Archive for month: August, 2017
Κηδεία Μαργαρίτας Σίφουνα – 17.8.17
Επικήδειος Μαργαρίτας Σίφουνα
17 Αυγούστου 2017, Άγιος Ιωάννης Λεμεσός
Με βαθειά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια ακόμα ξεχωριστή συνδημότισσα μας. Αποχαιρετούμε την αγαπητή μας Μαργαρίτα Σίφουνα που μας έφυγε σε ηλικία 95 ετών.
Έφυγε κι αυτή με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς, χωρίς να μπορέσει να γυρίσει στον Καραβά, όπου διάλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει την οικογένειά της. Χωρίς να έχει το δικαίωμα να ζήσει ξανά εκεί, όπου έζησε τα πιο καλά χρόνια της ζωής της.
Η Μαργαρίτα, το γένος Κεφάλα, γεννήθηκε το 1922, στο χωριό Αβδελλερό της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν το 4ο από τα 7 παιδιά της οικογένειας του Λευτέρη και της Ελένης Κεφάλα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, αφού έζησε και μεγάλωσε στην φτώχεια.
Το 1944 γνώρισε, αγάπησε και παντρεύτηκε τον Ανδρέα Σίφουνα, τον πασίγνωστο πλανοδιοπώλη του Καραβά. Ο Ανδρέας είχε τότε επιστρέψει από τον πόλεμο, όπου υπηρέτησε ως εθελοντής, και εργαζόταν σκληρά ως εργάτης στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας. Μαζί εγκαταστάθηκαν στον Καραβά όπου έφτιαξαν το δικό τους σπίτι και απέκτησαν έξι παιδιά, τον Κώστα, τη Δήμητρα, τον Γιαννή, τη Λένια, τον Λευτέρη και τον Πανίκο.
Ζούσαν στην Πάνω Γειτονιά του Καραβά, κοντά στο κεφαλόβρυσο, από όπου ανάβλυζε ο ποταμός του Καραβά και πότιζε τη γη κι έδινε ζωή σε όλη την καταπράσινη πεδιάδα του χωριού. Ανάθρεψαν τα παιδία τους σε ένα ανεπανάληπτο τοπίο, γεμάτο δέντρα και νερά, εκεί, στα ημιορεινά δρομάκια της Παλιάβρυσης, μέσα στη φύση, στο βουνό, και με θέα την απέραντη τη θάλασσα.
Η ζωή τους εξακολουθούσε να ήταν δύσκολη, όμως ήσαν πολύ δυνατοί και οι δυο τους και δεν τα έβαζαν κάτω. Για να βγάλει τον επιούσιο και να αναθρέψει την οικογένειά της η Μαργαρίτα δούλεψε σκληρά σε δύσκολα επαγγέλματα και όλοι την ξεχώριζαν για την εργατικότητα και τον δυναμισμό της. Εργάστηκε ως εργάτρια στα δημόσια έργα, σε συνεργείο κοπής λεμονιών και ως μαγείρισσα στο γνωστό σε όλους κέντρο και ξενοδοχείο του Καραβά, το Mare Monte και στο εστιατόριο Ανεμόμυλος.
Τα χρόνια περνούσαν ειρηνικά, ως τις αποφράδες ημέρες του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής.
Εκείνη την ημέρα του πραξικοπήματος η Μαργαρίτα δεν υποτάχθηκε. Αυθόρμητα αντιστάθηκε. Πορεύθηκε μαζί με πολλούς άλλους Καραβιώτες στο στρατόπεδο της Αχειροποιήτου στον Καραβά και αντιτάχθηκε στους χουντικούς αξιωματικούς με θάρρος και σθένος, χωρίς να φοβηθεί. Διεκδίκησε τα δημοκρατικά της δικαιώματα με μόνο όπλο τη δύναμη της ψυχής της και τα γυμνά της χέρια. Μέχρι που απωθήθηκε με πολυβολισμούς μαζί με τους άλλους συγχωριανούς μας.
Και το πρωί της εισβολής την βρήκε, στον «Ανεμόμυλο» με το κλειδί στο χέρι, έτοιμη να ανοίξει και να ξεκινήσει τη δουλειά για το μεροκάματο. Σε λίγο το εστιατόριο βομβαρδίστηκε από τους Τούρκους και μόνο από την καλή της τύχη κατάφερε να γλυτώσει.
Έζησε ύστερα τον άγριο ξεριζωμό, και η προσφυγιά την έφερε στον Άγιο Ιωάννη στη Λεμεσό, όπου και εγκαταστάθηκε σε τουρκοκυπριακό σπίτι, στο οποίο έμενε από το 1974. Στη Λεμεσό εργαζόταν σε συνεργείο κοπής πορτοκαλιών στο Φασούρι, μέχρι που αφυπηρέτησε.
Τον Νοέμβριο του 2001 η Μαργαρίτα χάνει τον αγαπημένο της σύζυγο Αντρέα, σε ηλικία 82 ετών.
Την πάλεψε τη ζωή η Μαργαρίτα. Εργάστηκε σκληρά, για ατέλειωτες ώρες, μέρες και χρόνια και πάντοτε διακρινόταν για την δύναμη της, τη θέλησή της και την πειθαρχία της. Ζούσε με τον καημό της προσφυγιάς και της επιστροφής της στον όμορφο Καραβά.
Μέχρι τα βαθιά της γεράματα έχαιρε άκρας υγείας και χαιρόταν ιδιαίτερα κάθε φορά που αντάμωνε με τους συγχωριανούς της και μαζί τους θυμόταν τα παλιά.
Έφυγε πλήρης ημερών, αφού ευτύχισε να παντρέψει και τα 13 της εγγόνια και να χαρεί τα 22 δισέγγονα που απέκτησε.
Αγαπητοί μου Κώστα, Δήμητρα, Γιαννή, Λένια, Λευτέρη και Πανίκο, εκ μέρους του Δήμου Καραβά σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές σας, τα παιδιά και τα εγγόνια σας και σε όλους τους συγγενείς σας.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της Μαργαρίτας. Μια ενέργεια που σας τιμά και δείχνει την αγάπη σας στον Δήμο – ιδιαίτερα στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν και έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μόνο με τη δική μας αλληλεγγύη μπορούμε να συμπαρασταθούμε σ’αυτούς τους συγχωριανούς μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ας είναι η ενέργειά σας παράδειγμα προς μίμηση.
Αποχαιρετούμε την αγαπητή μας Μαργαρίτα στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει. Φεύγει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που χάρηκε τα νεανικά της χρόνια, εκεί που έφτιαξε την οικογένειά της, εκεί που έζησε χαρούμενα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.
Καλό σου ταξίδι αγαπητή μας Μαργαρίτα.
Τώρα βρίσκεσαι με τον αγαπημένο σου σύζυγο Ανδρέα. Ελεύθερη πια θα μπορεί να πηγαίνεις στον Καραβά που τόσο αγαπούσες. Να ανεβαίνεις τα σκαλιά της γειτονιάς σου, να μπαίνει στο σπιτικό σου, να σεργιανίζεις σ’ ολόκληρο τον Καραβά από άκρη σε άκρη. Είσαι ελεύθερη να αναπνέεις τις μεθυστικές μυρωδιές της υπέροχης φύσης του τόπου μας.
Και εμείς παρακαλούμε, από εκεί που βρίσκεσαι να προσεύχεσαι
να ελευθερωθεί τούτος ο τόπος.
Σε αποχαιρετώ με ένα στεφάνι λουλούδια
και την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Κηδεία Αναστασίας Μούγη – 1.8.17
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΥΓΗ
Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017 Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, Στρόβολος
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μιαν αξιαγάπητη Καραβιώτισσα. Αποχαιρετούμε την Αναστασία Μούγη, το γένος Λαχανάρη.
Μια γυναίκα ευγενική και πρόσχαρη, σεβαστή σύζυγο, στοργική μητέρα και αξιολάτρευτη γιαγιά.
Μια γυναίκα, που όπως οι πιο πολλές Καραβιώτισσες, προικίστηκε με πολλές χάρες και ικανότητες. Τη δεξιοτεχνία του ραψίματος, την επιδεξιότητα του κεντήματος, την τεχνική να φτιάχνει αριστουργηματικούς φερβολητέδες, κροσιέδες, μπλεκτά και άλλα κεντήματα. Μια τέλεια νοικοκυρά, που τη χαρακτήριζε η καλοσύνη και η ευγένεια του λόγου και της ψυχής.
Η Αναστασία γεννήθηκε στον Καραβά το 1936. Γονείς της ήσαν ο Γιάννης Παρασκευά-Λαχανάρης, ο ξακουστός χρυσοχός και η Ειρήνη και οι δύο από τον Καραβά. Αδέλφια της ήσαν ο Κύπρος, η Ελένη, ο Σταύρος, ο Χρίστος, ο Κώστας και η Καλλιόπη.
Έμαθε τα πρώτα της γράμματα στον Καραβά και ύστερα διδάχτηκε την ραπτική, και εξελίχτηκε σε άριστη ράπτρια.
Το 1959 η Αναστασία παντρεύτηκε τον Πολυχρόνη Παναγή Μούγη από τη Λάπηθο, ένα εργατικό και φιλοπρόοδο σύζυγο, ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του κτίστη.
Από τον γάμο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Την Ειρήνη, τον Πανίκο, την Ιωάννα και τον Γιώργο.
Τα χρόνια κυλούσαν ανέμελα και ειρηνικά, ως τις αποφράδες ημέρες του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων , που ανάγκασαν όλους εμάς να εγκαταλείψουμε τα σπίτια και τη γη μας και να γίνουμε πρόσφυγες μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.
Μαζί και η Αναστασία με την οικογένειά της που βρήκαν τόπο φιλοξενίας και διαμονής τον Στρόβολο.
Η αγαπητή μας Αναστασία πέρασε εδώ τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Όμως δεν υπέκυψε, δεν παραδόθηκε . Αγωνίστηκε στη ζωή και, μαζί με την σύζυγό της ανάθρεψαν τα παιδιά τους, τα αποκατέστησαν και είχαν τη χαρά να αγκαλιάσουν δώδεκα εγγονάκια και ένα δισέγγονο.
Πριν δυο χρόνια ο ακούραστος Πολυχρόνης απέθανε με το βαρύ πόνο της προσφυγιάς. Το πλήγμα του θανάτου του, το κενό της απουσίας του και ο αβάστακτο πόνος της προσφυγιάς, μακριά από τον αγαπημένο της Καραβά, ήταν τα κύρια κτυπήματα που λύγισαν τις αντοχές της Αναστασίας, η οποία μας έφυγε προχθές με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς.
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά σας εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια, αγαπητοί Ειρήνη, Πανίκο, Ιωάννα και Γιώργο, στις οικογένειές σας και σε όλους τους συγγενείς σας.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της Αναστασίας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη σας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.
Αγαπητή μας Αναστασία,
Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.
Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο – 22-25.8.17
Αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο
22 – 25 Αυγούστου 2017
Εικοσαμελής αποστολή του Δήμου Καραβά, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τους Δημοτικούς Συμβούλους, Μάριο Μούγη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά και Σωτήρα Ποταμίτου, μετέβη την περίοδο 22 με 25 Αυγούστου 2017, στο Αμύνταιο και συμμετείχε στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Αμύνταια» και «Πρέσπεια».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος τη Νεολαίας του Δήμου Καραβά καθώς και του παιδικού συγκροτήματος της Νεολαίας Καραβά.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά και αναφέρθηκε στο ιστορικό αδελφοποίησης των δύο Δήμων, Καραβά και Αμυνταίου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ «Πρέσπεια» κ. Γιώργο Λιάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση, στις προσπάθειες του ιδίου για ανεύρεση αγνοουμένων και στην προσωπική του σχέση με την Κύπρο.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος καλωσόρισε την Κυπριακή αποστολή και στάθηκε στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών. Τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και ευχήθηκε στον Δήμαρχο και τα μέλη της αποστολής του Δήμου καλή επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καραβά, αναφέρθηκε στην σύνδεση του Καραβά με το Αμύνταιο, η οποία έχει τις ρίζες της στους Βαλκανικούς πολέμους, όταν 65 νέοι του Καραβά πολέμησαν στο πλευρό των Ελλαδιτών για απελευθέρωση του Αμυνταίου από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο αγώνας των Καραβιωτών συνεχίζεται με στόχο την επιστροφή στον Καραβά σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και εθνικής αξιοπρέπειας.
Ακολούθησε ομιλία από την Καραβιώτισσα φιλόλογο-ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, με θέμα τις σχέσεις της Κύπρου με τη Μακεδονία την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.
Στη συνέχεια, κλιμάκιο του χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας Καραβά και του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από την τραγουδίστρια-ηθοποιό Ηρώ Σαΐα.
Στον υπαίθριο χώρο εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Καραβά και τους Κύπριους εθελοντές στους Βαλκανικούς πολέμους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αμύνταιο η αποστολή του Δήμου Καραβά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις και σκέψεις με διάφορους τοπικούς παράγοντες καθώς και να γνωρίσει τις ομορφιές της περιοχής.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες του, για τη θερμή φιλοξενία και την ξενάγηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο.
| Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με |
Αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο – 22-25.8.17
Αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο
22 – 25 Αυγούστου 2017
Εικοσαμελής αποστολή του Δήμου Καραβά, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τους Δημοτικούς Συμβούλους, Μάριο Μούγη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά και Σωτήρα Ποταμίτου, μετέβη την περίοδο 22 με 25 Αυγούστου 2017, στο Αμύνταιο και συμμετείχε στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Αμύνταια» και «Πρέσπεια».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος τη Νεολαίας του Δήμου Καραβά καθώς και του παιδικού συγκροτήματος της Νεολαίας Καραβά.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά και αναφέρθηκε στο ιστορικό αδελφοποίησης των δύο Δήμων, Καραβά και Αμυνταίου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ «Πρέσπεια» κ. Γιώργο Λιάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση, στις προσπάθειες του ιδίου για ανεύρεση αγνοουμένων και στην προσωπική του σχέση με την Κύπρο.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος καλωσόρισε την Κυπριακή αποστολή και στάθηκε στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών. Τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και ευχήθηκε στον Δήμαρχο και τα μέλη της αποστολής του Δήμου καλή επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καραβά, αναφέρθηκε στην σύνδεση του Καραβά με το Αμύνταιο, η οποία έχει τις ρίζες της στους Βαλκανικούς πολέμους, όταν 65 νέοι του Καραβά πολέμησαν στο πλευρό των Ελλαδιτών για απελευθέρωση του Αμυνταίου από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο αγώνας των Καραβιωτών συνεχίζεται με στόχο την επιστροφή στον Καραβά σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και εθνικής αξιοπρέπειας.
Ακολούθησε ομιλία από την Καραβιώτισσα φιλόλογο-ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, με θέμα τις σχέσεις της Κύπρου με τη Μακεδονία την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.
Στη συνέχεια, κλιμάκιο του χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας Καραβά και του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από την τραγουδίστρια-ηθοποιό Ηρώ Σαΐα.
Στον υπαίθριο χώρο εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Καραβά και τους Κύπριους εθελοντές στους Βαλκανικούς πολέμους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αμύνταιο η αποστολή του Δήμου Καραβά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις και σκέψεις με διάφορους τοπικούς παράγοντες καθώς και να γνωρίσει τις ομορφιές της περιοχής.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες του, για τη θερμή φιλοξενία και την ξενάγηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Αμύνταιο.
Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου | Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Νεολαίας Δήμου Καραβά |