Διήμερη Εκδρομή στον Αγρό
Δράση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Διεξάχθηκε με επιτυχία στις 17-19 Απριλίου η διήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά με σκοπό την συνάντηση και την γνωριμία των νέων με καταγωγή τον Καραβά. Η εκδρομή έγινε σε ένα από τα Κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάς στην ορεινή Λεμεσό, τον Αγρό.
Τα πρώτα άτομα άρχισαν να καταφθάνουν στο Ξενοδοχείο Ρόδων από την Παρασκευή 17/4, και η προσέλευση των νέων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18/04 φτάνοντας συνολικά τα 45 άτομα. Ο μικρότερος φίλος της παρέας μας ο Αχιλλέας Γεωργίου μόλις 11 μηνών.
Όσοι φτάσαμε από την Παρασκευή ,το βράδυ κατεβήκαμε στον χώρο αναψυχής του ξενοδοχείου και παρακολουθήσαμε τον τελικό αγώνα Κυπέλλου πετόσφαιρας μεταξύ Ανόρθωσης και Α.Ε.Κ. Καραβά. Μετά την νίκη μας και την κατάκτηση του τίτλου πήγαμε όλοι μαζί για φαγητό στο κέντρο του χωριού.
Το Σάββατο 18/4 μετά το πλούσιο πρωινό και με την άφιξη και των υπολοίπων της ομάδας μαζευτήκαμε στο αίθριο του ξενοδοχείου για καφέ γνωριμίας μεταξύ όλων των μελών της παρέας και για την οργάνωση του Σαββατιάτικου προγράμματος μας.
Πρώτος σταθμός μας στην οδό Τριανταφύλλου Νο12. Εκεί στεγάζετε η οικογενειακή βιοτεχνία του κου Χρίστου Τσολάκη Εργαστήρι Τριανταφύλλου. Ο κος Χρ. Τσολάκης μας έκανε μία πλήρη και λεπτομερή περιγραφή για τον τρόπο συγκομιδής των βιολογικών ρόδων Rosa Damascena , την διαδικασία απόσταξης και τα παράγωγα της, καθώς και μία απαρίθμηση για τα προϊόντα που παρασκευάζονται στη βιοτεχνία. Δεν παραλείψαμε φυσικά να δοκιμάσουμε το λικέρ τριανταφύλλου, το κρασί τριανταφύλλου που γίνετε με επικονίαση από τις μέλισσες και μαρμελάδα τριανταφύλλου. Όλα τα προϊόντα της βιοτεχνίας είναι από βιολογικά ρόδα Rosa Damascena και πιστοποιημένα από Γερμανικό οίκο.
Στιγμιότυπα από τις ξεναγήσεις που είχε η Νεολαία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Αγρό.
Φεύγοντας από την οδό Ρόδων ανηφορήσαμε για τον επόμενο μας σταθμό όπου ήταν η βιοτεχνία γλυκών της κας. Νίκης Αγαθοκλέους. Στο εργαστήρι της κας. Νίκης μπορεί κανείς να βρει κάθε λογής γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδες, Σουτσιούκο και άλλα Κυπριακά εδέσματα όλα παρασκευασμένα με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Μετά την ξενάγηση στο χώρο παρασκευής των γλυκών η κα. Νίκη μας πρόσφερε να δοκιμάσουμε από όλα τα είδη γλυκών που είχε στο κατάστημα της. Τα προϊόντα της βιοτεχνίας πέρασαν πιο μακριά από τα σύνορα τα νησιού μας και έφτασαν μέχρι Αυστραλία, Ευρώπη , Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αφήνοντας πίσω μας το σπίτι της κας. Νίκης αλλά κρατώντας στον ουρανίσκο μας την γλύκα από τα κεράσματα της, προχωρήσαμε ανάμεσα από τα περιβόλια του χωριού για να βρούμε τον επόμενο μας ξεναγό. Διασχίσαμε το κέντρο του χωριού και μετά την εκκλησία βρήκαμε τον τέως δάσκαλο του χωριού να μας περιμένει στην είσοδο του μουσείου Σόλωνα Φραγκουλίδη.
Το μουσείο φιλοξενεί ολοκληρωμένα έργα, ημιτελή έργα και διάφορα σύνεργα τέχνης του καλλιτέχνη. Ο Σ. Φραγκουλίδης με καταγωγή την κατεχόμενη Ζώδια αποφοίτησε το 1930 από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Το 1932-1934 διέμενε στον Αγρό όπου εργαζόταν για την αγιογράφηση των εικόνων του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσας. Η ιδέα και η χρηματοδότηση του μουσείου Σ. Φραγκουλίδη το οποίο άνοιξε τη πόρτα του στο κοινό το 2004 ήταν του Σόλωνα Παπαχριστοδούλου (ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Σολώνειο ) ο οποίος είναι και το πνευματικό παιδί του Σ. Φραγκουλίδη.
Μεσημέριασε και όλη αυτή η διαδρομή μας άνοιξε την όρεξη. Σκορπιστήκαμε όλοι στα μικρά ταβερνάκια του χωριού και δώσαμε ραντεβού η ώρα 3:00 στην εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας.
Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός ήταν εκεί και μας περίμενε. Μας είπε την ιστορία από πού πήρε το όνομα του το χωριό Αγρό, μας ανέφερε για το παλιό μοναστήρι που υπήρχε στη θέση όπου τώρα δεσπόζει ο Ναός της Παναγίας της Ελεούσας και το οποίο το κατεδάφισαν οι χωριανοί το 1894 χωρίς την έγκριση του τότε Μητροπολίτη Κιτίου , και είχαμε και την ευκαιρία να δούμε τις εικόνες που ζωγράφισε στον Ναο ο Σ. Φραγκουλίδης σε ιταλικό-βυζαντινό τύπο.
Φωτογραφία με μέλη της Νεολαίας που συμμετείχαν στην εκδρομή
Αργότερα το βράδυ μαζευτήκαμε όλοι για βραδινό στο Κέντρο Νεότητας Αγρού όπου με καλό φαγητό, ποτό και μουσική είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε ακόμη πιο κοντά τόσο οι νέοι του Καραβά μεταξύ μας όσο και με τη Νεολαία Αγρού, όπου ανταλλάξαμε απόψεις και εισηγήσεις για μελλοντική συνεργασία. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι και χορό στο Hall του ξενοδοχείου.
Φεύγοντας από το χωριό κρατήσαμε μαζί μας την μοσχοβολιά των τριανταφύλλων , την νοστιμάδα από τα σπιτικά γλυκά ,την ζεστή φιλοξενία του χωριού και τις τόσες όμορφες στιγμές που περάσαμε όλοι μαζί εκείνες τις δύο μέρες. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα κομμάτι φωτογραφίας παρά μόνο να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όσων ήμασταν εκεί. Υπόσχεση όλων μας φεύγοντας από εκεί να μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε όσο ποιο συχνά μπορούμε για να κρατιέται η Νεολαία του Καραβά ενωμένη και να γνωρίζουμε όσο μπορούμε και περισσότερους συγχωριανούς μας.
Κείμενο:
Μάριος Φωτίου
Μέλος της ομάδας Νεολαίας Δήμου Καραβά