Archive for month: May, 2017
Κηδεία Κούλλας Λεάνδρου Μιχαήλ – 10.5.17
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΚΟΥΛΛΑΣ ΛΕΑΝΤΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2017 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΛΕΜΕΣΟΣ
Κηδεύουμε σήμερα μιαν ηρωίδα Καραβιώτισσα.
Αποχαιρετούμε την γενναία μάνα, που ήπιε το απύθμενο ποτήρι του πόνου στην προσφυγιά.
Κατευοδώνουμε την σεβαστή μας Κούλλα Μιχαήλ.
Την γυναίκα, που όχι μόνο βασανίστηκε, όπως όλες οι άλλες συνδημότισσες μας, από τις δυσκολίες της προσφυγιάς, αλλά που η μοίρα της έταξε να ζήσει τον καημό του αγνοούμενου παιδιού, μαζί και την οδύνη του δεύτερου παιδιού που έχασε πρόωρα.
Σαν παραμύθι η ζωή της Κούλλας.
Γεννήθηκε στον Καραβά τον Φεβρουάριο του 1935. Ήταν το δεύτερο παιδί του Χαμπή Τυρίμου και της Στασούς του Κουτσού. Είχε δυο αδελφές, την Ηλέκτρα και τη Μάχη, κι ένα μικρότερο αδελφό, τον Τάκη.
Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο υπέροχο περιβάλλον του Καραβά. Πήγε στο Δημοτικό σχολείο, και όπως συνηθιζόταν εκείνο τον καιρό, έμεινε μετά στο σπίτι οικοκυρά, κοντά στη μητέρα και τις αδελφές της. Να πλέκει με τέχνη τον φερβολιτέ, εκεί στη γειτονιά μας.
Στα 18 της παντρεύτηκε τον συγχωριανό μας Λέαντρο, σύζυγο δυναμικό, εργατικό και φιλοπρόοδο, ο οποίος λίγο πριν την τουρκική εισβολή εργαζόταν στη Σχολή Λαμπούσης. Απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Μιχάλη, τον Χαράλαμπο, τον Αγγελή, τη Μαρία και τη Σούλλα.
Τα χρόνια κυλούσαν
Και ενώ η ζωή περνούσε ανέμελα και ειρηνικά στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Καραβά, μέσα στο πράσινο, τις ομορφιές της φύσης, και τις μεθυστικές μυρωδιές του τόπου μας, ήρθαν οι μαύρες εκείνες ημέρες του Ιούλη του 74. Την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος ακολούθησαν οι μέρες της φρίκης, που έφεραν οι Τούρκοι με τη βάρβαρη εισβολής τους στο νησί μας.
Από τη μια μέρα στην άλλη η δυστυχία διαδέχτηκε την ευτυχία και η λύπη τη χαρά.
Η οικογένεια έφυγε κατατρεγμένη από τον Καραβά, όπως όλοι μας. Ο Μιχάλης, που υπηρετούσε τότε τη θητεία του και αγωνιζόταν στην πρώτη γραμμή, δεν έδωσε σημεία ζωής. Στη φυγή της η οικογένεια βρήκε τόπο διαμονής στο Πελέντρι, λόγω της δουλειάς του Λέαντρου στα δύο πρώτα χρόνια της προσφυγιάς. Μετά κατοίκησαν στον Άγιο Αθανάσιο.
Και ο Μιχάλης εξακολουθούσε να είναι αγνοούμενος. Το δράμα ήταν καθημερινό. Το δράμα είναι καθημερινό. Να περιμένεις τον γιο σου να φανεί. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Κι αυτός να μη δίνει σημεία ζωής….
Χρόνια και χρόνια η Κούλλα και ο Λέαντρος, μαζί και όλη η οικογένεια, έζησαν αυτό το μαρτύριο. Τον αβάσταχτο πόνο του αγνοούμενου παιδιού. Μόνο η πίστη στο Θεό τους έδινε δύναμη. Ελπίδα και παρηγοριά η θρησκεία μας.
Μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, το 2011, βρέθηκαν τα οστά του χαμένου παλληκαριού. 37 ολόκληρα χρόνια πέρασαν, μέχρι που να μπορέσει η πονεμένη μάνα κι ο πατέρας να κηδεύσουν το παιδί τους. Να δώσουν σε ένα ήρωα την ταφή και τις τιμές που του άξιζαν.
