Εκδρομή Συνταξιούχων – 1.6.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδρομή Συνταξιούχων Καραβιωτών – Κυριακή 1η Ιουνίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, η καθιερωμένη εκδρομή/εκδήλωση προς τιμή των συνταξιούχων Καραβιωτών που διοργάνωσε το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» με τη στήριξη του Δήμου Καραβά.


Η συμμετοχή των Καραβιωτών και φίλων του Καραβά ήταν για ακόμη μια φορά μαζική. Διακόσιοι πενήντα εκτοπισμένοι Καραβιώτες από Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, συναντήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου όπου πραγματοποιήθηκε δέηση για σύντμηση της δοκιμασίας της προσφυγιάς. Μια συνάντηση ξεχωριστή, συγκινητική, γεμάτη νοσταλγία. 40 χρόνια  μακριά από την Ευαγγελίστρια, τον Αϊ Γιώργη, την Αγία Ειρήνη, την Αχειροποίητο του Καραβά. Καραβιώτες και Καραβιώτισσες έσμιξαν τον πόνο, το δάκρυ και τον πόθο της επιστροφής με αντίδωρο τη χαρά της επανασύνδεσης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Δήμου Δερύνειας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεστίαση στο κέντρο «Ζάππειον» στη Δερύνεια. Μαζί με το φαγητό, το τραγούδι, το χορό, θυμήθηκαν τα παλιά. Τους όμορφους ονειρεμένους καιρούς που όλοι μαζί μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες, τις ομορφιές και τα αγαθά της φύσης του Καραβά.


Συγκινητική από κάθε άποψη ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων Καραβιωτών στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες, τραγούδια και αφηγήσεις αναμνήσεων από τον αξέχαστο Καραβά.


Στη συνεστίαση συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας με παραδοσιακούς Κυπριακούς χορούς. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η χορευτική ενότητα με το τραγούδι «Πορτοκαλιά του Καραβά» που ξεδίπλωσε στις μνήμες όλων στιγμές αξέχαστες και μοναδικές από το παραδεισένιο τόπο του Καραβά.










   

Αναμνηστική φωτογραφία στην εκκλησία Αγίου Ραφαήλ


Στιγμιότυπο από την συνεστίαση 


Χαιρετισμούς στους συνταξιούχους απηύθυναν ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Κώστας Πατέρας, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης.


Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αθρόα προσέλευση Καραβιωτών στην εκδήλωση, μια ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του πολυδιάστατου έργου που προσφέρει ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε πάρα πολλούς τομείς. Τα 40 χρόνια πικρής προσφυγιάς δεν πρέπει να αφήνουν τη μνήμη να ξεθωριάσει και μέσα από δραστηριότητες και άλλες ενέργειες οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να κρατήσουν άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή στον Καραβά και σε όλα τα κατεχόμενα μέρη μας.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο Δήμων, Καραβά και Δερύνειας, με την τραγική διαπίστωση ότι το πρόβλημα της κατοχής παραμένει μια ανοικτή πληγή στα χρόνια που περνούν. Συγχάρηκε δε τους διοργανωτές, τόσο το Δήμο Καραβά όσο και το Σωματείο «Ο Καραβάς» για την πολύ αξιόλογη προσφορά και δράση τους σε πολλά θέματα. Ευχήθηκε το συντομότερο δυνατόν να τερματιστεί η τραγική δοκιμασία της προσφυγιάς με την πατρίδα μας διαιρεμένη και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Κυκλοφορία έκδοσης Προσφυγικού Σωματείου Ο Καραβάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


ΘΕΜΑ:  Νέος τόμος (6ος ) του βιβλίου «Ο Καραβάς»


Το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» ανακοινώνει ότι έχει κυκλοφορήσει ο έκτος τόμος του βιβλίου «Ο Καραβάς».  Ένα αξιόλογο έργο που το περιεχόμενο του θα ικανοποιήσει όχι μόνο τους Καραβιώτες, άλλα και όλους όσους είχαν γνωρίσει από παλιά την περιοχή.  Ιδιαίτερα χρήσιμο θα αποδειχθεί το βιβλίο για όσους μελετούν την ιστορία και τη ζωή των κατοίκων της κατεχόμενης σήμερα γης μας.


Η έκδοση είναι αφιερωμένη στους απόδημους Καραβιώτες και περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την ίδρυση και δράση των σωματείων τους, καθώς και πραγματικές ιστορίες ζωής των αποδήμων μας.


Σε ξεχωριστό κεφάλαιο περιγράφεται η δράση του Σωματείου και των άλλων οργανωμένων συνόλων του Καραβά κατά τα τελευταία χρόνια. Στις σελίδες του κατατίθενται στοιχεία για την ιστορία του Καραβά από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, για τις ανασκαφές, τους δίσκους της Λάμπουσας, τα γεγονότα του 1821 και του 1931, και τη συμβολή των Καραβιωτών στους αγώνες του έθνους.


Παρατίθενται στοιχεία για την εκπαίδευση και τη λαϊκή παράδοση στον Καραβά. Δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στον Καραβά πριν το 1974, όπως για τις γειτονιές του, τα παιγνίδια και τις γιορτές του.  Περιγράφεται, η ανάπτυξη των συγκοινωνιών από τις άμαξες στα λεωφορεία και τις εταιρείες τους, μέχρι τα ταξί και τα φορτηγά στον Καραβά. Γίνεται αναφορά σε οικογένειες και ξεχωριστά πρόσωπα του Καραβά.


Στις σελίδες του τόμου ζωντανεύουν  πολλές από τις αναμνήσεις του γεννημένου το 1921 Καραβιώτη Χαράλαμπου Δαμασκηνού, ο οποίος έχει κάνει μια εντυπωσιακή καταγραφή δεδομένων από τον παλιό Καραβά.


Είναι ένα βιβλίο που κάθε Κύπριος θα θέλει να το έχει σπίτι του, αφού σε αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία, περιστατικά, γεγονότα και καταστάσεις, τις οποίες πολλοί από μας ζήσαμε, θυμόμαστε και νοσταλγούμε.  Όλα αυτά δοσμένα με ένα τρόπο που παίρνει τον αναγνώστη πίσω στο Καραβά, στην εποχή πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή.


Διατίθεται από τα Γραφεία του Σωματείου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, τηλέφωνο 22516937 στην τιμή των €5.