Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του ΠτΔ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του για το μέλλον των Κερυνειωτών και τις αντιδράσεις, τις δημόσιες δηλώσεις και τις κάθε είδους φραστικές αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν, εμείς οι Δήμαρχοι της πόλης της Κερύνειας, της Λαπήθου και του Καραβά, καθώς και ο Πρόεδρος όλων των Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας δηλώνουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Επαναβεβαιώνουμε την αταλάντευτη θέση μας ότι διεκδικούμε μια λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και στα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κερυνειωτών και όλων των Κυπρίων και να εξασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας.

 

  1. Απαιτούμε την απαλλαγή της Κύπρου από τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους. Προσβλέπουμε στη μέρα που όλοι οι Κύπριοι θα συμβιώνουν ειρηνικά σε μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατικοποιημένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

 

  1. Σε πείσμα των όσων λέγονται, σε πείσμα των όσων δηλώνονται, σε πείσμα των όσων τεκταίνονται, εμείς διεκδικούμε και εμμένουμε στην επιστροφή στη γη μας. Και όπως πάντα προειδοποιούσαμε, έτσι και τώρα υποδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: Οποιαδήποτε λύση που δεν θα στηρίζεται στις Αρχές, όπως τις περιγράφουμε, θα βρει εμάς τους Κερυνειώτες αποφασιστικά αντίθετους.

 

  1. Για τούτο καλούμε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, Κόμματα και Κινήματα να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις και να αναζητήσουν μια κοινή γραμμή στο Εθνικό μας θέμα με κοινές θέσεις, στόχους και διεκδικήσεις. Είναι επιτέλους καιρός όλοι ενωμένοι και ομόψυχοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας.

 

Δήμαρχοι Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά

Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας

6 Μαρτίου 2019

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τη στήριξη της προς τους πρόσφυγες της Επαρχίας Κερύνειας όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προσυπογράφει την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της Επαρχίας Κερύνειας τονίζοντας ότι ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου παραμένει ενωμένος, ομόψυχος και αδιαίρετος στην προσπάθειά του για δικαίωση και ελευθέρια.

 

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Κηδεία Ανδρέα Σάββα – 30.3.19

Εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου» – 27.3.19

Με την αθρόα συμμετοχή των εκτοπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά, την καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και ήταν αφιερωμένη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Καραβά, η εικόνα της οποίας επαναπατρίσθηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου, καθώς και χαιρετισμό από την Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ευρύκλεια Παναγιώτου. Ακολούθησε ομιλία για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από τον Δρ. Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, ο οποίος σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση περιέγραψε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της εκκλησίας. Η φιλόλογος – ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά μίλησε για τη σχέση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου με τα γεγονότα του 1821. Στη συνέχεια, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955 – 59, Ανδρέας Παναγιώτου περιέγραψε τη σύλληψη και διαφυγή του Κυριάκου Μάτση και του ιδίου, από τους Άγγλους στον Καραβά.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών σε απογόνους των ιερέων, επιτρόπων και δωρητών του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου Μεζερέ του Καραβά.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε ο Καραβιώτης ιεροψάλτης Μάριος Χαραλάμπους, ο οποίος ερμήνευσε τους ύμνους από την Ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, «Τη Υπερμάχω» και «Την Ωραιότητα της Παρθενίας σου», καθώς και το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Η Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας» ερμήνευσε τα τραγούδια «Των Αθανάτων…», «Ωδή στον Καραϊσκάκη» και «Της δικαιοσύνης ήλιε».

Μέσα από την εκδήλωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος τους, οι Καραβιώτες διατράνωσαν τη θέλησή τους για διατήρηση υψηλού φρονήματος μέχρι την ημέρα που θα αξιωθούν ελεύθεροι να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Αχειροποιήτου και στον Άγιο Ευλάλιο και λειτουργήσουν τους ενοριακούς τους ναούς, του Αγίου Γεωργίου Μεζερέ, της Αγίας Ειρήνης και της Ευαγγελίστριας στον Καραβά.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ

 

Κηδεία Σταύρου Λαχανάρη – 12.3.19

Επικήδειος  Σταύρου Λαχανάρη

13 Μαρτίου, 2019 – Εκκλησία Αγίου Γεωργίου- Λατσιά

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη.  Αποχαιρετούμε τον γνωστό και  ξεχωριστό  συνδημότη μας Σταύρο Λαχανάρη.

Ο αγαπητός μας Σταύρος ήταν ένας αυθεντικός Καραβιώτης, σφικτά δεμένος με τον τόπο μας – δεμένος με τις δημιουργικές τέχνες, όντας ένας από τους ξακουστούς τεχνίτες του Δήμου μας. Ήταν κι αυτός ένα κεφάλαιο του Καραβά που χάσαμε.

