Κηδεία Ανδρούλας Κοκκινίδου – 28.1.17

Επικήδειος Ανδρούλλας Μιχάλη Κοκκινίδου

Λεμεσός 28/1/2017 – Αγία Φύλα

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια αξιαγάπητη και σεβαστή Καραβιώτισσα. Αποχαιρετούμε την Ανδρούλλα Κοκκινίδου.

Στο άκουσμα του αναπάντεχου θανάτου της, πρόβαλε η γαλήνια, ευγενική, καλοσυνάτη μορφή της. Και ο Καραβάς μας έγινε φτωχότερος. Η γειτονιά μας λειψή, το κενό της μεγάλο.

Η Ανδρούλλα το γένος Ρουβιθά, γεννήθηκε στον Καραβά το 1933.

Γονείς της ήσαν ο Σάββας και η Ειρήνη Ρουβιθά.

Αδέλφια της ο Αντώνης και ο Κώστας.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Σε ηλικία 17 χρονών κλέβει την καρδιά της Ανδρούλλας και την παντρεύεται ο νεοδιορισθείς τότε δάσκαλος στην Αναμορφωτική Σχολή Λαμπούσης, Μιχάλης Κοκκινίδης από την Πεντάγια.

Δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Σχολής. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Σούλλα και τη Ρούλλα. Ζούσαν σε ένα πανέμορφο χώρο, κομμάτι της αρχαίας λάμπουσας πολιτείας, της ρημαγμένης από τις αραβικές επιδρομές. Δίπλα από την θάλασσα, που τους προσέφερε τη δροσιά του αέρα της. Ανάπνεαν τον αέρα του πέλαγου, τη λεπτή μυρωδιά του κυκλάμινου, το άρωμα των λεμονανθών της Λαπήθου και του Καραβά. Απολάμβαναν την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης.

Από εκεί ο Μιχάλης, μαζί με την ομάδα των εκλεκτών εκπαιδευτικών της Σχολής δραστηριοποιήθηκε στα κοινά του Καραβά και της Επαρχίας. Έγινε πιο Καραβιώτης από εμάς. Σε όλες του τις δραστηριότητες η Ανδρούλλα ήταν πάντα δίπλα του. Απλή, αγνή, αθόρυβη. Γνήσια Καραβιώτισα κυρία.

Είναι στη μνήμη μου το συχνό μας συναπάντημα στον δρόμο της γειτονιάς, όταν η οικογένεια έκανε την καθημερινή και ανελλιπή επίσκεψη από τη Σχολή στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Θυμούμαι τα χαρούμενα πρόσωπα των κοριτσιών να μας χαιρετούν προσκοπικά μέσα από το αυτοκίνητο του αγαπημένου μας εφόρου, του κ. Κοκκινίδη. Και μπροστά η κυρία Ανδρούλλα, με προορισμό το σπίτι δίπλα από την μεγαλόπρεπη μορφή της Ευαγγελίστριας.

Τα χρόνια κυλούσαν ανέμελα και ειρηνικά, ως την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων που μας έφερε. Και η οικογένεια βρήκε τόπο διαμονής στην αντίπερα ακτή του νησιού, τη Λεμεσό.

Εδώ μεγαλώνουν τις κόρες τους, τις μορφώνουν και τις παντρεύουν.

Τη Σούλλα με τον Ιάκωβο Βρακέτα που τους χαρίζουν 3 εγγόνια, την Ελένη, την ΄Αντρια και τη Γεωργία. Η Ρούλλα παντρεύεται τον Κούλλη Μαυρονικόλα, και τους χαρίζουν δύο εγγονούς τον Νεόφυτο και το Μιχάλη.

Η Ανδρούλλα ήταν μια στοργική μητέρα, μια αξιολάτρευτη γιαγιά, μια εξαίρετη σύζυγος. Αξιώθηκε να χαρεί τη Ρούλα, Βουλευτή Λευκωσίας και Πρόεδρο της Γυναικείας Σοσιαλιστικής Κίνησης, τον Κούλλη Υπουργό Άμυνας, Ευρωβουλευτή και Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Και είχε την ευτυχία να αγκαλιάσει δύο δισέγγονα. Τον Γιάννη και τη Ρία .

Πατριώτισσα, λάτρης του Καραβά, της Κύπρου ευρύτερα. Στον Καραβά πήγε το 2003, για προσκύνημα όπως δήλωσε. Και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά, γιατί ο πόνος της ήταν αβάστακτος και η καρδιά της προδομένη. Δεν μπορούσε να δεχτεί την κατοχή, αδυνατούσε να δεχτεί την αδικία. Και έφυγε με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς.

Αγαπητέ μας Μιχάλη Κοκκινίδη,

Δάσκαλε, έφορε, καθοδηγητή, συναγωνιστή,

εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια

Και σε σένα, φίλη Ρούλα και γειτόνισσα και στη Σούλλα, τον Κούλλη και τον Ιάκωβο, όπως και στην Ελένη, την Άντρια και τη Γεωργία, τον Νεόφυτο και το Μιχάλη. Και σε όλη την οικογένεια.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της Ανδρούλλας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Σεβαστή μας Ανδρούλλα,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.

Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τη Λάπηθο και τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη..
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Κώστα Μόνου – 21.1.17

Κηδεία Δημήτρη Ιωάννου – 24.1.17

Επικήδειος Δημητράκη Ιωάννου

24/1/2017 Εκκλησία Απόστολου Ανδρέα-Αγλαντζιά

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ένα ξεχωριστό Καραβιώτη.

Τον Δημήτρη Ιωάννου.

Ο αγαπητός μας Δημήτρης γεννήθηκε στον Καραβά το 1940. Ήταν ένας γνήσιος Καραβιώτης, σφικτά συνδεδεμένος με κάθε όμορφο και ωραίο, γαλουχημένος με τις αξίες και τα ιδανικά της θρησκείας και της πατρίδας από τους γονείς του και το σχολείο του. Ευτύχισε να ζήσει μέχρι τα εφηβικά του χρόνια στον επίγειο παράδεισο που Καραβά.

Γονείς του ήσαν ο Σωτήρης Ιωάννου, το γένος Γιαννακού Χατζηκωνσταντή και η Αναστασία, το γένος Δημήτρη Χατζηδημήτρη.

Ο Δημήτρης φοίτησε στο Δημοτικό του Καραβά και κατόπιν αποφοίτησε με άριστα από το Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας. Ήταν παράλληλα αθλητής και βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ Καραβά.

Μετά το Γυμνάσιο πήγε για σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από δύο χρόνια φοίτησης του στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών, ανήσυχος ων και κυνηγώντας νέους ορίζοντες, διέκοψε τις σπουδές του και πήγε στη Νότια Αφρική με πρόσκληση του θείου του, Όμηρου Χατζηδημητρίου, αργότερα ιδιοκτήτη του γνωστού σε μας ξενοδοχείου Εξέλσιον στη Λευκωσία.

Στη Νότια Αφρική εργάστηκε για 18 χρόνια στις επισιτιστικές επιχειρήσεις του θείου του και επαναπατρίστηκε στην Κύπρο το 1978. Το 1979 παντρεύτηκε την Ανδρούλα, το γένος Παπαπέτρου, επίσης από τον Καραβά. Μαζί φτιάχνουν μια όμορφη οικογένεια, μακριά όμως από τον αγαπημένο τους Καραβά. Ζουν στην προσφυγιά, στην περιοχή Πλατύ Αγλαντζιάς.

Έκαναν δύο παιδιά: Τη Νάτια και τον Μάριο.

Η Νάτια είναι Φιλόλογος, παντρεμένη με το Νίκο Νικολάου, καθηγητή μουσικής – μουσικολόγο που χάρισαν 3 εγγονάκια στο Δημήτρη και την οικογένεια.

Ο Μάριος σπούδασε Φυσική Αγωγή και σήμερα είναι Τραπεζικός υπάλληλος. Πρόσφατα παντρεύτηκε τη Μαριλένα Μιχαηλίδου, νομικό.

Ο αγαπητός μας Δημήτρης εργαζόταν μέχρι την αφυπηρέτησή του στη Λευκωσία ως Διευθυντής Πωλήσεων στην Εταιρεία Χαρίλαου Σταυράκη.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχε ανάμειξη στα κοινά και διετέλεσε Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ Αγλαντζιάς.

Την παρουσία του έδινε πολύ συχνά στις εκδηλώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας και ευρύτερα σε Κερυνειώτικες εκδηλώσεις.

Την μεγάλη αγάπη του και την έννοια του για τον τόπο μας μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του, γι αυτό και η αγαπητή μας Νάτια υπήρξε από τα πρώτα ενεργά κύτταρα της νεολαίας του Δήμου Καραβά. με την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμβολή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, όπως επίσης και μέλος του Συμβουλίου του Σωματείου για ένα διάστημα.

Θυμάμαι τον φίλο Δημητράκη να αγωνίζεται με την Αθλητική Ένωση του Καραβά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τον θυμάμαι ακόμα να παίρνει μέρος στους αγώνες στο γήπεδο της Λάμπουσας, όταν μικρότεροι εμείς τον καμαρώναμε να περνά το πήχυ στο άλμα εις ύψος και να τον χειροκροτούσαμε με θαυμασμό. Όμως, η επάρατη νόσος έκοψε το νήμα της ζωής και της ζωντάνιας που διέκρινε τον Δημήτρη.

Και το όνειρο της επιστροφής στη γη μας έμεινε και γι αυτόν ανεκπλήρωτο. …

Αγαπητέ μας Δημήτρη,

Εκ μέρους του Δήμου, του Σωματείου και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό σου Ανδρούλλα, τα παιδιά Νάτια και Μάριο, τα εγγόνια σου και σε όλους τους συγγενείς σου.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και αιώνια η μνήμη σου.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Κύπρου Αριστείδου Τσιουρούτη – 17.1.17

Επικήδειος στον Κύπρο Αριστείδου

17 Ιανουαρίου, 2017

Κηδεύουμε σήμερα ένα ξεχωριστό Καραβιώτη.

Αποχαιρετούμε τον εκλεκτό συγχωριανό μας Κύπρο Αριστείδου.

Βαρύ το καθήκον για μένα, αλλά και μεγάλη η τιμή, να πω τον τελευταίο χαιρετισμό στον Κύπρο. Άλλον ένα Καραβιώτη που φεύγει με τον πικρό καημό της προσφυγιάς, μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά, με ανεκπλήρωτο το όνειρο και τον πόθο της επιστροφής. Και η Πάνω Γειτονιά του Καραβά θρηνεί ακόμα ένα από τα παιδιά της.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1950. Γονείς του, ο Ανδρεάς και η Μαργαρίτα. ΄Ηταν το πρώτο παιδί της πολυμελούς οικογένειας του. Αδέλφια του η Βασούλα, η Στέλλα, ο Στάυρος, ο Αρέστης, ο Πέτρος, ο Ανθούλλης και ο Κώστας.

Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του Καραβά και από μικρός μπαίνει στη βιοπάλη της επιβίωσης, αλλά και συνάμα στον αγώνα να ενισχύσει με τη δική του συμβολή την οικογένεια του.

Αρραβωνιάζεται την Μαρία Πράτσου λίγο πριν την τούρκικη εισβολή, και εκεί που ο γήινος παράδεισος θα αποτελούσε την φωλιά και την αφετηρία της νέας του ζωής, βρίσκεται ξεριζωμένος, αβοήθητος, με τις γνωστές σε όλους μας δυσβάστακτες δυσκολίες της προσφυγιάς.

Παντρεύεται στη συνέχεια τη Μαρία και αποκτούν δύο παιδιά. Τον Ανδρέα και τη Γεωργία. Ζουν τα πρώτα βασανιστικά χρόνια της περιπλάνησης στη Σια και στη συνέχεια εγκαθίστανται στο Πέρα Χωρίο Νήσου.

Άνθρωπος πράος και φιλήσυχος. Χαρακτηριστικά που κατά γενική ομολογία πρόσφερε απλόχερα η πανέμορφη φύση της Επαρχίας μας, και που οι άνθρωποι του Καραβά ήταν προικισμένοι.

Εξασκούσε το επάγγελμα του πλασιέ σε ηλεκτρικά είδη. Οι ανάγκες επιβίωσης της οικογένειας του μεγάλες. Και ο αγώνας του να κρατήσει την οικογένεια του σε ανεχτό βιοτικό επίπεδο, μεγάλος και δύσκολος.

Σα να μην έφτανε ο ξεριζωμός, ο αγώνας για τη βιοπάλη, οι αμέτρητες δυσκολίες της καθημερινότητας, ένα άλλο, πολύ πιο σκληρό κτύπημα, τον βρίσκει. Ήταν ο θάνατος της γυναίκας του που ήρθε τόσο πρόωρα, πριν 25 σχεδόν χρόνια. Και άφησε τον Κύπρο και τα παιδιά του να θρηνούν την μεγάλη απώλεια της οικογένειας τους.

Η ζωή όμως συνεχίζεται και οι ευθύνες και υποχρεώσεις του αυξημένες. Γι΄ αυτό και ο αγώνας ήταν πιο σκληρός, πιο δύσκολος και βασανιστικός.

Ώσπου, η επάρατη νόσος, σβύνει τη ζωή του Κύπρου στα 67 του χρόνια.

Άλλος ένα βιωματικός Καραβιώτης μας φεύγει. Και δυστυχώς ο αριθμός των Καραβιωτών που γεννήθηκαν στον Καραβά όλο και μικραίνει.

Το συναίσθημα που αφήνει σε όλους μας ο θάνατος του καθενός ξεχωριστά, είναι πως χάνεται ένα κομμάτι από τον ζωντανό Καραβά.

Αλλά όσο κι αν πονούμε, εμείς εδώ έχουμε καθήκον να αντέξουμε. Γιατί μας καρτερούν, η γη και το βουνό μας, η θάλασσα και ο ουρανός μας. Τα σπίτια και τα περιβόλια μας. Οι εκκλησιές και τα σχολεία μας. Η κάθε πέτρα της γης μας…

Αγαπητέ Κύπρο εκ μέρους όλως των Καραβιωτών εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στα παιδιά σου Άντρο και Γεωργία και όλους τους συγγενείς σου.

Σε αποχαιρετώ, με την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Καλό σου ταξίδι.

Με την υπόσχεση πως θα κρατούμε ψηλά το λάβαρο της επιστροφής στον Καραβά μας.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Παύλου Τσιουρούτη – 13.1.17

Επικήδειος στον Παύλο Στ. Τσιουρούτη

13 Ιανουαρίου, 2017

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν δικό μας άνθρωπο. Ένα συνδημότη μας, που συνέδεσε το όνομά του με τον Καραβά, αλλά και με τον Δήμο και το Σωματείο μας στην προσφυγιά. Κατευοδώνουμε τον Παύλο Στυλιανού Τσιουρούτη. Τον Παυλή, για μας τους Καραβιώτες φίλους του.

Ο φίλος Παυλής είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ελεύθερου πνεύματος, του δυναμικού και δραστήριου ανθρώπου, που αναγιώθηκε στα ημιορεινά δρομάκια της Πάνω Γειτονιάς του Καραβά. Του Καραβιώτη, που έμαθε να σκαρφαλώνει στις πλεύρες του Πενταδάκτυλου, να τριγυρνά στην Παλιάβρυση, να δροσίζεται στα γαλανά νερά της θάλασσας του Ζέφυρου, να αγαπά τη φύση, να λατρεύει το βουνό και τη θάλασσα.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1944 και ήταν το τέταρτο παιδί μιας δεκαμελούς οικογένειας. Πατέρας του ήταν ο Στυλλής Τσιουρούτης και μητέρα του η Ανδριανή Κωνσταντίνου. Αδέλφια του ο Γιώργος, ο Κώστας, η Ελένη, ο Τάκης, η Ρίτα, ο Ιάκωβος και ο Γιάννος.

Φοίτησε στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στον Καραβά, αλλά τέλειωσε το Δημοτικό στην Ομορφίτα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του, αναζητώντας τόπο για δουλειά και επιβίωση.

Μετά το Δημοτικό μπήκε και ο ίδιος στη βιοπάλη και άρχισε να εργάζεται ως οικοδόμος, ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε σε νυκτερινή σχολή. Στον Καραβά γύρισε το 1960 και είχε για κύρια απασχόλησή του αυτήν του οικοδόμου, ενώ κατά καιρούς εργαζόταν και ως σερβιτόρος σε κέντρα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το 1964 παντρεύτηκε με τη Σωτηρούλλα Κίτσιου από τον Καραβά και απέκτησαν δύο παιδιά, την Χρυστάλλα και τον Στέλιο. Ζούσαν ευτυχισμένοι στον Καραβά, σε ένα όμορφο ειδυλλιακό περιβάλλον, φιλικό, ζεστό κι ανθρώπινο.

Ήρθαν όμως οι μέρες του πραξικοπήματος. Βρήκαν τον Παύλο και τη Σωτηρούλλα στον Καραβά και τους έφεραν πολλές δοκιμασίες. Και όταν η λαίλαπα της εισβολής ξέσπασε στο νησί, ο Παύλος έτρεξε να καταταγεί στην Γλυκιώτισσα, όπου βρισκόταν το στρατόπεδό του. Αλλά, σαν έφτασε εκει, χαράματα στις 20 Ιουλίου, βρήκε το στρατόπεδο κενό, διαλυμένο, χωρίς αξιωματικούς και στρατιώτες, χωρίς όπλα για αντίσταση στον Τούρκο εισβολέα.

Πήρε τον δρόμο της επιστροφής στον Καραβά και εκεί, κοντά στο Πικρό Νερό, τοφερε η μοίρα να συναντήσει τον κουνιάδο του Γιαννή τον Κίτσιο, τον αδελφό της Σωτηρούλλας. Είχε ελευθερωθεί κι αυτός από το Κάστρο της Κερύνειας, όπου τον κρατούσαν φυλακισμένο άνθρωποι του πραξικοπήματος.

Μαζί ανέβηκαν στο βουνό για να αποφύγουν το Πέντε μίλι, όπου εξελισσόταν η απόβαση και μετά από ανείπωτες ταλαιπωρίες έφτασαν στον Καραβά αργά τη νύχτα.

Με επικεφαλής τον ακαταμάχητο Γιαννή ανέλαβαν την οργάνωση της άμυνας του Καραβά. Μαζί με άλλους 130 περίπου συγχωριανούς και ξένους συμπολεμιστές, οχύρωσαν την άμυνα της περιοχής από τον Άγιο Παύλο στο βουνό, μέχρι τη θάλασσα και αντιστάθηκαν απεγνωσμένα για μέρες.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν στον κόσμο ότι οι τοπικές δυνάμεις πολιτών αντιστέκονται στους Τούρκους εισβολείς. Έμειναν εκεί μέχρι την πρώτη οριοθέτηση των θέσεων, διασφαλίζοντας ότι ο Καραβάς δεν είχε καταληφθεί από τους Τούρκους.

Δεν ξέρω άλλο παράδειγμα αυτοσχέδιας αντίστασης πολιτών ενάντια στους τούρκους εισβολείς. Αυτό έκαμαν οι άνθρωποι του Καραβά υπό τις διαταγές του Γιάννη Κίτσιου. Και ο Παυλής ήταν εκεί.

Μετά την εισβολή του 1974, ο Παύλος είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού δυσκολευόταν να βρει δουλειά. Το 1975 υποχρεώθηκε, αναζητώντας καλύτερη τύχη, να πάει στη Βουλγαρία για δουλειά. Σύντομα όμως γύρισε πίσω, αφού οι συνθήκες που συνάντησε εκεί δεν ήταν καλές.

Για πολλά χρόνια ο Παύλος συνέχισε να εργάζεται πότε ως οικοδόμος, και πότε ως σερβιτόρος. Ο Παύλος με τη Σωτηρούλλα ήσαν εκείνοι που κράτησαν το μικρό εστιατόριο του οικήματος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», όταν το λειτουργήσαμε κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Και έκτοτε ήσαν πάντα δίπλα μας, δίπλα στο Δήμο και το Σωματείο.

Ώσπου μια μέρα τον χτύπησε άδικα και αναπάντεχα η ύπουλη αρρώστια. Σταδιακά η κατάσταση του χειροτέρευε. Μέρες και νύχτες, χρόνια και χρόνια υπέφερε.

Δίπλα του όμως είχε συμπαραστάτη και φύλακα άγγελο τη Σωτηρούλλα και τη Χρυστάλλα. Κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, τον είχαν υπό την επίβλεψή τους. Τον πρόσεχαν και τον φρόντιζαν με αγάπη.

Κι αυτός, άνθρωπος ευαίσθητος και συναισθηματικός, από το κρεβάτι του πόνου δεν έπαυε να μιλά με συγκίνηση για το χωριό του, το πράσινο των περιβολιών του, το βουνό και τη θάλασσά μας. Την όμορφη φύση του Καραβά, που του στέρησε η εισβολή και τον κρατούσε μακριά το συρματόπλεγμα και η άδικη πάθησή του.

Το μοιραίο ήρθε πριν από δύο μέρες και ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας.

Φίλε Παύλο,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στη γη του Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά στην ομορφιά και τη γαλήνη.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο σου Σωτηρούλλα, στη Χρυστάλλα και τον Τάσο, τον Στέλιο και την Έλενα και στα εγγονάκια σου τη Σωτηρία, τον Παύλο, τη Γεωργία και σε όλους τους συγγενείς σου.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη σου. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Καλό σου ταξίδι, φίλε.

Και να ξέρεις ότι εμείς εδώ κρατάμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Και προσβλέπουμε στη μέρα της επιστροφής όλων μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα και λεμονανθούς στον τάφο που θα σε φιλοξενεί προσωρινά στην προσφυγιά.

Αιωνία σου η Μνήμη..
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος

Μήνυμα νέου Δημάρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου

Μήνυμα του Δημάρχου Καραβά Νίκου Χατζηστεφάνου


για την ανάληψη των καθηκόντων του και του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά


 


Αγαπητοί μου  Καραβιώτες και Καραβιώτισσες,


Με τη σκέψη στραμμένη στον Καραβά αναλαμβάνουμε σήμερα τα καθήκοντά μας ως Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του κατεχόμενου Δήμου μας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι οι πιο κάτω:


Παναγιώτης Μανώλη, Χρυσάνθη Επιφανίου, Κώστας Κωνσταντίνου, Μάριος Μούγη, Νίκος Παπαπέτρου, Αλέξανδρος Ποστεκκής, Σωτήρα Ποταμίτου και Κυριάκος Χατζηνικολάου. Δεν έχει ακόμη εκλεγεί Αντιδήμαρχος.


Κατ’ αρχήν εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην εκλογή μας και ειδικά στους τοπικούς εκπροσώπους των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι οποίοι με σύμπνοια πέτυχαν τη συναίνεση, με κοινής  αποδοχής Δημοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία και Δήμαρχο, κάτω από τον ανεξάρτητο Συνδυασμό Ενότητας Καραβιωτών χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε στις κάλπες. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον απερχόμενο Δήμαρχο, τον φίλο και διαχρονικό συνεργάτη Γιάννη Παπαϊωάννου για τη θετική συμβολή του στην διατήρηση της ενότητας μεταξύ των Καραβιωτών και για όλα όσα πρόσφερε στον Καραβά μέχρι σήμερα, σε τρείς διαδοχικές επιτυχημένες θητείες.


Κάθε έπαινος αξίζει επίσης σε όλους τους συνεργάτες του στα Δημοτικά Συμβούλια. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν διεκδίκησαν επανεκλογή, Μάρω Χατζηστεφάνου, Δέσπω Ευτυχίου, Λάμπρο Μαούρη και Δημήτρη Επιφανίου. Ευχαριστίες επίσης εκφράζω στον απερχόμενο Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας κ. Χριστάκη Χριστοφόρου και στα μέλη που αποχώρησαν.


Από τη δική μας πλευρά δίνουμε την υπόσχεση ότι  θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τη δραστηριότητα για να συνεχίσουμε το πολύπλευρο έργο που έγινε ως τώρα, βάζοντας και τη δική μας σφραγίδα σε αυτό. Με δυναμισμό και διεκδικητικότητα, με όραμα και αποφασιστικότητα, θα εργαστούμε για τον τόπο μας. Οργανωμένα και συλλογικά, για όλες και για όλους, μα πρώτιστα για  τη νέα γενιά, που είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Στην προσπάθεια μας αυτή χρειαζόμαστε την συμβολή και την στήριξη  όλων, γιατί κανένας δεν περισσεύει.


Καραβιώτες και Καραβιώτισσες,


Ο Καραβάς είναι σκλαβωμένος, για σχεδόν 43 χρόνια τουρκοπατημένος. Έγινε σχεδόν αγνώριστος και  βεβηλωμένος. Όπως κι αν κατάντησε, είναι η γη μας, η γη των πατέρων μας. Είναι εκεί και μας καρτερεί.


Ο αγώνας για επιστροφή είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε. Η σύμπνοια, που ενσαρκώνεται με τον Συνδυασμό Ενότητας Καραβιωτών, μας δίνει αισιοδοξία. Καλώ λοιπόν όλους να  διαφυλάξουμε αυτή την ενότητα, να την θωρακίσουμε και να την ενισχύσουμε. Σας καλώ όλους να σταθείτε δίπλα μας, σε μια αγωνιστική προσπάθεια,  με πίστη και ελπίδα,  για να μπορέσουμε μια μέρα να γυρίσουμε στον τόπο μας, σε ένα Ελεύθερο Καραβά.


Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει σε όλες και όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Εύχομαι επίσης φέτος  να ξημερώσει  η μέρα της λύσης  που να διασφαλίζει μια Κύπρο Ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική και να επιτρέπει σε μας τους Καραβιώτες  και όλους τους πρόσφυγες να γυρίσουμε στα σπίτια και τη γη μας σε συνθήκες Ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας.


Νίκος Χατζηστεφάνου

Εκδήλωση Απονομής Χορηγιών σε νέους με Καραβιώτικη καταγωγή – 27.12.16

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΧΟΡΗΓΙΩΝ


ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΑΡΑΒΑ «ΝΙΚΟΣ. Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ»


ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΜΟΝ


 


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2017, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής χορηγιών σε πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά που παρακολουθούν σπουδές σε κολλέγια, ανώτερες σχολές ή Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού και είχαν εξασφαλίσει βαθμολογία άριστα στο απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.


Οι χορηγίες δόθηκαν από το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» και το Κληροδότημα της Σχολικής Εφορείας Καραβά «Γεώργιου Τσίμον».


Το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας» θεσμοθετήθηκε πριν δύο χρόνια ιδρύθηκε με εισφορές που δόθηκαν από το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, συνολικού ποσού 500,000 ευρώ, με στόχο να επιβραβεύονται νέοι του Καραβά που διακρίνονται για το χαρακτήρα και τις επιδόσεις τους.


Το Ταμείο του Γεώργιου Τσίμον ύψους επίσης 500,000 ευρώ, δημιουργήθηκε από το κληροδότημα που άφησε ο αείμνηστος Γεώργιος Τσίμον με τη διαθήκη του στη Σχολική Εφορεία Καραβά με το οποίο θα βοηθούνται με υποτροφίες άριστοι φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά.


Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Χριστάκη Χριστοφόρου, τον επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Υποτροφιών Καραβά κ. Νίκο Σιακόλα, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Στάλω Κουκουμά. Στη συνέχεια δόθηκαν χορηγίες και τιμητικό δίπλωμα σε 29 άριστους νέους του Καραβά απόφοιτους μέσης Παιδείας οι οποίοι φοιτούν στο πρώτο έτος σπουδών σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.


Τιμήθηκαν για την επίδοσή τους οι πιο κάτω:


Αριστοφάνους Γεώργιος, Βούρος Ευάγγελος, Γεωργίου Άρης, Γιαννακού Μάριος, Ζαχαριάδης Νικόλας, Κούρρη Ευγενία, Κυριάκου Άντρεα, Κύρκου Κατερίνα, Λαχανάρη Σταύρος, Λουκά  Στέφανη, Μιχαήλ Έλενα, Μιχαήλ Παναγιώτης, Μούγης Κυριάκος, Νεοφύτου Νεκταρία, Νικολάου Φλωρεντία, Ονησιφόρου Γιώργος, Παναγή Ιωάννης, Πετρίδης Ανδρέας, Πράτσου  Άντρη, Σάββα  Λένα, Σάββα Σώτια, Σάββα Τιμόθεος, Σιακαλλή Δήμητρα, Χαραλάμπους Μυροφόρα, Χατζηγεωργίου Βασίλης, Χατζηλοΐζου Σεμέλη, Χατζηστεφάνου Βερόνικα, Χατζηχαραλάμπους Αριστοφάνης και Χατζηχαραλάμπους  Σταύρος.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν επιπλέον βραβεία σε νέους που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους με βάση το βαθμό απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ή με κριτήρια που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά.


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη. Ευχαριστίες εκ μέρους των βραβευθέντων απεύθυνε η φοιτήτρια Δήμητρα Σιακαλλή.


Η εκδήλωση είχε ένα ξεχωριστό κλίμα συγκίνησης με το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου να παραδίδει την σκυτάλη αποστολής του Δήμου Καραβά στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε διάφορους σταθμούς που έδωσαν το δικό του στίγμα στη μεγάλη διαδρομή των 15 χρόνων που υπηρέτησε ως Δήμαρχος Καραβά. Εξέφρασε ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους τον στήριξαν σε αυτή την αποστολή με διάφορους τρόπους και πρωτοβουλίες.  Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Νίκος Χατζηστεφάνου στο σύντομο μήνυμά που απεύθυνε στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην πλούσια δράση που ανέπτυξε και καθιέρωσε ο Δήμος Καραβά τα τελευταία χρόνια, μια δράση που τόνισε ότι θα συνεχιστεί σε πνεύμα ενότητας και συλλογικής προσφοράς από όλους.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Χριστάκης Χρριστοφόρου πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Παπαϊωάννου εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες της Σχολικής Εφορείας Καραβά για τη συνεργασία και για την ποιοτική δράση που ανέπτυξε με πολλή αφοσίωση κατά τα διάρκεια της 15ετούς προσφοράς του από την έπαλξη του Δημάρχου Καραβά.


Την εκδήλωση παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία με συνδετικά κείμενα και αναφορές η δευτεροετείς φοιτήτρια με καταγωγή τον Καραβά, Μαρία Χατζηγεωργίου (εγγονή του μ. Θεόπιστου Πατσαλοσαββή)


Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά διοργάνωσε φιλανθρωπικό παζαράκι με γλυκά και είδη χειροτεχνίας που ετοίμασαν οι νέοι του Καραβά. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί για ενίσχυση φιλανθρωπικού Ιδρύματος στη Λευκωσία.



Οι αριστούχοι πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά – 8.1.17


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά με Καραβιώτικη καταγωγή


8 Ιανουαρίου 2017


Για άλλη μια φορά, παιδιά με Καραβιώτικη καταγωγή μαζί με τους γονείς τους ξανάσμιξαν στην προσφυγιά… Παιδιά, άγνωστα μεταξύ τους, με μόνο κοινό σημείο αναφοράς την καταγωγή τους, βρέθηκαν στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε το προσφυγικό Σωματείο «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» με τη στήριξη του Δήμου Καραβά. Στόχος η αλληλογνωριμία τους, η διατήρηση της Καραβιώτικης ταυτότητας τους και η διατήρηση άσβεστου του πόθου για επιστροφή στον αγαπημένο μας Καραβά.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, στο Στρόβολο και το πρόγραμμα περιελάμβανε κόψιμο της βασιλόπιτας, χαιρετισμούς και θεατρικό εργαστήρι. Τα παιδιά πήραν μέρος σε θεατρικό εργαστήρι που οργάνωσαν δασκάλες από τον Καραβά.


Το κόψιμο της βασιλόπιτας έγινε από τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ», κ. Κώστα Πατέρα, τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τον τέως Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, οι οποίοι μετέφεραν σε όλους τις ευχές τους για σύντμηση του χρόνου της προσφυγιάς καθώς επίσης τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που συντηρούν τη μνήμη των κατεχόμενων περιοχών μας.


Τα θεατρικά εργαστήρια έγιναν από το εργαστήρι της Νάντιας Τομασίδου. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους και δραστηριοποιήθηκαν σε χριστουγεννιάτικα θέματα με αναφορά την Καραβιώτικη καταγωγή τους. Τα μεγάλα παιδιά δίδαξε η Νάντια Τομασίδου από τον Καραβά και τα μικρά παιδιά η Κωνσταντίνα Κυπριανού. Τον συντονισμό είχε η Επιτροπή Παιδικών Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Σωματείου με επικεφαλής τη Σούλα Χαριλάου, την Ελένη Σιακόλα, τον Κώστα Κωνσταντίνου και τον Αντρέα Χαραλάμπους.


Στο τέλος της εκδήλωσης ο Άης  Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά που παρευρέθηκαν.


Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Σωματείου διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά, ότι η αποστολή του Δήμου και του Σωματείου θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό με διάφορες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση και την προβολή ιστορικών και άλλων στοιχείων της αξέχαστης κωμόπολης  του Καραβά.



 













Στιγμιότυπο από το κόψιμο της βασιλόπιτας


Στιγμιότυπο από το θεατρικό εργαστήρι
για τα παιδιά

 



 

1η Συνεδρία Νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά – 4.1.17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πρώτη Συνεδρία Νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017 στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του εκτοπισμένου Δήμου Καραβά, η πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.


Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά για την περίοδο 2017-2021 είναι: Νίκος Χατζηστεφάνου (Δήμαρχος), Παναγιώτης Μανώλη Χρυσάνθη Επιφανίου, Κώστας Κωνσταντίνου, Μάριος Μούγης, Νίκος Παπαπέτρου, Αλέξανδρος Ποστεκκής, Σωτήρα Ποταμίτου, Κυριάκος Χατζηνικολάου.


                                                                 
                                                                   Ο Δήμαρχος και τα μέλη του νέου Δημοτικού
                                                        Συμβουλίου Καραβά μαζί με το προσωπικό του Δήμου


Της συνεδρίας προηγήθηκε το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας. Παρόντες, ο απερχχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Παπαϊωάννου με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συβουλίου, ο νέος Δήμαρχος και τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά. Ευχή όλων των μελών και των δύο Συμβουλίων να συνεχιστεί η πολύπλευρη αποστολή του Δήμου, σε ένα πνεύμα ενότητας, συλλογικής και ποιοτικής δράσης με άξονες αναφοράς την προβολή του Καραβά μέσα από εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες και την ενίσχυση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.


Στην αρχή της συνεδρίας, εξελέγη Αντιδήμαρχος Καραβά ο κ. Πανίκος Μανώλη και άρχισε ο καταρτισμός των Επιτροπών δραστηριοτήτων του Δήμου. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε στους στόχους, τις ιδέες και τις επιδιώξεις του για την πενταετία 2017-2021.


Το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά δεσμεύεται ότι θα εργαστεί με ζήλο και αφοσίωση για να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των σκορπισμένων δημοτών Καραβά και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, να προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός της κατεχόμενης κωμόπολης μέσα από εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες και να ενισχύεται ο στόχος για απαλλαγή της πατρίδας μας από την Τουρκική κατοχή και επιστροφή στα σπίτια και τη γη μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας.















Στιγμιότυπο από την κοπή της Βασιλόπιτας
στην παρουσία των μελών του πρώην
και του νυν Δημοτικού Συμβουλίου


Στιγμιότυπο από την σύντομη τελετή
παράδοσης του Δήμου