Κηδεία Στέλιου Ηλία – 19.9.17

Κηδεία Χαράλαμπου Κωστή – 18.9.17

Επικήδειος Χαράλαμπου Κωστή

18 Σεπτεμβρίου 2017, Άγιος Βασίλειος, Στρόβολος

Με βαθειά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ένα ακόμα ξεχωριστό συνδημότη μας. Αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας Χαράλαμπο Κωστή, τον Χαμπή, που μας έφυγε σε ηλικία 82 ετών.

Έφυγε κι αυτός με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς, χωρίς να μπορέσει να γυρίσει στον Καραβά, όπου διάλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει την οικογένεια του. Χωρίς να έχει το δικαίωμα να ζήσει ξανά εκεί, όπου έζησε τα πιο καλά χρόνια της ζωής του.

Ο Χαράλαμπος γεννήθηκε το 1935 στο Γέρι και είναι το πρώτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας του, η οποία εγκαταστάθηκε στον Αναλιόντα όταν αυτός ήταν τριών χρονών. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Δημοτικό σχολείο μετά από δυο μόλις χρόνια φοίτησης, για να φροντίσει τα μικρότερα αδέλφια του και να βοηθά τον πατέρα του στη δουλειά του ως κτηνοτρόφος. Σε ηλικία 17 χρονών εργάστηκε σε μεταλλείο στα Καμπιά. Από την εργασία του αυτή τον απέλυσαν όμως γιατί, όπως του είπαν, ήταν αριστερός.

Στη συνέχεια, απασχολήθηκε ως μωσαϊκός, μέχρι που το 1957, παντρεύτηκε την Μαρούλα Χριστοφή Παγδατή από τον Καραβά και εγκαταστάθηκε στην όμορφη κωμόπολή μας. Ζούσαν στο κέντρο του Καραβά κοντά στην μεγαλοπρεπή εκκλησία της Ευαγγελίστριας, εκεί στη γειτονία μας. Μετά τον γάμο του και την εγκατάσταση του στον Καραβά, άρχισε να εργάζεται ως κτίστης, σε εργασίες κυρίως στην περιοχή Λευκωσίας όπου πηγαινοερχόταν καθημερινά. Για να έχει ένα πρόσθετο εισόδημα δημιούργησε «σουβλατζίδικο», το πρώτο στον Δήμο μας, όπου εργαζόταν τα βράδια. Για ένα διάστημα είχε αναλάβει και το μπουφέ του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ.

Από τον γάμο του με την Μαρούλα απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Κώστα, ιδιωτικό υπάλληλο και Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά, την Σούλα, τον Χριστοφή, την Βέρα και τον Ευάγγελο που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα.

Με τη σκληρή του δουλειά και τη συνδρομή και της γυναίκας του, η οποία εργαζόταν στη συλλογή λεμονιών και όπου αλλού έβρισκε δουλειά, αγόρασε οικόπεδο στην Κερύνεια και έκτισε σπίτι, το οποίο προόριζε για τα παιδιά του.

Μετά την εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στον Αναλιόντα, όπου υπήρχε ένα παλιό σπίτι της οικογένειας. Βρήκε σύντομα δουλειά στο μεταλλείο της ΕΜΕ στους Καπέδες, ενώ τα παιδιά του φοιτούσαν σε σχολείο στη Λευκωσία.

Όμως, ο Χαμπής δεν εφησύχαζε. Με την αναζωογόνηση της οικοδομικής βιομηχανίας μετά την εισβολή, επανήλθε στην παλιά του εργασία ως κτίστης. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα 68 του χρόνια. Ζούσε στον Στρόβολο με την προσδοκία της επιστροφής, μέχρι που τον λύγισε η επάρατη νόσος.

Ο Χαράλαμπος είχε μυηθεί στην αριστερή ιδεολογία από τα παιδικά του χρόνια, από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του Κινήματος στον Αναλιόντα.

