Κηδεία Ανδρέα Χριστοδούλου – 30.7.14

Επικήδειος Ανδρέα Χριστοδούλου

30 Ιουλίου 2014 – εκκλησία Αγίου Αθανασίου – Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, του Ανδρέα Χριστοδούλου. Ο αξέχαστός μας Ανδρέας γεννήθηκε το 1932 στη Λάπηθο. Παντρεύτηκε την Αθηνά το γένος Τζιανή από τον Καραβά σε ηλικία 18 χρονών.

Ασχολήθηκε με τα γεωργικά επαγγέλματα, προσέφερε με τιμιότητα τις υπηρεσίες του σε πολλά περιβόλια Καραβιωτών. Από το γάμο του απέκτησε έξι παιδιά, τον Σάββα, τη Σούλα, τον Στέλιο, την Ηρούλα, τον Τάκη και την Ελευθερία. Όπως όλοι οι οικογενειάρχες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή στον Καραβά έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Ανδρέα βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Βρίσκει προσωρινό καταφύγιο για 6-7 χρόνια στην τουρκοκυπριακή συνοικία στη Λεμεσό και στη συνέχεια στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου.

Στη διαδρομή των σαράντα χρόνων της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Ανδρέας ήταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του και τα εγγόνια του, κέρδισε δε με την απλότητα του χαρακτήρα του την εκτίμηση όλων όσων τον γνώρισαν.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Ανδρέα,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με ξεχωριστή εκτίμηση για το καλό όνομα που αφήνεις πίσω σου.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του δημάρχου μας εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς και μεταφέρω δε την εκτίμησή μας για την εισήγησή τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντοτε καλλιεργούσε ο αξέχαστός μας Ανδρέας για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Κηδεία Σταύρου Μανώλη – 29.7.14

Επικήδειος Σταύρου Μανώλη

29 Ιουλίου 2014 – εκκλησία Αγίου Μάμαντος, Τραχώνι – Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, συνοδοιπόρου της επιστροφής, του Σταύρου Μανώλη. Ο αξέχαστός μας Σταύρος γεννήθηκε το 1929 στον Καραβά όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο. Γονείς του ο Μανώλης και η Κατίνα Μανώλη από τον Καραβά.

Μεγάλωσε στο γήινο παράδεισο του Καραβά με τα πέντε αδέλφια του και κέρδισε από το οικογενειακό του περιβάλλον αρχές και αξίες. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 14 χρόνων. Όπως και πολλοί άλλοι νέοι της εποχής εκείνης, ασχολήθηκε με το επάγγελμα του οικοδόμου. Εργάστηκε κοντά σε αξιόλογους εργολάβους Καραβιώτες και κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους με την εργατικότητα και την τιμιότητά του. Με προοδευτική σκέψη ενδιαφερόταν για τα κοινά της κωμόπολης του Καραβά και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε στην πολιτιστική και αθλητική ζωή της κοινότητας.

Αγωνίστηκε στα νεανικά του χρόνια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Σωματείου Άρης Καραβά. Είχε μια ξεχωριστή προσέγγιση με όλους τους συγχωριανούς. Κέρδιζε δε με τον καλό του λόγο και το πλατύ του χαμόγελο, την εκτίμηση όλων.

Παντρεύτηκε το 1952 με τη Θεοτού Χατζηκυριάκου Καρτάσιη από τον Καραβά με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά, τον Πανίκο, τη Βάσω, την Καίτη, τον Κώστα, το Μανώλη και τον Ανδρέα. Όπως όλοι οι οικογενειάρχες Καραβιώτες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Σταύρου βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο βίαιος ξεριζωμός, η απόγνωση, οι εφιαλτικές στιγμές του πολέμου δημιούργησαν ένα τραγικό περιβάλλον και όλοι μας αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας με ένα αβέβαιο προσανατολισμό. Στα πρώτα στάδια της Τουρκικής Εισβολής η οικογένεια μετακινείται στην Αμμόχωστο σε συγγενικό σπίτι και από εκεί με τη δεύτερη εισβολή, μια άλλη τραγική μετακίνηση στην πόλη της Λεμεσού, όπου φιλοξενεί την οικογένεια μέχρι και σήμερα.

Δύσκολα τα χρόνια αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής. Δεν δίστασε να εργοδοτηθεί στο εξωτερικό και να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα με στόχο να δώσει μια οικονομική άνεση στις ανάγκες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στη διαδρομή των σαράντα χρόνων της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Σταύρος ήταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του και ευτύχισε να τα δει αποκατεστημένα με τις δικές τους οικογένειες. Το 1992 χάνει τη λατρευτή του σύζυγο, ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, μια μεγάλη ανατροπή η οποία του στοίχισε πάρα πολύ.

