Αποστολή Δήμου Καραβά στο Λονδίνο – Χορός Λεμονιού Συνδέσμου Αποδήμων

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά μετέβη την περίοδο 23-28 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε στην καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.

Στην αποστολή του Δήμου συμμετείχε ο Δήμαρχος Νίκος Χατζηστεφάνου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Ποστεκκής, ενώ το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Χριστόφορο Χριστοδουλίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα τελετών της Κοινότητας Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Καραβά και Λαπήθου Νίκος Χατζηστεφάνου και Νεοπτόλεμος Κότσαπας, η σύζυγος του Δημάρχου Καραβά κ. Μάρω Χατζηστεφάνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά Αλέξανδρος Ποστεκκής, ο Βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ανδρέας Κακουρής με τη σύζυγό του, ο Συνταγματάρχης Λευτέρης Χατζηστεφάνου, Στρατιωτικός Ακόλουθος, ο Χρίστος Καραολής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αγγλίας, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, ο εκπρόσωπος του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος» κ. Λευτέρης Ελευθερίου,  καθώς και πέραν των 200 αποδήμων με καταγωγή τον Καραβά, τη Λαπήθο και άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ. Βρετάνιας κ. Σάββα Παυλίδη, χαιρετισμούς από τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου, τους Δημάρχους Καραβά και Λαπήθου, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και τον εκπρόσωπο του Προσφυγικού Σωματείου  «Η Λάπηθος». Ακολούθησε ο διαγωνισμός του Χορού του Λεμονιού, κατά τον οποίο τα ζευγάρια χορεύουν συγκρατώντας στο μέτωπό τους ένα λεμόνι. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν η Νατάσα Ε. Χατζηστεφάνου με τον  Ανδρέα Ολύμπιο.

Η όλη εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού δόθηκε η ευκαιρία στους  αποδήμους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν τα νέα τους και να αναπολήσουν τις όμορφες στιγμές που έζησαν στον  Καραβά και τη Λάπηθο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή και άλλους αποδήμους και να παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις της ομογένειας.

Συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος παρευρέθηκε στη διάλεξη του Κύπριου Υπάτου Αρμοστή στο Λονδίνο, με θέμα «Η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή την μέχρι σήμερα». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας.

Στις 25 Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή και μεταξύ άλλων να συζητήσει την πιθανότητα διοργάνωσης έκθεσης στο Λονδίνο, με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Καραβά. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας Σάββας Παυλίδης, ο Μορφωτικός Λειτουργός Μάριος Ψαράς και ο Συνταγματάρχης Λευτέρης Χατζηστεφάνου.

Στις 27 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την περιοχή Canterbury, συναντήθηκε με τον Καραβιώτη επιχειρηματία Τάσο Πογιατζή και είχε χρήσιμη συνομιλία για το Κυπριακό πρόβλημα, με τον Κύπριο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Kent κ. Νεόφυτο Λοϊζίδη.

Η παραμονή της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Λονδίνο αξιολογείται ως ουσιαστική και παραγωγική, αφού δόθηκε η ευκαιρία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του Δήμου και των απόδημων Καραβιωτών και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στο Λονδίνο, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας.

 

Κηδεία Βασίλη Νικήτα – 5.10.19

Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου στην προσφυγιά – 21.10.19

 

Οι Δήμοι Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά τον εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου, πρώτου επισκόπου Λαμπούσης.

Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 2019 στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως και σε αυτόν χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Η εκκλησία του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου και εικόνα του Αγίου (δωρεά Καραβιωτών) υπάρχει στην εκκλησία  Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη, στην οποία τελείται ο εσπερινός.

Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Την περίοδο της Τουρκικής εισβολής, η εικόνα, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και όταν ολοκληρώθηκε παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου.

Οι Καραβιώτες και Λαπηθιώτες προσκύνησαν με κατάνυξη την εικόνα του Αγίου, ενώνοντας τις προσευχές τους για γρήγορη επιστροφή στον Καραβά, τη Λάπηθο, τη Λάμπουσα και όλα τα σκλαβωμένα μέρη μας. Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Η δύσκολη αποστολή όλων μας για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τούρκικη κατοχή συνεχίζεται. «Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».

Έκθεση Αγιογραφίας Καραβιωτών Αγιογράφων – 18.10.2019

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας, στην οποία συμμετείχαν έξι αγιογράφοι με καταγωγή τον Καραβά.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και σε αυτή συμμετείχαν οι αγιογράφοι Κατερίνα Παπαϊακώβου, Αναστασία Σταύρου, Βασιλική Χριστοδουλίδου, Ανδρέας Λουκά, Ανδρέας Τσιαλής και ο μ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου στην παρουσία των Δημάρχων Λαπήθου και Κυθρέας, του πρώην Βουλευτή Κερύνειας Σοφοκλή Φυττή, του Καραβιώτη Ιερέα Σάββα Παπαϊακώβου, προέδρων και μελών των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Χριστόφορο Χριστοδουλίδη, τέλεση των εγκαινίων από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και αντιφώνηση εκ μέρους των συμμετεχόντων αγιογράφων από την κ. Αναστασία Σταύρου. Σε όλους τους συμμετέχοντες αγιογράφους δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Καραβά ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι έξι αγιογράφοι μας εκθέτουν περίπου 60 έργα από μικρές και μεγάλες φορητές εικόνες.  Κάθε μια από αυτές καμωμένη με αγάπη και ευλάβεια και με βαθιά θρησκευτική πίστη.  Κάθε μια από αυτές, ζωγραφισμένη με απέραντη προσοχή και προσήλωση στην θρησκευτική μας παράδοση.  Κάθε μια από αυτές να είναι κατάθεση ψυχής από την / τον αγιογράφο που την δημιούργησε.

Εκ μέρους όλων των Καραβιωτών και όλων των φίλων μας εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια στους αγιογράφους μας για τα έργα τους.

Εύχομαι να τους αξιώσει ο Θεός να αγιογραφήσουν ξανά τες συλημένες εκκλησίες μας, την Αχειροποίητο, την Ευαγγελίστρια, την Αγία Ειρήνη, τον Άη Γιώρκη, τον Άη Παύλο και όλα τα εξωκλήσια μας σε έναν Καραβά ελεύθερο».

Παρουσιάσεις του βιβλίου «Τα χρόνια των ακαμαντίδων» της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη

Ο Δήμος Καραβά έδωσε το παρόν του με χαιρετισμό του Δημάρχου του κ. Νίκου Χατζηστεφάνου στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Τα χρόνια των ακαμαντίδων» της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη, που κατάγεται από τον Καραβά.

Το βιβλίο, μυθιστόρημα, «Τα Χρόνια των ακαμαντίδων» είναι το δεύτερο μέρος της Κύπρος Τριλογίας, με πρώτο μέρος «Τα Χρόνια με τα Κυκλάμινα».

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στη Λεμεσό, στις 27/9/2019, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και η δεύτερη στη Λευκωσία στις 4/10/2019 στο Θέατρο Χώρα.

Στη Λεμεσό παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς,  εκτός από το Δήμαχο Καραβά, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν η κ. Φράνσις Λανίτου, Πρέσβης, Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Εύρος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.

Στη Λευκωσία, εκτός από το Δήμαρχο Καραβά, απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο κ. Χαράλαμπος  Χοτζάκογλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Για το βιβλίο της Μαρίας μίλησαν η κ. Χρυσόθεμις Χατζήπαναγη,συγγραφέας, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας,  ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο κ. Χρίστος Ιακώβου, Διευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Όλοι οι ομιλητές εξήραν την υψηλή  γραφή της,  την αγάπη και τον προβληματισμό της για τον τόπο της, τον πλούσιο συναισθηματισμό της.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Χρίστος Κοκαράκης και ο συντονισμό των εκδηλώσεων έγινε από τον κ. Ανδρέα Καλογήρου, καθηγητή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κύπρου.

Αρκετοί φίλοι και φίλες, εκτιμητές του πλούσιου συγγραφικού και εξαίρετου έργου της Μαρίας, έδωσαν το παρόν τους, τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία.

Στην αντιφώνηση της η Μαρία Περατικού Κοκαράκη ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις του βιβλίου της και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης και όλους που παρευρέθηκαν. Το βιβλίο αυτό η Μαρία, το αφιέρωσε στη μνήμη του πατέρα της, Χρίστο Περατικό, που έφυγε με τον καημό του πρόσφυγα στην ίδια του την πατρίδα.

Παραθέτουμε πιο κάτω μέρος από το χαιρετισμό του Δημάρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου:

Γεννημένη στη Αθήνα και μεγαλωμένη στην Κύπρο, η Μαρία, με  γονείς από τα δύο μέρη του Ελληνισμού,  φέρει μέσα της την πλούσια κληρονομιά του γένους.

Πέραν τούτου, η Μαρία γνώρισε την ανοικτοσύνη της θάλασσας στην Αμμόχωστο,  την ομορφιά του βουνού στις Πλάτρες και το Όμοδος, και χάρηκε τα μαθητικά της χρόνια στα μαγευτικά μέρη της Επαρχίας Κερύνειας. Φοίτησε στα σχολεία του Αγίου Αμβροσίου και μεγάλωσε στον Καραβά και τη Λάπηθο. Δίπλα από τα ερείπια της Λάμπουσας πόλης, εκεί που σμίγει η μυρωδιά του κυκλάμινου  με το ιώδιο της θάλασσας και το άρωμα των λεμονανθών. Μέσα στη φύση και την ομορφιά.

Το ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον προίκισε την Μαρία με ανεξάντλητα βιώματα, αστείρευτες ευαισθησίες. Της χάρισε πολλά από τα ερεθίσματα,  που η ίδια αναφέρει στο εσώφυλλο του βιβλίου της,  για να εκφράσει τον κόσμο της, το ταξίδι της, τους αγώνες και τους μόχθους της.   Να εκφράσει τις αντιστάσεις της.

Γράφει :

«Σήκωσε προς τα πάνω το κεφάλι της και λίγο ακόμα πιο ψηλά για να δει και το χρώμα των ματιών του. Ήταν ένα ασυνήθιστο βαθύ πρασινολαζουλί χρώμα, που της έφερε αμέσως στο μυαλό το βυθό της θάλασσας του Αγίου Ευλαλίου και της Αχειροποιήτου, λίγο πριν ανατείλει ή δύσει ο Κερυνειώτικος ήλιος… μαγεία και το αντάριασμα της θάλασσας…»

Θέλω να παρατηρήσω ότι – εντελώς συμπτωματικά – την ίδια ακριβώς μαγευτική εικόνα της ακτής του Αγίου Ευλαλίου με το υπέροχο εκείνο χρώμα της θάλασσας επιλέξαμε ως το εσώφυλλο στο μικρό λεύκωμα με τίτλο «Καραβάς», όπως και στην τελευταία έκδοση «Καραβιώτικα Δρώμενα»  του Δήμου Καραβά.

Τελειώνοντας – και πριν αφήσω το βήμα – θεωρώ τιμή μου να απευθύνω ξανά χαιρετισμό αγάπης και εκτίμησης σε έναν υπέροχο άνθρωπο, την κυρία Νίτσα Περατικού, την μητέρα της Μαρίας, και να εκφράσω δημόσια την απέραντη εκτίμησή μου στον πατέρα της. Έναν ανεπανάληπτό άνθρωπο, στη μνήμη του οποίου η Συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της, τον  αείμνηστο Χρίστο Περατικό.

Ομιλία της Άννας Νεοφύτου «Τα Οκτωβριανά στην Επαρχία Κερύνεια» – 9.10.19

Ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για αναβάθμιση και ανάδειξη του Πολιτισμού, οργάνωσε την επίκαιρη διάλεξη «Τα Οκτωβριανά στην Επαρχία της Κερύνειας»,  την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, 2019, στις 7.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Κερυνειώτισα φιλόλογο, ιστορικό και ερευνήτρια, κ. Άννα Νεοφύτου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών.

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε την κ. Άννα Νεοφύτου  για την προθυμία της να συμβάλει στην δραστηριότητα αυτή του Δήμου Καραβά, καθώς και το σύζυγο της κ. Τάκη Νεοφύτου, ο οποίος ανάλαβε την παρουσίαση των φωτεινών διαφανειών της διάλεξης.

Ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, διάβασε το βιογραφικό της ομιλήτριας.

Η κ. Άννα Νεοφύτου ανάπτυξε με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν την περίοδο Οκτωβρίου 1931, από τους Κύπριους Κερυνειώτες, της πόλης και Επαρχίας της Κερύνειας, εναντίον της Αγγλικής Αποικιοκρατίας, με κύριο αίτημα τους την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Την εξέγερση αυτή ακολούθησαν δολοφονίες Κυπρίων, κατ΄ οίκον περιορισμοί και άλλες βαρβαρότητες των αποικιοκρατών.  Με την πολύ κατανοητή γραφή της, την περιγραφική της ανάλυση και τα όσα ενδιαφέροντα κατάθεσε η ομιλήτρια, οι παρευρισκόμενοι  την καταχειροκρότησαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση και ευαρέσκεια τους για  τα όσα ανάφερε.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να νοιώσουν την Κερυνειώτικη αύρα.

 

Ο Δήμος Καραβά στο Φεστιβάλ Κοιλανίου «Αφάμεια» – 5-6.10.19

Την παρουσία του έδωσε ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ «Αφάμεια» που οργάνωσε η Κοινότητα Κοιλανίου.

Μετά από πρόσκληση που πήρε ο Δήμος Καραβά για τη συμμετοχή του στο πιο πάνω Φεστιβάλ, συμμετείχε με έκθεση φερβολιτέ, ενώ παράλληλα κεντήτριες,  έδειχναν και επεξηγούσαν την τέχνη  του κεντήματος αυτού, που κατοχυρώθηκε από την Ουνέσκο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Παρούσα και η δασκάλα του φερβολιτέ κ. Καλλισθένη Κοσιάρη-Λουκά. Την έκθεση πλαισίωναν posters, με προβολή του Καραβά, της τέχνης του και του πολιτισμού του.

Αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση, να συνομιλήσουν με το Δήμαρχο, τις κεντήτριες, να ρωτήσουν και να μάθουν για τον Καραβά και  την παράδοσή του.

Το Φεστιβάλ Κοιλανίου έχει καταστεί θεσμός εδώ και αρκετά χρόνια και πλαισιώνεται με ποικίλες εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου, στην προβολή των ηθών, των  εθίμων, της  παράδοσης και  του πολιτισμού  του ευρύτερα.

Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Καδή.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι τόσο ο Κοινοτάρχης όσο και ο Όμιλος Κοιλανιωτών για το πετυχημένο και πλούσιο σε εκδηλώσεις Φεστιβάλ τους.

Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την πρόσκληση να παραστούμε και την παραχώρηση της αίθουσας για την έκθεση μας.

 

Κηδεία Αντρέα Κουρέα – 14.10.2019