Συναπάντημα Καραβιωτών – 28.2.16

Συναπάντημα Καραβιωτών


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στο κέντρο TRIKKIS PALACE στη Λευκωσία, με μεγάλη προσέλευση πέραν των 400 ατόμων, η εκδήλωση/συνεστίαση Καραβιωτών και φίλων που διοργάνωσαν ο  Δήμος Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς».


Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους απόφοιτους των Δημοτικών Σχολείων του Καραβά και του Παλαιοσόφου της χρονιάς 1973 – 1974 και τους δασκάλους τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Κώστα Πατέρας και ομιλία από τον Ανδρέα Χαραλάμπους με θέμα «Ιστορικά στοιχεία για τα Δημοτικά Σχολεία του Καραβά». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν οι Σούλα Γιαννάκη Χαριλάου και Παναγιώτης Παναγή, και οι δύο απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων Καραβά το 1974.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τρεις βουλευτές της Επαρχίας Κερύνειας, οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Λαπήθου, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος», η Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Άννα Βιολάρη, καθώς και οι κοινοτάρχες από τα περίχωρα του Καραβά, Παλιόσοφος, Μότιδες, Ελιά και Φτέρυχα.


Σε όλους τους απόφοιτους της χρονιάς 1973 – 1974 των δύο Δημοτικών Σχολείων Καραβά και Παλαιοσόφου, δόθηκε αναμνηστική φωτογραφία της τάξης με τους δασκάλους τους.  Επίσης, σε όλους τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς ή τους εκπροσώπους τους, που υπηρέτησαν τη χρονιά εκείνη στον Καραβά και τον Παλαιόσοφο δόθηκαν τιμητικές πλακέτες.


Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι πιο κάτω δάσκαλοι: Χρίστος Παγδατής, Δήμητρα Σιακαλλή, Παράσχος Κουμίδης, Άννα Χαραλάμπους,  Ήβη Κατελάρη, Σταυρούλα Παπασταύρου, Φραντζέσκα Φραντζέσκου Εμμανουήλ, Ευγενία Κοζάκου Τομασίδου, Ανδρούλα Κοζάκου Φιλίππου, Παναγιώτης Καβαλάρης, Ανδρέας Κουτσοκούμνης, Ανδρούλα Σούπασιη, Σωτηρούλα Κοιλαρά, Γρηγόρης Κουνναμάς και ο αείμνηστος επιθεωρητής Χρίστος Γεττίμης.


Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες των σχολείων και των μαθητών του Καραβά πριν το 1974. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας του Δήμου Καραβά με μια ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. 


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα:


«Συγκίνηση και περηφάνια είναι τα δύο βασικά στοιχεία που πηγάζουν από τη σημερινή εκδήλωση. Στόχος μας είναι να κεντρίσουμε ξανά τη μνήμη να μας ξυπνά και να μας θυμίζει το μεγάλο μας χρέος. Συνεχίζουμε αταλάντευτοι την αποστολή και τη δράση μας με ποιοτικές εκδηλώσεις και ενέργειες με στόχο στον γκρίζο ορίζοντα που μας περιβάλλει να δούμε σύντομα φωτεινά χρώματα αισιοδοξίας και χαράς που θα φτιάχνουν το μεγάλο πίνακα της ελευθερίας του τόπου μας και του Καραβά μας».




Οι δάσκαλοι που υπηρετήσαν στα Δημοτικά Σχολεία Καραβά και Παλιοσόφου την σχολική περίοδο
1973-74 μαζί με τους απόφοιτους μαθητές των πιο πάνω σχολείων του 1974

Βιωματικό εργαστήρι με παιδιά από το Γυμνάσιο Σταυρού – 3.3.16

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ


με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Σταυρού Στροβόλου


Ένα διαφορετικό τρόπο επέλεξαν μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Σταυρού Στροβόλου, μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που γίνονται στα σχολεία μας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την κατεχόμενη γη μας.


Δύο τάξεις του Γυμνασίου μαζί με πέντε συνοδούς/καθηγητές επισκέφτηκαν την Πέμπτη 3 Μαρτίου, το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, αφού προηγήθηκε σχετική συνάντηση και προεργασία με το Δήμαρχο Καραβά για ετοιμασία προγράμματος με βιωματικό εργαστήριο για τον Καραβά.


Οι μαθητές με πολλή ενδιαφέρον και ξεχωριστή ικανοποίηση, παρακολούθησαν ένα δίωρο πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε παρουσίαση «αφιέρωμα» για τον Καραβά με ιστορικές πληροφορίες από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, ιστορικά στοιχεία για το Γρηγόρη Αυξεντίου και πληροφορίες για το μυστικό του γάμο που έγινε στη Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά από τη Δημοτική Σύμβουλο Καραβά κα Μάρω Χατζηστεφάνου και  παρουσίαση με θέμα «τα έθιμα του γάμου στον Καραβά» που έγινε από τη φιλόλογο ερευνήτρια, μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, κα Πίτσα Πρωτοπαπά.


Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση αφιέρωμα στις λαϊκές τέχνες του Καραβά  με ειδική αναφορά στην υφαντική και ξυλογλυπτική. Για την υφαντική και το παραδοσιακό είδος δαντέλας του Καραβά «φερβολιτές» μίλησαν η δασκάλα του Καραβά Βασιλική Χριστοδουλίδου και η εκπαιδεύτρια επιμορφωτικών μαθημάτων, Καραβιώτισσα Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά. Για το θέμα της ξυλογλυπτικής, πληροφορίες και άλλα στοιχεία έδωσε η κα Βιολέτα Στυλιανού.


Όλα τα παιδιά και οι καθηγητές που τα συνόδευσαν έμειναν κατενθουσιασμένοι και συγκινημένοι ταυτόχρονα για τα όσα άκουσαν και είδαν από τη ξενάγηση που έγινε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.


Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκε φρέσκα Καραβιώτικη λεμονάδα. Επίσης δόθηκαν αναμνηστικά ενθυμήματα και πληροφοριακό υλικό για τον Καραβά.


Με το δικό τους τρόπο τα παιδιά ευχαρίστησαν το Δήμαρχο και το Δημοτικά Συμβούλιο Καραβά για τη ξενάγηση και τις πληροφορίες που άκουσαν και είδαν. Παρουσίασαν δε ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια.


Η καθηγήτρια του σχολείου κα Ιωάννα Μάρκου μετάφερε τις ευχαριστίες της εκ μέρους όλων για το πολύ ποιοτικό και περιεκτικό σε πληροφορίες πρόγραμμα που παρακολούθησαν τα παιδιά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψή ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να έχουν συνέχεια.




Αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήρι