Λάπηθο, ο οποίος ήταν λευκοσιδηρουργός και άρχισαν τη ζωή τους, με ένα μικρό μαγαζάκι στον Καραβά, κοντά στο παλιό αρχοντικό του Μούσουλου. Οι δουλειές όμως δεν πήγαν καλά και ο Δημητράκης υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το μαγαζί και να εργαστεί ως υπάλληλος στη Λευκωσία.
Μετά από διάφορες αναζητήσεις, δημιούργησε το δικό του εργαστήριο στη Λευκωσία, επιχείρηση η οποία αποδείχτηκε πολύ επικερδής. Έφτιαχνε ντεπόζιτα, φουκούδες, φουγάρα και άλλα κατασκευάσματα και απέκτησε πελάτες μεγάλα καταστήματα τα οποία προμήθευε με τα προϊόντα του. Σταδιακά απέκτησε τέσσερα μαγαζιά, έχοντας πάνω από δέκα υπαλλήλους.
Οι δουλειές πήγαιναν καλά και η Μαρούλα με τον Δημητράκη δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια. Απέκτησαν έξι αξιαγάπητες κόρες, την Αναστασία, την Ξένια, την Παντελίτσα, την Ιακωβούλα, την Σταυρούλα και την Χριστίνα.
Η οικογενειακή αυτή ευτυχία διακόπηκε βίαια το 1974, όταν η τουρκική εισβολή ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή τους. Τα μαγαζιά, οι αποθήκες και τα μηχανήματα έμειναν στην κατεχόμενη περιοχή και ο Δημητράκης ήταν υποχρεωμένος να ξεκινήσει από το μηδέν.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήσαν μια μεγάλη περιπέτεια και ένας δύσκολος αγώνας για εξασφάλιση εργασίας και επιβίωση.
Όμως δεν τα παράτησαν. Δεν παραδόθηκαν. Η Μαρούλα στάθηκε δίπλα από τον σύζυγό της με υπομονή και αγάπη. Με πείσμα κι εγκαρτέρηση. Αγωνίστηκαν μαζί, ακόμα και με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Δημητράκης. Και στον δύσκολο αγώνα της ζωής, βγήκαν νικητές.
Αποκατάστησαν τις κόρες τους και χάρηκαν 15 εγγόνια και δύο δισέγγονα.
Άυτή ήταν η Μαρούλα. Μια ηρωίδα της ζωής.
Έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων ήρεμα και ήσυχα.
Για να συναντήσει τον αγαπημένο της σύζυγο Δημητράκη.
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Αναστασία, την Ξένια, την Παντελίτσα, τη Βούλα, την Σταυρούλα και την Χριστίνα, τους συζύγους και τα παιδιά σας, όπως και σε όλη την οικογένεια.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της Μαρούλας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.
Ειδικά αυτές τις ημέρες που χρειάζονται την βοήθειά μας.
Καλή μου Μαρούλα, Ξαδέλφη,
Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις στον Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά.
Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η Μνήμη
Κηδεία Χαράλαμπου Δαμασκηνού – 20.12.2019
Επικήδειος Χαράλαμπου Δαμασκηνού
20 Ιανουαρίου, 2019 – Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη.
Αποχαιρετούμε τον ξεχωριστό συνδημότη μας Χαράλαμπο Δαμασκηνό.
Ο αγαπητός μας Χαράλαμπος ήταν ένας γνήσιος Καραβιώτης.
Παρά το γεγονός ότι έζησε τα πιο πολλά χρόνια της ζωής του μακριά από την γενέτειρά του, ο Χαράλαμπος έμεινε σφικτά δεμένος με τον τόπο μας.
Την γη και τους ανθρώπους,
τους μύθους και την ιστορία,
τις εκκλησίες και την παράδοση,
το κάθε τι που αφορά τον Καραβά.
Ήταν ένας ακούραστος και πολυγραφότατος Καραβιώτης, που βρισκόταν πάντα κοντά σε όσους τάχθηκαν να υπηρετούν τον Καραβά στην προσφυγιά. Με τις αστείρευτες γνώσεις, εμπειρίες και θύμησές του συνέβαλε όσο ελάχιστοι στον εμπλουτισμό των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος, του Δήμου και του Σωματείου, προσφέροντας, άρθρα, περιγραφές, αφηγήματα και κάθε λογής πληροφορίες.
Ήταν ένα κεφάλαιο του Καραβά.
Η ζωντανή ιστορία του τόπου μας.
Ήταν ανεπανάληπτος.
Ο Χαράλαμπος Δαμασκηνός γεννήθηκε το 1921. Γονείς του ήταν ο Σάββας Δαμασκηνός από την Όρκα και η Ειρήνη, κόρη του Κωστή Χατζηκυριάκου – Γέρου από τον Καραβά.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και όταν αποφοίτησε, βοηθούσε τον πατέρα του στις δουλειές του καφενείου, που διατηρούσε στο κέντρο του χωριού και λειτουργούσε και σαν πανδοχείο. Εργαζόταν και στα χωράφια που είχαν, τόσο στην Όρκα, όσο και στον Καραβά. Όταν άνοιξε Αγγλική Σχολή στον Καραβά, γράφτηκε για να μάθει Αγγλικά. Με μια μέθοδο Γαλλικών άνευ διδασκάλου προσπάθησε μόνος του να μάθει και λίγα Γαλλικά.
Στα δεκαοκτώ του χρόνια, σκεφτόταν την μετανάστευση, αλλά τον απέτρεψε η έκρυθμη πολεμική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ευρώπη. Έτσι, το 1942, αποφάσισε να καταταχθεί στο αστυνομικό σώμα.
Μετά τη βασική εκπαίδευση, τοποθετήθηκε στο Βαρώσι. Ήταν τόσο επιμελής και αφοσιωμένος στο καθήκον, που, σε ένα χρόνο πήρε προαγωγή σε ιππέα και μετατέθηκε στον σταθμό του Λευκονοίκου με τον βαθμό του σταθμάρχη. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Μεσαορίας: Πραστειό, Άγιο Σέργιο, Λιμνιά.
Το 1950 παντρεύτηκε την Κυριακή Προκοπίου από τον Άγιο Επίκτητο και μαζί ξεκίνησαν τη ζωή τους στο Βαρώσι.
Απέκτησαν τρία παιδιά: την Αγγελική, τον Σάββα και την Πόπη.
Το 1960, με τον βαθμό του Λοχία πήρε μετάθεση στον αστυνομικό Σταθμό Πύλης Πάφου, όπου έζησε τα γεγονότα της Τουρκανταρσίας του 1963.
Ύστερα από μια εκπαίδευση με υποτροφία στην Αγγλία, ανέλαβε εκπαιδευτής στην Αστυνομική Σχολή Εκπαιδεύσεως Οδηγών. Στη ίδια θέση εργάστηκε μέχρι 1972 που πήρε τον βαθμό του υπαστυνόμου, μετά από 30 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας.
Μία από τες πρώτες του ενέργειες ήταν να ζητήσει μετάθεση για το Βαρώσι.
Έτσι, τες αποφράδες ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής ο Υπαστυνόμος Χαράλαμπος Δαμασκηνός υπηρετούσε στην περιοχή της Αμμοχώστου, όπου έζησε από πρώτο χέρι τις τραγικές εμπειρίες των ημερών. Αυτές τις εμπειρίες, επιμελής καθώς ήταν, κρατούσε σε σημειώσεις στο ημερολόγιο του.
Όπως ο ίδιος γράφει:
«Το όνειρό μου ήταν πάντοτε να αφυπηρετήσω και να αποκαταστήσω τα παιδιά μου, να ζήσω ελεύθερος πολίτης στον μυρωμένο τόπο που ανθούσε η πορτοκαλιά. Όμως η ατυχία για όλη την οικογένεια ήτο το ξερίζωμα από τα σπίτια μας. Η τουρκική εισβολή μάς έριξε στους πέντε δρόμους. Η δική μου οικογένεια με τρία παιδιά γίναμε ένας αριθμός μέσα στο σύνολο των 200 χιλιάδων προσφύγων, θυμάτων της εισβολής. Είχαμε χάσει τα πάντα».
Πράγματι, πρόσφυγας στην ίδια του την Πατρίδα, όπως όλοι οι συνδημότες του, μετακόμισε στην Λευκωσία, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.
Όπου κι αν βρισκόταν ο Χαράλαμπος είχε τον Καραβά μέσ’ την καρδιά του. Μια αγάπη που την έκανε διηγήματα και περιγραφές, αναμνήσεις, άρθρα και σημειώσεις. Τα κείμενά του, τόμοι ολόκληροι και φάκελοι ασφυκτικά γεμάτοι, τα παραχώρησε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών με την παράκληση να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις για να εκδοθούν.
Στην επιθυμία του αυτή βρήκε αμέριστη στήριξη από το Ίδρυμα και τους ανθρώπους του.
Και πράγματι η επιθυμία έγινε πραγματικότητα με την έκδοση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών του πρώτου βιβλίου του με τίτλο «΄Αρωμα Καραβά μέσα από τις αναμνήσεις μου». Ένα βιβλίο, που δίνει την εικόνα του Καραβά κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και αποτελεί τομή σε γεγονότα του 19ου αιώνα. Όλες οι αναμνήσεις, οι περιγραφές, οι ιστορίες, οι άνθρωποι, όλα, έχουν επίκεντρο τον Καραβά και θα έλεγε κάποιος ότι πράγματι, έχουν το άρωμα του Καραβά.
Από τις σημειώσεις του ημερολογίου που κρατούσε, όταν υπηρετούσε στην Αμμόχωστο, ετοιμάστηκε από το Ίδρυμα και πάλιν, ακόμα ένα βιβλίο.
«Ματωμένες μνήμες 1974» ο τίτλος του.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο Χαράλαμπος Δαμασκηνός δίνει την αυθεντική εικόνα των τραγικών γεγονότων και καταστάσεων που έζησε ο κόσμος της Κύπρου τις αποφράδες εκείνες ημέρες του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής. Κατάφερε να ζωντανέψει τις μνήμες που μάτωσαν και ματώνουν την καρδιά του κάθε πρόσφυγα, κάθε παθόντα, κάθε Κύπριου.
Και, μέσα από τα γραφόμενά του, ο άξιος αυτός Καραβιώτης, αναδεικνύεται όχι απλός συγγραφέας, αλλά ιστορικός της εποχής του. Γιατί το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά η ιστορική μαρτυρία των γεγονότων, όπως τα έζησε ένας αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή της Αμμοχώστου και την αφήνει τεκμήριο στις επόμενες γενιές.
Δεν πρόλαβε όμως να το πιάσει στα χέρια του. Να το χαρεί.
Έφυγε πριν το βιβλίο βγει από το τυπογραφείο, όπου βρίσκεται σήμερα και τελειώνει σε λίγες ημέρες…
Έφυγε με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς.
Και το όνειρο της επιστροφής στον Καραβά και στο Βαρώσι έμεινε και γι αυτόν ανεκπλήρωτο.…
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην Αγγελική, τον Σάββα και την Πόπη, τα παιδιά τους και όλη την οικογένεια.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του, εκπληρώνοντας και την επιθυμία του ίδιου του Χαράλαμπου. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη του Χαράλαμπου Δαμασκηνού, αλλά και όλης της οικογένειας, στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.
Ειδικά δε αυτές τις ημέρες χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Σε αποχαιρετώ, αγαπητέ μας Χαράλαμπε, στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις.
Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Θα σε έχουμε μαζί μας μέσα από το άρωμα του Καραβά
και τις ματωμένες μνήμες του 1974.
Καλό σου ταξίδι.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η Μνήμη.
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αποστολής UNESCO Ρουμανίας στον Δήμο Καραβά
Πενταμελής αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO Ρουμανίας επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 24 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 2019, για την ανανέωση του πρωτοκόλλου πολιτιστικής συνεργασίας με το Δήμο Καραβά.
Σημειώνεται ότι η υπογραφή πρωτοκόλλου της εν λόγω συνεργασίας έγινε στη Ρουμανία τον Ιούνιο, 2019, στην ιστορική πόλη Suceava, με πενταμελή αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, η οποία είχε επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου. Στη Suceava έγινε επίσης έκθεση του Δήμου Καραβά με θέμα το παραδοσιακό κέντημα ‘φερβολιτές’ και μπήκαν οι βάσεις για πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας της αποστολής από τη Ρουμανία, ήταν πλούσιο και πολύπλευρο. Την πρώτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού, με ξενάγηση στη Ρουμανική και Ρωσική εκκλησία. Το γεύμα πρόσφερε ο Μητροπολίτης Ταμασσού, ο οποίος υποδέχτηκε στην Μητροπολιτική έδρα τη Ρουμανική αποστολή και τους εκπροσώπους του Δήμου Καραβά και είχε μαζί τους μια εγκάρδια συνομιλία. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο πολύ αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο Σοφοκλή Φυττή. Το απόγευμα η πολιτιστική ομάδα της Ρουμανίας συναντήθηκε με την ομάδα φερβολιτέ στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών.
Τη δεύτερη μέρα, μετά από παράκληση των φιλοξενουμένων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον κατεχόμενο Καραβά. Ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθούν οι φιλοξενούμενοι για τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και τα επακόλουθα. Η αντιπροσωπεία συγκλονισμένη, αφού ιδίοις όμμασι, είδε, άκουσε και ενημερώθηκε σφαιρικά με το δράμα και την τραγωδία του τόπου μας, ευχαρίστησε το Δήμο για την ιδιαίτερη και μοναδική αυτή εμπειρία και ευχήθηκε για μια δίκαιη και σύντομη επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος.
Η τρίτη μέρα άρχισε με επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ρουμανίας όπου η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας, κυρία Daniella Sezonov-Tane, καλωσόρισε και φιλοξένησε πολύ θερμά τις δύο αντιπροσωπείες, Ρουμανίας και Κύπρου. Ακολούθησε επίσκεψη στη Λάρνακα και ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στις Αλυκές και γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο της Λάρνακας. Το απόγευμα ετοιμάστηκαν οι εκθέσεις των δύο μερών, στο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, με εκθέματα που εντυπωσίασαν και απέσπασαν το θαυμασμό όσων είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Το ίδιο βράδυ ήταν η εκδήλωση της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και έγινε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, από τον κ. Μενέλαο Μενελάου, επικεφαλής του Τμήματος Κυπριακού και Τουρκίας του Υπουργείου εκ μέρους του Έντιμου Υπουργού Εξωτερικών, την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Daniella Sezonov – Tane, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ουνέσκο κ. Λουκία Λοίζου-Χατζηγαβριήλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO κ. Daniella Popescu. Ακολούθησε η υπογραφή της ανανέωση του Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καραβά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ενθυμημάτων και τραγούδια από τη σοπράνο Καίτη Οικονομίδου. Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση ήταν προσκαλεσμένοι και παρευρέθηκαν, η Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας κ. Danneila Sezonov, ο Αν. ΄Επαρχος Κερύνειας κ. Αντώνης Οικονομίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Γιάννης Παπαϊωάννου και Παναγιώτης Τσέντας, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευά, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO κ. Λουκία Λοίζου Χατζηγαβριήλ, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και εκπρόσωποι από όλα τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά. Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά στο γραφείο του, από τις δύο αντιπροσωπείες. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επαφή μεταξύ των Μερών και τον ευχαρίστησαν για την στήριξη και βοήθεια του. Να σημειώσουμε πως η Δρ. Αντιγόνη Πολυνίκη, Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, προσφέρει και ιδιοτελώς τις υπηρεσίες της προς το Δήμο Καραβά, ως μέλος της Επιτροπής Φερβολιτέ. Η αντιπροσωπεία της Ρουμανίας είχε την χαρά να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά την Καραβιώτικη φιλοξενία, αφού η δασκάλα του Φερβολιτέ, μέλος της Επιτροπής Φερβολιτέ, κ. Καλλισθένη Κοσιάρη-Λουκά, πρόσφερε το γεύμα στο σπίτι της στο Φικάρδου. Το βράδυ η Ρουμανική Πρεσβεία, γιόρτασε την Εθνική Ημέρα Ρουμανίας και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις κεντημάτων της Ρουμανίας, αλλά και του Καραβά. Παρευρέθηκαν Υπουργοί, ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρέσβεις ή αντιπρόσωποι ξένων Πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, βουλευτές, αρκετοί αξιωματούχοι του κράτους και πολλοί Ρουμάνοι που ζουν στην Κύπρο. Στις ομιλίες τους, τόσο της Επιτετραμμένης της Ρουμανίας, όσο και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, έκαναν εκτενείς αναφορές στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Καραβά και UNESCO Ρουμανίας, αλλά και τις εξαίρετες εκθέσεις που κοσμούσαν την αίθουσα της εκδήλωσης.
Η τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας που έγινε αργά το βράδυ, αφιερώθηκε σε επισκέψεις σε μουσεία. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή Δρ. Γιάννη Ηλιάδη.
Η αντιπροσωπεία αναχώρησε με τα πιο όμορφα συναισθήματα και εντυπώσεις για την Κύπρο, τον Καραβά, τις ομορφιές του τόπου μας, τη φιλοξενία και ενισχύθηκαν οι δεσμοί φιλίας, αγάπης, εκτίμησης και στήριξης όπως χαρακτηριστικά το επιβεβαίωσαν οι Ρουμάνοι φίλοι μας.
Μουσική Διάλεξη του Εθνομουσικολόγου Χριστόδωρου Μνάσωνος – 12.12.2019
Στα πλαίσια της πολιτιστικής του προσφοράς, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών πραγματοποίησε την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική διάλεξη από τον εθνομουσικολόγο Χριστόδωρο Μνάσωνος με θέμα «Οι Μουσικές Παραδόσεις των Χριστουγέννων στον Ελληνικό Χώρο».
