Κηδεία Θεμιστοκλή Θεμιστοκλέους – 27.5.19

Συναπάντημα συνταξιούχων Καραβιωτών – 19.5.19

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή των συνταξιούχων Καραβιωτών, που διοργάνωσε το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Καραβά.

Η συμμετοχή των Καραβιωτών και φίλων του Καραβά ήταν για ακόμη μια φορά μαζική. Πέραν των διακοσίων εκτοπισμένων Καραβιωτών από Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, συναντήθηκαν στην Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στο Ζύγι, όπου ακολούθησε Δέηση για τους πεσόντες και αποθανόντες στην προσφυγιά Καραβιώτες, από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο.  Στην εκκλησία μεταφέρθηκε για προσκύνημα από τον Μητροπολίτη Κερύνειας και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Καραβά, που επαναπατρίστηκε πρόσφατα. Μετά το τέλος της Δέησης έγινε προσφορά χυμών και κεραστικών και δόθηκε ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στο λιμανάκι και την παραλία του Ζυγιού.  Ήταν μια συνάντηση ξεχωριστή, στην οποία οι Καραβιώτες και Καραβιώτισσες έσμιξαν τον πόνο, το δάκρυ και τον πόθο της επιστροφής στην πατρώα γη.

Ακολούθησε επίσκεψη στα Περβόλια Λάρνακας, όπου προσφέρθηκε γεύμα στο κέντρο «Εναλία», και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσική και συμμετοχή των ίδιων των συνταξιούχων.

Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αθρόα προσέλευση Καραβιωτών στην εκδήλωση, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης στο πολυδιάστατο έργο που προσφέρει ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε πάρα πολλούς τομείς.  Δεσμεύτηκαν για διοργάνωση παρόμοιων δραστηριοτήτων, ώστε να κρατήσουν άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή στον Καραβά και σε όλα τα κατεχόμενα μέρη μας.

 

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΒΙΩΜΑΤΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1974» – 15.5.19

Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΒΙΩΜΑΤΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1974».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη των Δήμων Καραβά και Λαπήθου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Το βιβλίο του κ. Παντελίδη αποτελείται από βιωματικά αφηγήματα για το γεγονότα του 1974, δέκα Ελληνοκυπρίων, τεσσάρων Τουρκοκυπρίων, ενός Μαρωνίτη και ενός Βρετανού.

Το πρόγραμμα άρχισε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Δρ Νίκο Χατζηστεφάνου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαπήθου Νεοπτόλεμο Κότσαπα. Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από τον Δρ Αιμίλιο Σολωμού, Διευθυντή της Έδρας UNESCO και τον Ηλία Επιφανίου εκδότη του βιβλίου. Ακολούθως, ο Γιώργος Γεωργή, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και Πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έκανε φιλολογική παρουσίαση του βιβλίου.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απεύθυνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά για συνέχιση του διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Καταδίκασε τις αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Δήμαρχος Καραβά απέδωσε στη συνέχεια στον Πρόεδρο αναμνηστικό ενθύμιο ένα κέντημα «φερβολιτέ». Ο φερβολιτές είναι είδος κεντήματος, το οποίο στην Κύπρο συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Το 2016 ο «φερβολιτές» εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Στο τέλος ακολούθησε αντιφώνηση από τον συγγραφέα του βιβλίου και δεξίωση.

Ο Καραβάς τιμώμενος Δήμος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων – 18.5.19

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο Δήμος Καραβά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019. Ο Δήμος Καραβά ήταν ο τιμώμενος Δήμος στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στην πλατεία Αρχιεπισκοπής.

Ο Δήμος Καραβά παρουσίασε μια πλούσια έκθεση κειμηλίων και εικόνων από τον Καραβά που βρέθηκαν σε Μουσεία, όπως επίσης και κεντήματα και δαντέλες «φερβολιτέ». Ο «φερβολιτές» είναι είδος κεντήματος, το οποίο στην Κύπρο συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Το 2016 ο «φερβολιτές» εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και έκτοτε ο Δήμος Καραβά αναπτύσσει διάφορες πρωτοβουλίες για προώθηση και προβολή του.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ για τον φερβολιτέ, παραγωγής Δήμου Καραβά σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη, επίδειξη κατασκευής φερβολιτέ από κεντήτριες του Δήμου Καραβά, ενώ το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά παρουσίασε ενότητα με Κυπριακούς Παραδοσιακούς χορούς.

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την εταιρία Κυπριακών Σπουδών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους Διευθυντές των μουσείων για την παραχώρηση του εκθεσιακού χώρου και την επιτυχημένη διοργάνωση, όπως επίσης τις κεντήτριες φερβολιτέ Καλλισθένη Λουκά και Σωτηρούλα Τσιουρούτη και τις Πίτσα Χαρμαντά και Μάρω Χατζηστεφάνου που βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης. Ευχαρίστησε επίσης το παιδικό χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας και όλους όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία της έκθεσης. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι «..θα διατηρούμε τις παραδόσεις μας μέχρι που να μπορέσουμε να τις πάρουμε πίσω στη γη μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας».

 

Κηδεία Ανδρέα Χατζηπαναγή – 20.5.19

Επικήδειος  Ανδρέα Χατζηπαναγή

20 Μαΐου, 2019 – Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Άγιος Δομέτιος

 

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα έναν εξαίρετο Καραβιώτη.

Αποχαιρετούμε τον  ξεχωριστό συνδημότη, τον συναγωνιστή, τον άνθρωπο που  ομόφωνα  ορίσαμε ως  πρώτο Πρόεδρο του υπερκομματικού μας Σωματείου, τον Ανδρέα Χατζηπαναγή

Για ακόμα μια φορά αισθάνομαι βαρύ το καθήκον να απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό σε έναν δικό μας άνθρωπο, ο οποίος ήταν για μένα αγαπητός μου γείτονας, μετέπειτα προϊστάμενος και ύστερα συνιδρυτής και συνεργάτης στο Σωματείο, συναγωνιστής στον αγώνα της επιστροφής στη γη μας, συνοδοιπόρος στα κοινά,  και συνάμα φίλος και καθοδηγητής.

Ο αγαπητός μας Ανδρέας  ήταν για όλους που τον ζήσαμε ένας πολύ λιτός άνθρωπος, με μια απλότητα ψυχής η οποία έκρυβε μέσα της ένα τεράστιο δυναμισμό, έναν απέραντο ιδεαλισμό και μια απερίγραπτη καλοσύνη, που σπάνια συναντούμε. Μεθοδικός, βαθύς γνώστης πολλών καταστάσεων, διορατικός μελετητής,  ήταν ταυτόχρονα ένας  ενεργός πολίτης, σφικτά δεμένος με τον τόπο μας. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1929. Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Χατζηπαναγή  από τον  Άγιο Αμβρόσιο και μητέρα του η Μαρίτσα  Κωστή Αυγουστή από τον Καραβά. Αδελφές του, η Έλλη Σταύρου Τσιακκούρη και η Αγγελική Νίκου Λουκά.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο του Καραβά, μετά φοίτησε για ένα χρόνο στο Γυμνάσιο Λαπήθου και ύστερα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία.  Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και στη συνέχεια εργάστηκε για οκτώ χρόνια ως δάσκαλος.  Τον πρώτο χρόνο στα Λειβάδια Λάρνακας, μετά στο Πελέντρι Λεμεσού και κατόπιν στη Μαλιά Λεμεσού. Όλες δυσμενείς τοποθετήσεις από την τότε αποικιακή Κυβέρνηση σε απομακρυσμένα χωριά, λόγω των αριστερών του ιδεών.

Ανήσυχο πνεύμα ο Ανδρέας δεν μπορούσε, ούτε να αρκεστεί στις σπουδές του Διδασκαλικού Κολλεγίου, αλλά ούτε να ανεχτεί τους περιορισμούς και τη δυσμενή μεταχείριση στο επάγγελμά του.  Έτσι το 1959 υπέβαλε την παραίτησή του από την εκπαιδευτική υπηρεσία και πήγε στην Αθήνα για σπουδές. Φοίτησε στην τότε Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και απέκτησε πτυχίο Οικονομολόγου.

Όταν γύρισε στην Κύπρο, εργάστηκε για λίγο στην Ιδιωτική Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης του επίσης Καραβιώτη Ανδρέα Λαμπράκη ως καθηγητής οικονομικών. Το 1965 ίδρυσε την Τεχνική  και Οικονομική Σχολή Λευκωσίας μαζί με τον Μιχαήλ Φρειδερίκο και το 1969, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους του, ίδρυσε την Ιδιωτική Σχολή ΚΤΕΕ (Κέντρο Τεχνικής και Εμπορικής Εκπαίδευσης) που ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα επιτυχημένο, εξειδικευμένο φροντιστήριο. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2001, οπότε και αφυπηρέτησε.

Εκεί στο ΚΤΕΕ ήταν που ιδρύθηκε και φιλοξενήθηκε στα πρώτα του βήματα το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Όταν μαζί με τον Τηλέμαχο προωθούσαμε την ιδέα για την δημιουργία ενός υπερκομματικού Σωματείου των Καραβιωτών, ο Ανδρέας Χατζηπαναγής ήταν το πρώτο πρόσωπο που προσεγγίσαμε.

Η απάντηση του ήταν «Ε, είναι καιρός».

Μιλήσαμε αμέσως μετά με τον Γιαννάκη και τον Λουκή, και σε λίγες ημέρες το ΚΤΕΕ φιλοξενούσε την πρώτη οργανωμένη συνάντηση Καραβιωτών στην προσφυγιά.

Σε διαδοχικές συναντήσεις επαξεργαστήκαμε κάθε λεπτομέρεια του Καταστατικού, θέτωντας ως κύριο σκοπό της ίδρυσής του, επί λέξει:

«την ανεπιφύλαχτη και με κάθε μέσο ενίσχυση του αγώνα και των δικαίων του

 Κυπριακού λαού για τον τερματισμό της τούρκικης κατοχής και την ασφαλή

επιστροφή  των Καραβιωτών και όλων των προσφύγων στα σπίτια και τη γη τους

κάτω από συνθήκες  ελευθερίας, μονιμότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας».

 

Όταν πιο κάτω συζητούσαμε το Άρθρο πώς να γίνονται οι τροποποιήσεις του

Καταστατικού, ο Ανδρέας ήταν ξεκάθαρος:

 

« Να τροποποιείται εύκολα. Όσες αλλαγές χρειάζονται να γίνονται.

  Αλλά οι  σκοποί του Σωματείου, να μην αλλάσσουν.

  Όποιος εν θέλει να πάμεν πίσω στον  Καραβά, έθθεν ναν μες τα πόθκια  μας.

  Ας πάει να κάμει άλλον Σωματείο».

 

Και έτσι υπάρχει η πρόνοια στο Καταστατικό μας που λέει ότι

«Ειδικά οι σκοποί του Σωματείου δεν τροποποιούνται».

 

Που σημαίνει ότι η επιστροφή μας στον Καραβά είναι αμετακίνητος σκοπός της ύπαρξης του Σωματείου των Καραβιωτών, με την αποφασιστικότητα του Ανδρέα.

Θεωρώ υποχρέωσή μου προς τον φίλο Ανδρέα να αναφέρω τουλάχιστον ακόμα ένα γεγονός από τα πολλά που έζησα από κοντά,  για να δείξω την ποιότητα του ανθρώπου που κηδεύουμε:

Συγχωρέστε μου, παρακαλώ, την προσωπική αναφορά που ακολουθεί.

Όταν κτίζαμε το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, με Δήμαρχο τον φίλο Πανίκο Τσέντα και επιβλέποντα μηχανικό του έργου τον άλλο φίλο, επόμενο Δήμαρχο Γιαννάκη Παπαϊωάννου, σε κάποια στιγμή χρειαστήκαμε 5000 λίρες, για πληρωμές που έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν τις είχαμε.

Ο Πανίκος μου πρότεινε να ζητήσω δανεικά από τον Χατζηπαναγή, εκ μέρους των Καραβιωτών,  επειδή δεν υπήρχε κανένας να μας δανείσει.

Σκεφτήκαμε, αν ήθελε και τόκο, να του τον δώσουμε.

Βρήκα τον Ανδρέα, του εξήγησα το πρόβλημα και, για να ενισχύσω το αίτημα μας, και του είπα:

«Και να σου δώσουμε και τον ανάλογο τόκο».

Και ο Ανδρέας μου απάντησε με τον γνωστό του τρόπο:

«Να  τα δώσω αμέσως.

Αλλά τι μου λαλείς, ρε Νίκο? Να βάλω τόκο στον εαυτό μου!»

 

Αυτός ήταν ο Ανδρέας. Ταυτισμένος με τον Καραβά. Έμπρακτα.

Και δεν σταμάτησε ποτέ να  σκέφτεται τον Καραβά και τον τόπο μας.

 

Ένθερμος συμπαραστάτης, μας παρακολουθούσε από μακριά και πάντα μας ενθάρρυνε σε κάθε προσπάθεια που είχε για στόχο την απελευθέρωση της γης μας.

Δυστυχώς η  υγεία του κλονίστηκε, έχασε την όρασή του κι’ αυτό τον στενοχωρούσε και τον βασάνιζε αφάνταστα στην καθημερινή του ζωή.

Συχνά έλεγε ότι του έτυχε η χειρότερη αναπηρία.

Έσβησε στην προσφυγιά και το όνειρο της επιστροφής  στη γη μας έμεινε και γι αυτόν ανεκπλήρωτο.…

 

Φίλε Ανδρέα, Καραβιώτη,

Σε αποχαιρετώ  στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις.

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

 

Φίλε Ανδρέα, γείτονα, πρόεδρε, συναγωνιστή, καθοδηγητή, Καραβιώτη,

Καλό σου ταξίδι. Θα μας μείνεις αξέχαστος.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.

 

Νίκος Χατζηστεφάνου

Δημαρχος Καραβά

 

Εκδήλωση παρουσίασης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Αθανασόπουλου με τίτλο «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» – 10.5.19

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 10 Μαΐου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Αθανασόπουλου με τίτλο «Σταυροδρόμι».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη των Δήμων Καραβά και Λαπήθου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκο Χατζηστεφάνου, χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Λαπήθου Νεοπτόλεμο Κότσαπα, λίγα λόγια και ένα σύντομο φιλμάκι για τον συγγραφέα από τον εκπαιδευτικό Πάμπο Χαραλάμπους.  Ακολούθησε φιλολογική παρουσίαση του έργου από την φιλόλογο / ποιήτρια Αναστασία Χατζηλοή – Κατσώνη με απαγγελία ποιημάτων από τον φιλόλογο / ηθοποιό Χριστόφορο Τσαγγαρίδη και έκλεισε με  ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων σε στίχους του Γιάννη Αθανασόπουλου από τα εγγόνια του Γιώργο Λουκά και Μαρία Κωνσταντινοπούλου – Λουκά.

Στο τέλος ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου μαθητές και μαθήτριες του Γιάννη Αθανασόπουλου είχαν την ευκαιρία συναναστροφής με τον καθηγητή τους.

Κηδεία Κυριάκου Μούγη – 10.5.2019

Επικήδειος  Κυριάκου Μούγη

10 Μαΐου, 2019 – Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα συνδημότη μας.  Αποχαιρετούμε τον γνωστό και  ξεχωριστό  μας Κυριάκο Μούγη.

Ο αγαπητός μας Κυριάκος ήταν ένας ήρεμος πολύ εργατικός και προοδευτικός άνθρωπος, μια ξεχωριστή μορφή του Καραβά, του Καραβά που ζήσαμε  στα ωραία εκείνα χρόνια πριν από την εισβολή.

Τον θυμούμαι  πάντα πάνω στην μοτοσυκλέττα του, ντυμένο με την χαρακτηριστική στολή του Δασονόμου, περιποιημένο και σοβαρό να περνά μπροστά από τον δρόμο του σπιτιού μου, καθ΄οδόν προς το δικό του το σπίτι στην άκρη του Καραβά προς την Λάπηθο.

Ήταν ένας πραγματικός κύριος, μια προσωπικότητα που κόσμησε τον τόπο μας.

Ο Κυριάκος γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1925. Πατέρας του ήταν ο Παναής Μούγης και μητέρα του η Μάρθα.  Αδέλφια του,  ο Ανδρέας, ο Σοφοκλής, ο Γιώργος, ο Πολυχρόνης και η Αναστασία.

Φοίτησε στο δημοτικό και το γυμνάσιο της Λαπήθου. Η ζωή στην φύση, τον καθαρό αέρα, οι ομορφιές του δάσους, γοήτευαν τον νεαρό τότε Κυριάκο, ο οποίος αποφάσισε μετά τα χρόνια που φοίτησε στο Γυμνάσιο, να ακολουθήσει το επάγγελμα του Δασονόμου Γι΄ αυτό    επεδίωξε και πέτυχε θέση στο Δασικό κολλέγιο του Προδρόμου. Έκτοτε η ζωή του συνδέθηκε με το επάγγελμά του, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Στη αρχή δούλεψε στην περιοχή μας. Είχε στην δικαιοδοσία του τον Πενταδάκτυλο, το υπέροχο βουνό μας και τα δάση του. Μετά όμως από την τούρκικη εισβολή και την προσφυγοποίηση,  υπηρέτησε στον δασικό σταθμό του Τροόδους, στον Σαϊττά.

Μετατέθηκε  ύστερα στη Λεμεσό, όπου ανέλαβε υπεύθυνος για τις αναδασώσεις, μια δραστηριότητα που απάλυνε τον πόνο της προσφυγιάς, γιατί την ένοιωθε σαν προσφορά στον τόπο μας, σαν παροχή στη γη μας. Χιλιάδες είναι τα δένδρα που φύτεψε στην Κυπριακή ύπαιθρο και μας χάρισε  ο αγαπητός μας Κυριάκος.  Και  πριν  αφυπηρετήσει, ανέλαβε ως υπεύθυνος του Δασικού Φυτωρίου Φασουρίου, από όπου είχε την δυνατότητα να παράγει και να διανέμει νέα δασικά φυτά για τις ανάγκες όλης της Επαρχίας Λεμεσού.  Ακόμα μια συνεισφορά του Κυριάκου στον τόπο μας.

Το 1950 ο  Κυριάκος νυμφεύτηκε  την Ηλέκτρα Χαμπή Τυρίμου από τον Καραβά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Ανδρέα,  την Αναστασία και τον Παναγιώτη. Ζούσε ευτυχισμένος με την οικογένειά του στον Καραβά, σε ένα όμορφο, ειδυλλιακό, περιβάλλον. Ένα περιβάλλον φιλικό, ανθρώπινο και  δημιουργικό, ως την ημέρα που η τούρκικη εισβολή έκοψε βίαια την χαρά και τη γαλήνη της ζωής μας και μας έκαμε πρόσφυγες μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Παρά τις δυσκολίες, την πίκρα της προσφυγιάς, τον πόνο και τις απογοητεύσεις, ο Κυριάκος και η Ηλέκτρα, οπλίστηκαν με υπομονή κι επιμονή. Πάλεψαν την ζωή. Μακριά από την γενέθλια γη του Καραβά περιπλανήθηκαν στο Πελέντρι, τον Σαϊττά, την Λεμεσό. Συνάντησαν εμπόδια, αντιμετώπισαν αντιξοότητες,  πέρασαν τρικυμίες, αλλά δεν λύγισαν.

Αξιώθηκαν να δουν και τα τρία τους παιδιά αποκαταστημένα, καλούς και χριστούς πολίτες, επιφανείς στην κοινωνία. Την Αναστασία αποκαταστημένη με την οικογένειά της, τον Παναγώτη επιτυχημένο οικονομολόγο και τον Ανδρέα, πασίγνωστο γιατρό, Δημοτικό Σύμβουλο για σειράν ετών στη Λευκωσία.

Χάρηκαν επίσης οκτώ εξαίρετα εγγόνια, τη Λουκία, τον Κυριάκο, τον Μάριο, τον Χρίστο και τον Κυριάκο, την Ρεβέκκα τον Κυριάκο και τον Αντώνη.  Ήταν για τον Κυριάκο και τη Ηλέκτρα το δώρο του Θεού στις δυσκολίες της προσφυγιάς που έζησαν μακριά από τον τόπο τους.

Έφυγε λοιπόν γαλήνια  και πλήρης ημερών. Σε ένα φιλόξενο τόπο, αλλά όχι στη γη που τον γέννησε.

Αγαπητοί μου Ανδρέα, Αναστασία και Παναγιώτη,

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, σε σας, τις συζύγους, τα παιδιά  και όλα τα μέλη των  οικογενειών σας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του πατέρα σας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας  Κυριάκο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο  να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.

 

 

Μουσική Διάλεξη Δρ. Ιάκου Δημητρίου – 7.5.2019

 

«Η Μουσική Σχολή της Βενετίας και ο Αναγεννησιακός Αβανκαρτισμός»

Δρ. Ιάκος Δημητρίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής του προσφοράς, πραγματοποίησε την Τρίτη, 7 Μαΐου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, την δεύτερη κατά σειρά μουσική διάλεξη από τον Δρ. Ιάκο Δημητρίου με θέμα «Η μουσική σχολή της Βενετίας και ο Αναγεννησιακός αβανκαρτισμός».

