Επικήδειος Κώστα Σταύρου Ιωαννίδη
12 Σεπτεμβρίου, 2019 – Λεμεσός
Από κ. Νίκο Παπαπέτρου
Εάν η απώλεια κάποιου είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Κώστα Σταύρου Ιωαννίδη είναι τεράστιο.
Μεγάλος ο πόνος ψυχή και βαρύ το χρέος που μας φέρνει σήμερα εδώ, στον Ιερόν τούτον χώρων του Ναού Κοσμά του Αιτωλού, συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς Καραβιώτες. Διά να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και διά να αποχαιρετίσουμε στο μεγάλο και μακρινό ταξίδι, έναν χαρισματικό άνθρωπο, έναν φλογερό αγωνιστή, έναν άνθρωπο με απέραντη αγάπη για τους άλλους, με αυθορμητισμό, καλοσύνη, απλότητα, με ευγένεια ψυχής, χωρίς υποκρισία, με πραότητα, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, τον θαρραλέο και τολμηρό, αγαπητό σε όλους μας, Άξιο τέκνο του Καραβά, Κώστα Σταύρου Ιωαννίδη. Ο Θεός σε πήρε από κοντά μας πλήρεις ημερών, σε πήρε από την ζεστή αγκαλιά των αγαπημένων σου προσώπων.
Αγαπημένε μου θείε Κώστα, στέκομαι εδώ μπροστά σου, προσπαθώντας να ξεπεράσω και να μετριάσω τον ανθρώπινο πόνο, να ελέγξω τα συναισθήματα, για να ψελλίσω τα οφειλόμενα από όλους μας λόγια αγάπης, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης.
Θα μπορούσε κανείς να μιλά ώρες για το μεγαλείο της ψυχής σου, την καλοσύνη και τις αρετές σου. Αλλά οι στιγμές είναι για όλους μας δύσκολες και εγώ που έχω την μεγάλη τιμή να μιλήσω για σένα, βρίσκομαι απροετοίμαστος και σε δυσκολία να πω περισσότερα, διότι φοβούμαι πως τα φτωχά μου λόγια δεν θα αποδώσουν τα πρέποντα.
Ο Κώστας Σταύρου Ιωαννίδης, γεννήθηκε στις 12/9/1923 στον Καραβά και τον κηδεύουμε σήμερα 12/9/2019 που τυγχάνει να είναι η γενέθλια του μέρα κλείνοντας το ενενηκοστό έκτο έτος της ηλικίας του. Γονείς του ήταν ο Σταύρος Ξενή και η Ολυμπιάδα Παπαπέτρου. Παντρεύτηκε την Ελένη Πολεμίτου στην Πάφο στις 25/9/1966 και αμέσως μετακόμισαν πίσω στον αγαπημένο του Καραβά. Απέκτησαν 3 υπέροχα παιδιά, την Φρόσω, τον Σταύρο και τον Γιάννη, που τους χάρισαν 9 πανέμορφα εγγόνια.
Η ζωή σου έδωσε την χαρά και την ευτυχία να δεις τα τρία σου παιδιά να μεγαλώνουν, να προκόβουν και να δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες. Χάρηκες τα παιδιά και τα εγγόνια σου και φεύγεις με την ικανοποίηση ότι έπραξες στο ακέραιον το καθήκον σου και αυτοί με την σειρά τους στάθηκαν όλοι κοντά σου όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια με τρόπο αντάξιο της ανατροφής που τους έδωσες.
Σε ηλικία 5 ετών έμεινες ορφανός από πατέρα, ο οποίος πέθανε στην Αφρική. Ήσουνα μέλος εξαμελούς οικογένειας και καθότι όλη η περιουσία της οικογένειας σου ήταν υποθηκευμένη, αν και ο μικρότερος σε ηλικία, κατατάγηκες στον Αγγλικό στρατό τον Μάρτιο του 1945 για να ξοφλήσεις όλες τις υποχρεώσεις της οικογένειας σου.
Αξιώθηκες με τις ικανότητες σου να προαχθείς στον βαθμό του λοχία, όπου αργότερα υπηρέτησες στο Πορτ Σάιτ, μέχρι τον Μάρτιο του 1948. Επιστρέφοντας στον θαλασσοφίλητο Καραβά ασχολήθηκες με το εμπόριο.