Ο ίδιος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Διέκρινες όμως στο βλέμμα του την αγάπη και τη νοσταλγία για τη γη του Καραβά, καθώς και ένα μεγάλο παράπονο και ένα ανεξήγητο γιατί για τη μεγάλη ανατροπή που βιώνουμε με την προσφυγιά που συνεχίζεται και το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας και τα τόσα άλλα. Έκρυβε αυτό το παράπονο βαθιά μέσα στην καρδιά του. Είχε όμως πάντοτε την πίστη και ενέπνεε τους νεότερους και μετέδιδε με τις συμβουλές του και το λιτό του λόγο την ελπίδα, την επιμονή, την αισιοδοξία, την καρτερία ότι μια μέρα θα βελτιωθούν οι συνθήκες, ο τόπος μας και η κοινωνία θα ανασάνουν και θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

Σε όλες τις συναντήσεις και τις συγκεντρώσεις του Δήμου και των σωματείων μας η παρουσία του μας έδινε ένα μήνυμα ελπίδας με συμβουλές ότι στη δύσκολη διαδρομή που βιώνουμε να αντλούμε δυνάμεις από το ιστορικό μας παρελθόν και να συνεχίζουμε την προσφορά μας μέχρι που ο τόπος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Σταύρο,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση χρέους για τα όσα έχεις προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά σου και στην κοινωνία του Καραβά.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς και μεταφέρω δε την εκτίμησή μας για την εισήγησή τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντοτε καλλιεργούσε ο αξέχαστός μας Σταύρος για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Πολιτιστική εκδήλωση από Νεολαία Καραβά – 4.7.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πολιτιστική εκδήλωση από τους νέους του Καραβά


Ο Δήμος Καραβά με τη συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Πολιτιστικές ψηφίδες: ποίηση, μουσική, χορός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο παραλιακό θέατρο «Ονήσιλλος» του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, την Παρασκευή 4 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ.


Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση Καραβιωτών ποιητών και απαγγελίες ποιημάτων τους από μέλη του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά με θέμα «Τα σαράντα χρόνια Τουρκικής κατοχής της πατρίδας μου, μας πονούν και μας πληγώνουν». Διαβάστηκαν ποιήματα από τις ποιητικές συλλογές των Καραβιωτών λογοτεχνών Μελπομένης Χατζηγρηγορίου, Ιωάννη Χαρμαντά, Τάκη Φυλακτού, Δημήτρη Κοζάκου, Μαρίας Περατικού Κοκαράκη, Μαρίας Χατζηλούκα Σεβέρη και Σάββα Κοσιάρη. Τα ποιήματα ανέγνωσαν οι Μαρία Γιάγκου, Ρεβέκκα Μούγη, Ηλιάνα Πετρίδου, Ανδρομάχη Στυλιανού, Χριστιάνα Αντωνουδιού, Ευαγγελία Θεοχάρους και Κατερίνα Παπαϊωάννου.


Στο μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από τη μουσική δημιουργία του Δήμου Καραβά «Στον Καραβά» και άλλες μουσικές δημιουργίες καταξιωμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών. Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν οι Μάριος Χαραλαμπίδης, Άριστος Χριστοδούλου, Κυριάκος Μούγης, Κατερίνα Παπαϊακώβου, Ανδρέας Ελεσνίτσαλης και Ρεβέκκα Μούγη. Το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά παρουσίασε στη συνέχεια μια πλούσια χορευτική ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.


Στην εκδήλωση τιμήθηκαν δύο μέλη του Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά για διακρίσεις που είχαν τη χρονιά που πέρασε. Τιμήθηκε η Σωτηρούλλα Τσιουρούτη για τη διάκρισή της από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με το βραβείο του «Ευ αγωνίζεσθε». Επίσης, τιμήθηκε η Ειρήνη Χαραλάμπους για τη διάκρισή που πέτυχε στον παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.


Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, το χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε η επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης δρ. Ελένη Λοΐζου. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο αντιπρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Πανίκος Στυλιανού και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας Μαρία Πατσαλοσαββή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Ιωάννα Δημοσθένους.


Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν 30 νέοι με Καραβιώτικη καταγωγή, ένα πολύ θετικό στοιχείο που αναδεικνύει το ενδιαφέρον και τη δραστηριοποίηση των νέων του Καραβά σε θέματα που συνδέονται με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου καταγωγής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε μέσα από τα κείμενα και τις απαγγελίες στην καταδίκη των τετελεσμένων που δημιούργησε η Τουρκική Εισβολή του 1974 και στο στόχο του τερματισμού της κατοχής και της ελευθερίας της πατρίδας μας.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη και χορηγία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.



Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας που συμμετείχαν  στην εκδήλωση

Μνημόσυνο για πεσόντες της εισβολής στο Δήμο Κυθήρων – 13.7.14

Διοργάνωση ετήσιου μνημοσύνου για τους πεσόντες της Τουρκικής Εισβολής του 1974 στα Κύθηρα


Διοργανωτής Δήμος Κυθήρων


Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Καραβά, το καθιερωμένο – από την παρούσα Δημοτική Αρχή – ετήσιο Μνημόσυνο των θυμάτων της Τουρκικής εισβολής στην Μεγαλόνησο  Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.


Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη μας , κ. Σεραφείμ, δύο αγιορειτών μοναχών, του Γέροντος Φιλοθέου και του Γέροντος Λουκά, και του εφημέριου του Αγίου Χαραλάμπους, π. Παναγιώτου.


Τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στο Μνημόσυνο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Γ. Κουκούλης, ο Δήμαρχος Καραβά Κύπρου, κ. Γιάννης Κ. Παπαϊωάννου, οι Αντιδήμαρχοι, Μιχάλης Πρωτοψάλτης  και Νικόλαος Μεγαλοκονόμος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σταύρος Βενέρης και Δημήτρης Φατσέας, ο εκλεγείς Δήμαρχος, κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Διοικητής του TACAN, κ. Ηλίας Πετρόπουλος και ο Διοικητής του Α.Τ. Κυθήρων κ. Παναγιώτης Κουβελέτσος, καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καραβά, κ. Γιώργος Τσάκος.


Σε ομιλία που εξεφώνησαν οι δύο Δήμαρχοι, Κυθήρων και Καραβά Κύπρου, αναφέρθηκαν  στα τραγικά γεγονότα  της βάρβαρης τούρκικης εισβολής στην Κύπρο, στην ανάγκη διατήρησης της εθνικής μνήμης και στις συνεχείς προσπάθειες που απαιτούνται για να βρεθει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.


Στη συνέχεια, εψάλη Δέηση στο Ηρώο του Καραβά και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Κυθήρων, κ. Θ. Γ. Κουκούλη, τον Δήμαρχο Καραβά Γ.Κ. Παπαϊωάννου, του Διοικητή του TACAN εκ μέρους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της νήσου μας, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καραβά και τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου, «Ο όμορφος Καραβάς»


Ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας, κ. Γ. Τσάκος, προσέφερε αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους στον Αμιργιαλή και το μεσημέρι ο π. Παναγιώτης Διακόπουλος  προσέφερε επίσημο γεύμα στην οικία του στον Σεβασμιώτατο, στους Αγιορείτες πατέρες και στους Δημάρχους Κυθήρων και Καραβά.


Μετά το γεύμα ο Δήμαρχος Κυθήρων, προσέφερε στον Δήμαρχο Καραβά αναμνηστική πλακέτα και δίσκο εκ μέρους του Δήμου Κυθήρων και πλακέτα εκ μέρους της Αναπτυξιακής.


Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Καραβά αφίχθηκε στα Κύθηρα  την Παρασκευή το απόγευμα. Την διαμονή τού Δημάρχου προσέφερε δωρεάν το ξενοδοχείο «Philoxenia» στην Αγία Πελαγία, ενώ γεύματα προσέφεραν ο Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Πρωτοψάλτης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Καλλιόπη Καρύδη και Βύρων Πρωτοψάλτης τους οποίους ο Δήμος ευχαριστεί θερμά.


Το Σάββατο το πρωϊ ο Δήμαρχος Καραβά και ο Δήμαρχος Κυθήρων συμμετείχαν στο Μνημόσυνο του αειμνήστου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, π. Γεωργίου Καψάνη, κυθηραϊκής καταγωγής, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Πελαγίας, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καραβά ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Κυθήρων  σε διάφορα αξιοθέατα των Κυθήρων.


Ο Δήμαρχος Καραβά αναχώρησε αεροπορικώς την Κυριακή το απόγευμα και το βράδυ της ίδιας ημέρας αφίχθηκε στην Κύπρο.


Ευχή και προσδοκία όλων των Κυθηρίων είναι τα αδέλφια του Καραβά της Κύπρου και όλοι οι εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι να επανέλθουν γρήγορα στις εστίες τους σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους.


Γραφειο Τυπου – Δήμου Κυθήρων



Αναμνηστική φωτογραφία μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην κοινότητα Καραβά Κυθήρων

Αντικατοχική εκδήλωση Κερυνειωτών στον Τύμβο – 22.7.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αντικατοχική Εκδήλωση Κερυνειωτών


Τύμβος Μακεδονίτισσας – 22 Ιουλίου 2014


Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς», ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, σε συνεργασία με την Ιερά ,Μητρόπολη Κερύνειας και τα προσφυγικά σωματεία της Επαρχίας, διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 40η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων, σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν μαζική και ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.










   

Στιγμιότυπο από τη συμβολική πορεία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας προς το χώρο το Μνημείου


Ο μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος τελεί το τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και ηρώων της εισβολής


Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και η Νεολαία Μύρτου, κρατώντας αναμμένες δάδες, έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από την είσοδο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας μέχρι τον το χώρο του μνημείου όπου και ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τον Χρίστο Κουμίδη, αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κερύνειας καθώς και χαιρετισμός εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας από τον Πρόεδρο κ. Σάββα Παυλίδη και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και της γραμματείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας. Εκ μέρους των διοργανωτών απεύθυνε ομιλία ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.










   

Άποψη από την εκδήλωση. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μ.Β., κ. Σάββας Παυλίδης


Άποψη από το μνημείο των πεσόντων


Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου.


Η παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης έγινε από τη γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά Ιωάννα Δημοσθένους.


Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ένα ύψιστο οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση μέχρι την τελική δικαίωση και τη λευτεριά της πατρίδας μας.