Τα κτυπήματα της μοίρας δεν σταμάτησαν όμως εδώ για την Κούλλα και τον Λέαντρο. Πριν ακόμα στεγνώσουν τα δάκρυα από την ταφή του Μιχάλη, ήρθε η απώλεια του Χαράλαμπου, ο οποίος έφυγε το 2012, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Ευτυχία και 2 παιδιά. Ο πόνος έφτασε στο αποκορύφωμά του..
Το δεύτερο πλήγμα του θανάτου, η αβάστακτη οδύνη της ταφής των παιδιών της, η πίκρα της προσφυγιάς, μακριά από τον αγαπημένο της Καραβά, λύγισαν τις αντοχές της Κούλλας, που από τότε λες και ξεκίνησε τον δρόμο της φυγής, μέχρι που έσβησε πριν δυο μέρας.
Εκείνο που έδινε διαλείμματα ανακούφισης στην Κούλλα ήσαν τα εγγόνια της που λάτρευε. Αξιώθηκε να αγκαλιάσει 11 εγγόνια, 2 από τον Χαράλαμπο και την Ευτυχία, 4 από τον Αγγελή και την Άντρη, 3 από τη Μαρία και τον Γιώργο και 2 από τη Σούλλα και τον Σωτήρη. Κι αυτά της χάρισαν 15 δισέγγονα. Ήταν σαν θείο δώρο, για να απαλύνουν τον πόνο της.
Αγαπητέ μου Λέαντρε,
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο της Κούλλας. Στον βαθύ πόνο σου, παρακαλούμε τον θεό να σου δίνει δύναμη να αντέξεις. Θα έχεις για παρηγοριά τα παιδιά σου, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου. Σε όλους εκφράζω τα συλλυπητήρια μου.
Αγαπητή μας Κούλλα,
Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.
Καλό σου ταξίδι. Είμαστε σίγουροι πως θα αγαλλιάσει η πονεμένη σου ψυχή σαν συναντήσεις τον Μιχάλη και τον Πάμπο σου.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά, στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Κηδεία Σούλας Καραϊσκάκη Σπαθιά – 6.5.17
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΟΥΛΑΣ ΛΟΥΗ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΘΙΑ)
ΛΑΡΝΑΚΑ 6 ΜΑΙΟΥ , 2017
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα τη συγχωριανή μας Αναστασία Λούη Καραϊσκάκη τη Σούλα, το γένος Κώστα Σπαθιά.
Και ο Καραβάς σήμερα γίνεται φτωχότερος, μικρότερος, γιατί άλλη μια γνήσια Καραβιώτισσα φεύγει με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής στη γη του. Ολος ο Καραβάς πενθεί τον χαμό της καλόκαρδης Σούλας.
Η Σούλα, που είχε το όνομα της γιαγιάς της, γεννήθηκε στον Καραβά το 1947. Πατέρας της, ο γνωστός κρεοπώλης του Καραβά, ο πάντα γελαστός κι αυθόρμητος, Κώστας Σπαθιάς, και μητέρα της, η συμπαθέστατη Βασιλική, το γένος Ιακώβου. Ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα έξι παιδιά που απέκτησαν ο Κώστας και η Βασιλική.
Τα αδέλφια της ήσαν ο Ανδρέας που ζει στη Λάρνακα, η Μάρω που ζει στην Μελβούρνη – είναι η Πρόεδρος του Σωματείου μας στην Αυστραλία από τον καιρό που ιδρύθηκε- ο Ιάκωβος που ζει στην Αμερική, ο Cley που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και η Ηρώ που ζει στην Αμερική. Είναι όλες και όλοι εδώ. Θα ήθελα να τους καλωσόριζα υπό άλλες συνθήκες, αλλά ή ζωή μας επιβάλλει τους δικούς της όρους και κανόνες.
Η αγαπητή μας Σούλα έζησε τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια στον όμορφο τόπο μας. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και ύστερα φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου για λίγα μόνο χρόνια: Η οικογένεια την ήθελε κοντά της, μια και ήταν η μεγάλη κόρη. Το 1972 παντρεύτηκε τον Λούη Καραΐσκου και έμειναν από τότε στη Λάρνακα, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της, παρόλο ότι είχε το δικό της σπίτι στον Καραβά. Όμως, η Σούλα και ο Λούης κάθε Σαββατοκύριακο και γιορτή ήσαν στο σπίτι τους στον Καραβά. Δεν μπορούσαν να αποχωριστούν την μαγεία του Καραβά, ούτε να μείνουν για πολύ μακριά από τους γονείς και τα αδέλφια της Σούλας.
Μαζί απέκτησαν τον Κυριάκο και το Κωνσταντίνο. Είχαν όμως και την Ευτυχία, την κόρη τους, που ο Λούης απέκτησε από τον πρώτο του γάμο και η Σούλλα την αγαπούσε ιδιαίτερα. ΄Εχουν τέσσερα εγγονάκια. Το Σωτήρη και τη Λουΐζα (από την Ευτυχία και το Μιχάλη) και τον ΄Αγγελο και την Αναστασία (από τον Κυριάκο που ζει στην Αμερική). Ο Κωνσταντίνος είναι ακόμη ελεύθερος.
Στη Λάρνακα ο Λούης και η Σούλα είχαν το δικό τους Εστιατόριο και άλλες επιχειρήσεις. ΄Ηταν μια δεμένη, αγαπημένη, οικογένεια. Απρόσκλητα όμως, η επάρατη νόσος εδώ και πέντε χρόνια κτύπησε την πόρτα τους. Και από τότε η Σούλα, με δύναμη και βαθιά πίστη, πάλεψε ενάντια της. Η μάχη έληξε με τη Σούλα μας να εγκαταλείπει τα εγκόσμια.
Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά του Κώστα και της Βασιλικής που τους λάτρευε. Ελεύθερη πια θα μπορεί να πηγαίνει στον Καραβά που τόσο αγαπούσε. Να ανεβαίνει τα σκαλιά της γειτονιάς της, να μπαίνει στο πατρικό της, να σεργιανίζει στην γειτονιά της και ολόκληρο τον Καραβά από άκρη σε άκρη. Είναι ελεύθερη να αναπνέει τις μεθυστικές μυρωδιές της ολάνθιστης φύσης του τόπου μας.
Και εμείς παρακαλούμε, από εκεί που βρίσκεται να προσεύχεται κι’ αυτή να ελευθερωθεί ο τόπος μας, να ελευθερωθούν έτσι και οι ψυχές όλων μας, ζωντανών και πεθαμένων.
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Αποχαιρετώ τη Σούλα με λίγα λουλούδια και την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.
Aονομή πιστοποιητικών εγγραφής στον Εθνικό Κατάλογο της AΠΚ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τελετή απονομής πιστοποιητικών εγγραφής
στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Δαντέλα «Φερβολιτές»
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή απονομής των πιστοποιητικών εγγραφής στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για το 2016, επτά στοιχεία έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών είναι και η παραδοσιακή Καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές», μια ξεχωριστή διάκριση για την πολιτιστική παράδοση και ιστορία της κατεχόμενης κωμόπολης Καραβά.
Ο «φερβολιτές» είναι είδος κεντήματος το οποίο συνδέεται με την κωμόπολη του Καραβά. Το είδος αυτό της δαντέλας παρουσιάζει έντονο τοπικό χαρακτήρα, αφού τον συναντούσε κανείς σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Για την κατασκευή του είναι απαραίτητο το μακουκούδι, μέσα στο οποίο τυλίγεται η κλωστή. Ο «φερβολιτές» γίνεται με μια μόνο κλωστή, όπως την πιπίλλα και τον κροσιέ. Τα μοτίβα έχουν κεντρικό θέμα το λουλούδι και αποτελούνται από στρογγυλά και καππωτά σχήματα. Συχνά συναντούμε μικρές τυποποιημένες ενότητες, τα φεγγαράκια που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγέθη κατάλληλα για πετσετάκια, δισκόρουχα και σιεμέ. Οι πιο υπομονετικές τεχνίτριες κατασκευάζουν μικρά τραπεζομάντηλα και κουρτίνες, είδη που για να ολοκληρωθούν χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς. Σήμερα, αρκετές Καραβιώτισσες γνωρίζουν την τέχνη του «φερβολιτέ» και γίνεται μια προσπάθεια όπως η εκμάθησή του να μεταφερθεί και στη νέα γενιά του Καραβά και σε άλλες κοπέλες που επιθυμούν και θέλουν να μάθουν ένα αξιόλογο παραδοσιακό είδος κεντήματος του τόπου μας.
Το πιστοποιητικό εγγραφής του «φερβολιτέ» στον Κατάλογο, παρέδωσε στον Δήμαρχο Καραβά, Νίκο Χατζηστεφάνου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τέως Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς και η Φιλόλογος/Ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και την κ. Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και Διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, παρουσίαση των νέων εγγραφών στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ομιλίες και εργαστήρια.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απονέμει στο Δήμαρχο Καραβά το πιστοποιητικό εγγραφής
του «φερβολιτέ» στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4.5.17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πέμπτη 4 Μαΐου 20176 – Εκκλησία Αγίου Στυλιανού, Λινόπετρα
Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», διοργάνωσαν με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.
Στον εσπερινό ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2016 στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ Χρυσόστομος.
Η παρουσία των δημοτών του Καραβά και των φίλων της κωμόπολης στον εσπερινό ήταν αθρόα και συγκινητική. Τέτοιες εκδηλώσεις ενισχύουν τις προσπάθειες του Δήμου Καραβά, και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολής Καραβά, για προβολή και διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας και των θρησκευτικών μας μνημείων καθώς επίσης δίνει την ευκαιρία να ενδυναμωθεί η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά.
Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά, κτίστηκε και διακοσμήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον Πρωτοσύγκελο Λαυρέντιο και το γιο του Χατζηνικόλα, το γνωστό πρόκριτο του Καραβά που μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821. Σήμερα η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπως και οι άλλες εκκλησίες του Καραβά, βρίσκονται βουβές και εγκαταλελειμμένες και περιμένουν καρτερικά τους κατοίκους τους να επιστρέψουν.
Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’ προς τιμή του ήρωα της εισβολής Κυριάκου Γεττίμη – 16.5.17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’ προς τιμή του ήρωα της εισβολής Κυριάκου Γεττίμη
στην παρουσία του Δημάρχου Καραβά
Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 16 Μαΐου, η τελετή ονομασίας της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’ σε Αίθουσα «Κυριάκος Γεττίμης», προς τιμή του Καραβιώτη ήρωα απόφοιτου του σχολείου που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η συγκινητική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Σχολική Εφορεία Έγκωμης και το Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α.’
Της εκδήλωσης προηγήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκε και παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, μαζί με τον αδελφό του ήρωα Ευριπίδη και πολλά μέλη της οικογένειάς του.
Ο Κυριάκος Γεττίμης γεννήθηκε το 1955 στον Καραβά. Ήταν γιος του Χρίστου και της Αναστασίας Γεττίμη. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως ανθυπολοχαγός στο 120 Λ.Β.Ο. (Λόχου Βαρέων Όπλων). Θεάθηκε για τελευταία φορά το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 1974 στην προσπάθεια αποκοπής της τουρκικής προέλασης προς κατάληψη της Κερύνειας στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας. Τα λείψανά του βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η ταφή των λειψάνων του έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2014.
Ο Δήμαρχος Καραβά καταθέτει στεφάνι
στο μνήμα του ήρωα Κυριάκο Γεττίμη
στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
Η πλάκα που κοσμεί την Αίθουσα πολλαπλών
χρήσεων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης
Ο Δήμαρχος Καραβά με τα Λυκόπουλα στο Παγκύπριο Τζάμπορι – 14.5.17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμαρχος Καραβά με τα Λυκόπουλα στο Παγκύπριο Τζάμπορι
Ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου παρευρέθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου στο Παγκύπριο Μονοήμερο Τζάμπορι Λυκοπούλων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των εορτασμών για τα 100 χρόνια Λυκοπουλισμού στην Κύπρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ, κοντά στο Πέρα Χωριό Νήσου και σε αυτή συμμετείχαν πέραν των 1000 Λυκοπούλων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Γενικό Έφορο Μάριο Χρίστου, για τις δραστηριότητες των Λυκοπούλων και να συναντηθεί με την αγέλη Λυκοπούλων του 143ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καραβά.
Τα λυκόπουλα με τον Δήμαρχο Καραβά, τον Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου
του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και τις αξιωματούχους του Συστήματος Καραβά