Όταν εγκαταστάθηκε στον Καραβά δραστηριοποιήθηκε στην ΠΕΟ, στην οποία υπήρξε και Γραμματέας για ένα διάστημα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση και εγγραφή στη συντεχνία των εργατριών, που απασχολούνταν στη συλλογή λεμονιών. Ήταν επίσης εθελοντής πωλητής της εφημερίδας «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» και συχνά και της «ΧΑΡΑΥΓΗ».

Ο Χαράλαμπος ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, άκακος, αθόρυβος, αγνός αγωνιστής για την οικογένεια του, τα πιστεύω και την ιδεολογία του. Έβαζε πάντοτε την προσφορά του στα κοινά και την κοινωνία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Πίστευε πάντα σε μια ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Είναι από τους ανθρώπους που με τη ζωή και τη δράση του συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων.

Αγαπητοί μου Μαρούλα, Κώστα, Σούλα, Χριστοφή, Βέρα, Ευάγγελε, εκ μέρους του Δήμου Καραβά σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στις οικογένειες και τα παιδιά σας και σε όλους τους συγγενείς σας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του Χαράλαμπου. Μια ενέργεια που σας τιμά και δείχνει την αγάπη σας στον Δήμο – ιδιαίτερα στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν και έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μόνο με τη δική μας αλληλεγγύη μπορούμε να συμπαρασταθούμε σ’αυτούς τους συγχωριανούς μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας Χαράλαμπο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει. Φεύγει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που χάρηκε τα νεανικά του χρόνια, εκεί που έφτιαξε την οικογένειά του, εκεί που έζησε, στην ομορφιά και τη γαλήνη. Δεν μπόρεσε να γυρίσει στην Κερύνεια, εκεί που προόριζε να ζήσουν τα παιδιά του, χαρούμενα και ειρηνικά.

Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας Χαμπή.

Σε αποχαιρετώ με ένα στεφάνι λουλούδια

και την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Χριστόδουλου Θεοδούλου Φλόκκου – 6.9.17

Επικήδειος για τον Χριστόδουλο Θεοδούλου Φλόκκο

6 Σεπτεμβρίου 2017, Άγιος Νικόλαος Έγκωμη

Αποχαιρετούμε σήμερα ένα ακόμα Καραβιώτη, μάρτυρα της Τουρκικής εισβολής.

Στο μικρό κιβώτιο που σκεπάζουν οι σημαίες μας βρίσκονται τα οστά ενός ακόμα θύματος της βαρβαρότητας του Αττίλα.

Κηδεύουμε τον Χριστόδουλο Θεοδούλου, που σκότωσαν εν ψυχρώ άνανδρα

οι τούρκοι εισβολείς πριν από 43 ολόκληρα χρόνια.

Ο Χριστόδουλος Θεοδούλου ήταν ένας από τους θεμελιωτές της προόδου και της ανάπτυξης του Καραβά. Σε όλους εμάς τους Καραβιώτες ήταν γνωστός ως ο Γέρο Φλόκκος – Ένας εύσωμος γέρος, φιλήσυχος Καραβιώτης, που ξέραμε όλοι, πάντα με το αστείο του, είχε ένα καλό λόγο και συχνά και κανένα πείραγμα για τον καθένα, μια καλή κουβέντα για όλους. Κυκλοφορούσε με την μεγάλη μαγκούρα του στον κεντρικό δρόμο του Καραβά, αφού το σπίτι του βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο του Καραβά. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, και παρά την μεγάλη του ηλικία, το παρουσιαστικό του αποκάλυπτε άνθρωπο δυναμικό και δραστήριο, γεμάτο ζωή και ενεργητικότητα.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1890 ή γύρω από αυτή την χρονολογία και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα χωράφια και τη γη του. Παντρεύτηκε την Μαρία Κοιλαρά, κι’ αυτή Καραβιώτισσα, και απέκτησαν έξι παιδιά. Την Στασούλα, τον Άντρο, την Πολυξένη και την Χαρίτα, που έχασαν όταν ήταν πολύ μικρές, την Ινώ και την Γιαννούλα.