Η διάλεξη αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών τη χρονιά που μας πέρασε. Ως πρώτη τέτοια δραστηριότητα ήταν η διάλεξη από τον Δρ. Ιάκο Δημητρίου με θέμα «Η μουσική σχολή της Βενετίας και ο Αναγεννησιακός αβανκαρτισμός», στις 25 Ιανουαρίου και δεύτερη στις 7 Μαΐου. Ακολούθησε ποιητική συνάντηση στις 14 Μαρτίου και παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Γιάννη Αθανασόπουλου στις 10 Μαΐου. Μέσα στον Μάιο πραγματοποιήθηκαν και δυο παρουσιάσεις βιβλίων. Πρώτη, η παρουσίαση βιβλίου του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «Βιώματα – Κύπρος 1974» στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια της Αναστασίας Χειμωνίδου με τίτλο «Το κορίτσι της εισβολής στην Καππαδοκία» στις 22 Μαΐου.
Στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τα Οκτωβριανά από τη φιλόλογο Άννα Νεοφύτου με τίτλο «Τα Οκτωβριανά στην Επαρχία Κερύνειας». Ακολούθησε διάλεξη από τον Κυριάκο Δημητριάδη με θέμα «Ο Πενταδάκτυλος, τα Κεφαλόβρυσα και τα Κάστρα του», η οποία εντάχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργάνωσαν οι τρεις Δήμοι και τα οργανωμένα σύνολα της Επαρχίας Κερύνειας, με τη γενική ονομασία «Ημέρες Επαρχίας Κερύνειας».
Ολοκληρώνεται μια πολύ επιτυχημένη χρονιά προσφοράς και δράσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον πολιτισμό και στα δρώμενα του τόπου. Υπόσχεση είναι ότι αυτή η προσφορά και δράση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.
Αιτήσεις για χορηγίες Ιδρύματος Υποτροφιών Ν. Σιακόλα και Κληροδοτήματος Γ. Τσίμον
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΧΟΡΗΓΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΑΡΑΒΑ «ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ»
ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΜΟΝ
27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Ο Δήμος Καραβά , το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ.. Σιακόλας» και η Σχολική Εφορεία Καραβά διοργανώνουν, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7.00μμ, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, την καθιερωμένη εκδήλωση απονομής χορηγιών σε πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά που παρακολουθούν σπουδές σε κολλέγια, ανώτερες σχολές ή Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού και έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία άριστα στο απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι χορηγίες θα δοθούν από το Ταμείο Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» και το Κληροδότημα της Σχολικής Εφορείας Καραβά Γεώργιου Τσίμον.
Το Ταμείο Υποτροφιών Καραβά ιδρύθηκε με εισφορές που δόθηκαν από το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, συνολικού ποσού 500,000 ευρώ, με στόχο να επιβραβεύονται νέοι του Καραβά που διακρίνονται για το χαρακτήρα και τις επιδόσεις τους. Τις χορηγίες θα απονείμει ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και ιδρυτής του Ταμείου Υποτροφιών Καραβά κ. Νίκος Σιακόλας.
Το Ταμείο του Γεώργιου Τσίμον ύψους επίσης 500,000 ευρώ, δημιουργήθηκε από το κληροδότημα που άφησε ο αείμνηστος Γεώργιος Τσίμον με τη διαθήκη του στη Σχολική Εφορεία Καραβά με το οποίο θα βοηθούνται με υποτροφίες άριστοι φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση. Θα δοθούν χορηγίες και τιμητικό δίπλωμα σε άριστους νέους του Καραβά απόφοιτους μέσης Παιδείας οι οποίοι φοιτούν στο πρώτο έτος σπουδών σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.
Όσοι από τος νέους με καταγωγή τον Καραβά και τα περίχωρα , Ελια, Φτέρυχα, Παλιόσοφο και Μότιδες, πληρούν τα κριτήρια (απολυτήριο Μέσης εκπαίδευσης 18.5 και άνω και να βρίσκονται στο πρώτο έτος πανεπιστημιακών σπουδών) θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση η οποία είναι αναρτημένη στη ιστοσελίδα του Δήμου Καραβά.
Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Δήμου τηλ 22516937.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
- Αίτηση για όλους τους άριστους νέους (απολυτήριο 18,5 και άνω) – Γενική αίτηση για χορηγία – 2019
- Αίτηση για πλήρεις υποτροφίες Σχολικής Εφορείας (απολυτήριο 19 και άνω) – χορηγία τσίμον 2019