Archive for month: February, 2017
Κηδεία Ιορδάνη Ιορδάνους – 4.2.17
Επικήδειος Ιορδάνη Ιορδάνους
4 Φεβρουαρίου, 2017 – Εκκλησία Αγίου Γεωργίου-Αγλαντζιά
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη. Αποχαιρετούμε τον γνωστό και ξεχωριστό συνδημότη μας Ιορδάνη Ιορδάνους.
Ο αγαπητός μας Ιορδάνης ήταν ένας αυθεντικός Καραβιώτης, σφικτά δεμένος με κάθε όμορφο και ωραίο του τόπου μας – δεμένος με την γη μας, την παραγωγή μας, τις λεμονιές και τα περβόλια μας, αλλά και με την τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας, της οικογένειας.
Ήταν ένα κεφάλαιο του Καραβά που χάσαμε.
Ήταν ο δάσκαλος, ο Γεωπόνος, ο συνδικαλιστής, ο αγωνιστής,
ο φλογερός πατριώτης.
Ο Ιορδάνης γεννήθηκε στον Καραβά το 1923. Πατέρας του ήταν ο Γιώργος, ο γνωστός Γιωρκατσής, μια από τις ιστορικές και πιο γνωστές φυσιογνωμίες του Καραβά και μητέρα του, η Αναστασία. Αδέλφια του, ο Τάκης, η Ελένη και η Ανδρομάχη. Πήγε στο δημοτικό σχολείο του Καραβά και μετά φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία.
Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο της Μόρφου.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο, το Διδασκαλικό Κολλέγιο ήταν το πνευματικό ίδρυμα, στο οποίο διεκδικούσαν θέση οι άριστοι από εκείνους που επεδίωκαν ανώτερη μόρφωση, και αποφοιτούσε από αυτό η αφρόκρεμα των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου.
Μεταξύ αυτών και ο Ιορδάνης.
Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε για μερικά χρόνια ως δάσκαλος, δίδαξε μάλιστα και στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά. Οι μαθητές του τον θυμούνται ακόμα με αγάπη και εκτίμηση και περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια τον δάσκαλό τους Ιορδάνη ως εξαίρετο δάσκαλο.
Εντούτοις παρά την άριστη επίδοσή του ως δημοδιδάσκαλος, πολύ σύντομα αποφάσισε να αφήσει το επάγγελμα εκείνο και να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Ανήσυχο πνεύμα, φιλοπρόοδο και δημιουργικό καθώς ήταν, τον τραβούσε η μόρφωση, αλλά και η αγάπη του για τα δέντρα και τη γη μας. Σπούδασε Γεωπονία στο Πέρθ της Αυστραλίας και γύρισε πίσω στον τόπο του να υπηρετήσει τη γη μας.
Εργάστηκε έκτοτε ως Γεωπόνος στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου.
Το 1963 παντρεύτηκε την φιλόλογο Ανθούλα Παναγιώτου από την Λάπηθο, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Πόλα και τον Γιώργο.
Ευτύχισε να ζήσει στον Καραβά και τη Λάπηθο, να προσφέρει τις γνώσεις του στα περβόλια και τη γη μας, να απολαύσει ένα πραγματικό παράδεισό μέχρι το1974.
Μετά την εισβολή κατοίκησε στη Λευκωσία, σπούδασε τα παιδιά του, την Πόλα γιατρό και τον Γιώργο γεωπόνο και χάρηκε μιαν εγγονή, την Ανθούλα – Γεωργία.
Η μεγάλη αγάπη του και την έγνοια του για τον τόπο μας τον οδήγησε σε ενεργό ανάμειξη στα κοινά. Κατ’ αρχήν ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και ειδικά με τη Συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά μετά την εισβολή αφιερώθηκε στον αγώνα για την επιστροφή.
Συμμετείχε σε δεκάδες εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, υποβολές ψηφισμάτων. Μέχρι και στη δημιουργία πολιτικού Κόμματος πήρε μέρος, με κύριο μέλημα την συνένωση των Προσφύγων, τον αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και την επιστροφή όλων μας στα σπίτια και τη γη μας.
Παρέμεινε αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.
Και το όνειρο της επιστροφής στη γη μας έμεινε και γι αυτόν ανεκπλήρωτο.…
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην αγαπητή μας καθηγήτρια Ανθούλα, την Πόλα, τον Γιώργο και την Έρση, καθώς και στην μικρή Ανθούλα – Γεωργία.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του Ιορδάνη. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.
Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Ιορδάνη στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Κηδεία Ναυσικάς Κοσιάρη – 2.2.17
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΣΙΑΡΗ
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μιαν αξιαγάπητη Καραβιώτισσα. Αποχαιρετούμε τη Ναυσικά Ανδρέα Κοσιάρη.
Μια γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη, σεβαστή σύζυγο, στοργική μητέρα και αξιολάτρευτη γιαγιά.
Μια γυναίκα, που όπως οι πιο πολλές Καραβιώτισσες, προικίστηκε με χάρες και ικανότητες. Τη δεξιοτεχνία του κεντήματος, φτιάχνοντας αριστουργηματικούς κροσιέδες, μπλεκτά, και άλλα κεντήματα. Μια τέλεια νοικοκυρά, που τη χαρακτήριζε η απόλυτη καθαριότητα. Μια καλή χριστιανή, στην οποία οι εκκλησίες δίνανε στήριγμα, δύναμη και αγάπη για τη ζωή.
Η Ναυσικά γεννήθηκε στον Καραβά το 1927. Γονείς της ήσαν ο Καραβιώτης Παρασκευάς Σπύρου, αστυνομικός το επάγγελμα και μητέρα της, η Ειρήνη Ζωγράφου από τη Λάπηθο. Αδελφός της Ναυσικάς ήταν ο Ανδρέας.
Η ζωή στάθηκε σκληρή για τα δυο παιδιά, γιατί σε ηλικία 10 χρονών έχασαν τη μητέρα τους.
Ο πατέρας παντρεύτηκε ξανά, με την Μαρίτσα Βακή και απέκτησαν άλλα πέντε παιδιά. Τον Κώστα, τον Κύπρο, την ΄Ελλη, τη Γεωργία και τη Σωτηρούλλα. ΄Ετσι η οικογένεια της μεγάλωσε.
Το 1949 η Ναυσικά παντρεύτηκε τον Ανδρέα Κοσιάρη από την ΄Ορκα. Ένα εργατικό και φιλοπρόοδο σύζυγο, ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του κτίστη και του καλλιεργητή. Λίγο πριν την τουρκική εισβολή ήταν υπεύθυνος στη φάρμα στη Σχολή Λαμπούσης.
Απέκτησαν δύο παιδιά. Την Ηρώ και τον Παρασκεύα , το Σκεύο.
Τα χρόνια κυλούσαν ήρεμα και ειρηνικά, ως την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων. Και η οικογένεια βρήκε τόπο διαμονής στην αντίπερα ακτή του νησιού, στην Πόλη Χρυσοχούς για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Στη συνέχεια μετακόμισαν στη Λευκωσία, όπου έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Η αγαπητή μας Ναυσικά αξιώθηκε να χαρεί την Ηρώ της εκπαιδευτικό, που παντρεύτηκε με τον επίσης εκπαιδευτικό Σάββα Άσπρο από το Νέο Χωρίο Πάφου. Και τους χάρισαν δύο εγγόνια, τη Μαρία και το Γιώργο.
Αξιώθηκε επίσης να χαρεί το γιό της Παρασκεύα, αστυνομικό, μέλος της φιλαρμονικής Αστυνομικής Δύναμης, που παντρεύτηκε τη Χρίστα και της χάρισαν τρία εγγόνια τη Λουΐζα, τον Ανδρέα και το Μάριο.
Και είχε την ευτυχία να αγκαλιάσει οκτώ δισέγγονα. Το Δημήτρη, το Σάββα, το Μηνά, τη Δέσποινα, το Γιάννη, το Στέφανο, τον Πάρη και την Γεωργία.
Το 2008 ο ακούραστος Ανδρέας Κοσιάρης απέθανε με το βαρύ πόνο της προσφυγιάς. Το πλήγμα του θανάτου του, το κενό της απουσίας του και ο αβάστακτο πόνος της προσφυγιάς, μακριά από τον αγαπημένο της Καραβά, ήταν τα κύρια κτυπήματα που λύγισαν τις αντοχές της Ναυσικάς. Πριν τέσσερα χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 2013, ένα βαρύ εγκεφαλικό την καθηλώνει κλινικά και στις 2 Φεβρουαρίου, 2017, σήμερα ενταφιάζεται. Και έφυγε κι αυτή με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς.
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, αγαπητοί φίλοι, Ηρώ και Σάββα, Σκεύο, και Χρίστα. Στα πέντε εγγόνια Μαρία, Γιώργο, Λουίζα, Ανδρέα και Μάριο και στα οκτώ δισέγγονά της και σε όλη την οικογένεια.
Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.
Αγαπητή μας Ναυσικά,
Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες ήρεμα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.
Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.
Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Χατζηστεφάνου – 1.2.17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Χατζηστεφάνου
«Παιδαγωγικά και Εκπαιδευτικά θέματα»
Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Καραβιώτη Κώστα Χατζηστεφάνου με τίτλο «Παιδαγωγικά και Εκπαιδευτικά θέματα», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και σε αυτήν παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι Δήμαρχοι Στροβόλου, Κερύνειας και Ακανθούς, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές Κερύνειας, ο Γενικός Ελεγκτής, οι Έπαρχοι Λάρνακας και Κερύνειας, άνθρωποι των γραμμάτων, εκπαιδευτικοί, καθηγητές, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά Δρα Νίκο Χατζηστεφάνου και χαιρετισμούς από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου Δρα Γιώργο Κιτρομηλίδη και την Πρόεδρο του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου κ. Χρυσόθεμι Χατζηπαναγή.
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Παιδαγωγικά και Εκπαιδευτικά θέματα» από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαίρη Κουτσελίνη.
Στο μουσικό μέρος συμμετείχε η Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας».
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο αξέχαστος Κώστας Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στον Καραβά το 1926 και είχε μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή διαδρομή, καθώς επίσης και μια πλούσια προσφορά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους Εθνικούς αγώνες του τόπου μας. Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού την περίοδο 1978 με 1980. Απεβίωσε το 2012.
Η Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας που | Αναμνηστική φωτογραφία με τους διοργανωτές, |