Με το ανοικτό πνεύμα που τον χαρακτήριζε ο Χριστόδουλος σύντομα επέκτεινε τις δραστηριότητες του και παράλληλα με τις γεωργικές ασχολίες του αγόρασε άμαξα με την οποία έκανε τα τακτικά δρομολόγια Καραβά – Λευκωσίας. Όταν το πρώτο αυτοκίνητο ήρθε στον Καραβά ο Χριστόδουλος εντυπωσιάστηκε. Πούλησε την άμαξα και αγόρασε λεωφορείο. Μπήκε έτσι στον τομέα των συγκοινωνιών, βάζοντας τον πρώτο σπόρο για το συγκοινωνιακό σύστημα του Καραβά και της περιοχής, το οποίο ως πριν την εισβολή είχε αναπτυχθεί σε ζηλευτά επίπεδα, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.

Το λεωφορείο εκείνο αγοράστηκε το 1929 και είχε τον αριθμό «KYRENIA 24», κάτι που οι Καραβιώτες θυμόντουσαν για πολλά χρόνια, επειδή ήταν με το λεωφορείο αυτό που πήγαν τον Οκτώβριο του 1931 οι νέοι του Καραβά στην Κερύνεια. Μετά που ορκίστηκαν από τον Λευτέρη Χατζηστεφανή στην Ελληνική σημαία όλοι οι νέοι του Καραβά πήγαν στην Μητρόπολη, όπου στα επεισόδια που ακολούθησαν κατά τα Οκτωβριανά σκοτώθηκε ο Μιχάλης Τριφούρτζης.

Είναι χαρακτηριστικό να λεχθεί ότι ο ίδιος ο γέρο Χριστόδουλος δεν ήξερε να οδηγεί αυτοκίνητο.

Εκείνη την αποφράδα μέρα που οι Τούρκοι μπήκαν στον Καραβά, στις 6 Αυγούστου 1974, οι λιγοστοί υπερασπιστές της περιοχής υποχωρούσαν κάτω από τη συντριπτική υπεροχή της τουρκικής πολεμικής υπεροπλίας. Στα Ανατολικά οι Αττίλες εδραίωσαν την κατάληψη των περιοχών όπου είχαν αποβιβαστεί από τις 20 Ιουλίου. Στα Νότια είχαν προελάσει από το βουνό και στα Βόρεια είχαν αποκλείσει την περιοχή από τη θάλασσα. Έτσι η περιοχή εγκλωβίστηκε σε ένα πύρινο πολεμικό κλοιό. Ιστορικές θα μείνουν οι μάχες της Αναμορφωτικής Σχολής και της Αϊρκώτισσας, ενώ πεζοπόρα τμήματα των τούρκων άρχισαν να εκκαθαρίζουν τους δρόμους του Καραβά.

Ο Γέρο Χριστόδουλος, δεν άντεχε να μένει κλεισμένος στο σπίτι του. Ήθελε με κάθε τρόπο να βγει και κανένας δεν τον συγκρατούσε. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι κάποιοι είχαν καταλάβει τον Καραβά και του στερούσαν το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει, του απαγόρευαν να κυκλοφορεί όπως αυτός έκρινε. Δεν δεχόταν ότι κάποιοι του περιόριζαν την ελευθερία του. Μέσα σε’ κείνη την κόλαση των πυροβολισμών, των κανονιοβολισμών, των βομβών και των καπνών, και παρά τις προτροπές της γυναίκας του Μαρίας, πήρε το μπαστούνι του και βγήκε έξω στον δρόμο με το πρόσχημα να αγοράσει ψωμί από το Συνεργατικό παντοπωλείο, λίγα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.

Και αυτοί που οι Τούρκοι ονόμασαν ειρηνευτές, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Γέρο Χριστόδουλο, σε απόσταση 40 μέτρα από το σπίτι του.

Σκότωσαν έναν υπερήλικα άνθρωπο, ο οποίος για να κυκλοφορήσει στηριζόταν στο μπαστούνι του.

Ένα γέρο που τόλμησε να βγει από την πόρτα του σπιτιού του, γιατί έτσι έμαθε να ζει.

Να ζει ελεύθερα.

Σε μικρή απόσταση από το νεκρό σώμα του, άλλοι δύο υπερήλικες θεμελιωτές της προόδου και της ανάπτυξης του Καραβά, κείτονταν νεκροί. Ο μεγάλος ανθρωπιστής και ευεργέτης του Καραβά Φραγκίσκος Χατζηφραγκέσκου και ακόμα ένας πρωτοπόρος στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, ο Φίλιππος Μιχαήλ.

Τρεις επιφανείς Καραβιώτες, υπερήλικες, νεκροί στην κεντρική Λεωφόρο Πραξάνδρου του Καραβά.

Τρεις άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον κάματο και τη δουλειά,

που πρόσφεραν στην φιλανθρωπία, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου τους,

που πρόσφεραν ανθρωπιά και εισέπραξαν κτηνωδία και απανθρωπιά

από τους σύγχρονους αττίλες.

Οι πληροφορίες λένε ότι μετά από μέρες και ύστερα από διάφορες ενέργειες ο εγκλωβισμένος τότε Νίκος Διγενής πήρε άδεια από τους Τούρκους να θάψει τον γέρο Χριστόδουλο και ότι η ταφή έγινε σχεδόν επιφανειακά σε ένα άδειο οικόπεδο στην είσοδο της οδού Λαμπούσης, τον δρόμο που οδηγεί από το κέντρο του Καραβά στην αρχαία λαμπρή πόλη της περιοχής.

Σαράντα τρία (43) χρόνια μετά γίνεται σήμερα κατορθωτό να κηδεύσουμε τον Χριστόδουλο Θεοδούλου, ή ότι απέμεινε από αυτόν και περιέχεται στο μικρό τούτο κιβώτιο.

Οι σημαίες μας σκεπάζουν τα οστά ενός ανυπότακτου Καραβιώτη και τα στρατευμένα παιδιά μας συνοδεύουν τιμητικά έναν άνθρωπο που δεν υπέκυψε στην σκλαβιά, που έζησε ελεύθερος και πέθανε ελεύθερος.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας,

τον Άντρο και την Έλλη

τα παιδιά και τα εγγόνια σας και όλους τους συγγενείς.

Νοιώθουμε τη λύπη σας και συμπάσχουμε με τον πόνο σας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών εις μνήμη του μακαριστού Χριστόδουλου. Μια ενέργεια που σας τιμά και δείχνει την αγάπη σας στον Δήμο – ιδιαίτερα στους συνδημότες μας που δυσπραγούν κι’ έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μόνο με τη δική μας αλληλεγγύη μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε όλους αυτούς, τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Ας είναι η ενέργεια σας αυτή παράδειγμα προς μίμηση.

Αποχαιρετούμε τον Χριστόδουλο Θεοδούλου

Εκ μέρους όλων των Καραβιωτών καταθέτω τούτο το στεφάνι. Στεφάνι από φύλλα δάφνης όπως αξίζει σε ήρωες – σε ανθρώπους ελεύθερους, γιατί ελεύθερος έφυγες γέρο Χριστόδουλε.

Κι’ αν είναι να σου υποσχεθώ κάτι

επίτρεψε μου να σου πω ότι στην διεκδίκηση της επιστροφής μας

και στον αγώνα για την ελευθερία του Καραβά,

θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι.

Αιωνία σου η μνήμη.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Εκδήλωση προς τιμή των Αποδήμων Καραβιωτών – 1.9.17

 Εκδήλωση προς τιμή των Αποδήμων Καραβιωτών


Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, 2017 – Οίκημα Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών


 


 


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή των Αποδήμων Καραβιωτών, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο την περίοδο αυτή.