Ο Σταύρος γεννήθηκε στον Καραβά το 1927. Πατέρας του ήταν ο Γιάννης Λαχανάρης, χρυσοχός το επάγγελμα, και μητέρα του η Ειρήνη το γένος Πιτσιολή. Ήταν το τρίτο από τα 7 παιδιά της οικογένειας γι’ αυτό και μόλις τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο, μπήκε στη βιοπάλη, για να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα της πολυμελούς οικογένειάς του.

Στη αρχή έκανε  τον παπουτσή  κοντά σε γνωστούς σκαρπάρηδες του Καραβά. Σε λίγο καιρό όμως εγκατέλειψε το επάγγελμα του υποδηματοποιού και συνεργάστηκε με τον αδελφό του Κύπρο. Ασχολήθηκε μαζί του στη μικρή βιοτεχνία χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας, στην οποία ήδη εργαζόταν ο Κύπρος, συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή παράδοση.

Τα χρυσαφικά και τα ασημικά τους ήσαν ανεπανάληπτα χειροποίητα δημιουργήματα. Σύντομα έγιναν ξακουστοί για την ασύγκριτη  τέχνη τους, τις θαυμάσιες μερρέχες και  καπνιστήρια, τους υπέροχους σταυρούς, τις βέρες, τα διάφορα κοσμήματα και όλες τις άλλες καλαίσθητες δημιουργίες που κατασκεύαζαν στο χέρι. Το όνομα Λαχανάρης στον Καραβά έγινε συνώνυμο του χρυσοχόου και όταν οι Καραβιώτες ήθελαν να μιλήσουν για χρυσοχόο,  έλεγαν «θα πάμε στον Λαχανάρη». Μέχρι σήμερα  έμειναν ξακουστοί, ως οι αυθεντικοί χρυσοχοί του Καραβά.

Το 1959 παντρεύτηκε  την επίσης Καραβιώτισσα Γιαννούλα Κοζάκου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Σωτήρη,  τον Παναγιώτη και την Ηρούλα. Ζούσαν ευτυχισμένοι στον Καραβά, σε ένα όμορφο, ειδυλλιακό, περιβάλλον. Ένα περιβάλλον φιλικό, ανθρώπινο και  δημιουργικό.

Ο Σταύρος ήταν άνθρωπος μειλίχιος και πράος, και αγαπούσε την ήρεμη και ήσυχη ζωή. Ήρθαν όμως μέρες δίσεκτες, δύσκολες  και τραγικές. Η Τουρκική εισβολή τον υποχρέωσε να καταφύγει  με την οικογένεια του στην Λεμεσό, όπου έμεινε για δώδεκα χρονιά. Τους δόθηκε μετά  σπίτι στον προσφυγικό συνοικισμό στα Λατσιά, οπού και εγκαταστάθηκε η οικογένεια του.

Δεν είχε πια την δυνατότητα να εξασκεί το επάγγελμα, που με  τόση  τέχνη ασκούσε στον τόπο του, γι αυτό και αναγκάστηκε να εργαστεί  στα δημοσιά έργα ως υπάλληλος, για να ζήσει την οικογένειά του.

Μετά την αφυπηρέτησή του, το 2004, έχασε τη γυναίκα του Γιανούλλα και αυτό του στοίχισε πολύ, γιατί ήταν πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Τα τελευταία 2 χρονιά τα προβλήματα της υγείας του τον ανάγκασαν να χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα σε ίδρυμα, οπού και παρέμεινε εκεί ως την τελευταία του στιγμή.

Έχει αξιωθεί να δει και τα τρία του παιδιά αποκατεστημένα με τέσσερα εγγόνια, την Νατάσα, τον Σταυρό, την Ιωάννα και τον Γιώργο, τα οποία υπεραγαπούσε.

Ο Σταυρός δεν αξιώθηκε όμως να δει ξανά τον Καραβά από τότε  που τον άφησε. Ούτε τον επισκέφθηκε όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Σιγουρά όμως, τώρα, ελεύθερος πια, θα σεργιανίσει στους δρόμους του και θα μπορεί να δει τον Καραβά μας με τα μάτια του απαλλαγμένα από την τυφλότητα, που  τον βασάνιζε εδώ στη γη…..

Αγαπητοί μου Ηρούλα, Σωτήρη και Παναγιώτη,

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, σε σας και στις οικογένειές σας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του πατέρα σας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Σταύρο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο  να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.

Νίκος Χατζηστεφάνου

Δήμαρχος

Ποιητική Βραδιά “Στην αρχή το φως” – 14.3.2019

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ποιητική βραδιά με τίτλο «Στην αρχή το φως», που διοργάνωσε για πρώτη φορά  το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, σε συνεργασία με τον Δήμο Καραβά, στα πλαίσια της δραστηριοποίησής του Ιδρύματος και της ενίσχυσης της πολύπλευρης πολιτιστικής προσφοράς του.

Η ποιητική βραδιά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου, 2019 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου, εισαγωγή από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους, συντονιστή της εκδήλωσης και μικρό φιλμ διάρκειας 15΄ σε σχέση με την ποιητική βραδιά, σκηνοθετημένο από τον Χαράλαμπο Μελαχρινό, σε σενάριο Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων ενώ το πρόγραμμα διανθίστηκε με όμορφες μουσικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα απαγγέλθηκαν τα ποιήματα:

  • «Ελένη», του Γ. Σεφέρη
  • «Απιστία», του Κ. Καβάφη
  • «Αλεξανδρινοί Βασιλείς», του Κ. Καβάφη
  • «Γράμμα από το Μέτωπο», του Γιάννη Ρίτσου
  • «Voy a Vivir (Θα Ζήσω)», του Πάπλο Νερούντα
  • «Το Μεγάλο Όχι (Che Fece…II Cran Rifuto)», του Κ. Καβάφη
  • «Στα Ξένα Χώματα», της Φραντζέσκας Εμμανουήλ
  • «Mόνο Θυμάμαι», «Οι Παράφοροι Έρωτες» και «Έτσι Ξαφνικά», του Λοΐζου Παύλου
  • «Αν», του Κίμπλιγκ
  • «Ο Μάγος» (γερμανικό δημοτικό)
  • «Μόνο γιατί σε αγάπησα», της Μαρίας Πολυδούρη
  • «Ας φρόντιζαν», του Κ. Καβάφη
  • «Επί Ασπαλάθων», του Γιώργου Σεφέρη
  • «Προφητικόν» από το Άξιον Εστί, του Οδ. Ελύτη
  • «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από το Άξιον Εστί, του Οδ. Ελύτη

 

Ερμηνεύτηκαν τα τραγούδια:

  • «Μαρίνα», του Ν. Γκάτσου, από την Μαρίνα Πογιατζή
  • «Οι Γερανοί», ποίημα/τραγούδι του Μαγιακόφσκι (μτφ. Γιάννη Ρίτσου), από το Βλαδίμηρο Γκόριν και την Αλίκη Καρατσαούσεβα
  • «Οι Μοιραίοι», του Κ. Βάρναλη από το μουσικό σχήμα Πυξίδα Ασμάτων (Κιθάρα – Φωνή: Κλεάνθης Κλεάνθους, Μπουζούκι – Φωνή: Σοφοκλής Βαρθολομαίος)
  • «Της Αγάπης Αίματα» από το Άξιον Εστί
  • «Μέρα Μαγιού», τραγούδι σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, μουσική Μίκη Θεοδωράκη
  • «Μαλαματένια Λόγια», τραγούδι σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου

Την εκδήλωση παρουσίασε η χορογράφος Μαρίνα Πογιατζή.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών (ΠΙΚ) διαβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό την πολιτιστική δράση που εγκαινίασε με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2019 και τόνισε ότι οι πόρτες του Πολιτιστικού Ιδρύματος είναι ανοικτές για διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κηδεία Γεώργιου Μανώλη – 20.3.19

 

Επικήδειος Γιώργου Μανώλη

20 Μαρτίου, 2019 

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη.  Αποχαιρετούμε τον ξεχωριστό  συνδημότη μας Γιώργο Μανώλη.

Ο αγαπητός μας Γιώργος ήταν ένας γνήσιος Καραβιώτης, σφικτά δεμένος με τον τόπο μας – δεμένος με την κοινωνική ζωή και ιδιαίτερα με τα αθλητικά δρώμενα του Καραβά. Είναι κι αυτός μια απώλεια για τον Καραβά μας.

Ήταν άνθρωπος δυναμικός και δραστήριος και αγαπούσε τον τόπο μας. Ήρθαν όμως μέρες δίσεκτες, δύσκολες  και τραγικές. Η Τουρκική εισβολή τον υποχρέωσε να καταφύγει  με την οικογένεια του στη Λεμεσό και μετά να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου έζησε μέχρι την συνταξιοδότησή του.

Ο Γιώργος δεν αξιώθηκε να δει τον Καραβά ελεύθερο όπως τον ήξερε. Σιγουρά όμως, τώρα, ελεύθερος πια, θα σεργιανίσει στους δρόμους του και θα μπορεί να δει τον τόπο μας που τόσο αγαπούσε…..

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα παιδιά του Μανώλη και Φίλιππο, καθώς και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του κηδευόμενου. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Γιώργο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει. Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.

 

Νίκος Χατζηστεφάνου

Δήμαρχος

Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων – 7.3.19

Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών
Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο η εκδήλωση παρουσίασης των τριών νέων εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών: του βιβλίου «Άρωμα Καραβά», του 11ου τόμου «Καραβιώτικα Δρώμενα», και του εκπαιδευτικού χάρτη της επαρχίας Κερύνειας και της περιοχής Καρπασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκο Χατζηστεφάνου, παρουσίαση του βιβλίου «Άρωμα Καραβά … μέσα από τις αναμνήσεις μου», του Χαράλαμπου Δαμασκηνού – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από την Χρυστάλλα Χατζηλούκα-Χαραλάμπους, φιλόλογο, παρουσίαση του 11ου τόμου «Καραβιώτικα Δρώμενα» – Ετήσια έκδοση Δήμου Καραβά, από την Μαρία Περατικού-Κοκαράκη, φιλόλογο-συγγραφέα, καθώς και παρουσίαση του εκπαιδευτικού χάρτη της επαρχίας Κερύνειας και της περιοχής Καρπασίας – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από τον Αλέξανδρο Ποστεκκή, αρχιτέκτονα.

Το βιβλίο «Άρωμα Καραβά … μέσα από τις αναμνήσεις μου» περιγράφει τον τόπο μας και την καθημερινή του ζωή, το ειδυλλιακό περιβάλλον και τους ανθρώπους του με ένα μοναδικό τρόπο. Όλα τα κείμενα στο βιβλίο αυτό, οι αναμνήσεις, οι περιγραφές, οι ιστορίες, οι άνθρωποι, έχουν ως επίκεντρο τον κατεχόμενο Δήμο μας. Από το πρώτο κεφάλαιο μέχρι το τελευταίο, όλα,  μυρίζουν Καραβά.

Τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» περιγράφουν τη δράση όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην προσφυγιά τη χρονιά που πέρασε. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν. Με ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα καλύπτουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Ο εκπαιδευτικός χάρτης απεικονίζει την επαρχία Κερύνειας και την περιοχή Καρπασίας και δίνει βασικές πληροφορίες για τα τους Δήμους και τις Κοινότητες των Επαρχιών, το οδικό δίκτυο, τα φράγματα, τις εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα των δύο περιοχών. Ο χάρτης ετοιμάστηκε με κυριότερο σκοπό την δωρεάν διανομή του στα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και των αποδήμων μας και στόχο έχει τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κατεχόμενης γης μας και τη μεταλαμπάδευση ιστορικών πληροφοριών και γνώσεων στη νέα γενιά του τόπου μας.

Ακολούθησε προβολή αποσπάσματος ταινίας με αφηγητή τον Χαράλαμπο Δαμασκηνό  που γυρίστηκε από τον Χρίστο Αγιομαμίτη, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης διανθίστηκε με μουσικές παρενθέσεις συνοδευόμενες από προβολή φωτογραφιών του Καραβά και της κατεχόμενης γης μας. Ακούστηκαν τα τραγούδια «Ύμνος του Καραβά» του Δημήτρη Κοζάκου-Μάριου Χαραλαμπίδη και «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» του Οδυσσέα Ελύτη- Δημήτρη Λάγιου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά απένειμε αναμνηστικά σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των τριών εκδόσεων.

Συνάντηση συνταξιούχων Καραβιωτών, Λευκωσία – 28.2.19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Πρωινή συνάντηση συνταξιούχων Καραβιωτών στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών 28 Φεβρουαρίου, 2019.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρωινή συνάντηση συνταξιούχων Καραβιωτών, που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών,.

Ογδόντα περίπου συνταξιούχοι Καραβιώτες έσμιξαν τη χαρά του συναπαντήματος τους με τη νοσταλγία του πανέμορφου χωριού τους, ενδυναμώνοντας και ατσαλώνοντας τη θέληση τους για επιστροφή στη γη του Καραβά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καραβά, Νίκος Παπαπέτρου, Σωτήρα Ποταμίτου, Κώστας Κωνσταντίνου και Μάριος Μούγης, η Μάρω Χατζηστεφάνου, πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτική Σύμβουλος, ο τέως Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», καθώς και μέλη των άλλων οργανωμένων συνόλων του Καραβά.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε σύντομη προσφώνηση από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δήμου και τις επόμενες εκδηλώσεις. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σπίτι που γεννήθηκα», παραγωγής 2015, της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, στο οποίο αποτυπώνεται ο πόθος των Κυπρίων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες. Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρόγευμα και καφές σε όσους παρευρέθηκαν.

Δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, ώστε να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των σκορπισμένων Καραβιωτών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών να καταστεί τόπος συνάντησης των Καραβιωτών μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής στον αξέχαστο Καραβά.

Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε και στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας στη Λεμεσό, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και προγραμματίζεται να γίνει στην Πάφο την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.