Ο Δρ. Ιάκος Δημητρίου ανέλαβε την διεύθυνση της χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας», θέση την οποία κατείχε μέχρι πρόσφατα η μαέστρος Νέλλη Λουκαΐδου, Πρόεδρος και ιδρυτής της Χορωδίας.  Ο Δρ. Δημητρίου σπούδασε Παιδαγωγικά της Μουσικής Εκπαίδευσης στην Βουλγαρία, έχει Master  στη διεύθυνση Χορωδίας και Διδακτορικό τίτλο στην Μουσικολογία, πολυφωνία και πολυχορωδιακή μουσική.  Έχει επίσης πτυχίο πιάνου, μεταφραστή και φλάουτου.

Το εξειδικευμένο θέμα παρουσιάστηκε από τον Ιάκο Δημητρίου με απλό, απέριττο και κατανοητό τρόπο και προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον όλων όσων είχαν την χαρά να παρευρεθούν στην διάλεξη.  Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση στην οποία πήραν μέρος, τόσο οι παρόντες και παρούσες Μουσικοί, όσο και τα άλλα εκλεκτά μέλη του ακροατηρίου.

Ο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Δήμαρχος Καραβά Δρ. Νίκος Χατζηστεφάνου τόνισε για μια ακόμα φορά ότι το Ίδρυμα θα έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο για παρόμοιες ποιοτικές δραστηριότητες.

 

 

Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4.5.2019

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, διοργάνωσαν με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.

Στον εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Η παρουσία των δημοτών του Καραβά και των φίλων του Δήμου στον εσπερινό ήταν αθρόα και συγκινητική. Η σκέψη όλων βρισκόταν στην κατεχόμενη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, όπου λειτουργούσε ο Παπά Ιάκωβος και έψαλλαν γνωστοί, καλλίφωνοι ψάλτες της ενορίας. Με κατάνυξη το εκκλησίασμα συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας και προσευχήθηκε για την απελευθέρωση της εκκλησίας, του Δήμου μας και όλης της κατεχόμενης γης μας.

Μετά τον εσπερινό και τις ευχές του Πανιερώτατου Μητροπολίτη μας, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου σε σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε όπως η χάρη της Αγίας Ειρήνης φέρει την ειρήνη και την απελευθέρωση στον πολύπαθο τόπο μας.

Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν τις προσπάθειες του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολής Καραβά για διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας και των θρησκευτικών μας μνημείων και δίνουν την ευκαιρία να ενδυναμωθεί η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά κτίστηκε και διακοσμήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Πρωτοσύγκελο Λαυρέντιο και τον γιο του Χατζηνικόλα, τον γνωστό πρόκριτο του Καραβά, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821. Σήμερα η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπως και οι άλλες εκκλησίες του Καραβά, βρίσκονται βουβές και εγκαταλελειμμένες και περιμένουν καρτερικά τους κατοίκους τους να επιστρέψουν.

 

Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4.5.2019

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, διοργάνωσαν με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.

Στον εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Η παρουσία των δημοτών του Καραβά και των φίλων του Δήμου στον εσπερινό ήταν αθρόα και συγκινητική. Η σκέψη όλων βρισκόταν στην κατεχόμενη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, όπου λειτουργούσε ο Παπά Ιάκωβος και έψαλλαν γνωστοί, καλλίφωνοι ψάλτες της ενορίας. Με κατάνυξη το εκκλησίασμα συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας και προσευχήθηκε για την απελευθέρωση της εκκλησίας, του Δήμου μας και όλης της κατεχόμενης γης μας.

Μετά τον εσπερινό και τις ευχές του Πανιερώτατου Μητροπολίτη μας, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου σε σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε όπως η χάρη της Αγίας Ειρήνης φέρει την ειρήνη και την απελευθέρωση στον πολύπαθο τόπο μας.

Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν τις προσπάθειες του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολής Καραβά για διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας και των θρησκευτικών μας μνημείων και δίνουν την ευκαιρία να ενδυναμωθεί η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά κτίστηκε και διακοσμήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Πρωτοσύγκελο Λαυρέντιο και τον γιο του Χατζηνικόλα, τον γνωστό πρόκριτο του Καραβά, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821. Σήμερα η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπως και οι άλλες εκκλησίες του Καραβά, βρίσκονται βουβές και εγκαταλελειμμένες και περιμένουν καρτερικά τους κατοίκους τους να επιστρέψουν.