 


Ο Δήμος Καραβά έχει μακράν  παράδοση στις εκδηλώσεις προς τιμή των αποδήμων κατοίκων του.  Πριν το 1974 είχε καθιερωθεί η  εκδήλωση «Γιορτή των Αποδήμων Καραβιωτών» στην οποία συμμετείχαν απόδημοι του Καραβά από όλο τον κόσμο, μια παράδοση που ο Δήμος Καραβά εξακολουθεί να τηρεί στην προσφυγιά.


 


Στην φετινή εκδήλωση πήραν μέρος περισσότεροι από 100 Καραβιώτες, απόδημοι, συγγενείς και φίλοι αποδήμων.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος των Αποδήμων Αμερικής κ. Κώστας Τσέντας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Λονδίνου κ. Χριστάκης Καριολής, ο Πρόεδρος του «Παγκύπριου», παράρτημα Κύπρου, κ. Κρις Χριστοδούλου, ο Γραμματέας του Συνδέσμου «Λάμπουσα» Αμερικής κ. Κώστας Παπαπέτρου και ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Καραβιωτών Ελλάδας κ. Γλαύκος Χαρμαντάς.


 


Με την ευκαιρία της παρουσίας της κ. Ανδρούλας Στυλιανού – Καβραζώνη, που ζει στις ΗΠΑ, συμμετείχε και μεγάλη ομάδα αποφοίτων του  Γυμνασίου Λαπήθου,  οι οποίοι συναντήθηκαν μετά από χρόνια με την αγαπημένη τους συμμαθήτρια. 


 


Πολλές οικογένειες αποδήμων που διαμένουν στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ελλάδα έδωσαν επίσης το παρόν τους.


 


Ο Δήμαρχος Καραβά απεύθυνε χαιρετισμό  και καλωσόρισε όλους στην εκδήλωση.   Απένειμε αναμνηστικά ενθυμήματα στους εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων των Καραβιωτών του εξωτερικού και στις οικογένειες των αποδήμων που παρευρέθηκαν. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης.


 


 Όλοι πέρασαν μια όμορφη βραδιά, ένα συναπάντημα με συγγενείς και φίλους που είχαν πολλά χρόνια να δουν και ανανέωσαν την υπόσχεση τους ότι θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις για επιστροφή στη γενέτειρα γη του Καραβά.




Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Συνάντηση Καραβιωτών με Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – 28.9.17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάντηση Καραβιωτών με Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Σύσταση ομάδας συνεργατών του ΠΙΚ


Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017


 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η πρώτη συνάντηση Καραβιωτών με τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία ομάδας συνεργατών του Ιδρύματος που θα συνδράμουν στο έργο και στην περεταίρω δραστηριοποίησή του.


Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 50 περίπου Καραβιώτες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην προώθηση των στόχων του Ιδρύματος.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Δήμαρχος Καραβά, Νίκος Χατζηστεφάνου, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το ιστορικό ίδρυσης του Ιδρύματος καθώς και για τις πολύ αξιόλογες δραστηριότητές του. Στη συνέχεια, μετέφερε την εισήγησή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για δημιουργία ομάδων συνεργατών, σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος, όπως Εικαστικό, Λογοτεχνικό, Αρχιτεκτονικό, Λογραφικό κλπ.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μέσα από την οποία διαφάνηκε η προθυμία των Καραβιωτών να συμμετέχουν στις ομάδες ενδιαφέροντος. Ο Δήμαρχος Καραβά τόνισε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση, με στόχο την συγκέντρωση και άλλων Καραβιωτών.














Στιγμιότυπο από τη συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων


Στιγμιότυπο από την ομιλία του ο Προέδρου του
Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών,
Δημάρχου Καραβά, Νίκου Χατζηστεφάνου