Υπήρξες ιδρυτικό μέλος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (Π.Ε.Κ), της ΣΠΕ Καραβά και της Συνεργατικής Ένωσης Λεμονοπαραγωγών Επαρχίας Κερύνειας (ΣΕΠΕΚ). Υπήρξες εσπεριδοκαλλιεργητής, παραλήπτης και με ζήλο προωθούσες τις δεντροκαλλιέργειες. Υπήρξες επίσης ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Καραβά (Α.Ε.Κ. Λάμπουσα).
Υπήρξες στενός συνεργάτης του Πάτερ Σταύρου Παπαγαθαγγέλου. Υπήρξες υπεύθυνος εράνου που προκήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας στον Καραβά για την συλλογή χρημάτων για τον Αγώνα 55 – 59. Με την έναρξη του Αγώνα για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού συνεργάζεσαι με τους αείμνηστους ήρωες Γρηγόρη Αυξεντίου, Κυριάκο Μάτση αλλά και με άλλους αγωνιστές. Λόγω της εμπειρίας του από τον Αγγλικό στρατό ήταν εκπαιδευτής όπλων στα νέα μέλη της Ε.Ο.Κ.Α αλλά και στον ανταρτοπόλεμο. Έδινε οδηγίες για κατασκευή χειροβομβίδων και είχε καθήκοντα οπλουργού.
Τον Απρίλιο του 1955 ορκίστηκε στο Μοναστήρι της Αχειροποιήτου στην παρουσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου και ορίστηκε βοηθός τομεάρχης. Στις 10/6/1955 έλαβε μέρος στην αποστολή του μυστικού γάμου του Γρηγόρη Αυξεντίου με την Βασιλού. Το 1957 συνελήφθηκε από τους Άγγλους. Το 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έγιναν επανειλημμένες προτάσεις για διορισμό στην δημόσια υπηρεσία, κυρίως στην αστυνομία και τον στρατό, χωρίς να αποδέχεται καμιά πρόταση. Γιατί πίστεψε πραγματικά στον αγώνα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Το θεωρούσε χρέος του την συμμετοχή στον Αγώνα, όχι μόνο για την Πατρίδα αλλά και τις επόμενες γενιές.
Με την εκδήλωση της τουρκοανταρσίας τον Δεκέμβριο του 1963 οργανώθηκαν Λόχοι Εθνοφυλακής και στον Καραβά όπου ήταν εκπαιδευτής και διμοιρίτης. Έλαβε μέρος ως επικεφαλής στις επιχειρήσεις στο Μπογάζι, στον Πενταδάκτυλο και στην ανακατάληψη του Προφήτη Ηλία, με επιτυχία.
Αγαπημένες μου θείε Κώστα Σταύρου Ιωαννίδη, αυτός ήσουν και έτσι θα μείνεις στον νουν και στη θύμηση μας.
Η απόσταση χωρίζει και ο χρόνος χωρίζει, μα ο θάνατος ενώνει. Φέρνει μαζί τις ψυχές των αγαπημένων μας, περασμένων και τωρινών, φέρνει μαζί τους ανθρώπους που για χρόνια περπατούσαν τα ίδια μονοπάτια. Δεν είναι μόνο η χαρά περαστική όπως την άνοιξη. Το ίδιο περαστικά είναι και ο πόνος και η λύπη. Όλα έγιναν για να φεύγουν και να ξανάρχονται, κύκλος ζωής σμιγμένος μαστορικά από τον Θεό και μένει στο τέλος η απαλή μνήμη και η αγάπη εκείνων που λιγόστεψαν μέσα στην ζωή μας. Αφήνεις σε όλους εμάς τα τόσα πολλά που πρόσφερες με ανιδιοτέλεια και αγάπη.
Μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά σε αποχαιρετούμε και μας αποχαιρετάς με το πικρό παράπονο του κάθε ξεριζωμένου Καραβιώτη, ότι σου στέρησαν την στερνή αναπνοή με την μυρωδιά της καταπράσινης ανθισμένης λεμονιάς. Να ξαναδείς και να ξαναζήσεις τη γη της δικής μας επαγγελίας, ας οδηγήσει αυτό το ταξίδι την ψυχή σου στο χωριό της γαλήνης και των χρωμάτων, όπου τα βάσανα και το μαρτύριο δεν έχουν θέση. Φάρος ζωής και αιώνια θα παραμένει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας, αγαπημένε θείε Κώστα Σταύρου Ιωαννίδη.
ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΗΛΙΚΙΑΣ 96 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΩΡΑ 2.00 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΦΑΛΑΓΓΙΩΤΙΣΣΑ, ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ.