Κηδεία Μαρούλας Παπαδημήτρη Ιωαννίδη – 12.10.16

Επικήδειος Μαρούλας Παπαδημήτρη Ιωαννίδη

Εκκλησία Αγίου Νεοφύτου, οικισμός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Λεμεσός

12 Οκτωβρίου 2016

Είναι οι στιγμές δύσκολες και οι λέξεις πολύ φτωχές για να εκφράσουν τα συναισθήματα που στριφογυρίζουν στου νου τα παρακλάδια.

Το Σάββατο το απόγευμα ήταν η τελευταία φορά που είδα την αγαπημένη μου θεία Μαρούλα στο γηροκομείο που νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Το ένιωσα ότι πλησίαζε προς το τέλος. Πολύ δύσκολα ψέλλισε το όνομα μου μόλις με είδε. Την ενθάρρυνα να μιλήσει, να μου πει πώς νιώθει, να μου πει για τον Καραβά που τόσο πολύ αγαπούσε και ταξίδευε κοντά του καθημερινά. Κατάφερε μόνο να μου πει το όνομα της κεντρικής μας εκκλησίας, Ευαγγελίστρια!. Ένα κρυφό δάκρυ κύλησε στο παγωμένο της πρόσωπο με το γαλήνιο βλέμμα της να αποτυπώσει την ηρεμία της ψυχής της. Χθες το απόγευμα αναπαύτηκε εν ειρήνη για την αιώνια βασιλεία.

Η θεία Μαρούλα γεννήθηκε στον Καραβά το 1930. Γονείς της ο Κυριάκος και η Ελένη Χατζηστυλλή. Αδέλφια της ο Δημήτρης, ο Σωτήρης, η Ευτέρπη και η Σταυρούλα. Παντρεύτηκε το 1951 το Δημήτρη Ιωαννίδη ο οποίος στη συνέχεια έγινε ιερέας στη μεγαλύτερη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Η ζωή της στον Καραβά γεμάτη από όμορφες εικόνες σε ένα γήινο παράδεισο με πλούσια ιστορία και θρησκευτική παράδοση. Μεγάλωσε με αρχές τα τέσσερα παιδιά της, τους Κυριάκο, Σταύρο, Ευαγγελία και Αντρέα. Κέρδισε με τη σεμνότητα τη τιμιότητα ,τη ευγένεια και την πραότητα του χαρακτήρα της την εκτίμηση και την αγάπη όλων των συγχωριανών.

Η Τουρκική εισβολή του 1974 έφερε τις μεγάλες ανατροπές και τα πάμπολλα προβλήματα. Ο πόλεμος και οι τραγικές συνέπειες του ακόμη σημαδεύουν με πόνο και θλίψη τα βήματά μας. Πεσόντες, ήρωες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι πολέμου, πρόσφυγες. Ο δεύτερος γιος της οικογένειας, Σταύρος βιώνει τη δοκιμασία της αιχμαλωσίας στις Τούρκικες φυλακές. Ο πόνος της μάνας μεγάλος. Άφησε και αυτή η δοκιμασία το δικό της μαύρο στίγμα στα πολλά δεινά που μας δημιούργησε ο πόλεμος και ο ξεριζωμός.

Η Λεμεσός όπου κατέληξε η οικογένεια της αξέχαστής μου θείας Μαρούλας γίνεται το νέο περιβάλλον για να αναδιπλωθούν δυνάμεις. Ο θείος Παπαδημήτρης αναλαμβάνει για αρκετά χρόνια ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Τα τελευταία χρόνια η θεία Μαρούλα διέμενε στον προσφυγικό συνοικισμό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Νέες γνωριμίες, νέες συνήθειες, νέες δυσκολίες. Μια φιλόξενη αγκαλιά η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της προσφυγιάς που συνεχίζονται για 42 χρόνια!

Μαχητής της ζωής η θεία Μαρούλα. Για 20 χρόνια μετά το 1974 εργαζόταν στο Φασούρι για να προσφέρει όσο μπορούσε στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ήταν δε το περιβάλλον κοντά στη φύση με τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές η αναπόληση του χαμένου παραδείσου του Καραβά που σε κάθε μας συνάντηση ζωντάνευε με τις περιγραφές της, όμορφες εικόνες και θύμησες.

Πριν έξι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2010 ο σύζυγός της, αξιοσέβαστος ιερέας Παπαδημήτρης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή.

Σήμερα τα τέσσερα παιδιά της και οι οικογένειες τους , η αδελφή της , συγγενείς , συγχωριανοί και φίλοι, αποχαιρετούμε με το δακρύβρεκτο μαντήλι της απέραντης αγάπης και της εκτίμησής μας τη θεία Μαρούλα. Ο κύκλος της ζωής δεν μας αφήνει επιλογές. Χάσαμε στην πορεία πολλούς συνοδοιπόρους της επιστροφής. Το χρέος το δικό μας μεγάλο και βαρύ.

Φωτοδότρα η μνήμη όλων όσων μας έφυγαν με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας.

Οδοδείκτης ζωής, πυξίδα αταλάντευτης πορείας οι συμβουλές τους, η ακλόνητη πίστη ότι μια μέρα το δίκαιο θα πρυτανεύσει. Κρατάμε βαθειά φυλαγμένες στις καρδιές μας αυτές τις παρακαταθήκες. Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι αγαπημένη μας θεία, δίπλα σε σκηνές αγγέλων, να προσεύχεσαι και για μας, να έχουμε πίστη στο Θεό, να αναπληρώνουμε δυνάμεις, να μην λιποψυχούμε. Η ζωή χρειάζεται αγώνες, αυτό μας δίδαξες, αυτό κρατάμε από τη δική σου διαδρομή στο στίβο της ζωής.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας θεια ! Η μνήμη σου θα φωτίζει τη δική μας πορεία προσφοράς για ένα καλύτερο αύριο.!

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Εκδήλωση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού – 23.9.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού


23 Σεπτεμβρίου 2016


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στη Λευκωσία, εκδήλωση-συνεστίαση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού, ο οποίος διαπρέπει με το επιστημονικό του έργο του στον Καναδά.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καραβά και σε αυτήν παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, συγγενείς και φίλοι του Σάββα Δαμασκηνού, παλιοί συμμαθητές, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της κωμόπολης Καραβά καθώς και άλλοι απόδημοι Καραβιώτες που έτυχε να βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο.


Ο Σάββας Δαμασκηνός γεννήθηκε στον Καραβά το 1955. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου του 1973. Την περίοδο της Τουρκικής εισβολής του 1974 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 190 Μοίρα Πυροβολικού που είχε έδρα της την Ιερά Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά. Έλαβε μέρος την περίοδο του πολέμου, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 σε δύσκολες αποστολές στην πρώτη γραμμή του πυρός. Παρακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας στον κλάδο Φυσικής. Έλαβε δε το διδακτορικό του στη Φυσική, το 1985, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά. Ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο GWP Pearson medal για την πτυχιακή του εργασία στην Φυσική. Εργάστηκε για τρία χρόνια στο Ινστιτούτο Διατήρησης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Delaware στην Αμερική και στη συνέχεια ως αναπληρωτής καθηγητής- ερευνητής στο  Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Waterloo. Οι έρευνες του στη Φυσική οδήγησαν στην κατοχύρωση πατεντών στην τεχνολογία της συνεστιακής μικροσκοπίας (confocal scanning laser imaging technology). Εργάζεται ως προϊστάμενος της υπηρεσίας τεχνολογίας στην εταιρεία Huron Technologies International Inc στον Καναδά και διαθέτει πέραν των 20 χρόνων εμπειρία στον σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων μηχανημάτων εικόνας.













Άποψη από την εκδήλωση


Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει τιμητική
πλακέτα στον απόδημο Καραβιώτη
επιστήμονα Σάββα Δαμασκηνό


Στο σύντομο χαιρετισμό και παρουσίαση του τιμώμενου που έγινε από το Δήμαρχο Καραβά, Γιάννη Παπαϊωάννου, αναφέρθηκαν πληροφορίες και άλλα στοιχεία για το πλούσιο επιστημονικό έργο του Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού, για την οικογένειά του καθώς και για το κοινωνικό του έργο στον Καναδά. Στην τιμητική πλακέτα που του δόθηκε εκ μέρους του Δήμου Καραβά, τονίζεται η αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς, η οποία συνδέεται με τον μεγάλο κατάλογο επιστημόνων με καταγωγή τον Καραβά, οι οποίοι προβάλλουν με το έργο τους την Κύπρο και τον Καραβά σε χώρες του εξωτερικού.

Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, την οικογένεια του και ευχήθηκε η δύσκολη περίοδος που περνά η Κύπρος με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη διαίρεση να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν.